telo posle porođaja

Telo posle porođaja – promene koje vas očekuju

Pitate se kako će vaše telo posle porođaja izgledati? Da li će se vratiti na staro? Šta je od promena očekivano, a šta ne? Slede odgovori.

Kako se menja telo posle porođaja?

 

Kada se beba rodi žene očekuju da se telo brzo vrati na stanje pre trudnoće. Međutim nije sve tako jednostavno.

Tokom drugog stanja dešavaju  se drastične promene kada je vaše telo u pitanju i sada je potrebno vreme, strpljenje, ali i trud kako bi stvari bile kao nekada.

Hajde da vidimo koje vas sve promene očekuju nakon bebinog rođenja.

Vraćanje kostiju posle porođaja

 

Kosti su vam se pomerilie tokom trudnoće? Raširile se?

Ne brinite i to je sasvim normalno.Trudnoća je jedno kompleksno stanje tokom kojeg se dešavaju brojne i drastične promene. Upravo te promene kao što je širenje rebara omogućavaju bebi dovoljno prostora i uslova za rast i razvoj. Sve je pod uticajem trudničkih hormona i zato dolazi do širenja kostiju.

Karlične kosti takođe trpe promene kako bi beba imala dovoljno prostora za prolazak kroz porođajni kanal.  Može se desiti da nakon bebinog rođenja budete šire u odnosu na ranije. To ćete sigurno primetiti po tome što vam stare pantalone više neće odgovarati u struku.  Nova širina vašeg tela može ostati trajno stanje, a može biti samo privremeno jer veliki broj faktora igra ulogu u tome.

Vraćanje materice posle porođaja

 

Devet meseci je vaša materica neprekidno rasla. Od veoma malog organa, nastala je materica veličine lubenice. Obzirom na ovoliku promenu, nemojte se čuditi što se pojavljuju brojni simptomi koji prate vraćanje materice na pređašnje stanje.

Ubrzo nakon porođaja možete osetiti bolove u stomaku koji su poput menstrualnih grčeva i oni znaju biti  veoma intenzivni. Bol će se javljati i tokom dojenja prvih nekoliko dana, jer dok beba sisa mišići materice se kontrahuju i ujedno vraćaju na staro stanje. To je samo pokazatelj da se materica vraća u svoj prvobitni oblik.

Grčevi znaju biti veoma intenzivni pa se ponekad pribegava i analgeticima kako bi se bol lakše podneo, ali to naravno činite u dogovoru sa svojim lekarom. Ovo stanje traje do nekoliko dana nakon porođaja.

Osim grčeva, vraćanje materice se vidi i po krvarenju koje nalikuje menstrualnom, ali je praćeno lohijama. Ovim krvarenjem se uklanja sloj unutrašnjeg zida materice. Upravo na tom mestu se nalazila posteljica, a da bi se materica vratila na staro neophodno je da se “očisti”.

Za ovaj proces potrebno je vreme, kako lekari kažu negde oko šest nedelja.

Kada se materica vrati na prethodnu veličinu, tada će i vaš stomak biti ravniji, a vi sigurno mnogo zadovoljnije.  Hajde da vidimo koje sve promene očekuje vaš stomak.

Stomak posle porođaja

 

Najočiglednija promena tokom trudnoće svakako je na stomaku, što je i logično. Stomak drastično naraste jer je beba u njemu.

A da li se brzo vrati na staro?

Na ovo pitanje teško je dati odgovor. Svaka trudnica uveća svoju kilažu barem za desetak kilograma, a vrlo često je ta brojka i  drastično veća. Čak i kada se materica vrati na svoju uobičajenu veličinu, stomak nakon porođaja može ostati. Neretko je razlog upravo u nakupljenim kilogramima. Za njegovo eliminsanje biće potrebno vreme i malo truda, ali uspeh je moguć.

U malom broju slučajeva stomak pretrpi tolike promene da se on nikada ne vrati na staro već zauvek ostane kao uspomena na drugo stanje. Razlog tome može biti i dijastaza stomačnih mišića, jedan malo  ozbiljniji problem do kojeg neretko dolazi u kasnoj trudnoći ili nakon porođaja.

Da imate dijastazu možete zaključiti upravo po zaostalom stomaku koji nikako da se izravna čak iako je od porođaja prošlo neko vreme. I za to ima rešenja, ali njih primenite tek nakon što lekar utvrdi da se zaista radi o dijastazi.

Ne odustajte ni u tom slučaju već pronađite najbolje rešenje za svoj stomak kako bi ste bile zadovoljne njegovim izgledom.

Još jedan  problem kada je stomak u pitanju svakako je izgled kože. Tokom devet meseci koža je morala da se rasteže kako bi bebi omogućila dovoljno prostora za rast. Ta promena sa sobom je nosila posledice u vidu suvoće. svraba kože, ali i pojave strija,

Da li su se i vama pojavile strije u trudnoći?

Ako jesu i ako nisu, ne čekajte ni trena već krenite istim putem kao i Aleksandra. Ona je sasvim jednostavno uspela da spreči nastanak strija na svom stomaku koji je bio prilično velik.  Isto možete i vi. O čemu se radi saznaćete jednostavnim klikom na ovaj link: https://rastimozdravo.com/moje-iskustvo-kako-sam-strijama-u-trudnoci-stala-na-put/

Koža nije jedina koja trpi.

Kosa posle porođaja

 

Verovatno ste tokom trudnoće bili vrlo ponosni na izgled svoje kose, zar ne? Zahvalite se hormonima. Oni možda negativno utiču na ostale promene, ali kada je kosa u pitanju ona zaista profitira tokom trudnoće i bude bujna i sjajna.

Nakon porođaja toj lepoti dolazi kraj.

 

telo nakon porođaja

 

Već nakon nekoliko meseci (otprilike tri) dolazi do opadanja kose. To opadanje kose posle porođaja zaista može biti obimno i zabrinjavajuće kada vidite da tolika količina kose ostane na četki, ali to je normalna pojava jer se nivo hormona drastično smanjuje i vraća na uobičajen stanje. 

Grudi posle porođaja

 

Žene koje pate za većim grudima, u ovoj promeni sigurno uživaju nakon porođaja. Sada je hormon prolaktin zadužen za bujanje grudi jer su pune majčinog mleka. Ukoliko dojite, ova promena može potrajati sve dok beba sisa.

Grudi se mogu uvećati i do nekoliko brojeva, pa se nemojte čuditi ako su vam svi brushalteri mali.

Obzirom da se strije mogu pojaviti  na ovom delu tela one i nakon porođaja  mogu ostati kao uspomena na prethodni period i sve promene kroz koje je telo prošlo.

Vodite računa o svojim grudima ukoliko dojite i informišite se o pravilnim načinima dojenja. Ukoliko nešto ne radite kako treba može doći do upale dojki, problema sa bolnim bradavicama, a to su sve nepotrebne komplikacije koje se mogu izbeći.

Rana posle porođaja

 

Ukoliko ste se porodili prirodnim vaginalnim putem, vrlo je moguće da imate ranu nakon porođaja. Mali broj žena porođaj zaista završi na prirodan način bez epiziotomije. Ako ste i vi imale epiziotomiju  onda o rani morate voditi računa.

Odmah nakon porođaja posavetovaće vas na koji način da vodite higijenu rane jer je to najbolji način da ona što pre zaraste kako treba. Moraćete voditi računa i o tome kako sedite, jer određeni položaji mogu izazvati puno nelagodnosti i bola.

Imati ranu nakon porođaja nije najprijatnije, ali ona zarasta u roku od nekoliko nedelja.

Ako je redovno kontrolišete i primenjujete preporučenu terapiju neće ostaviti negativne posledice.

Telo posle porođaja nakon carskog reza

 

Telo posle porođaja carskim rezom prolazi kroz iste promene kao i kod prirodnog porođaja. Razlika je u lokalizaciji rane. Kada se žena porađa na ovaj način onda je rana na stomaku pa je bol lokalizovan u tom predelu.

I ovu ranu je neophodno tretirati na način koji preporuči lekar kako bi što pre zarasla i prestala izazivati tegobe koje mogu potrajati do nekoliko nedelja.

Ostale promene su identične kao i kod prirodnog vaginalnog porođaja i za sve njih  je potrebno mnogo truda i strpljenja.

Koliko vremena treba da se telo posle porođaja vrati u prvobitni oblik?

 

Pitate se kada ćete opet izgledati kao pre trudnoće? Na to pitanje vam niko ne može dati odgovor.

Neke žene se već iz porodilišta vrate kao da se trudnoća nije ni desila.

 

 

Ukoliko se trudnica ne ugoji puno, već su svi kilogrami u stomaku, nakon bebinog rođenja sve je skoro isto kao i pre.

Međutim mnoge žene pretrpe zaista ogromne promene u drugom stanju. Dobiju jako puno na težini, kosti se rašire pa nakon porođaja deluju šire,  a može im ostati i malo stomaka.

Što je veća promena u trudnoći i manje truda nakon porođaja, to će duže telo ostati izmenjeno.

Ukoliko se uprkos velikim promena zaista trudite, vodite računa o ishrani, vežbate, rezultati su mogući u vrlo kratkom roku.

Vežbe za zatezanje tela posle porođaja

 

Nestrpljivi ste da krenete sa vežbama?

Polako!

Prvo se posavetujte sa svojim lekarom, a onda trk na trening.

U zavisnosti od načina porođaja kao i od eventualnih komplikacija tokom porođaja, zavisiće i vaš povratak treningu.

Ukoliko je na porođaju sve proteklo savršeno, lekar vam može dati zeleno svetlo za vežbanje već nakon prve kontrole koja se obično radi posle 6 nedelja, a u nekim situacijama i ranije. Kod carskog reza ili porođaja sa komplikacijama biće potrebno sačekati oporavak od više nedelja, a možda i meseci.

Kada konačno dođe taj dan za vežbanje, ne žurite i ne forsirajte sebe. Krenite lagano i postepeno otežavajte trening.

 

promene na telu posle porođaja

 

Koje vežbe se prvo preporučuju?

Ono što se svim ženama savetuje svakako su Kegelove vežbe. One ne zahtevaju puno napora, mogu se raditi bilo kada i bilo gde potpuno neprimetno. Verovatno znate kako se rade ove vežbe, potrebno je da stisnete mišiće vagine kao da želite zaustaviti mokraću. Mišiće zadržite u stisnutom položaju nekoliko sekundi, a zatim ih opustitie i tako nekoliko puta. Ova vežba će pomoći da se mišići u tom predelu ojačaju.

Tokom prvih dana i nedelja nakon porođaja preporučuju se i specifične vežbe za stomak, a rade se jednostavno i uporedo sa Kegelovim vežbama. Potrebno je samo da duboko udahnete do te mere da se stomak raširi, a dno karlice opusti.  Tokom izdisaja uvlačite pupak, a karlično dno gore radeći kegelove vežbe. Možda deluje komplikovano, ali zaista nije. Samo pažljivo pročitajte uputstva, par puta polako uradite vežbe, a kada ih naučite radićete ih bilo kada dok radite nešto drugo po kući ili samo držite svoju bebu.

Ove vežbe preporučuju stručnjaci jer su bezbedne i poželjne nakon porođaja.

Za ozbiljnije treninge i teže vežbe, prvo tražite mišljenje lekara, a zatim stručnog trenera koji vam može pomoći u vraćanju pređašnje figure.

Nega tela posle porođaja

 

Sasvim je normalno da vam je beba u ovom momentu prioritet, ali ne zaboravljajte na sebe. Drage mame, posvetite se malo i svom telu kako bi ste bile srećne i zadovoljne sopstvenim izgledom. Nakon trudnoće mnogo više tretmana i kozmetike vam stoji na raspolaganju kako bi vaše telo izgledalo negovano, a vi zadovoljne sobom.

Hajde da vidimo šta to možete uraditi za sebe.

  • Svoju kožu dovedite do savršenstva. Sigurni smo da ne želite da strije na vašem stomaku budu uspomena na drugo stanje. Ima mnogo lepših stvari kojih se treba sećati iz tog perioda, a ne strija. Zato im stanite na put uz pomoć kvalitetne kreme protiv strija. Mazanje kremom nije zahtevno, a vaša koža će vam biti zahvalna i znatno oporavljena. Sada kada znate način, samo napred i puni samopouzdanja obucite kupaći već sledeće letnje sezone.

 

 

  • Povedite računa o koži lica Koža ne trpi promene samo na stomaku i butinama. Mnoge žene iskuse trudničku masku, trudničke fleke koje i nakon porođaja mogu ostati na licu. Nije na odmet da posetite dermatologa ili profesionalnog kozmetičara kako bi vam preporučio tretman za borbu protiv problema koji vas je snašao i vratio vam osmeh na lice.
  • Ukoliko ste nezadovoljni kvalitetom i izgledom svoje kose ili je već počela da opada, posetite frizerski salon. Informišite se o tome koji tretman kose bi mogao da ojača vlasi i učini ih otpornijim na sve promene koje donosi period nakon porođaja. U kućnim uslovima svojoj kosi možete pomoći kvalitetnom prirodnom kozmetikom koja neće dodatno opteretiti i oštetiti vašu kosu. Neka preparati budu na biljnoj bazi bez dodataka štetnih sastojaka poput sulfata, parabena i silikona.  Ukoliko nikako ne možete sprečiti opadanje, onda se počastite lepom frizurom ili drugom bojom kose i zavolite ponovo svoj odraz u ogledalu.
  • A šta sa viškom kilograma i celulitom? To vas sigurno najviše zanima. Sa borbom protiv kilograma krenite polako i igrajte na sigurno. Povedite računa o ishrani, ali nikako nemojte držati drastične dijete ukoliko dojite bebu. Potrebna je raznovrsna i hranljiva ishrana tokom dojenja. Možda bi bilo najbolje da se posavetujete sa nutricionistom koliko čega treba uneti u organizam kako bi beba dobila sve što je njoj potrebno, a vaše telo topilo kilograme. Dakle samo zdravim načinima do mršavljenja, dok je dojenje aktuelno.

Ne podnosite celulit na svom telu? Razumljivo, nije nimalo privlačan, ali i sa njegovim tretmanom budite oprezni.

Ukoliko beba sisa, nije svejedno koje tretmane ćete koristiti za razbijanje celulita.

Najbolje bi bilo sačekati da prođe period dojenja, jer se u toku mnogih tretmana oslobađaju toksini. Osim toksina   i preparati koji se koriste u kozmetičkim salonima mogu da sadrže štetne sastojke koji mogu dospeti do bebe putem mleka.  Uostalom porodili ste se i imate apsolutno pravo na celulit i  niko vam ne može zameriti.

Generalna preporuka kada je nega tela nakon porođaja u pitanju glasila bi ovako:

Sve što koristite neka bude bezbedno i prirodnog porekla jer sa svime beba dođe u kontakt preko kože ili putem mleka.

Naravno da vi i vaše telo treba i nakon porođaja da budete važni. Međutim, nemojte po svaku cenu hrliti u nepoznato i rizikovati zarad lepog izgleda. Negujte se da budete zdravi, a vaše telo će uz vaš trud i vremenom dobiti baš onaj izgled koji želite.