odvikavanje od pelena

Sveobuhvatni vodič za odvikavanje od pelena

Kako odviknuti dete od pelena? Ovaj trenutak vas kad-tad čeka, pa smo napravili ovaj vodič za odvikavanje od pelena. Uz ove savete, to ide kao od šale!

Znamo da se poduhvat odvikavanja od pelena i učenja bebe na nošu čine strašno stresni i vrlo zahtevni, ali u stvari nije uopšte tako komplikovano! Zapravo, kažu stručnjaci da je tajna da izaberete pravo vreme i pravi način, i da tada skidanje pelena prođe za čas!

Bebe se brzo naviknu i lako prilagode na ovu promenu, a vama je svakako lakše (pogotovo na ekonomskom planu).

Ali kako da znate kada je vreme za odvikavanje od pelene?

Proverite…

 

 

Kada je vreme da se počne sa odvikavanjem od pelena?

 

Verovali ili ne, vreme je onda kada vam beba pokaže da je spremna!

Znamo da ako pitate svoje mame ili bake, one će vam reći da je vreme bilo onda kada više nisu mogle da peru platnene pelene na ruke! Tako da smo svi manje – više bili bez pelena od 7 ili 8 meseci! Baš rano zar ne?

Čini vam se kada pogledate svoje mališane da u tom periodu sigurno nisu bili spremni za korišćenje noše, ali ipak mnoge bebe jesu!

Da li ste znali da u Indiji bebe gotovo i ne nose pelene!

Od rođenja ih mame nutkaju da piške i kake više puta dnevno! I one se lako priviknu na to da jave kada imaju potrebu da prazne svoje stomačiće, a mame lako ukapiraju kada je to vreme. Zatim se određeno vreme bebe iznose da obave nuždu, i svi čisti, svi zadovoljni, nema presvlačenja, nema muka sa odvikavanjem.

Ipak, nama se to čini kao neka bajka i nećemo sad zalaziti u to kako to funkcioniše i da li je izvodljivo uopšte. Zato da se bacimo na naše podneblje kroz ovaj vodič za odvikavanje od pelena.

Bebe se najčešće odvikavaju od pelena u periodu od godinu i po do 3 godine. Vrlo je individualno!

Pravo vreme za početak odvikavanja od pelena može se razlikovati od deteta do deteta, ali postoje opšte preporuke koje mogu pomoći roditeljima da procene kada je njihovo dete možda spremno za ovaj korak. Važno je imati na umu da je svako dete jedinstveno, a njihov razvoj može značajno varirati.

Preporučene starosne granice:

 1. Rani početak (od 18 meseci): Neki roditelji biraju da počnu rano, posebno ako primete da njihovo dete pokazuje znake spremnosti kao što su redovno suve pelene tokom dnevnog sna ili interesovanje za korišćenje noše. Ovaj pristup može zahtevati više vremena i strpljenja, jer mlađa deca možda još uvek ne mogu potpuno kontrolisati svoje fiziološke funkcije.
 2. Najčešći period (između 2 i 3 godine): Većina stručnjaka se slaže da je idealno vreme za početak odvikavanja od pelena između druge i treće godine života. U ovom uzrastu, deca su obično razvila dovoljno jezičkih i motoričkih sposobnosti da mogu izraziti kada imaju potrebu i fizički koristiti nošu.
 3. Kasni početak (nakon 3 godine): Neka deca jednostavno nisu zainteresovana ili spremna za odvikavanje pre svoje treće godine. To je takođe normalno. Važno je ne vršiti pritisak na dete i dozvoliti mu da se prilagodi na svoj način, jer pritisak može dovesti do negativnog iskustva sa celim procesom.

Sad se sigurno pitate kako da prepoznate znake da je vaša beba spremna za skidanje pelena?

Nastavite da čitate i saznaćete.

Koji su znaci da je dete spremno na odvikavanje od pelena?

 

Kada znate da odvikavanje od pelena ne zavisi od godina već od stadijuma razvoja do kojeg je dete došlo, možda ćete lakše prihvatiti činjenicu da neke bebe nauče da koriste nošu ranije, a neke kasnije.

 

odvikavanje deteta od pelena

 

Ipak, prepoznavati da li je vreme za nošu i postoje li razvojni uslovi za to nije tako jednostavno! Prvo se zapitajte sledeća pitanja:

 • da li je beba sposobna da sedi na noši?
 • da li se beba samostalno kreće (hoda bez pomoći)
 • Da li dete govori (da li može da kaže kada bi da piški ili kaki)
 • da li je beba zainteresovana da bude kao “velika” (da koristi nošu ili toalet, ili da nosi donji veš)
 • Da li dete razume i može da izvrši jednostavne radnje koje im zatražite (da pokažu čašu, da pronađu igračku, da odu na nošu.)

Ovo su pitanja koja imaju zadatak da vam predoče koliko je vaša beba odmakla u razvoju i da li je zapravo moguće da od nje očekujete da skine pelene za stalno.

Osim toga što proveravate spremnost vaše bebe, jednako je važno da i vi sami budete spremni!

I ne mislimo samo na strpljenje roditelja i dobru veš mašinu koja će raditi nešto češće nego inače. Mislimo na edukaciju, pogotovo oko načina i pristupa detetu u ovom periodu. Verovali ili ne, neka ružna ili pokudna reč može izazvati kod deteta odbijanje odvikavanja od pelena, odbijanje noše pa čak i zadržavanje nužde što može biti vrlo komplikovano.

Zato se bacite na čitanje daljeg teksta, jer ćemo govoriti i o tome!

Ukoliko su odgovori na ova gore napisana pitanja uglavnom potvrdni, možete smatrati da je vaša beba spremna za odvikavanje od pelena.

Još jedna važna stvar koju trebate da proverite je i da li vaša beba može da bude suva duže od 2h, ili možda bude suva i celu noć. Ovo su takođe pokazatelji da je beba spremna da savlada kontrolu bešike i da pokušate navikavanje na ovu veliku prekratnicu u njihovim malim životima.

Ova pitanja postavljajte sebi više puta i kada primetite da ste na sva ili bar većinu odgovorili potvrdno, ovo treba da pripremite sledeće…

Šta je sve potrebno da se beba uspešno odvikne od pelena?

 

Kada utvrdite da ste spremni i vi i beba, potrebne su vama neke sitnice koje mogu olakšati adaptaciju na nošu! Evo koje su to pomoćne stvarčice:

 • Noša ili adapter za wc šolju
 • Gaćice za odvikavanje od pelena
 • noćna podloga – mušema za dušek

Noša i njen izbor

 

One su najčešće plastične, mada postoje i one sa delovima od kuvane gume, kao i one koje su potpuna imitacija wc šolje za odrasle!

Šta je važno kod noše?

Važno je da je odgovarajuće veličine kao i visine. Dakle, ako je moguće birajte on na kojima dete kad sedi nije kao u čučnju, već može udobno da sedne. Takođe da odgovara kilaži deteta, jer nekada plastika nogara noše može da pukne ako je dete veće.

Pored toga nije loše da istražite zanimljivosti koje nudi dizajn noša! Zapravo odlično su se pokazale noše koje sviraju nakon obavljene nužde. One detetu daju podsticaj veselom pesmicom i znaju da kada napune nošu čeka ih veseli ples.

Pored ovih, super su i noše koje su imitacija toaletne šolje, pa se mali vodokotlić napuni vodom i deca imaju priliku da puste vodu, a to im je posebno zabavno! Naravno tu su i one u obliku bubamare ili autića, šarene i zabavne i klasične noše.

Ipak, zapamtite, koju god da izaberete, ako dete nije spremno da kontroliše pražnjnje bešike i creva, neće je prihvatiti, kao i ako nemaju adekvatan podsticaj od vas.

Pročitajte i ovo: Navikavanje na nošu: malim savetima do velikog uspeha!

Adapter za WC šolju

 

On je posebno zgodan za veću decu. Neka deca mnogo brže prihvate ideju da budu kao veliki, kao mama i tata ili starija braća i sestre. Tada je adapter prava stvar, jer on izgleda kao manja daska za wc šolju, namesti se na postojeću šolju u tolaetu i dete odlazi tamo i automatski je i ono veliko!

Ako birate adapter, ne zaboravite i steper da se mališan lakše popne i sedne ili siđe kada završi svoj posao za veliku decu. Steper obično ima dva mala plastična stepenika, mada ima i singl sa jednim za veću decu. Super služi i za pranje ruku ili zuba iznad lavaboa kada su deca manja.

Ipak, adapter nije zgodan za manju decu jer ona se teško nameste da sede na njemu, ne umeju da se pridrže i ipak se može desiti da se zaglave u njemu, zato je za njih noša bolja opcija.

Gaćice za odvikavanje od pelena

 

U pitanju su zapravo pamučne gaćice koje imaju ojačano gumirano platno sa unutrašnje strane. Naravno one služe da zadrže manje količine tečnosti kada dete samo malo zakasni do noše, ali nije im funkcija da ono ostane suvo kao sa pelenama. Lakše se peru se desi i velika nuždu bez skidanja i noše.

One su praktične ali istina je da ćete ih koristiti vrlo kratko, obično u toku dana jer nisu predviđene za noćno odvikavanje od pelena i sigurno će propustiti tečnost. Jako je bitno da ovde nastavite sa primenom kreme za pelensku regiju.

Noćna podloga ili mušema za dušek

 

Ovo je super praktična i odlična za pomoć kada se bebe odvikavaju od pelena. Noću, a i u toku popodnevne dremke, ova podloga štiti da ako se dete ipak upiški, sve ne probije na dušek.

Pranje dušeka nije jednostavno, ni jeftino, a nije ni praktično prati ga svakodnevno. Sunčanje ne pomaže, kao ni ručno pranje jer će se mokraća ipak osećati. Zato su ove podloge za bebe super stvar, jednostavno ih postavite na dušek, i preko redovnu dečiju posteljinu, pa a ukoliko se nezgoda ipak dogodi, samo sve stavite da se pere, a dušek je suv i čist.

One su sa jedne strane gumirane, a sa druge su obično frotirne, i ima ih u raznim bojama i dezenima. Zapravo su i vrlo jeftine, i možete odmah uzeti više komada jer će vam biti potrebne barem 2.

Dodatna pomoć mogu biti takozvane “pants” pelene

 

Od svih vrsta pelena, one su pogodne za odvikavanje jer dete može da ih oblači i svlači kao gaćice. Ipak, neki se ne slažu jer postoji maksima: “kad skineš pelene više ih ne vraćaj” za koju kažu da je uspešna. To znači da kada skinete pelene ne trebate da ih menjate za drugu vrstu ili ponovo stavljate, jer kako kažu, to zbunjuje bebu.

 

Imajte na umu da će u početku trebati i dosta strpljenja. Biće i nezgoda, promašenih tajmniga pa i potrbe za možda češćim pranjem i kupanjem. Sa pogrešnm kozmetikom, često pranje može da dovede do isušivanja kože. Neka kozmetika koju koristite bude prirodna i bez štetnih sastojaka. Dr Pilar kupka odlična je jer ispunjava te uslove. Dobra je za decu od prvog dana pa na dalje. Nije samo sredstvo za pranje. Njena specifična formula osmišljena je tako da neguje bebinu kožu. Možete je nabaviti sa lakoćom, klikom na ovaj link: doktorpilar.com/kupka-sampon-za-bebe-i-decu/

 

U svakom slučaju ovo su neke neophodne potrepštine za lakše prilagođavanje bebe na nošu.

Različite tehnike odvikavanja od pelena

 

Postoji nekoliko različitih tehnika koje roditelji mogu koristiti da bi olakšali ovaj proces. Važno je izabrati metodu koja najbolje odgovara temperamentu vašeg deteta kao i vašem načinu života. Evo pregleda nekoliko popularnih metoda:

1. Metoda postepenog odvikavanja

 

Ova tehnika podrazumeva postepeno uvođenje deteta u koncept korišćenja noše. Počinje se sa sedenjem na noši obučenim, a zatim prelazi na sedenje bez pelena. Postepeno, dete se ohrabruje da koristi nošu kada oseti potrebu. Ova metoda zahteva strpljenje i može trajati nekoliko nedelja ili meseci.

2. Metoda “tri dana”

 

Popularna među roditeljima zbog svoje efikasnosti i brzine, metoda “tri dana” podrazumeva intenzivan pristup u kojem dete tri dana provodi bez pelena, koristeći nošu kad god je to potrebno. Ova metoda zahteva da roditelji tokom tih tri dana budu konstantno sa detetom, nudeći ohrabrenje i podršku.

3. Metoda po znakovima spremnosti

 

Ova tehnika se fokusira na čekanje znakova da je dete spremno za odvikavanje od pelena, kao što su sposobnost da verbalizuje potrebu, suva pelena tokom dužeg perioda, ili pokazivanje interesovanja za odlaske u toalet. Po prepoznavanju ovih znakova, roditelji postepeno uvode nošu i ohrabruju njenu upotrebu.

4. Metoda nagrađivanja

 

Motivacija putem nagrađivanja može biti veoma efikasna. Svaki put kada dete uspešno koristi nošu, dobija malu nagradu. Ovo može uključivati nalepnice, dodatno vreme za igru, ili posebne poslastice. Nagrade pomažu detetu da poveže korišćenje noše sa pozitivnim ishodom, što može ubrzati proces odvikavanja.

5. Metoda “bez pritiska”

 

Kod neke dece, najbolji pristup je izbegavanje pritiska. Ova metoda podrazumeva dopuštanje detetu da samo pokrene proces, bez naglih promena ili zahteva. Roditelji pružaju nošu i ohrabruju njeno korišćenje, ali ne insistiraju ako dete pokazuje otpor. Ovaj pristup može biti sporiji, ali pomaže u očuvanju pozitivnog odnosa deteta prema procesu odvikavanja.

Svaka od ovih metoda ima svoje prednosti i može funkcionisati zavisno od individualnih karakteristika i spremnosti deteta. Važno je prilagoditi proces odvikavanja od pelena potrebama vašeg deteta, osluškujući njegove signale i pružajući podršku kroz ceo proces

Kako odviknuti dete od pelena – konkretne metode

 

Postoje razni trikovi ali i pristupi ovom osetljivom periodu prilagođavanje bebe sa pelena na nošu. Mi ćemo vam postaviti najdelotvornije trikove i metode, a vi odlučite koji najbolje odgovara vama i vašoj bebi.

Brazeltonov metod za odvikavanje od pelena

 

Gospodin Tomas Beri Brazelton je bio doktor koji je napisao mnoštvo knjiga o deci i odrastanju, i jednu posebnu posvećenu upravo i samo ovom problemu – odvikavanju od pelena.

U toj knjizi on kaže da ima više koraka u ovom postupku, i evo koji su:

 • Kada rešite da nabavite nošu, pitajte dete za mišljenje. To će biti njihova noša, red je da je sami i izaberu. Na ovaj način okrećete situaciju da izgleda tako da je sve detetova ideja i njegov izbor.
 • Drugi korak kaže da je sasvim ok da pustite dete da sedi obučeno na noši. Takođe, dobro je da smestite nošu u kupatilo pored vaše wc šolje. I dok sedite možete da se igrate, pevate, pričate priče. Vi ste primer od kojeg se najbrže uči!
 • 3. korak kaže da objasnite detetu šta to ide u nošu. Zapravo, kažu da je najefikasnije da dete svoju prljavu pelenu samo odloži u nošu. Na taj način joj postaje jasno za šta noša služi! U ovom koraku je odlično i da naučite mališana važnosti pranja ruku nakon nužde, ali i higijeni uopšte!
 • Sledeći korak je možda i najvažniji i on kaže da je vreme da pitate dete da li želi da skinete pelenu. Kada uspete da skinete pelenu,  objasnite gde je noša i kada da ode do nje. Ili možete da ponudite svako malo da sedne na nošu i obavi nuždu. Takođe možete i doneti nošu da bude bebi pred očima i da je podseća na to kada treba da je koristi. Ako prihvati i sedne na nošu kada oseti potrebu, pohvalite ga. Ali dr Brazelton kaže ne radujete se i ne uzbuđujte se, samo lepa smirena pohvala je najbolji podsticaj!
 • Nakon ovog glavnog koraka postoji još jedan u kojem bi trebali da ponudite detetu donji veš ili gaćice za odvikavanje od pelena koje ono može samo da oblači i svlači bez velike muke. Tako će njen uspeh i samostalnost u ovom poduhvatu biti potpun.

Ipak, dr dalje kaže u knjizi da je ovo proces koji traje i vrlo je individualan, ali roditelji koji su pokušali ovaj trik, kažu da im je mnogo pomogao !

 Montesori odvikavanje od pelena

 

Čuvena i posvećena Marija Montesori koja je prva radikalno izmenila pogled na vaspitanje i prosperitet dece, pogotovo onih sa posebnim potrebama,  imala je par pametnih i mudrih saveta i za ovu fazu.

Ona je smislila 8 fraza ili rečenica koje su ohrabrujuće za decu koja se uče na nošu.

1. fraza : “Mokra ti je pelena, hajde da je presvučemo”

Ova fraza nema za cilj da dete sedne na nošu. Cilj je da ono postane svesno telesnih funkcija, njihovog dešavanja i uopšte svog tela. Takođe način na koji se ističe činjenica i poziv da beba aktivno učestvuje u presvlačenju su veoma bitni. Na taj način poručujete detetu da je to potpuno normalna pojava, i da i oni trebaju da znaju kada je vreme da se presvuku. Zatim se prelazi na drugu frazu.

Ona dolazi na red kada je beba dovoljna stabilna da stoji, i možete da je presvučete dok stoji:

2. fraza: “Vidi koliko čvrsto stojiš, sigurno možemo presvući pelenu a da ni ne sedneš! Hajde da probamo!”

Ovaj način presvlačenja ali i obraćanja detetu ukazuje da se nešto menja, da je nešto uspelo i postiglo. Što zapravo i jeste, jer baš i nije lako stajati stabilno na nožicama i to tokom čitavog procesa presvlačenja. Bilo bi odlično i da ovakve radnje sa presvlačenjem bebe premestite u kupatilo, da beba stekne uvid u to gde se ove vrste telesnih funkcija u stvari i obavljaju!

3. fraza je:  “ Pokušaj sam/a da se skineš, molim te”

Prvo princip molbe i zahvaljivanje nakon što dete uspe utiču na njihovu svest o sebi, njihovim sposobnostima i važnosti. Zatim sam poduhvat skidanja doprinosi njihovoj samostalnosti i osećaju uspeha. I tako dodatno utičete na to da oni dobiju pozitivnu sliku o obavljanju nužde izvan pelene, kada se skinu.

4. fraza:“Da li želiš da probaš da koristiš nošu?”

Važno je da detetu postavite pitanje. Tako stiče utisak da se i ono za nešto pita i ima pravo na izbor. Njihov odgovor će verovatno biti NE, ali ni tada ne trebate da silite. Kada budu spremni, promeniće mišljenje. Odličan dodatni trik je da ih ponudite kada ste i vi u kupatilu, i tako im date i primer.

5. fraza: “ Vreme je da pokušamo da koristimo nošu”

Ovo je sledeća rečenica i sada je više u formi izjave nego pitanja. Ovo ih sada uvodi u osećaj obaveze. Dete sada oseća obavezu da pokuša, ali i dalje nije previše opterećeno da bi stvorilo odbojnost prema noši. Uz ovu frazu, ako je odgovor i dalje NE, pokušajte da date detetu jednostavan ali konkretan izbor – možeš da probaš nošu sada ili za par minuta kada završimo igru? Na taj način opet detetu dajete neki izbor i kontrolu nad onim šta se događa.

6.fraza: “Bravo, koristiš nošu kao što to i mi radimo (mama i tata)!”

I na ovaj način podstičete svog mališana, pohvaljujete ga ali ne opterećujete ga prevelikim oduševljenjem. Oduševljenje može imati negativni uticaj na dete koje će se plašiti da ne budete razočarani. Prosto nameće mu se osećaj da neće ispuniti očekivanja ili da nije ispunilo očekivanja ako izostane vaša radosna reakcija. Dakle, blage pohvale i prikaz da su vrlo “odrasli” jer bebe i deca tome teže – da budu kao mama i tata ili stariji braća i sestre.

7. fraza : “Spreman-na si da skinemo pelene”

Ovo je način da predočite detetu da pelene više nisu za njega jer može da uspešno koristi nošu. Takođe iskoristite neku priču o higijeni prilagođenu uzrastu, da ono shvati da sva deca tako rade, i da je prirodno da se nužda obavlja tako, bez pelena, i da postoji super način da budu čisti i suvi.

8. fraza:  “Odeća ti je mokra, mislim da je vreme da se presvučeš, šta ti kažeš?”

Ova rečenica se koristi onda kada vaša beba ipak malo promaši tajming i ipak zaprlja svoj veš i odeću. Važno je da tada ostanete smireni i staloženi, da  ne grdite, da ne koristite pogrdne reči i time ih uplašite i odbijete od korišćenja noše. Normalno je da ćete oprati više veša na ruke, ili u mašini, jer je potrebno neko vreme da se one priviknu i steknu novu naviku. Zato koristite 8. Montesori rečenicu i pokušavajte ponovo.

Takođe je dobro i da ih uključite u presvlačenje pa čak i pranje te odeće. Njima će biti zanimljivo, a ujedno će shvatiti da to ipak ne treba da se radi.

Pored ovih metoda, postoji jedan trik koji se bazira na pohvalama.

Možda nije baš prikladan i po Montesori savetima, ali kažu mame da stvarno “pali”. U pitanju je navijanje! Da navijanje kao podsticaj da beba obavi nuždu na noši. Kada beba prvi put sedne na nošu i primetite da obavlja nuždu, napravite spektakl! Tapšite i radujte se, i tako svaki naredni put (par dana) i beba će se radovati ovom događaju! Ali to ne znači da ako slučajno promaši nošu ili zaprlja veš treba da je grdite, tada se ipak držite ove 8. rečenice i mirne glave objasnite da to nije način, ali nema veze, sledeći put će biti bolje. Eto, tako kažu mame – vi vidite šta ćete poslušati

Crtani i knjige za odvikavanje od pelena

 

Treba da znate da postoje još i knjige kao i emisije ili crtani filmovi za odvikavanje od pelena! Da, znamo da zvuči malo neverovatno, ali stvarno postoje i mogu da pomognu.

Knjige su u vidu slikovnica koje čitate deci i lako možete da promenite ime junaka u njihovo. I na taj način da lako zainteresujete dete da pokuša da koristi nošu i odvikne se od pelena. Naravno, pored ovih dečijih knjiga, tu su i knjige (poput ove od dr Brazletona) koje se bave ovom tematikom na stručan način.

Što se emisija i crtaća pa čak i dečijih pesmica tiče, one imaju za cilj da detetu prikažu da je skidanje pelene potpuno prirodna i normalna stvar koju sva deca jednom prevaziđu. Takođe često učine nošu zabavnom i interesantnom, i podstiču ga da lakše prihvati promenu.

Ipak, sami crtaći ili pesmice neće preterano uticati  – tajna je u vašem angažovanju (kao i u celokupnom razvojnom putu deteta, vi ste glavna figura i ključ napretka).

Naravno, postoje i knjige namenjene roditeljima. Jedna obećava skidanje pelena za tri dana.

Odvikavanje od pelena za 3 dana

 

Lora Jensen napisala je knjigu “3 day potty training” u kojoj govori upravo o tome kako da za samo 72 sata naučite dete da kontoliše nagon za pražnjenjem bešike i creva. Prema njenoj metodi, ključno je da beba vidi svojim očima šta se dešava kada piški ili kaki i da poveže to sa osećajem pune bešike i creva.

Kako to funkcioniše?

Ukratko ovako. Rešite da odvojite 72 sata da se isključivo bavite svojim detetom i netremice pratite šta radi. Nema odlaska na posao, kuvanja ručkova i izlazaka. Kući ste i trenirate ostavljanje pelena.

Ujutru prvog dana teatralno zajedno sa detetom skinuti pelene i bacicti u smeće. Oprostite se od njih, napravite od toga veliki događaj!

Nakon toga detetu obučete samo dugačku majicu ( mogu haljinice za devojčice) i ispod ništa. Ne, ni gaćice.

Tokom ta 3 dana detetu dajete namerno da pije više tečnosti (neka mu flašica bude uvek pri ruci) i nutkate nošu na 15 minuta. Ako beba završ posao u noši – nagradite to na neki način. Ako beba završi posao na podu, samo počistite to bez drame. Objasnite detetu da bi bilo lepo da sledeću put proba da stigne do noše na vreme. Poenta je da se bebi češće piški, kako bi što pre shvatila osećaj pune bešike.

Uveče smanjite količinu tečnosti, jer je preporuka da u isto vreme skinete i pelene noću.

Ne odsutajte 3 dana. Trebalo bi da dete ostaje suvo nakon toga i ne vrši nuždu bez kontrole, nego da vam kaže da ima potrebu za tim.

Odvikavanje od pelena leti

 

Letnji dani su idealno vreme za odvikavanje od pelena.

Pitate se zašto leti to sve ide lakše?

Uzrok je što su i deca vrlo osetljiva na toplotu i pelene im smetaju i vruće im je. Kada osete slobodu bez pelena, mogu čak i da se ljute kada hoćete da im ih obučete.

Dodatni plus za vas je što se sve brzo suši (ako se odeća zaprlja, operete i suva je za čas), pored toga kada dete skinete, male su šanse da će se prehladiti.

 

 

Prosto, tada im skinete pelenu i nutkate da sednu na nošu svako malo. Ako ne uspeju, ništa strašno, brzo će se posušiti. Zato mnoge mame zapravo čekaju leto da prvi put pokušaju da odviknu dete od pelena, ali ipak je važno da dete bude spremno za nošu.

Odvikavanje pelena noću

 

Noćno skidanje pelena nije tako jednostavno, iako može da bude. Zapravo neke mame kažu da kada primete da je bebi pelena nakon prespavane noći suva, one pelene skinu i ne vraćaju više.

Međutim, kao po Marfijevom zakoniku, baš tada beba počne da mokri noću. Tada na scenu stupa spomenuta mušema ili gumirana prostirka za dušek.

Dodatni trik je da bebi uveče smanjite unos tečnosti i nudite je da obavi nuždu više puta pre spavanja. Neka mame i pre svog odlaska na spavanje probude dete i stave da obavi nuždu.

U svakom slučaju, većina iskustava kaže da je najbolje da kada odlučite i primetite da je vreme da se dete odvikne od pelena, skinite je i noću. U suprotnom danju je ono u vešu, podstičete napredak, a uveče degradirate taj uspeh ponovo vraćajući pelenu. Dodatno zbunjujete bebu koja je u velikom razvojnom raskoraku i trudi se da dostigne sledeći nivo.

Opskrbite se navlakama, čaršafima pa i praškom za veš i pregrmite sve to odjednom.

Ako primetite da dete pred spavanje ipak zadržava i trpi nuždu, ponovite procenu njene spremnosti za odvikavanje od pelena. Pravo vreme i bebina spremnost su zapravo ključ uspeha, a i smanjuju stres oko navikavanja na nošu.

Vodič za odvikavanje od pelena kod kuće i van kuće

 

Odvikavanje od pelena je važan korak za dete i roditelje, a proces može biti izazovan, posebno kada niste kod kuće. Evo nekoliko korisnih saveta kako olakšati odvikavanje od pelena kako kod kuće, tako i van nje:

Saveti za odvikavanje kod kuće:

 1. Stvorite pozitivno okruženje: Ohrabrujte dete pohvalama svaki put kada koristi nošu. Postavite nošu na dostupno mesto gde dete može lako da pristupi bez pomoći.
 2. Uskladite rutinu: Pokušajte da uskladite vreme korišćenja noše sa dnevnim rutinama deteta, kao što su posle buđenja, pre i posle spavanja, i posle obroka.
 3. Odeća koja se lako skida: Obucite dete u odeću koja se lako skida kako bi dete moglo brzo reagovati kada osjeti potrebu da koristi nošu.
 4. Vizuelni podsticaji: Koristite knjige, video materijale ili aplikacije o odvikavanju od pelena koje će dete gledati dok sedi na noši, što može pomoći da se dete opusti i prihvati nošu kao deo svakodnevice.

Saveti za odvikavanje van kuće:

 1. Planiranje unapred: Uvek nosite prenosnu nošu ili adapter za WC šolju kada ste van kuće. Takođe, ponesite promenljivu odeću u slučaju da dođe do “nezgodne situacije”.
 2. Koristite javne toalete: Redovno posjećujte toalete kada ste u šetnji, u kupovini ili na putovanju kako biste detetu pružili priliku da koristi nošu i podstakli ga da održava rutinu.
 3. Nagradite napore: Nastavite sa sistemom nagrađivanja čak i kada niste kod kuće. Male nagrade za uspešno korišćenje noše van kuće mogu motivisati dete da nastavi sa dobrim ponašanjem.
 4. Ostanite strpljivi: Van kuće može biti više izazova i distrakcija, pa je važno ostati strpljiv i podržavajući. Dete može imati korake nazad u treningu, ali sa strpljenjem i upornošću, napredak će se nastaviti.
 5. Komunikacija sa vaspitačima i osobama koje ih čuvaju: Ako dete provodi vreme sa drugima, poput vaspitača ili dadilja, osigurajte da su svi upoznati sa vašim metodama odvikavanja i da ih dosledno primenjuju.

Prilagodljivost i doslednost su ključni, bez obzira da li ste kod kuće ili van nje.

Koliko traje odvikavanje od pelena?

 

Odvikavanje od pelena je poprilično individualna stvar i zavisi od same bebe i one spremnosti o kojoj smo razgovarali.

odvikavanje od pelena proces

Neke bebe poprilično brzo prihvate nošu i odviknu se od pelena i sve oko nedelju (malo ispod ili iznad) dana se računa kao brzo i uspešno odvikavanje. Međutim nekada to sve ipak postane dugotrajno, i može trajati i po više meseci.

Tada je moguće da dođe do regresije, pa dete koje je prihvatilo da koristi nošu ipak odustane i počne da vrši nuždu u donji veš. Nije zgoreg da potražite savet stručnjaka i obavezno ostanite hladne glave, ne krivite dete, jer ono prosto nije spremno i nešto mu u tom procesu ne godi.

Upornost i strpljenje i vera u uspeh su ključni u ovom periodu koliko god on trajao.

Činjenica je i to da deca postaju svesna da im je bešika puna i da treba da je isprazne u isto vreme kad počinju osećaju potrebu za pražnjenjem creva. Ipak, kontrola bešika se najčešće kasnije uspotavlja pa imajte strpljenja.

Navodno se i ta svesnot može ubrzati, pa možete probati i ovo.

Psihološki aspekti odvikavanja od pelena

 

Odvikavanje od pelena predstavlja značajan psihološki izazov kako za dete tako i za roditelje. Tokom ovog prelaznog perioda, dete se uči ne samo fizičkoj veštini korišćenja noše, već i samostalnosti, što može izazvati anksioznost ili otpor. Roditelji igraju ključnu ulogu u pružanju podrške, strpljenja i ohrabrenja. Psihološka spremnost deteta je od suštinske važnosti, stoga je preporučljivo započeti proces samo kada dete pokazuje jasne signale da je spremno.

Ohrabrenje kroz pozitivno pojačanje, kao što su pohvale i nagrade, može znatno doprineti osećaju postignuća kod deteta. Takođe, važno je izbeći negativne reakcije na neizbežne nezgode, jer to može dovesti do osećaja srama i dodatnog otpora prema odvikavanju.

Otvoren i prilagodljiv pristup, koji omogućava detetu da postepeno uči u skladu sa svojim tempom, umanjuje stres i promoviše zdrav razvoj nezavisnosti.

Razumevanje i podrška roditelja su ključni za uspešno i pozitivno iskustvo odvikavanja od pelena, koje će na kraju ojačati i emocionalnu vezu između roditelja i deteta.

Komplikacije kod odvikavanja od pelena

 

Komplikacije koje mogu da vas zadese nisu tako strašne ustvari i tiču se upravo pogrešno procenjenog vremena i sposobnosti deteta. Tada ceo ovaj proces predstavlja stresno razdoblje jer beba ne razume i nije spremna na promenu a vi ste uporni u tome.

Kako ta situacija može da izgleda? Evo nekih primera:

 • Beba sedi na noši ali ne obavlja ništa, kada se ustane piški pored noše
 • Beba se skriva (iza nameštaja, iza vrata…) i tamo vrši nuždu (nekada se skinu, nekada ne)
 • Beba negduje, plače, viče, ipak sedne na nošu, ali je veoma uznemirena zbog toga
 • Beba zadržava nuždu, pogotovo veliku i to često može da dovede do zatvora i jakih grčeva.

Ove situacije obično znače da ćete i vi biti vrlo nervozni, uzenmireni, a u poslednjoj situaciji i veoma zabrinuti, jer to može prerasti u ozbiljniji problem gde je potrebna pomoć lekara.

Kada i ako primetite ovakve scenarije, prekinite vaš pohod na nošu, a nije zgoreg ni da se posavetujete sa stručnim licem.

Takođe, ukoliko dete ide u vrtić, posavetujte se i sa vaspitačicama. One obično imaju poseban sistem koji deca brzo prihvate, jer sve rade u društvu. Tako se lakše prilagode, jer gde svi tu i oni, ali se tada i kod kuće mora biti istrajan u nutkanju noše i pohvalama kada se misija uspešno izvrši!

Sve u svemu ako rezimiramo sve što smo naučili imate 3 glavne stavke o kojima trebate da vodite računa:

 • Spremnost bebe (i vas) na odvikavanje od pelena
 • Pazite na reči i način obraćanja, izbegavajte negativne i pogrdne nazive za obavljanje nužde ( i sve vezano za to (naziv noše, bez pogrde ako dete ne uspe..))
 • Kada procenite da je dete spremno, nema odustajanja! Ne vraćajte pelenu već budite uporni i svakako poslužite kao primer.

Dakle, pratite bebu, pratite instinkt i primenite stečeno znanje, da odvikavanje od pelena ne bi bilo stresno i mučno vreme odrastanja vaše bebe.