pripremiti dete za dolazak bebe

Kako pripremiti dete za dolazak bebe?

Kako pripremiti dete za dolazak bebe u kuću pitanje je koje muči mnoge roditelje. Evo nekoliko saveta koji vam mogu biti od koristi.

Rođenje bebe je trenutak sreće koji svi željno iščekuju, ali kada u kući imate starije dete morate se pripremiti na razne reakcije.

Do sada je sva pažnja bila usmerena starijem detetu, a sada dolazi novi član koji traži svoje mesto. Kako sprečiti negativne reakcije starijeg deteta?

Mala deca drugačije posmatraju stvari oko sebe i dolazak bate ili seke im nije uvek najsrećniji momenat. Hajde da vidimo šta sve možete očekivati i kako izaći na kraj sa raznim burnim emocijama.

Dolazak druge bebe: šta starije dete misli o tome?

 

Kada se rodi prvo dete sve želje, emocije i odluke su na roditeljima. Većina taj trenutak opisuje kao momenat neizmerne sreće, pogotovo kada sa bebom dođete kući.

 

prilagođavanje deteta na bebu

 

Odluku o rađanju druge bebe takođe samostalno donose roditelji. Iako ima onih koji se “konsultuju” sa starijim detetom, odgovori i želje mogu biti razne i vrlo promenljive. Tako da čak i ako pitate svoje prvo dete da li bi volelo batu ili seku odgovor koji je danas pozitivan, sutra može biti značajno izmenjen. To je sasvim normalno jer su deca prosto takva i vode se svojim trenutnim osećanjima koja su promenljiva. 

Iako je često veoma teško dopreti do detetovih misli, psihologija ipak ima neka saznanja o tome kako deca vide svet i dolazak nove bebe u porodicu.

U zavisnosti od uzrasta starijeg deteta razlikovaće se i način razmišljanja o novom članu porodice. Evo nekih primera:

Svi su uzbuđeni, valjda je to super!

 

Pojedina deca će se naprosto voditi atmosferom koja vlada u kući povodom dolaska novog člana porodice. Uglavnom je to karakteristično za mlađu decu do 2 godine. Ona još uvek nisu svesna dešavanja oko sebe i vode se isključivo svojim potrebama i onim što im roditelji ponude kao sadržaj.

Ako ovako malom detetu kroz razgovor i igru spominjete “neku bebu” sa velikim uzbuđenjem, verovatno će i ono usvojiti takav način reagovanja na pomen bebe.

Na ovom uzrastu deca još uvek ne shvataju do kakvih će promena doći kada beba stigne kući. Nisu svesna da će mama morati da se posveti i novom članu, zato će verovatno pratiti vašu reakciju i ponašati se u skladu sa tim.

 

 

Imaću sa kim da se igram!

 

Kod malo starije dece, na uzrastu od 2-3 godine, koja već ponešto shvataju, može doći do raznih misli i očekivanja. Jako puno će na to uticati odnos koji dete ima sa roditeljima, razvojna faza u kojoj se nalazi, porodična atmosfera i mnogo drugih faktora.

Kada se roditelji dovoljno protrude da dolazak nove bebe približe kao nešto lepo, što će omogućiti više igranja i društva, dete to može tako i shvatiti.

Nije na odmet da decu dovodite u kontakt sa malim bebama kako bi imali predstavu o  njima. Na taj način uviđaju da one mogu biti zabavne i mogu biti društvo za igru. Još ako bebe imaju i zaimljive igračke to je pun pogodak. Iz ličnog iskustva, ovaj deo je dao najviše dobrih rezultata.

Sve je to moje, hoću da probam!

 

Na uzrastu od 3-4 godine deca su veoma egocentrična, što znači da misle isključivo na svoje potrebe i stvari posmatraju samo iz svog ugla. Ne brinite, niste pogrešili u vaspitanju već je to deo normalnog razvoja koji prolazi sa odrastanjem. 

Do sada je sve bilo podređeno njima, u kući su bile samo njihove stvari i odeća, a sada primećuju i neke nove koje su namenjene bebi.

Neka deca će se voditi time da je sve što se nalazi u kući njihovo, može doći do ljubomore i negativnih emocija ako im se pokuša reći da je nešto namenjeno bebi. Nemojte se začuditi ako krene i uništavanje nekih stvari za bebu.

Šta će se promeniti, hoće li mama brinuti samo o bebi?

 

E kada vam je starije dete u starijem predškolskom uzrastu, tu može doći do raznih misli i pitanja. Ova deca već pomalo shvataju da mala beba zahteva pažnju i nije im svejedno da daju deo svoje pažnje maloj bebi. Može doći do “straha” da će se odnos sa mamom promeniti, pitaju se da li će ih mama i dalje voleti.

Ako se stavite u dečje cipele shvatićete da su to sasvim očekivane misli i strepnje jer će se desiti nešto novo na šta dete do sada nije naviklo.

Hoće li beba poremetiti moje treninge i odlaske na rođendane?

 

Kada vam je starije dete školskog uzrasta ono već ima neke svoje svakodnevne obaveze. Osim škole tu su vannastavne aktivnosti i druženje. Budimo realni za to je potrebno celodnevno taksiranje i roditelji često više liče na vozače nego na mame i tate.

Ovako starija deca će razmišljati na koji način će beba poremetiti njihov život. Hoće li imati ko da me odveze na trening? Hoću li zakasniti na rođendan zato što beba neće da zaspi?

Ovde se opet misli svode na deljenje roditelja sa još jednim bićem i deljenja pažnje, ali iz malo drugačijeg ugla koji je uslovljen uzrasnim potrebama.

Dečja razmišljanja su šarenolika i morate biti spremni na to da će im svašta pasti na pamet kada shvate da će uskoro doći novi član porodice.

Dobra vest je da vi kao roditelj ipak imate neku “moć” da pomalo utičete na tok dečjih misli, a to možete uraditi dobrom pripremom starijeg deteta na dolazak bebe.

U nastavku saznajte kako pripremiti dete na dolazak bebe  u zavisnosti od toga koliko vam starije dete ima godina.

Kako pripremiti starije dete za dolazak bebe?

 

Prihvatanje novog člana porodice od strane starijeg deteta ne prođe uvek lako i jednostavno. Pojedini roditelji zaista prođu težak period dok sve usklade i detetu daju do znanja da je ono i dalje važno.

Da bi ste to postigli izdvojili smo neke korisne načine kako da starije dete što bolje pripremite za bebu.

Priprema deteta do 2 godine starosti

 

Priprema deteta koje je mlađe od dve godine možda je i najlakša. Verovatno zato mnogi kažu da se ne pravi velika razlika među decom. Na tako ranom uzrastu deca još nisu u potpunosti svesna mnogih dešavanja. Dolazak bebe možete nagoveštavati na sledeće načine:

 • Igra je možda najbolji vid komunikacije i kroz igru se mogu preneti mnoge poruke. Tako u igri sa vašim detetom možete sve više koristiti lutke-bebe, oblačiti ih, kupati, uspavljivati. Na taj način ćete im približiti svet beba i način na koje se one neguju.
 • Kroz razgovor često spominjite činjenicu da će u kuću uskoro doći bata ili seka. Verovatno će vam se činiti da pričate u prazno i da ništa ne dopire, ali nešto od rečenog će ipak ostati.
 • Sam dolazak bebe u kuću možete učiniti posebnim i za starije dete. Možda možete spremiti neki specijalni poklon koji mu je donela beba ili raditi nešto zabavno što dete inače voli.

Priprema deteta od 2-4 godine

 

Ovaj period zna biti veoma izazovan za roditelje jer se sada dešavaju mnoge razvojne promene poput razvoja govora, toaletnog treninga, dete bi da bude i samostalno i da u isto vreme budete pored njega. Faza negativizma i čuvenog “neću” bukti, a tu su i razne druge emocije koje su uglavnom burne na ovom uzrastu.

 

priprema deteta za dolazak bebe

 

Nećemo da vas plašimo, ali čeka vas jako puno izazova kada beba dođe kući. Sigurno se pitate pa kako pored svega ovoga pripremiti dete na dolazak bebe u kuću?

Evo nekih načina:

 • Počnimo od načina saopštavanja novosti. Vodite računa na koji način ćete detetu reći da će dobiti batu ili seku. Možda bi bilo najbolje sačekati da se vide promene na stomaku ili vreme kada krenete sa kupovinom stvari za bebu. Očekujte svakakve reakcije na samom početku, zato ne forsirajte tu priču već postepeno ponekad spomenite dok se dete ne navikne na tu ideju.
 • Nije na odmet da dete bude u društvu drugih beba pa da to iskoristite kao dobar trenutak za spominjanje vaše bebe.
 • U zavisnosti od uzrasta, detetu možete objasniti da beba raste u maminom stomaku. Pojedina deca to tako lepo prihvate da i tokom trudnoće komuniciraju sa bebom u stomaku, maze i ljube mamin stomak.
 • Uključite vaše starije dete u pripremne aktivnosti za bebu. Povedite ga u kupovinu neka ono odabere neku stvarčicu za batu ili seku, kada beba stigne kući neka bude glavni pomagač prilikom presvlačenja i kupanja. To jesu izazovne aktivnosti koje iziskuju mnogo strpljenja, ali deca se na taj način osećaju uključenim i još uvek važnim bez obzira što je došao novi član.
 • Gledajte da sa straijim detetom “završite” sve neophodne razvojne zadatke poput skidanja pelena, odvikavanja od cucle i ostalih stvari koje bi moglo želeti da radi zajedno sa bebom. Neke faze bi bilo dobro proći dok ne dođe beba kako ne bi došlo do regresije ponašanja na prethodne nivoe pa da ponovo morate uvesti pelene.
 • Pravo je vreme i da se tata što više uključi u brigu o detetu i da pronađu zajedničke aktivnosti ukoliko do sada nisu imali prilike. Ima puno tata koji su ravnopravno uključeni u svakodnevne aktivnosti sa detetom, ali dosta njih recimo ne učestvuje u kupanju ili uspavljivanju i hranjenju. Vodite računa o tome i jačajte te slabe tačke.
 • Razmišljajte i o tome sa kim ćete ostavti dete kada odete u porodilište, koliko je naviknuto da bude sa drugim osobama pogotovo noću. Sa jedne strane bi trebalo da provodite kvalitetno vreme sa svojim detetom i da gamaksimalno iskoristite, a sa druge i da praktikujete odvojenost. Radite to postepeno, pogotovo ako dete do sada nije imalo puno prilike da se odvaja od vas.
 • Kada beba stigne kući ne zaboravite da i dalje praktikujete aktivnosti samo sa starijim detetom. Drugi roditelj ili članovi porodice mogu pripaziti na bebu dok vi odete do igrališta ili na sladoled. Jako je važno da ne prekidate naglo takav način funkcionisanja. Detetu ćete dati do znanja da ste i dalje tu za njega, a beba će sve više biti deo vašeg zajedničkog vremena.

Priprema deteta starijeg predškolskog uzrasta 5-6 godina

 

U zavisnosti od prethodnog tempa razvoja zavisiće i način pripreme  deteta ovog uzrasta. Deca koja su takoreći “zrelija” i sa kojima imate uspostavljen dobar odnos  lakše će razumeti i prihvatiti dolazak nove bebe. Sa manje zrelijom decom će možda trebati saveti koje smo vam dali za mlađi uzrast.

Evo nekih saveta za pripremu predškolaca na dolazak bebe

 • Na ovom uzrastu sa detetom već možete razgovarati na njima prihvatljiv način. Oni svet još uvek shvataju bukvalno, pa im tako i pretstavljajte stvari. Očekujte da će biti puno pitanja. Trebaće vam strpljenja i puno domišljatosti kako da objasnite kako izgleda porođaj, ali potrudite se da pronađete njima prihvatljiv odgovor.
 • Uključite dete u aktivnosti vezane za dolazak bebe.
 • Objasnite detetu da se vaš odnos neće promeniti i da ćete i dalje biti njegov roditelj i raditi sve ono što ste i do sada.

Priprema deteta školskog uzrasta

 

Priprema deteta koje je na školskom uzrastu lakša je u smislu da se mnoge stvari mogu verbalno objasniti. Tu nema puno problema sa odvajanjem za vreme maminog boravka u porodilištu, ali može doći do ljubomore, osećaja odbačenosti i to se često ogleda kroz popuštanje u školi, traženje dodatne pomoći oko učenja. 

Evo šta učiniti:

 • Od samog starta razgovarajte sa detetom o dolasku bebe. Starija deca dobro kapiraju i odlaganje saopštavanja trudnoće nikako nije dobro. Bolje da saznaju od vas.
 • Pre dolaska bebe utvrdite neka pravila kada su školske obaveze u pitanju i poštujte ih i kada dođe beba.
 • Održavajte rutine i aktivnosti koje dete voli.
 • Razgovarajte o detetovim osećanjima i dajte mu do znanja da ga volite. Neće sva deca otvoreno iskazati neku emociju, ali kroz ponašanje možete videti da li je sve u redu.

Starije dete i odlazak u porodilište

 

Odlazak u porodilište i odvajanje od starijeg deteta često je za mamu teže od samog porođaja. Većini dece je to prvo duže odvajanje od mame, a ko će ga teže podneti mame ili deca, vrlo je individualno.

 • No, da bi ovaj period protekao što bezbolnije i za njega se treba pripremiti. Pre svega razmišljajte kome ćete ostaviti dete tih nekoliko dana. Neka sa tim osobama nasamo  provodi što više vremena pred porođaj. Vežbajte i spavanje van kuće.
 • U zavisnosti od uzrasta objasnite detetu da će ostati samo sa tatom ili bakom dok mama ode po bebu kod doktora, ali da će se brzo vratiti.

Deca koja su navikla na avanture spavanja kod baka i deka verovatno neće ni osetiti mamin odlazak u porodilište, ali to se nikad ne zna unapred. Učinite sve što je u vašoj moći da se pripremite, a kako će sve to proći, ostaje vam samo da vidite.

Reakcija starijeg deteta na bebu kada dođete kući – šta možete očekivati?

 

Ovo može biti veoma zanimljivo. Mnogi roditelji dolazak druge bebe zamišljaju svečano, uz balone, slikanje i  oduševljenje starijeg deteta koje ljubi bebu i uzima je u naručje.

To je jeste idealna situacija i bilo bi lepo da je tako, ali dečje emocije su nepredvidljive. Ponekad i najbolja priprema ne pomogne tokom tog prvog susreta.

Ne želimo da rušimo iluzije, ali spremite se na svakakve reakcije. One mogu biti bajkovito divne, a isto tako možete očekivati bunt, odbijanje da vam dete priđe, agresiju prema bebi, bežanje kod baba i deda.

Sve te reakcije mamama mogu biti teške za podnošenje. Nije lako ako vas dete odbija po povratku kući, a toliko vam je nedostajalo u porodilištu. Naoružajte se strpljenjem i postepeno će se vaš odnos vratiti na staro. Važno je da dete shvati da ste vi i dalje ista mama koja je tu za njega.

Šta kada je starije dete ljubomorno na bebu?

 

Ljubomora je emocija koja se javlja na dosta ranom uzrastu i nikako nije poželjna jer izaziva burne reakcije.

Dete će ljubomoru iskazati rečima, negativnim ponašanjem, prkosom, agresijom.

Pojavu ljubomore ne možete u potpunosti sprečiti, ali je možete ublažiti. U zavisnosti od uzrasta vašeg deteta prilagodite način. Ako je moguće, rečima objasnite da je bebi potrebno više mamine pomoći, ali mama tebe i dalje voli isto.

Trudite se da starije dete ne stavljate po strani, uključujte ga u sve aktivnosti. Provodite vreme sa njim, održavajte rutinu na koju je naviklo.

Određena doza ljubomore je normalna i očekivana u ovakvim situacijama, a koliko će biti burna i dugotrajna zavisi od samog deteta i vašeg roditeljskog truda i razumevanja.

Biti roditelj jednom detetu nije nimalo lako, a zamislite kako je kada dođe druga beba. Tada je potrebno pojačati dodatne resurse.

Ne treba na nove situacije unapred mračno gledati, već ih posmatrati kao izazove kojima ste dorasli i koje ćete uspešno savladati. Žongliranje između dvoje dece učiniće i vas kao osobu mnogo jačom. Gledajte da iz svake situacije izvučete najbolje!