21 nedelja trudnoce

21. nedelja trudnoće

Mislili ste da 21. nedelja trudnoće nije obojena nikakvim simptomima? Onda ste na pravom mestu da se razuverite  i saznate šta vas očekuje u toku ove nedelje.

Kada počinje 21. nedelja trudnoće?

 

Prisetite se kada ste dobili poslednju menstruaciju. Od tog dana računate početak trudnoće.

Kada prođe 141. dan od tog dana, to znači da ste ušli u 21. nedelju i zagazili u “drugo poluvreme” jednog od najlepšeg perioda u životu.

21. nedelja trudnoće koji je to mesec?

 

Nedelja po nedelja i stigli ste do petog meseca trudnoće. Matematika je jednostvna, sada ste prešli polovinu trudnoće i do najsrećnijeg dana je ostalo još 19 nedelja.

Ova nedelja još uvek spada u drugi trimestar koji karakterišu razne promene i simptomi, a o njima ćemo detaljnije govoriti u nastavku.

 

 

Beba u 21. nedelji trudnoće

 

Pitate se šta je sa vašom bebom i kako izgleda u 21. nedelji odnosno u petom mesecu trudnoće? Na pravom ste mestu da to i saznate.

Ovaj period obeležen je brzim i velikim promenama kada je razvoj deteta u pitanju. Verovatno imate utisak da je beba odjednom porasla i to primećujete po veličini svog stomaka.

Vrlo je moguće da baš sada trudnički stomak dođe do izražaja, jer vaša beba sada teži oko 350 grama, a dugačka je oko 27cm.

Sa ovakvim proporcijama nije ni čudo što vam se stomak sve više primećuje.

Položaj bebe u materici još uvek nije konačan. Vaš mališan sada ima prostora na pretek da bude aktivan i da menja svoj položaj. Kako će biti pred porođaj, to vam ostaje da vidite.

Kada je bebin razvoj u pitanju, svi delovi tela su razvijeni, ostale su “finese” . To u nradenim nedeljama nastavlja da se razvija.

Centri u mozgu koji regulišu čula, sada su razvijeni i vaša beba može da čuje glasove. Može se desiti da odreaguje na vaš glas zato joj pričajte ili joj otkrijte svoj pevački talenat. Muzika za bebe je itekako važna. Ako vam uzvrati udarcem znajte da je oduševljena. Šalu na stranu, ali činjenica je da dete može odreagovati i uzvratiti na stimulaciju zvukom.

Mama u 21. nedelji trudnoće

 

Mame se u 21. nedelji trudnoće u većini slučajeva dobro osećaju, ali izuzetaka naravno uvek ima.

 

dvadeset prva nedelja trudnoće

 

Drugi trimestar je kod urednih trudnoća period kada su žene ispunjene nekom novom energijom. Prestali su neprijatni simptomi sa početka trudnoće i došao je malo mirniji period.

Stomak

Kod većine stomak još uvek nije poprimio velike promene, pa kretanje i dalje ide sa lakoćom. Veličina stomaka zavisiće od mnogih faktora i nije ista kod svih trudnica  u ovom periodu. Ukoliko vam je ovo prva trudnoća nemojte brinuti,ako vam stomak još uvek nije puno porastao. Vaša koža se teže rasteže nego kod žena koje su već rađale i kojima je ovo druga trudnoća ( ili neka naredna). Veliku ulogu u izgledu stomaka igra i vaša građa, a i dobijanje na kilaži.

Povedite računa o koži i pomozite joj da bude rastegljivija. Tako ćete sprečiti strije. Aleksandra je našla idealno rešenje za to koje joj je pomoglo da spreči strije. Toliko je oduševljena, da ga koristi iako više nije trudna . O čemu je reč, saznaćete ako pročitate njeno iskustvo koje je na ovom linku: https://rastimozdravo.com/moje-iskustvo-kako-sam-strijama-u-trudnoci-stala-na-put/

Gojenje

Kilogrami sada veoma lako i neopaženo mogu da se nagomilaju pa vodite računa o tome. Razumljivo je da vam se povećao apetiti jer su i bebine potrebe za hranljivim materijama u porastu, ali vodite računa  o unosu kalorija. Kilogrami se lako nagomilaju ako se ne hranite pravilno. Dobro izbalansiranim i hranljivim obrocima,zadovoljićete sve potrebe za kalorijama, a nećete se preterano ugojiti.

Kada je reč o kilogramima tu više nije akcenat samo na fizičkom izgledu već gojaznost u trudnoći može biti zdravstveni problem tokom trudnoće i porođaja. Ako se razvije problem sa krvnim pritiskom ili dijabetesom to ponekad dovodi do nepovoljnog ishoda. Imajte to na umu kada naredni put posegnete za nekom nezdravom brzom hranom.

Simptomi u dvadeset prvoj nedelji trudnoće

 

Neprijatni simptomi sa početka trudnoće sada su sigurno već iščezli, ali vrlo lako se mogu pojaviti novi. Oni su u ovom periodu trudnoće malo drugačiji i ponekad mogu biti izraženiji i izazvati nelagodnosti. Evo i koji su simptomi česti za ovaj deo trudnoće.

Bolovi u stomaku

 

Kako odmiče trudnoća vaša beba raste, koža se rasteže i odjednom je povećano opterećenje na vaše zglobove, vene i mišiće. Sve to može biti uzrok pojave bolova u stomaku. Isto tako preterana fizička aktivnost i dizanje tereta može prouzrokovati neku vrstu nelagodnosti u ovom predelu.

Vrlo često se trudnice uplaše bola koji izazivaju puna creva. U trudnoći je zatvor vrlo česta pojava i kada traje duže nekad može prouzrokovati i bol u donjem delu abdomena.

Kada su bolovi povremeni i prestaju nakon odmaranja ili promene pložaja uglavnom nisu znak za zabrinutost.  Za uzbunu je vreme kada je bol intenzivan, jako dugo traje i nakakvo odmaranje ili promena položaja ne pomažu. Još ako se pojave dodatni simptomi poput krvarenja, onda pravac kod lekara.

Kontrakcije

 

Kontrakcije u drugom trimestru nisu retka pojava.  Vrlo često su u pitanju Braxton Hicks kontrakcije odnosno lažne kontrakcije. Njihova uloga je da vežbaju i pripremaju matericu za porođaj. Ova vrsta kontrakcija nije znak za uzbunu ako nisu intenzivne i prolaze nakon što promenite položaj i odmorite svoje telo. Kada odmaranje ne pomaže već kontrakcije traju i dalje i povećavaju svoj intenzitet i učestalost javljanja, onda se obavezno javite lekaru radi provere stanja.

Pojava kolostruma

 

Primećujete žućkaste tragove na svojim bradavicama ili brushalteru? Kao da je nešto skorelo? Ne brinite to je dobar znak u trudnoći koji se zove kolostrum. Pod ovim imenom misli se na prvo majčino mleko koje je od neprocenjivog značaja za svaku bebu.

Kolostrum se može pojaviti čak i mnogo ranije tako da ova pojava ne treba da vas brine. Samo se pripremate za dojenje, odnosno vaše dojke se pripremaju za ovaj čin.

Količina kolostruma takođe varira od žene do žene tako da ni to ne treba da vas zabrine. Kada se informišete o njegovom značaju biće vam drago što se već pojavio. Jedini problem je što ponekad može dovesti do neprijatnosti i natopiti vaš brushalter kada istekne veća količina.

Ukoliko se često dešava da vam ističe velika količina tečnosti, možda je vreme da kupite tupfere za dojilje koje ćete staviti u grudnjak radi predostrožnosti.

Znojenje

 

Ako ste iskusili problem sa znojenjem u trudnoći , niste jedini. Veliki broj trudnica ima ovaj problem.

Promene koje vaš organizam trpi, a imaju veze sa hormonima i promenama u krvotoku upravo dovode do pojačanog znojenja.  Ovo ne možete sprečiti, ali možete povesti računa o garderobi koju oblačite.

Nosite slojevitu odeću od prirodnih materijala koji neće dodatno podsticati znojenje.

Češće se tuširajte i izbegavajte preterano zamaranje i žurbe jer i to dovodi do pojačanog znojenja.  Vaše telo sada je pod dodatnim opterećenjem pa mu je potreban sve laganiji ritam. 

Strije

 

Ukoliko pre trudnoće niste imali strije i sada su se odjendom pojavile, neka vas to ne čudi. Veoma su čest pratilac trudnoće. Kako se vaša koža na stomaku i oko njega rasteže, dolazi do osetljivosti i pucanja. To na kraju dovodi do trudničkih strija koje nažalost na oko nimalo nisu prijatne. Teško ih se rešiti ali ako pravovremeno krenete sa odgovarajućom negom kože, možete sprečiti ili barem  ublažiti njihovu pojavu.

Posavetujte se sa lekarom koji proizvod da koristite kako bi svoju kožu dovoljno hidrirali i učinili je elastičnom i otpornom na promene koje se dešavaju.

Grčevi u nogama

 

Sada vaša beba i materica imaju određenu težinu koja pritiska nerve i krvne sudove u vašem telu. Kada su oni pod opterećenjem vrlo lako može doći do pojave grčeva u nogama. To nije nimalo prijatno, pogotovo ako se pojave tokom spavanja pa vas probude.

Grčevi su često posledica nedostatka kalcijuma i magnezijuma u telu pa povedite računa o suplementaciji koju uzimate.

Ovo su najbolji prenatalni vitamini.

U ovom periodu mogu se javiti i problemi sa proširenim venama kod nekih žena, kao i sindrom nervoznih nogu ili otečene noge.

Vaginalne infekcije

 

Pitate se otkud svrab ili peckanje tamo dole? Verovanto se radi o nekoj vrsti bakterijske infekcije. Ako niste znali mnoge bakterije i gljivice se nalaze u vagini, ali su se pod promenjenim hormonskim okolnostima razmnožile i stvaraju neprijatne simptome. Jedna od njih je pojačan sekret.

Ako se pojavi bilo kakva vrsta nelagodnosti obratite se svom lekaru za terapiju jer pojedine infekcije mogu ostaviti  i neželjene posledice.

Povećan apetit

 

Povećan apetit je simptom koji je kod nekih žena prisutan tokom svih devet meseci. Ako u početku niste mogli jesti zbog mučnina sada bi to sigurno želeli da nadoknadite. Oprezno sa ovim simptomom kako ne bi došlo do bespotrebnog gomilanja kilograma.

Poremećaj ravnoteže

 

Da li vam se dešava da zapnete ili vam se odjendom zavrti u glavi? To je čest slučaj tokom trudnoće. Ponekad je uzrok u krvnom pritisku, a ponekad u težini stomaka. Može se desiti da vas težina stomaka “ponese” i da izgubite ravnotežu. Ne brinite, samo je potrebno vreme da se naviknete na svoje nove proporcije. Ukoliko je problem u krvnom pritisku onda ga treba regulisati odgovarajućom terapijom.

Nesanica

 

Mnoge mame najviše muči spavanje. Miran san mogu ometati pojačano znojenje u trudnoći, rast stomaka i nemogućnost da se namestite u udoban položaj, pa i nervoza koja može da prati trudnicu, razmišljanje o porođaju, bebi, roditeljstvu…

Pokreti bebe u 21. nedelji trudnoće

 

Pokreti bebe u ovoj nedelji trudnoće su itekako prisutni. Da li ćete ih osetiti? E to već zavisi od mnogih faktora. Ako vam je ovo prva trudnoća možda i osećate pokrete, ali ne umete da prepoznate da se radi baš o tome.

Pročitajte: U kom delu stomaka se osećaju bebini pokreti i kada

Iskusne mame verovatno uočavaju svaku novu senzaciju i aktivnost svojih mališana. Kada ćete osetiti prve bebine “udarce” zaista je individualno i ne treba da vas brine ukoliko je na kontrolnim pregledima sve u redu.

21. nedelja trudnoće ultrazvuk

 

Imate zakazan ultrazvuk?

Sada ćete imati šta i da vidite na monitoru. Ugledaćete formiranu bebu, sa svim delovima tela i unutrašnjim organima.  Lekar će proveriti da li je sve razvijeno kako treba, da li veličina bebe odgovara dužini trudnoće. U ovom periodu možete očekivati da vam urade drugi ekspertski ultrazvuk.

 

21 nedelja trudnoce ultrazvuk

 

Proveravaju se i parametri kao što je količina plodove vode, srčani otkucaji i mnoge druge važne informacije.

Ako do sada niste saznali pol svoje bebe, sada je vrlo moguće da saznate da li je u pitanju dečak ili devojčica jer su genitalije razvijene i jasno vidljive.

Količina afi u 21. nedelji trudnoće

 

Jedan od važnih parametara koji se proverava tokom ultrazvučnog pregleda je i količina plodove vode. U ovom periodu trebalo bi da je bude oko 500 mililitara.

Kada je reč o plodovoj vodi nje mora u određenim količinama jer se u suprotnom smatra da postoji manjak ili višak plodove vode i to se tretira kao “problem” koji treba rešiti na odgovarajući način.

Blizanačka trudnoća  u 21. nedelji

 

Nosite blizance? To se sigurno primećuje iz daleka, jer je vaš stomačić do sada sigurno poprimio trudnički izgled. Ipak se u njemu nalaze dve bebe.  Onda neka vas ne čudi ako vas muče  simptomi više nego druge trudnice i što ste nabacili koji kilogram više. Dvoje dece zahteva duplo svega.

Upravo zbog toga treba da vodite duplo više računa o sebi i da pravovremeno krenete sa odgovarajućom negom kako koža ne bi pretrpela velike posledice. Hidrirajte je i sprečite da vas svrbi, peče i da na kraju popuca.

Saveti za ovu nedelju

 

Svaka nedelja trudnoće je značajna zato i ovih dana možete mnogo toga učiniti da vama i vašoj bebi bude što bolje i prijatnije.

 

 

Praktikujte zdrave životne navike

 

Prvi savet koji uvek delimo tiče se praktikovanja zdravih životnih navika. Nikada nije na odmet podsetiti trudnice da je neophodno povesti računa o zdravoj ishrani, unosu dovoljne količine vode i izbacivanju štetnih stvari iz upotrebe. Zaboravite na nikotin, alkohol i sve što može naneti bilo kakvu štetu vama ili vašoj bebi. Tako ćete smanjiti brojne tegobe.

Budite aktivni

 

U ovom delu trudnoće većina žena se oseća prilično dobro i ima puno energije. Iskoristite tu energiju da ostanete što aktivniji. Šetajte, provodite vreme napolju i ako možete bavite se nekom fizičkom aktivnošću koja je bezbedna tokom trudnoće.

Ne zaboravite na suplemente

 

Sada kada vaša beba raste velikom brzinom sve više hranljivih materija crpi iz vašeg organizma. Da ne bi stigli do anemije ili nedostatka nekih vitamina u organizmu, pravovremeno ih nadoknadite. Posavetujte se sa svojim lekarom oko ove teme.

Kontrolišite svoje zdravstveno stanje

 

Tokom trudnoće jako je važno redovno ići na preglede,  kontrolisati krvnu sliku i pod kontrolom držati sve hronične bolesti. Promene koje donosi drugo stanje može uticati na već postojeća oboljenja, zato je važno da redovno odlazite na kontrole i ukoliko je potrebno korigujete terapiju.

Zakažite drugi ekspertni ultrazvuk

 

Približilo se i vreme za drugi ekspertni ultrazvuk. Ukoliko ga do sada niste zakazali učinite to što pre. Drugi detaljni ultrazvučni pregled veoma je važan kako bi se detaljno proverio razvoj vaše bebe i pravovremeno reagovalo u slučaju pojave nekih problema. Ovaj pregled radi se u periodu od 22. do 24. nedelje trudnoće, pa zato požurite.

Uključite tate

 

To što ne nose bebu u stomaku, ne čini da manje budu roditelji. Na vama je da pričate o tome šta vam se dešava, šta radi beba, informišite se zajedno, podelite iskustva iz školice za trudnice, dajte mu da pročite vodič…

Ušli ste u drugu polovinu trudnoće koja sa sobom nosi nove izazove, ali i ubrzani napredak.  Vreme je da korigujete svakodnevno funkcionisanje i radite u skladu sa tim kako se osećate.

Imajte na umu da ste trudni i da imate sva prava da odmarate i uživate koliko želite.

PRETHODNO: 20. nedelja trudnoće           SLEDEĆE: 22. nedelja trudnoće