visok pritisak u trudnoći

Visok pritisak u trudnoći. Koliko je opasan?

Da li ste znali da visok pritisak u trudnoći može predstavljati veliki problem? Hipertenzija nikada nije poželjna, pa ni tokom drugog stanja.

Ozbiljne komplikacije i posledice mogu se desiti ukoliko o ovom aspektu ne povedete dovoljno računa. Ukoliko ne znate kako sprečiti i prepoznati probleme sa krvnim pritiskom, na pravom ste mestu da to saznate.

Normalan krvni pritisak u trudnoći

 

Normalan krvni pritisak je poželjan tokom trudnoće. Kada je sa ovim aspektom zdravstvenog stanja sve u redu, onda se i trudnica i beba osećaju dobro i razvoj napreduje kako treba.

Pod normalnim krvnim pritiskom misli se na vrednosti 120/80 mm Hg.

Nizak krvni pritisak imate ukoliko su vrednosti niže od spomenutih, a visok krvni pritisak je onaj čije vrednosti prelaze spomenute brojke.

Vrednosti povišenog krvnog pritiska u trudnoći

 

Ne znate kada se krvni pritisak smatra povišenim?

 

hipertenzija u trudnoći

 

Upravo u sledećim situacijama:

 • Povišen krvni pritisak je pritisak viši od 130/90 mm Hg. Kada vrednosti pritiska tokom merenja prelaze ove brojke, potrebno je povesti više računa o njemu, redovnije meriti pritisak i o tome obavestiti lekara.
 • Druga situacija u kojoj je važno povesti više računa o krvnom pritisku jeste kada je on viši u odnosu na brojke koje ste imali pre trudnoće. Dakle, ako je pritisak viši u odnosu na pritisak koji ste imali dok niste bili trudni, u tom slučaju se obratitie svom lekaru i držite situaciju pod kontrolom.

Važno je voditi računa o stanju krvnog pritiska jer kada je on povišen može odvesti u druge zdravstvene probleme poput šloga, infarkta, problema sa bubrezima, ali  i komplikacija sa porođajem. 

Faktori rizika i uzroci za pojavu visokog krvnog pritiska

 

Iako je visok krvni pritisak dosta česta pojava u trudnoći, neće se pojaviti kod svake žene.

Zašto?

Zato što nisu sve trudnice pod rizikom.

Ako niste sigurni da li imate rizične faktore za ovaj problem, pogledajte listu rizičnih faktora i ukoliko je moguće, eliminište ih u što većem broju.

Iako stručnjaci ne znaju tačan uzrok pojave ovog problema, zna se koji su faktori rizika koji značajno povećavaju šansu da dođe do ovog problema. 

 • Trudnice koje su mlađe od 20 godina ili starije od 40 godina, imaju povećanu šansu za pojavu hipertenzije. Nekako se čini logičnije da starije trudnice imaju i više zdravstvenih komplikacija, pa vas možda čudi zašto se to dešava i tako mladim ženama, ali medicina kaže da je tako. Razlog tome može biti i pubertet koji pre dvadesete godine još uvek uzima maha i menja organizam mladih žena.
 • Bubrežna oboljenja česti su uzročnici problema sa krvnim pritiskom.
 • Ukoliko bolujete od dijabetesa, potrebno je da redovno proveravate svoj prtisak, jer je ovo oboljenje faktor rizika.
 • Prethodni zdravstveni problemi i oscilacije krvnog pritiska su itekako rizičan faktor za probleme tokom trudnoće.
 • Loše životne navike poput nezdrave ishrane, izloženost stresnim situacijama i veoma malo kretanja itekako mogu dovesti do ovog problema. Kada je reč o ovom aspektu gojaznost je pogotovo faktor rizika jer je posledica svega prethodno navedenog.
 • Teško vam je da ostavite pušenje? Sada kada ste trudni probajte da to ipak učinite. Smognite snage jer sada više niste samo vi u pitanju, već i zdravlje vaše bebe. Što pre zaboravite na nikotin, jer studije kažu da on može uzrokovati visok krvni pritisak i napraviti nepotrebne komplikacije.
 • Mnogi lekari kažu da je po koja čašica vina itekako zdrava, međutim to se ipak ne bi savetovalo tokom drugog stanja. Konzumiranje alkohola može poremetiti krvni pritisak zato ga izbegavajte tokom ovog značajnog perioda dok se vaša bebica razvija i kada joj je potrebna što zdravija sredina za to.
 • Ovo vam je prva trudnoća? Onda povedite računa o krvnom pritisku i redovno ga proveravajte. Iako redni broj trudnoće ne garantuje da će vas neki problemi zaobići, ako ste trudni po prvi put, problem sa povišenim krvnim pritiskom se može javiti.
 • Genetski faktor nikako ne smemo izostaviti. Nasleđe je nešto što dobijamo rođenjem, pa ako u porodici imate žene koje su imale problema sa hipertenzijom tokom trudnoće i vi se pripazite i povedite više računa o ovom aspektu.
 • Očekujete blizance? Dupla sreća je u najavi, ali ona duplo više izmeni organizam, njegovo funkcionisanje i duplo ga više iscrpi. Samim tim je mnogo veća šansa da se pojave problemi i sa visokim krvnim pritiskom. Obzirom da se blizanačka trudnoća mnogo češće kontroliše, sigurni smo da će vaš lekar ispratiti i ovaj aspekt trudnoće.

Visok pritisak u blizanačakoj trudnoći

 

Blizanačka trudnoća je specifična po mnogim stvarima obzirom da u jednoj materici rastu dve bebe. Sve promene koje te dve bebe prouzrokuju u majčinom organizmu, ponekad mogu ostaviti i nepovoljne posledice poput povišenog krvnog pritiska.

 

 

Kod trudnica koje nose blizance sasvim je uobičajeno da se normalnim pritiskom smatra malo povišeni krvni pritisak iznad 140/90.

Najčešće se ova stanja stabilizuju uz regulaciju svakodnevnih aktivnosti, ishrane, a vrlo često i uz pomoć medikamenata. Odgovarajuća terapija koju mora prepisati lekar, ponekad je neophodna i jako je važno da je redovno uzimate kako bi pritisak uvek bio pod kontrolom.

Visok pritisak u ranoj trudnoći

 

Kada će se pojaviti problem sa krvnim pritiskom nije moguće predvideti unapred. Vrlo je moguće da se pojavi već tokom prvog trimestra. Ako se pojavi već u ranoj trudnoći, povećana je šansa da stvara probleme i tokom ostatka trudnoće.

Ukoliko vam pritisak već sada oscilira, obavezno posetite lekara kako bi ste dobili odgovarajuću terapiju  i ostatak trudnoće ovaj problem držalli pod kontrolom.

Simptomi visokog pritiska u trudnoći

 

Ako do sada niste imali problema sa krvnim pritiskom, onda verovatno ne znate ni kako da prepoznate kada se  pojavi. Zato ćemo vas sada upoznati sa simptomima povišenog krvnog pritiska.

Pre svega moramo napomenuti da ponekad oscilacija krvnog pritiska ne daje nikakve simptome ili su oni minimalni pa ih i ne registrujete. Ovo može biti vrlo podmuklo stanje, jer problem postoji, a ne daje niakve signale da bi se prepoznao i rešavao. Jedini način da ga onda otkrijete jeste redovnim merenjem pritiska. 

 • Simptomi koji su uočljivi svakako su znojenje. Regije koje su zahvaćene ovim problemom su lice i ruke. Znojenje u trudnoći i bez toga može biti pojačano, pa svakako proverite merenjem pristisak i nemojte napamet donositi zaključke.
 • Ono po čemu se problem sa pritiskom najčešće detektuje sigurno su glavobolje. Ukoliko imate intenzivne i česte glavobolje koje ne prolaze ni nakon uzimanja lekova za tu namenu, vrlo lako može upućivati na visok krvni pritisak. Opet, i glavobolja u trudnoći je česta i ne mora nužno značiti ovaj problem.

 

visok pritisak u trudnoći simptomi

 

 • Kada skoči krvni pritisak jedan od simptoma može biti i problem sa vidom. Odjendom vam sa čini da ne vidite dobro, teško se fokusirate na neki vizuelni sadržaj. Ovo stanje zna biti vrlo neprijatno, jer ne znate šta je uzrok, ali sada kada smo vas o tome informisali, prvo izmerite krvni pritisak u ovakvim situacijama.
 • Tokom mokrenja osobe sa povišenim krvnim pritiskom uspevaju da ispuste samo male količine urina. Mnogo manje u odnosu na redovnu količinu tokom mokrenja.
 • Naglo gojenje odnosno dobijanje na težini može biti simptom za problem sa visokim krvnim pritiskom.
 • Povraćanje i mučnina su kod pojedinih trudnica svakodnevni prateći simptom trudnoće pogotovo tokom prvog trimestra. Međutim ponekad su ova dva simptoma povezana sa povišenim krvnim pritiskom, pogotovo ako se pojavljuju ili pogoršavaju nakon dvadesete nedelje trudnoće.

Posledice visokog pritiska u trudnoći

 

Svaka nepovoljna zdravstvena promena ostavi po neku posledicu na organizam. Kada telo trpi promene u krvnom pritisku, to itekako ostavi traga i dovede do komplikacija trudnoće, pa je vrlo moguće da se kao posledica javi sledeće:

 • Abrupcija (odlubljivanje) placente posledica je pojave preeklampsije. U ovoj situaciji placenta se odvaja od unutrašnjeg zida materice pre porođaja. Ovakvo odvajanje dovodi do krvarenja koje može ugroziti život bebe i majke.
 • Hipertenzija je vrlo čest uzročnik usporenijeg ili zaustavljenog bebinog rasta usled svih komplikacija do kojih dolazi kada krvni pritisak oscilira. Smanjen dotok krvi u placentu može dovesti do smanjenog dotoka kiseonika i hranljivih nutrijenata. Logično je da sve to dovodi i do usporenog  rasta bebe i smanjene porođajne težine, kao i do prevremenog porođaja. Znate i sami koliko je prevremeni porođaj opasan i rizičan po bebin život, zato vodite računa o ovom aspektu zdravstvenog stanja.
 • Osim što visok krvni pritisak ostavlja posledice na vašu nerođenu bebu, ni vaš organizam nije pošteđen. Nekontrolisan krvni pritisak ostavlja posledice na vaše srce, mozak, pluća, bubrege, jetru. Kada je stanje ozbiljno, posledice i komplikacije mogu biti vrlo značajne, čak i životno ugrožavajuće.
 • Prevremeni porođaj ponekad je izazvan hipertenzijom, a ponekad je ranije indukovan kako hipertenzija ne bi dovela do nepotrebnih komplikacija.
 • Kardiovaskularne bolesti nastaju kao posledica povišenog krvnog pritiska. Zato ukoliko se suočavate sa preeklampsijom mislite i na budućnost i eventualne posledice koje može ostaviti na vaš organizam.

Šta je preeklampsija?

 

Preeklampsija je stanje do kojeg dolazi tokom trudnoće. Javlja se usled povišenog krvnog pritiska i pojavom belančevina u mokraći, a neretko se javlja i problem sa nekim od unutrašnjih organa kao što su jetra, mozak ili bubrezi.

Osim što ostavlja traga na bebin razvoj i unutrašnje organe, hipertenzija se ponekad završava i fatalnim ishodom kako po bebu tako i po majku. Zato je vrlo važno da se ovo stanje pravovremeno otkrije i adekvatno leči.

Lek za visok pritisak u trudnoći

 

Sada kada znate mnogo toga o problemima sa visokim krvnim pritiskom, sigurno se pitate kako smanjiti visok krvni pritisak u trudnoći?

Pitanje je sasvim logično, a ima  i nekoliko vrlo korisnih i praktičnih saveta.

 • Najsigurniji način za kontrolu hipertenzije svakako je konzumiranje prepisanog leka za ovu namenu. Lekove nikako nemojte uzimati na svoju ruku već samo po preporuci lekara koji terapiju prepisuje nakon urađenih potrebnih analiza i detaljnog prikupljanja informacija o vašem zdravstvenom stanju.
 • Drugi dobar savet jeste da redovno kontrolišete trudnoću odlaskom na preglede kod vašeg ginekologa. Na svakom pregledu kontroliše se i visina krvnog pritiska, pa je to odličan način da se utvrdi kakvo je stanje po tom pitanju.
 • Ostati aktivan koliko god je moguće i koliko to drugo stanje dozvoljava, odličan je način da krvni pritisak bude na odgovarajućem nivou. Fizička aktivnost je preporučljiva na svakodnevnom nivou, a kada su prisutni problemi sa pritiskom, onda je praktikujte u što većoj meri.
 • Povedite računa o zdravoj ishrani. Sada kada ste trudni vreme je da razmislite i o ovom aspektu. Vrlo je važno šta unosite u svoj organizam, jer ga na taj način jačate, a i bebi obezbeđujete neophodne nutrijente za razvoj. Odgovarajućom i zdravom ishranom, svi su  na dobitku, između ostalih i vaš krvni pritisak. Pod odgovarajućom ishranom u trudnoći mislimo na unos što veće količine svežeg voća i povrća, a izbegavanje svih namirnica koji dovode do povišenja krvnog pritiska. Vrlo je preporučljivo da posetite nutricionistu u ovoj situaciji kako bi vam odredio odgovarajući jelovnik i na taj način poboljšao zdravstveno stanje, ali i opšte funkcionisanje.
 • Ukoliko ste do sada konzumirali alkohol, nikotin ili drogu, vreme je da zaboravite na ove štetne supstance. Osim što dovode do narušavanja opšteg zdravlja organizma i psihe, ujedno nisu povoljne ni za vaš krvni pritisak.

 

 

Visok pritisak u trudnoći ishrana

 

Ishrana je veoma važna tema kada je reč o trudnoći i o krvnom pritisku. Uz pomoć odgovarajućeg svakodnevnog jelovnika, mnogo toga možete regulisati i poboljšati. Ako se pravilno hranite vaš pritisak može biti na odgovarajućem nivou, a evo šta podrazumevamo pod odgovarajućom ishranom.

Kod hipertenzije stručnjaci preporučuju da se u ishranu obavezno doda slatki krompir, pasulj, ceđeni sok od pomorandže, suvo voće, grašak, banane, lubenice. U zavisnosti od doba godine iskoristite sve što možete od svežih namirnica koje smo naveli ili koje vam lekar preporuči.

Ono što je najvažnije da zapamtite jeste da so dovodi do hipertenzije. Tačnije, natrijum. Izbegavajte previše soli u jelima, a isto tako i namirnice poput suhomesnatih proizvoda koje obiluju ovim začinom. Videćete i sami da čim regulišete soljenje, vaš krvni pritisak se može značajno poboljšati. Pazite i sa mineralnom vodom koja je bogata natrijumom.

Još jedna važna stavka jeste izbegavanje brze hrane koja je slana i začinjena. Gazirana pića se takođe ne preporučuju jer i oni narušavaju krvni pritisak, a ne doprinose organizmu ni na koji način.

Kako sprečiti pojavu visokog krvnog pritiska?

 

Prevencija je i u ovoj temi ključna stavka. Da ne bi došlo do nepotrebnih problema sa visokim krvnim pritiskom, na vreme krenite sa preventivnim aktivnostima.

Pre svega se misli na zdrave životne navike. Vodite računa o ishrani o kojoj smo pisali u prethodnom delu teksta i već danas napravite promenu. Za početak smanjite ili potpuno izbacite so iz upotrebe.

Unosite dovoljne količine tečnosti i koliko god vam drugo stanje dozvoljava budite aktivni. Niko vas ne tera na intenzivne treninge, ali nemojte dane provoditi ispred tv-a, već šetajte što više.

Ako nemate naviku da redovo proveravate svoj krvni pritisak vreme je da je steknete. Tokom trudnoće ova stavka se mora redovno kontrolisati. Ako na vreme primetitie oscilacije, potrebno je odmah reagovati i ne dozvoliti da krvni pritisak skoči i napravi problem.

Drugo stanje se sa razlogom tako zove. Iako ste do sada možda bili potpuno zdravi  i niste ni pomišljali na svoj krvni pritisak, vreme je da počnete misliti i o tome.

Sada kada znate kakve sve komplikacije može napraviti, svoj krvni pritisak redovno proveravajte i držite pod kontrolom. Na taj način ćete moći da uživate u svojoj trudnoći i spremni dočekate svoju bebicu, bez bojazni da će doći do komplikacija.

Izvori:

https://www.medicalnewstoday.com/articles/normal-blood-pressure-pregnancy

https://www.healthline.com/health/high-blood-pressure-hypertension/during-pregnancy

https://www.mayoclinic.org/healthy-lifestyle/pregnancy-week-by-week/in-depth/pregnancy/art-20046098

https://www.nhs.uk/pregnancy/related-conditions/complications/high-blood-pressure/

https://www.pregnancybirthbaby.org.au/high-blood-pressure-in-pregnancy

https://www2.hse.ie/conditions/high-blood-pressure-pregnancy-pre-eclampsia/

https://www.medicoverhospitals.in/articles/how-to-lower-your-high-blood-pressure-during-pregnancy

https://www.familyeducation.com/pregnancy/high-risk-pregnancies/risks-multiple-pregnancy-high-blood-pressure

https://www.nih.gov/news-events/news-releases/elevated-blood-pressure-first-trimester-increases-risk-blood-pressure-disorder-later-pregnancy

https://www.aafp.org/afp/2001/0715/p273.html