depilacija u trudnoći

Depilacija u trudnoći? Koje su metode bezbedne?

Niste sigurni da li je depilacija u trudnoći bezbedna? Saznajte sve o tome koje metode jesu, a koje nisu bezbedne tokom drugog stanja.

Informišite se i izaberite najsigurniju opciju kako bi ste uklonili neželjene dlačice i pritom osigurali bebi potpunu bezbednost tokom tretmana.

Depilacija u trudnoći za i protiv

 

Znate da sve ima svoje dobre i svoje loše strane. Tako je i sa depilacijom tokom trudnoće. Zato vam ih sada izdvajamo i pružamo mogućnost da sami donesete najbolju i nabezbedniju odluku.

Činjenice koje su ZA depilaciju:

  • Depilacijom odnosno uklanjanjem neželjenih dlačica vaša koža je mnogo lepša, kako na izgled tako i na dodir.
  • Koža bez dlaka pruža osećaj samopouzdanja. Kada su noge izdepilirane lakše ćete obući haljinu i prošetati gradom nego kada situacija nije takva.
  • Nema nelagodnosti i razmišljanja da li će vam neko primetiti dlake ispod pazuha ili na nogama.

Iako se može izdvojiti još dosta činjenica koje govore u prilog depilaciji, čini nam se da je onih koji su PROTIV ipak puno više. Barem kada je trudnoća u pitanju. Evo i koje su:

  • Koža je tokom trudnoće mnogo osetljivija nego inače i samim tim podložnija oštećenjima. Ukoliko ne odaberete bezbedan način depilacije, svojoj koži  možete napraviti još veći problem.
  • Depilacija u trudnoći je mnogo bolnija nego inače jer  je koža znatno osetljivija.
  • Kada je reč o bezbednim metodama moramo naglasiti i bezbednost preparata koji se koriste tokom depilacije. Imajte na umu da nisu sve kreme za depilaciju dobar izbor jer mnoge sadrže štetne sastojke koji mogu uticati na bebu i sam ishod trudnoće.
  • Trudnice koje imaju problem sa melazmom, odnosno sa flekama na koži moraju biti dodatno opreznije. Područja zahvaćena flekama  mogu se  dodatno oštetiti ukoliko ne koristite bezbednu metodu za depilaciju.

 

 

Vrste depilacije tokom drugog stanja

 

Postoji više načina uz pomoć kojih se možete osloboditi viška dlačica na telu, ali hajde da vidimo koji je najbezbedniji tokom trudnoće.

Brijanje

 

Brijanje je vrlo česta metoda kojoj žene pribegavaju. Problem kod brijanja je taj što dlačice veoma brzo ponovo kreću sa rastom pa se iznova i iznova brijete, a samim tim pomalo i iritirate pojedina područja na koži.

Usled delovanja trudničkih hormona dlake rastu još brže i maljavost je neretko veoma povećana. Zato ukoliko je brijanje vaš način da se rešite dlačica, budite spremni da to radite vrlo često.

Prednost brijanja je u tome što nema štetnih hemikalija koje bi mogle nauditi bebi ili samom toku trudnoće. Osim toga ovakav način depilacije se veoma brzo radi, pa za čas možete biti spremni za pokret.

Depilacija voskom

 

Kada pomislite na depilaciju voskom sigurno vam prvo kroz glavu prođe onaj bolni osećaj kada se vosak skida. Zar ne? Ali šta ćete, lepota boli. Šalu na stranu, ali ova metoda zna biti prilično bolna pogotovo ako imate nizak prag tolerancije na bol.

Tokom trudnoće bol je još intenzivnija jer je koža značajno osetljiviija usled povećane količine krvi i tečnosti koju organizam proizvodi.

Ukoliko do sada niste koristili vosak, trudnoća nije najbolje vreme da započnete sa tim jer će vam delovati bolnije nego inače.

Vosak se nikako ne preporučuje trudnicama koje imaju problema sa melazmom odnosno flekama na koži jer vosak može dodatno pogoršati situaciju. 

Sa druge strane, kod ove metode je dobro to što su efekti depilacije mnogo duže primetni pa se ona ne mora toliko često raditi. Naravno da sve zavisi od organizma i delovanja trudničkih hormona, ali svakako da ako se depilirate voskom neko vreme možete zaboraviti na dlačice i depilaciju.

Depilacija kremom u trudnoći

 

Depilacija kremom je komforan i bezbolan način uklanjanja dlačica, ali nauka još uvek nije sasvim sigurna da li je bezbedan tokom trudnoće. 

Ove kreme u svom sastavu imaju aktivne sastojke kao što su barijum sulfid i kalcijum tioglikolat. Ova dva sastojka utiču da se dlake pretvore u želatinastu masu koja se može odstraniti sa kože.

Ove hemikalije mogu izazvati alergijske reakcije, a ujedno imaju i neprijatan miris koji dominira tokom depilacije.

Da se razumemo nema jasnih naučnih dokaza da su kreme štetne tokom trudnoće, ali zbog svog agresivnijeg sastava ipak se preporučuje da ih izbegavate.

Svako korišćenje bi trebalo biti u dogovoru sa vašim lekarom i nakon provere sastava kreme i reagovanja vaše kože na nju. Da bi videli kako koža reaguje bilo bi dobro da kremu prvo nanesete na manju površinu i sačekate da deluje. Naravno, sve to radite u dogovoru sa svojim lekarom.

Depilacija laserom u trudnoći

 

Depilacija laserom svakako je najdelotvornija metoda. Laser prodire duboko u kožu uništavajući folikul dlake, čime se onemogućava ponovni rast.

Iako nisu poznati efekti lasera na bebu tokom trudnoće, preporuka lekara je da se oni ipak izbegavaju.

Obzirom na efekte ove depilacije, najbolje bi bilo da je uradite pre trudnoće ukoliko je planirate. Na taj način ćete sprečiti rast dlaka u trudnoći i nećete morati da vodite računa o tome koja je metoda najbolja i najbezbednija.

Ako vam je laser tek tokom trudnoće postao primamljiv način uklanjanja dlačica, savetujemo vam da sačekate period nakon porođaja i tek onda sebe počastitie takvim tretmanom. 

 Depilacija šećernom pastom tokom drugog stanja

 

Šećerna pasta se jednostavno rečeno dobija zagrevanjem šećera koji se zatim nanosi na kožu. Ovaj način depiliranja takođe daje dugotrajnije rezultate. Problem je u toleranciji na bol jer je metoda poput voska, a imajte na umu da vam je koža mnogo osetljivija nego inače.

 

depilacija tokom drugog stanja

 

Ukoliko nemate problema sa kožom poput melazme ili drugih pojava tokom trudnoće, možete isprobati i šećernu pastu. Ne savetuje se primena na mestima gde je koža oštećena i isuviše senzitivna.

Depilacija bikini zone u trudnoći

 

Depilacija intimne zone je nešto što mnoge trudnice praktikuju. To je bezbedno raditi ukoliko odaberete odgovarajuću metodu koja vam neće naneti štete.

Stručnjaci kažu da možete koristiti vosak i šećernu pastu, ali imajte na umu da će biti bolnije nego inače. Koža vam je značajno osetljivija pa budite spremni da istrpite bol.

Ukoliko ste u odmakloj trudnoći i stomačić dobija svoje obline, najbolje bi bilo da depilaciju odradi profesionalni kozmetičar. Na taj način će to biti mnogo brže i kvalitetnije odrađeno, jer će vama biti teže da vidite sve delove tela i precizno odradite tretman.

Vodite računa da salon ispunjava sve higijenske uslove kako ne bi došlo do nekih infekcija. Uz pomoć ovih metoda rešićete problem sa dlačicama na duže vreme.

Ukoliko se odlučite za brijač onda budite spremne na često brijanje, a to pred kraj trudnoće nije lako izvesti na svim delovima tela.

Depilacija stomaka u trudnoći

 

Pre nego što vas posavetujemo o depilaciji stomaka tokom trudnoće podsećamo vas da je pojačana maljavost sasvim normalna pojava. Vaši hormoni deluju mnogo više i to za posledicu ima ubrzan rast dlaka čak i na vašem stomaku.

Da, znamo da deluje bezveze i da vas je sramota kada vam neko ugleda dlakav stomak, ali razmislite da li je bezbedno to činiti.

Koža na trudničkom stomaku je znatno osetljivija nego kod redovnog stanja. Prokrvljenost je povećana, koža se rasteže, sklona je pucanju i strijama. Nebezbedna metoda mogla bi samo dodatno pogoršati stanje na koži stomaka i dovesti do infekcija.

 

Ono što možete raditi, jeste nega kože stomaka. Za razliku od dlačica koje se uklanjaju makar nakon porođaja (ako bude potrebe), strije nastale u trudnoći mogu ostati trajan pečat. Da to ne mora da bude tako, svedok je i Aleksandra koje je jednostavno stala strijama na put. Oduševljena je i svima priča o svom malom otkriću kao da je najveće na svetu. O čemu se radi, saznajte iz njenog ličnog iskustva koje je na ovom linku: https://rastimozdravo.com/moje-iskustvo-kako-sam-strijama-u-trudnoci-stala-na-put/

 

Dakle, što se dlačica na stomaku tiče, probajte da ih istolerišete i da izdržite do kraja trudnoće. Ukoliko bude potrebe da se one uklone (prilikom izvođenja carskog reza)  to će uraditi medicinski radnici pred sam porođaj. Vi nemojte eksperimentisati kako ne bi došlo do inficiranja kože u predelu stomaka.

Depilacija nogu u trudnoći

 

Depilaciju nogu u trudnoći radi skoro svaka žena. Da se ne lažemo, ko voli dlake na nogama pogotovo ako ste trudni tokom toplog dela godine.

Naravno da je možete praktikovati, ali gledajte da nađete najefikasniji način kako bi efekti što duže trajali. Ukoliko samo brijete noge, skoro svakodnevno vas čeka ta obaveza.

Vosak ili šećerna pasta su efikasne opcije, ali malo bolnije. Sa druge strane efekti će mnogo duže trajati.

Na vama je da odlučite da li ćete žrtvovati pola sata i istrpeti bolnije metode ili idete linijom manjeg otpora.

Nega kože nakon depilacije u trudnoći

 

Nega kože nakon depilacije je obavezni deo tretmana. Nakon otklanjanja dlačica koža je iziritirana, crvena, osetljiva, možda čak i bolna. Zato joj treba neko blago sredstvo koje će umiriti crvenilo i pružiti hidrataciju.

 

nega kože nakon depilacije u trudnoći

 

Izbegavajte agresivne preparate čiji bi sastav mogao pogoršati situaciju. Vodite računa da to budu što prirodnije kreme koje će dati vlažnost koži i učiniti je mekom.

Nikako se ne izlažite suncu kako zraci ne bi pogoršali stanje i doveli do crvenila i pečenja kože na nogama.

Depilacija pred porođaj

 

Depilacija pred porođaj obavezni je deo pripreme za sam porođaj.

Ukoliko depilaciju intimne regije niste obavili kod kuće, to će učiniti medicinska sestra koja vas priprema za ulazak u porođajnu salu.

Ono što većina žena navodi jeste da ta depilacija nije baš najprijantija, već da se odradi sa brijačem, veoma brzo i bez dovoljno zaštite za kožu. Zato se vrlo često ženama kaže da je bolje i komfornije da se izdepiliraju kod kuće, pod uslovom da mogu to da učine od stomaka. Vi kod kuće znate kako vaša koža reaguje na brijanje, pa je možda to i najbolja opcija.

Sa druge strane mnogi stručnjaci savetuju da se to ne radi kako ne bi došlo do nekih infekcija.

Možda je najsigurnija varijanta da se informišete u porodilištu u koji ćete ići i o ovoj temi. Tako ćete biti poptuno spremni na ono što vas čeka i moći ćete da se fokusirate na najvažnije, a to je rođenje vaše bebe.

Saveti vezani za depilaciju u trudnoći

 

Za kraj imamo još nekoliko korisnih saveta kada je depilacija u pitanju.

 

 

Slušajte lekare

 

Pre nego što se upustite u avanturu sa depilacijom i isprobavanjem novih metoda, posavetujte se sa lekarom da li je to bezbedno u vašem slučaju. Ginekolog koji vam vodi trudnoću najbolje poznaje anamnezu i može ukazati na bitne stvari.

Birajte bezbedne metode

 

Tokom drugog stanja bezbednost bi trebala biti na prvom mestu. Možda je određeni način depilacije efikasniji, ali ako nije poznat njegov uticaj na bebu i trudnoću sačekajte da se porodite pa ga onda isprobajte.

Pažljivo birajte kozmetičarku

 

Sada su  stručnost i higijenski uslovi u kojima se depilacija sprovodi veoma važni. Depilaciju prepustite isključivo profesionalcima koji vode računa o higijenskim standardima.

Fokusirajte se na važnije stvari

 

Fizički izgled je važan i tokom trudnoće i svaka žena voli kada je sređena. Međutim to sada ipak nije najvažnije. Beba kao i sama trudnoća sada treba da imaju prioritet. Vodite se time i videćete koliko su druge stvari manje značajne.

Drage buduće mame, nema razloga da zapostavite svoj fizički izgled. Neka on bude i dalje na listi važnih stvari, ali birajte metode i profesionalce kod kojih odlazite.

Bezbednost vaše bebe i same trudnoće sada je ipak na vrhu svih prioriteta.