kako znati da je beba u stomaku dobro

Kako znati da je beba u stomaku dobro?

Kako znati da je beba u stomaku dobro, ako neko vreme niste bili na pregledu? Jednostavno, uz pomoć signala koje vam telo šalje. O njima detaljno u nastavku.

Drugo stanje praćeno je brojnim simptomima i promenama u telu. Svi oni imaju svoju svrhu. Neki nam šalju signal da je sve u redu, dok su drugi tu kao znak upozorenja.

Kada ste neiskusna trudnica lako možete pogrešiti u tumačenju ovih signala. Zato vam sada otkrivamo kako znati da je beba u stomaku dobro, a kada je vreme da odete  kod lekara i proverite zdravlje vaše bebe.

Kako znati da je beba u stomaku dobro uz pomoć ultrazvuka?

 

Trudnoća osim što je zaista divno stanje, praćeno je i mnogobrojnim odlascima kod lekara. Od momenta kada vam ginekolog utvrdi postojanje trudnoće budite spremni na raznorazne pretrage i preglede.

Svaki pregled i analiza imaju svoju svrhu. Glavni cilj im je utvrditi zdravstveno stanje bebe i pravovoremeno otkriti eventualne zdravstvene probleme ili abnormalnosti u razvoju. 

Da bi ste znali da je vaša beba u stomaku dobro, ginekolog će vam savetovati ultrazvučne preglede. Oni se uglavnom obavljaju jednom mesečno. Ukoliko lekar proceni da ste pod određenim rizikom, možda ćete na preglede odlaziti i češće.

 

da li je beba u stomaku zdrava

Ultrazvučni pregledi su možda i najbolji dokaz da je sa bebinim razvojem sve u redu, jer se pomoću njih očitavaju svi važni parametri koji to potvrđuju.

Ne brinite, ultrazvuk je potpuno bezbedna metoda kako za vašu bebu tako i za vas mame. Ovaj pregled se može raditi preko stomaka ili kroz vaginu.

Očekujte da će na samom početku trudnoće vaš lekar verovatno raditi vaginalni ultrazvučni pregled. On je bolje rešenje dok je beba mala jer joj se može više približiti, a samim tim videti i grlić materice.

Kada trudnoća malo odmakne uglavnom će se raditi ultrazvučni pregled preko stomaka koji je svim mamama prijatnije rešenje.

Ova metoda pruža jako puno informcija lekarima o stanju vaše trudnoće i razvoju bebe.

Neki od parametara koji se očitavaju ultrazvukom su:

 • Rast i razvoj ploda. Utvrđuje se koliko vaša beba napreduje od pregleda do pregleda i da li njena veličina odgovara starosti trudnoće.
 • Morfologija ploda odnosno građa ploda. Ovaj parametar je jako značajan jer pruža informacije o tome da li se razvijaju svi organi  i delovi tela bebe.
 • Prati se srčani ritam. Već oko sedme nedelje trudnoće detektuje se srčana akcija ploda. Ona se proverava na svakom utrazvučnom pregledu.
 • Proverava se stanje posteljice i njen položaj u materici. 
 • Proverava se količina plodove vode
 • Pokreti ploda takođe se vide na ultrazvučnom pregledu, a svaka trudnica ih i sama može osetiti i ispratiti kada za to dođe vreme.
 • Položaj bebe se prati tokom trudnoće, a posebno pred sam termin porođaja. Od ovog parametra često zavisi da li će se trudnica poroditi prirodnim putem ili carskim rezom ukoliko beba zauzima nepovoljan položaj za vaginalni porođaj.

Izdvojili smo neke od najvažnijih pokazatelja koji se proveravaju, a ima ih još i svi su veoma važni i pružaju značajne informacije lekarima.

Kako znati da je beba u stomaku zdrava?

 

Zahvaljujući napredovanju medicine u današnje vreme možemo u veoma ranoj trudnoći saznati da li je beba u stomaku zdrava.

Šta to znači?

To znači da samo na osnovu uzorka majčine krvi dobijate  informacije o postojanju određenih abnormalnosti u bebinom razvoju. Ove analize omogućavaju pravovremeno reagovanje i donošenje najpovoljnije odluke o ishodu trudnoće kako za bebu tako  i za majku.

Sve ove informacije dobijaju se uz pomoć neinvazivne prenatalne dijagnostike. Ako vam ovaj naziv ništa ne znači, evo pojašnjenja. “Neinvazivno” znači da je tokom ovih analiza bezbedna i mama i beba, a “prenatalna” znači da se obavlja pre bebinog rođenja. Dakle, na bezbedan način dobijate informaciju o zdravlju vaše bebe dok je još u stomaku.

 

 

U neinvazivnu prenatalnu dijagnostiku spadaju:

 • Ultrazvučni pregledi o kojima smo govorili u prethodnom delu teksta
 • Prilikom utvrđivanja postojanja trudnoće i njene kontrole, u obzir se uzima i nivo hormona beta hCG. Odstupanja od uobičajenih vrednosti za određeni deo trudnoće može biti pokazatelj da nešto nije u redu.
 • Dabl test možemo slobodno nazvati statističkim testom. On se radi na osnovu uzorka majčine krvi i pokazuje verovatnoću postojanja hromozomopatije. U prevodu govori nam da li postoji rizik da vaša beba ima Daunov sindrom, Edvardsov sindrom ili Patau sindrom.
 • Tripl test spada u prenatalnu dijagnostiku drugog trimestra. Rezultati govore o postojanju genetskih abnormalnosti, Edvardsovog sindroma, Daunovog sindroma i defekta neuralne cevi.

Neinvazivni prenatalni testovi se sve češće preporučuju svim trudnicama, a pogotovo starijim trudnicama i onima koje su pod većim rizikom. Ovi testovi analiziraju DNK samog ploda kako bi otkrili postojanje genetskih abnormalnosti sa velikom preciznošću.

Ukoliko ovi testovi ne pokažu da postoji povećan rizik to je odlična vest. Međutim kada je rizik povećan, onda će vas lekar uputiti na dalje analize koje su uglavnom invazivne poput amniocenteze i drugih. 

Svi ovi načini su prilično siguran dokaz koji govori da li je vaša beba zdrava. Međutim ne možemo konstantno biti na pregledu  i pod budnim okom lekara.

Kako onda znati da je beba u stomaku dobro kada ste kod kuće? O svemu tome govorimo u nastavku.

Kako znati da je beba u stomaku dobro bez ultrazvuka ?

 

Da li ste jedna od onih trudnica koja bi najradije svaki dan išla na pregled da se uveri da je beba dobro?

Sasvim je u redu što brinete, ali veoma česti pregledi zaista nisu potrebni. Iako bi vas smirili, postoje načini da i sami znate da je vaša beba dobro. 

Dakle, dok čekate naredni pregled vodite računa o sledećim pokazateljima i znaćete da li je sve u redu.

Znaci da je beba u stomaku dobro

 • Možda vas na samom početku trudnoće iscrpljuju simptomi poput mučnina, vrtoglavice, umora i povraćanja, ali kažu da je to u stvari dobro. Kada su simptomi trudnoće prisutni to je samo znak da trudnoća i razvoj bebe napreduju.
 • Ako vas bole grudi, osetljive su na dodir i veće nego inače, to je još jedan od signala da se beba razvija i da trudnoća ide u dobrom smeru.
 • Rast stomaka je još jedan pokazatelj da se vaša beba razvija. Iz nedelje u nedelju i iz meseca u mesec kako beba raste sa njom raste i mamin stomak.
 • Dobijanje na telesnoj težini normalna je posledica odmicanja trudnoće. Svaka trudnica se ugoji barem deset kilograma, a mnoge i više. Osim što to govori o vašem apetitu, pokazatelj je i bebinog rasta.
 • Obraćajte pažnju na aktivnost vaše bebe odnosno na pokrete. Prve bebine pokrete ćete osetiti u periodu oko 18-20 nedelje trudnoće. Od tada pa sve do porođaja treba voditi računa o aktivnosti bebe.

Ukoliko redovno osećate pokrete to je znak da je beba dobro. U početku pokreti će se slabije osećati jer je beba manja i ima više mesta za kretanje u materici. Kako odmiče trudnoća i beba raste, smanjuje se prostor za bebine akrobacije pa se svaki pokret više oseti i primeti.

 

znaci da je beba u stomaku dobro

 

Da bi znali da je sa bebom sve u redu, potrebno je da tokom 2 sata osetite i izbrojite barem 10 bebinih pokreta. Ukoliko u periodu od dva sata ne osetite deset pokreta, probajte da se umirite, skoncentrišete  i ponovite proceduru.  Ako ni nakon toga nema promena, za svaki slučaj se obratite svom lekaru.

 • Na kraju, ako se vi generalno dobro osećate, aktivni ste i dobro raspoloženi, onda je i vaša beba najverovatnije sasvim dobro.

Znaci da beba u stomaku nije dobro

Nažalost trudnoća nema uvek najsrećniji ishod i neretko su prisutne komplikacije.

 

 

Da bi ste znali da ih prepoznate i pravovremeno reagujete, obavezno se javite lekaru ako vam se desi sledeće:

 • Krvarenje, a  pogotovo obilnije krvarenje često nije dobar znak u trudnoći. Iako se  pojedina krvarenja uspešno saniraju i sa bebom na kraju bude sve u redu, nekad krvarenje ima fatalan ishod. To može biti znak spontanog pobačaja ili nekih drugih komplikacija.
 • Ukoliko imate problema sa disanjem, visokim nivoom šećera u krvi, obavezno redovno kontrolišite stanje vaše bebe. Ponekad ovi simptomi mogu dovesti do problema u razvoju bebe, pa se njihova veličina ne poklapa sa starošću trudnoće.
 • Povišena telesna temperatura nikako nije znak koji treba zanemarivati. Ponekad ovaj simptom ukazuje na postojanje virusnih ili bakterijskih infekcija koje pogađaju bebu.
 • Verovatno ste primetili da su vam grudi veće od kako ste zatrudneli. Iako su možda bolne i osetljive na dodir, ovo je dobar znak da trudnoća napreduje. Loš znak može biti ako grudi  odjednom splasnu, jer to može biti najava spontanog pobačaja
 • Nizak nivo hCG koji se detektuje laboratorijskim analizama može biti znak za uzbunu da sa bebom nešto nije u redu Ukoliko radite ove pretrage, rezultate obavezno odnesite lekaru na proveru kako bi pravovremeno uočio postojanje nekog problema sa bebom.
 • Jaki grčevi u predelu abdomena mogu biti znak za uzbunu. Ukoliko osećate grčeve koji su poput menstrualnih ili još bolniji obavezno se javite lekaru jer to ponekad može biti nagoveštaj spontanog pobačaja.
 • Izuzetno jak bol u leđima treba proveriti sa lekarom. Iako je za trudnoću karakteristično da se javljaju bolovi u leđima usled rasta bebe, kada je bol intenzivan nemojte ga zanemarivati. Ponekad je ovaj bol nagoveštaj prevremenog porođaja.
 • Promene u boji vaginalnog sekreta znaju biti signal za pobačaj. Zato ukoliko primetitie promene, obavezno se posavetujte sa svojim lekarom.
 • Jake glavobolje, pojačano znojenje, problemi sa vidom, nisu dobri znaci u trudnoći. To može značiti problem sa visokim krvnim pritiskom koji često ostavlja fatalne posledice po ishod trudnoće.

Buduće mame očekujte da će svaki dan trudnoće biti obojen nekim od simptoma o kojima smo govorili. Imajte na umu da nije svaki najava nečeg lošeg. Kada osetite neke čudne promene najvažnije je da ostanete smireni i obratite se svom lekaru. Često je to samo loš i naporan dan koji je doveo do toga da se ne osećate najbolje.

Dajte sebi vremena da se smirite i opustite. Ukoliko neki od čudnih simptoma potraju pravovremeno reagujte i idite na pregled kod lekara. Jedino ćete na taj način sa sigurnošću znati da je vaša beba u stomaku dobro.

Izvori:

https://parenting.firstcry.com/articles/signs-of-a-healthy-and-unhealthy-baby-in-the-womb/)

https://www.healthhub.sg/live-healthy/941/pregnancy-is-my-baby-developing-normally

https://www.pregnancybirthbaby.org.au/warning-signs-during-pregnancy

https://www.webmd.com/baby/features/7-pregnancy-warning-signs#1