široko povijanje

Široko povijanje i sve o tome!

Široko povijanje koristi se kao preventivna mera kako ne bi došlo do deformiteta kukova kod beba. A da li je neophodno ili prevaziđeno? Kako se radi? Evo odgovora.

Šta je široki povoj?

 

Ovaj pojam odnosi se na poseban način povijanja bebe. On je prvobitno podrazumevao korišćenje jedne švedske pelene i dve tetra pelene..Sa pojavom jednokratnih pelena roditeljima je  olakšan posao, pa se pored jedne švedske pelene koristi jedna tetra i jedna jednokratna pelena. A u poslednje vreme pojavila se i gotova pelena na čičak koja se jednostavno postavi na jednokratnu pelenu.

Funkcija širokog povoja je stavljanje kukova u adekvatan položaj kako bi se izbegli deformiteti kukova. Važno je voditi računa o položaju pelena kako bi kukovi mogli nesmetano da se pomeraju

O značaju ovakvog načina povijanja mišljenja među lekarima su podeljena. Medicinska struka navodi sve više dokaza o tome da široki povoj ne garantuje da neće doći do deformiteta kukova, jer se on može desiti i nakon prestanka njegovog nošenja, ali ga mnogi smatraju korisnom preventivnom merom. 

Neki lekari ovu metodu povijanja smatraju zastarelom i nazivaju je tradicionalnim načinom povijanja naših mama i baka, dok je pojedini pedijatri savetuju i u današnje vreme i ističu njene benefite.

Do kada se bebi stavlja široki povoj?

 

Nema pravila do kada će beba nositi široki povoj. Najčešće to zavisi od rezultata ultrazvučnog pregleda bebinih kukova, koji se radi otprlike dva meseca nakon rođenja. Ukoliko su kukovi dobri, već nakon mesec i po do dva se po preporuci pedijatra skida široki povoj.

 

široki povoj za bebe

 

Ukoliko postoji neki problem sa kukovima, dužina nošenja širokog povoja zavisiće od prirode problema, saveta vašeg doktora i toga da li široki povoj u tim situacijama ima neku funkciju.

Poznato je da se kukovi razvijaju do 18. meseca života deteta. Dokle god traje razvoj postoji i veća verovatnoća da se javi neki deformitet.

Ranije se smatralo da je  duže nošenje širokog povoja bolje za dete. U današnje vreme ako ga roditelji uopšte i stavljaju, čekaju prvu priliku odnosno prvi ultrazvučni pregled kako bi skinuli široki povoj.

Najvažnije  je poštovati preporuke lekara kako ne bi ostale trajne posledice. 

Čemu služi široko povijanje?

 

Široko povijanje služi kao preventivna mera koja sprečava pojavu deformiteta kukova. Bitno je naglasiti da nema funkciju u tretmanu ili lečenju nekih deformiteta, već može sprečiti nastanak pojedinih, ukoliko se praktikuje od samog rođenja bebe.

 

 

Najčešći razvojni poremećaji kukova su…

 

Deformiteti kukova se često dešavaju kod novorođenih beba. To je ujedno i najčešća urođena deformacija koja se pojavljuje kod novorođenih beba.

Kod nas je ova pojava dosta česta, a naši lekari smatraju da je za nju najviše  odgovorna naša genetika i podneblje, jer su se bebe ranije povijale sa ispruženim nogicama. Da li to jeste ili nije tako stvar je za diskusiju. Ipak, ako ste sami imali problem sa deformitetom kukova ili znate da je neko od od vaših bližih članova porodice imao problem, najbolje je da o tome obavestite lekara kojeg ste izabrali za svoju bebu.

Neki deformiteti su lako uočljivi već na rođenju dok je za neke neophodna ultrazvučna dijagnostika, zbog toga je snimanje kukova izuzetno važno odraditi po preporuci pedijatra.

Ovu temu shvatite ozbiljno jer ukoliko se postojeći deformiteti kukova ne saniraju na vreme oni kasnije mogu dovesti do ozbiljnih posledica, koje mogu uzrokovati čak i invaliditet.

Neki od najčešćih poremećaja kukova su:

 • Nerazvijenost čašice zgloba
 • Delimično iščašenje kuka
 • Potpuno iščašenje kuka

Brinete da li ćete umeti sami da namestite široki povoj?

 

Ukoliko ste zabrinuti ili uplašeni oko toga da li ćete znati sami da namestite široki povoj, verujte da niste usamljeni u tome i da je to sasvim prirodna reakcija. Svi mi roditelji smo prošli kroz tu fazu.

 

široki povoj postupak

 

Evo nekoliko saveta gde možete naučiti sve o ovome:

 • Za početak ste došli na naš sajt i mi smo se ovde potrudili da Vam pružimo dosta informacija  o ovoj temi, što je sigurno odličan početak.
 • Verujem da većina trudnica u današnje vreme pohađa školicu za trudnice. Budite sigurni da ćete tamo dosta naučiti o ovoj temi, a i izvežbati postavljanje širokog povoja na lutkama.
 • Znam da pisani tekstovi i vežbe na lutkama nakon porođaja kada u ruke uzmete vaše živo dete često ne budu dovoljni, ali zato su tu sestre koje će vam u porodilištu biti prva pomoć i ne ustručavajte se da ih pitate  sve što vas zanima.
 • Patronažne sestre su još jedna pomoć u prvim danima kada dođete kući sa vašom bebicom i one su takođe tu za vas da vam otklone sve nedoumice.

Kao što vidite rešenja ima više, na vama je  da odlučite koje ćete odabrati. U svakom slučaju na svakom koraku možete da se edukujete o ovoj temi, ali praksa je ono što ipak daje najbolje rezultate. Budite uvereni da ćete nakon nekoliko postavljenih širokih povoja i zaboraviti da vam je to nekada bio bauk.

Kako postaviti pelene za široko povijanje?

 

Pre svega bitno je naglasiti da postoji više načina za postavljanje širokog povijanja. Nijedan nije manje ili više dobar, jer svaki vrši istu funkciju, a to je postavljanje kukova u adekvatan položaj. Koji način ćete odabrati zavisi od vaših stavova, znanja, finansijskih mogućnosti ili saveta koje dobijate od okoline.

Sada ćemo se detaljnije pozabaviti svakim načinom postavljanja širokog povoja, a vi sami donesite odluku koji ćete primenjivati kada za to dođe vreme.

 1. način: Široko povijanje sa tri tetra pelene

Ukoliko do sada niste čuli za naziv tetra pelene, samo da skrenemo pažnju da su to najobičnije pamučne pelene koje se koriste takoreći oduvek. Ovaj način se u poslednje vreme verovatno najmanje koristi jer zahteva više vremena prilikom postavljanja povoja, više prljavih pelena za pranje i nije toliko praktičan.

No, ukoliko se opredelite za ovakvo široko povijanje to se radi na sledeći način.

 • Pre svega vodite računa o tome da bebina guza bude čista i mažite je adekvatnom kremom za bebe kako bi se sprečila pojava crvenila ili ojeda kod bebe.
 • Zatim jednu tetra pelenu presavijete po dijagonali da dobijete trougao
 • Dve tetra pelene presavijete otprilike četiri puta po širini i jednom po dužini  (treba da budu u obliku pravougaonika) i stavite na sredinu pelene u obliku trougla poređane jedna na drugu. .
 •  Na njih stavite bebu, tako da pelene u obliku pravougaonika budu između nogu.
 • Prvo presavijete pelene na stomak, a zatim bočne krajeve trougla prebacujete jedan preko drugog bez vezivanja, Vodite računa da sve bude lepo zategnuto bez nabora kako bi bebi bilo prijatno..
 • Preko ovako postavljenih pelena obucite bebu.

2. način: Široko povijanje: švedska pelena + tetra pelena + jednokratna pelena

 

Kada prilikom širokog povijanja prvo stavljamo jednokratnu pelenu pratimo sledeće korake:

 • Kao što smo već rekli prvo vodimo računa o higijeni. Bebu je prilikom svakog povijanja neophodno dobro oprati odnosno očistiti od fekalija i namazati guzu adekvatnom kremom za bebe.
 • Zatim se postavlja jednokratna pelena tako što strana na kojoj se nalazi čičak ide visoko na leđa. Pelenu treba dobro zategnuti i  staviti visoko do pola trupa kako ne bi probila. Kod dečaka je neophodno saviti prednju stranu pelene (savija se samo onaj tanji deo) jer oni mokre u vis, dok kod devojčica to nije neophodno raditi.
 • Za široki povoj najčešće se koristi švedska pelena koju kupujete gotovu u prodavnici baš za ovu namenu. Švedsku pelenu raširite tako da širi deo bude gore, a deo sa trakama dole odnosno bliže vama.
 • Preko švedske pelene postavite presavijenu tetra odnosno običnu pamučnu pelenu. Savijate je otprilike četiri puta po širini i jednom po dužini da dobijete oblik pravougaonika
 • Na ove dve pelene stavite bebu kojoj ste prvo stavili jednokratnu pelenu.
 • Bebu namestite tako da švedska pelena ide visoko do pola trupa, a presavijena pelena treba da ide između nogu.
 • Zatim švedsku pelenu dobro zategnite i pogledajte da nema nabora na leđima. Preklopite sve krajeve, trakice omotate oko bebinog trupa i vežete na stomačiću.
 • Preko ovih pelena slobodno obucite bebi bodić ili benkicu.

3. način: Pelene za široko povijanje na čičak

 

Svet se modernizovao u mnogim oblastima pa i u oblasti širokog povijanja. U poslednje vreme na tržištu možete pronaći pelenu za široko povijanje na čičak. 

Ovo je najjednostavniji način da postavite široki povoj, a ima samo dva koraka.

 • Prvo bebi postavite jednokratnu pelenu, naravno uz prethodno preduzete korake vezane za higijenu guze i na način koji smo objasnili u prethodnom delu teksta..
 • Zatim stavite gotovu pelenu na čičak

Pelena za široki povoj na čičak zamenjuje dve tetra pelene i jednu švedsku i veoma lako se postavlja, što mnogima štedi vreme. Ono što je mnogima važno jeste da je ta pelena za višekratnu upotrebu i periva u mašini za veš. Što znači da vam treba svega nekoliko komada tih pelena.

Nekim mamama, a možda i tatama će sigurno biti zanimljivo da znaju da se ove pelene mogu naći u raznim bojama i dezenima.

Koliko su one pristupačne to je individualna procena, ali obzirom  da se mogu prati i da su višekratne biću slobodna da kažem da ih većina može priuštiti, jer zaista mogu biti spas u nekim situacijama kada ste u žurbi ili bebu ostavljate na čuvanje manje iskusnim osobama.

Koji god način da odaberete važno je samo da uvek proverite da li ste dobro postavili pelenu, a kako se to radi pročitajte u nastavku.

Kako proveriti da li su pelene za široko povijanje dobro postavljene?

 

Obzirom da ovaj način povijanja ima funkciju da spreči deformitete kukova, nepravilno postavljen široki povoj može dovesti upravo do suprotnih i neželjenih posledica. Zbog toga uvek dobro proverite da li ste pelene postavili kako treba.

 

položaj bebe prilikom širokog povijanja

 

Važno je da butine i kolena budu slobodni, kako bi bebica mogla slobodno da ih pokreće. To znači da tetra pelena ne sme da ih pokriva.

Druga stvar koja se proverava je da švedska pelena bude uklopljena sa tetra pelenom na samom kraju.

Od kada do kada treba koristiti široki povoj kod beba?

 

U medicinskoj praksi mnogo je kontradiktornih stavova i mišljenja oko ove teme. Ranije su svi pedijatri smatrali da je široki povoj neophodno postavljati, dok  u današnje vreme sve više pedijatara smatra da je ova metoda prevaziđena i da nema medicinskog opravdanja za korišćenje širokog povoja.

 

 

No, ukoliko se držimo stava da je široki povoj neophodan i da je neke stvari bolje sprečiti nego lečiti, najbolje bi bilo postavljati široki povoj od samog rođenja bebe.

Na dužinu nošenja utiču stavovi lekara kao i rezultati snimanja kukova koji se rade otprilike dva meseca nakon rođenja bebe. 

Ukoliko je prvi snimak kukova dobar, pedijatar će vam uglavnom reći da možete skinuti široki povoj.

Ukoliko snimak pokaže da sa kukovima nešto nije u redu, u tom slučaju pratite uputstva vašeg pedijatra.

Široko povijanje u svetu i kod nas

 

Široko povijanje je u svetu odavno zaboravljeno. Medicinska struka navodi sve više dokaza u prilog tome da široki povoj nema neku funkciju i sve se više okreće savremenoj dijagnostici i tretmanima.

Kod nas su mišljenja lekara još uvek podeljena. Široko povijanje je godinama bilo obavezno za svaku bebu i smatralo se da je to dobra preventivna mera. Međutim u poslednje vreme se situacija dosta menja i mišljenja su sve sličnija svetskim tokovima.

Zašto se današnji roditelji dvoume oko širokog povoja?

 

Obzirom da su mišljenja oko značaja širokog povoja među lekarima podeljena, sa druge strane i današnji roditelji preispituju neophodnost ovakvog načina povijanja bebe.

Moderna vremena se zalažu za komfor, brzinu i jednostavnost, a široki povoj zahteva malo više truda i umeća pa se uvek traži jednostavnije i brže rešenje.

Ono što roditelje još brine je da bebi ne bude pretoplo i neprijatno. Međutim objektivnih razloga za to i nema, ukoliko se široki povoj postavi pravilno, a tu su i savremeniji načini povijanja na čičak koji doprinose komforu kako roditelja tako i bebe.

Nadam se da Vam je ovaj tekst pomogao da za početak steknete uvid u to šta je to široki povoj i zašto se na njemu insistiralo dugi niz godina.  Kako da odlučite da li ćete ovu metodu primenjivati kada se rodi vaša bebica? Najbolje je da se o tome posavetujete sa svojim pedijatrom – nisu sve bebe iste. Ako on kaže da treba ili vas tako upute u porodilištu, sada znate kako da to i uradite.