dojenje i menstruacija

U kakvoj su vezi dojenje i menstruacija

Da li se menstruacija može dobiti čak i kada dojite? A da li može uticati i na mleko?  Otkrivamo vam u kakvoj su vezi dojenje i menstruacija.

Iako mnoge žene smatraju da sve dok doje menstruaciju neće dobiti, to ne mora važiti u svakom slučaju.

Svaki organizam je drugačiji pa se prvi plodni dani kao i menstruacija teško mogu predvideti. Ukoliko niste sigurni da znate sve o ovoj temi, ostanite uz ovaj tekst.

U kakvoj su vezi menstruacija i dojenje?

 

O pojavi menstruacije za vreme dojenja kruže razne priče. Neke su utemeljene na medicinskim saznanjima, dok su mnoge potpuno netačne.

 

dojenje tokom menstruacije

 

Medicina kaže da žene koje doje najverovatnije neće dobiti menstruaciju tokom prvih nekoliko meseci.

Koliko dugo će žena biti bez menstruacije nemoguće je predvideti unapred.

Još jedna stvar oko koje se vodi polemika jeste da li je bezbedno i dobro dojiti bebu za vreme menstruacije.

Prema informacijama koje navodi struka zaključujemo da je to sasvim bezbedno činiti. Dakle, to što krvarite ne znači da treba prestati sa dojenjem i bebi uskratiti najbolju hranu koju može dobiti.

Majčino mleko je i tokom tih dana potpuno zdravo i hranljivo.

Ipak, na proizvodnju mleka i promene u bebinom sisanju mogu uticati jedino hormonske promene koje se dešavaju neposredno pred samu menstruaciju.

Može se desiti da beba ne sisa tako dobro kao što inače čini, jer mleko usled hormonskih promena može promeniti malo svoj sastav odnosno ukus pa mleko nije toliko slatko kao inače. Ono što se zapravo dešava jeste povećanje nivoa natrijuma i hlorida, a smanjuje se nivo laktoze i kalijuma, pa mleko postaje “slanije”.

Medicinska istraživanja navode da se najviše promena u sastavu mleka dešava u periodu oko ovulacije. Kod nekih žena ove promene mogu uticati i na smanjenu količinu mleka.

 

 

Da li će se to desiti baš vama, teško je predvideti. Ostaje vam samo da sačekate pojavu prve menstruacije i vidite da li ima bilo kakvih promena u ponašanju bebe tokom podoja. Ukoliko primetite da beba odbija podoj, sisa manje nego inače, verovatno je došlo do promene ukusa mleka pod uticajem hormona. Ako mislite da ima manje mleka, od koristi vam mogu biti ovi načini za povećanje mleka u dojkama.

Da li se javlja menstruacija tokom dojenja?

 

Pojava prve menstruacije posle porođaja uvek je neizvesna i ne može se sa sigurnošću predvideti. Iako je opšte poznato da dojenje odlaže pojavu prve menstruacije to uopšte ne mora biti slučaj kod svake žene.

Dakle, odgovor je da. Menstruacija se javlja čak i tokom dojenja.

Većina žena je neće dobiti tokom prvih nekoliko meseci, ali ima i drugačijih scenarija. Ima žena kojima menstruacija nije izostajala ni tokom prvih meseci nakon porođaja.

Postoji više razloga zbog kojih se menstruacija može pojaviti veoma brzo nakon porođaja, a neki od njih su kombinovanje dojenja i dohrane ili hranjenje isključivo adaptiranom formulom ( u ovom slučaju je, dakle, dojenje prekinuto) .

Upotreba flašice i duži periodi spavanja tokom noći, odnosni ređi noćni podoji, takođe povećavaju šansu da se menstruacija pojavi ranije.

Još jedan mogući scenario je da se menstruacija dobije tokom prvih meseci dojenja, ali da ona ne bude redovna u daljem periodu. Ova situacija mnogim ženama još teže pada, jer nikada ne znaju u kojoj se fazi ciklusa nalaze i kada će doći do krvarenja.

Ako vam nije jasno od čega zavisi pojava menstruacije, evo i odgovora.

Kao i za sve ostalo što je vezano za trudnoću i porođaj i ovde su glavni krivac hormoni, tačnije hormon prolaktin. Dojenjem se nivo hormona prolaktina održava na visokom nivou. Dakle logično je da što više dojite to je viši i nivo ovog hormona koji sprečava pojavu menstruacije.

Pitate se zašto onda većina žena dobije prvu menstruaciju za nekoliko meseci, a i dalje doji?

Zato što na uzrastu od otprilike 6 meseci bebe počinju da jedu čvrstu hranu. Čak iako ima podoja, organizam primećuje da su oni smanjeni pa se samim tim smanjuje i produkcija prolaktina i veća je verovatnoća da dođe do menstruacije. 

Još jedan razlog tome je i taj što kako beba raste, noću sve duže spava pa se i noćni podoji proređuju. To organizam svakako oseti i ponaša se u skladu sa tim.

Kada se javlja menstruacija tokom dojenja?

 

Verovatno vam je dobro poznato da vas nakon porođaja očekuje jedan period kada ćete krvariti. Iako ovo krvarenje  liči na menstruaciju, znajte da nije, jer lohije mogu  potrajati i do nekoliko nedelja. Razlog za pojavu ovog krvarenja je vraćanje materice u prvobitno stanje u kojem je bila pre trudnoće.

Prema navodima struke većina žena koje isključivo doje neće dobiti menstruaciju u prvih 3 do 6 meseci.

To znači da beba samo sisa i ne uzima nikakvu dohranu, već je svaki obrok majčino mleko. Što su podoji češći, više se luči prolaktin i manja je šansa za pojavu menstruacije. Logično, zar ne?

Veoma je važno naglasiti da izmlazanje mleka i bebino sisanje nemaju isti efekat na pojavu menstruacije. Odlaganje je verovatnije ako beba sisa.

Ukoliko se izmlazate očekujte da je veća šansa da ranije dođe do menstrualnog  krvarenja.

Mnoge žene dojenje koriste kao način da odlože pojavu menstruacije, pa čak i kao način kontracepcije.

Važno je samo napomenuti da to nije siguran način da se zaštite od trudnoće, ali o ovoj temi ćemo detaljnije u nekom drugom tekstu.

Menstruacija i bebino raspoloženje

 

Menstruacija i sve hormonske promene koje ona sa sobom donosi mnogim ženama teško pada i izaziva razne simptome. Kada imate bebu, situacija ponekad zna biti duplo teža.

 

menstruacija i dojenje

 

Rekli smo da menstruacija može uticati na kvalitet dojenja jer mleko može promeniti ukus i biti manje slatko, a može ga biti i manje. Sve to može dovesti i do negativnog bebinog raspoloženja.

Mnogim bebama se ne sviđa drugačiji ukus mleka, odbijaju da sisaju, pojedu manje količine. Sve ovo može dovesti do bebinog neraspoloženja. Hrana je jedna od najvažnijih stvari za bebu, a kada nje nema onako kako je beba navikla, tu nastaje problem.  Uglavnom to neraspoloženje prođe kroz nekoliko dana kada se nivo hormona vrati na normalu, ali treba imati strpljenja.

Ukoliko bebino neraspoloženje isuviše dugo traje i jako je intenzivno posavetujte se sa svojim lekarom šta činiti povodom toga. Takve situacije treba ispitati i što pre rešavati kako se to ne bi odrazilo na bebino napredovanje u dobijanju telesne mase.

Da vas utešimo to nije slučaj sa svakom bebom. Mnoge žene neće opaziti nikakve promene u bebinom rasploženju čak ni tokom menstruacije. Iskreno vam želimo da baš vi budete jedna od njih i sa svojom bebom normalno funkcionišete i tokom onih dana.

Neredovna menstruacija i dojenje

 

Većina žena tačno za koliko joj traje menstrualni ciklus i u kojoj fazi ciklusa se kada nalazi. To je odlično iz mnogo razloga između kojih je i planiranje trudnoće.

Neredovni ciklusi znaju biti prava noćna mora, a oni su upravo česta pojava nakon porođaja. Već vam je sigurno poznato da se tokom trudnoće i porođaja hormonski status značajno izmeni i da bi se vratio na staro, potrebno je vreme.

Dojenje i to što menstruacija kasni veoma su povezani i pod uticajem hormona koje krivimo za mnogo toga.

Menstruacija, dojenje i bolne bradavice

 

Prisetite se svojih menstrualnih ciklusa od pre trudnoće. Da li ste imali PMS  pun raznoraznih simptoma između kojih su i bolne grudi? Tako nešto se može desiti i tokom perioda dojenja.

Pojava menstruacije  može uzrokovati osetljivost u grudima i bradavicama kao i bolne bradavice.

Zašto?

Pa naravno, zbog hormona. Pre same pojave menstrualnog krvarenja menja se nivo estrogena i progesterona. Ova dva hormona utiču na dojke koje postaju osetljivije i  bolnije.

Još jedan uzrok bolnih bradavica jeste niži nivo kalcijuma koji inače opada nakon ovulacije. Ne samo što može dovesti do bolnih bradavica već može uticati i na količinu mleka, odnosno može se smanjiti količina mleka u dojkama.

Sve ovo može uticati na kvalitet podoja. Važno je samo da ne odustajete i budete uporni. Ukoliko počnete da smanjujete podoje, smanjiće se i zalihe mleka. Imajte na umu da količina mleka zavisi od toga koliko beba sisa. Što više sisa, vaše telo će proizvesti više mleka.

Svi ti simptomi nestaju kroz par dana, a dobrobiti dojenja su višestruke i dugotrajne. Neka vam to bude motivacija za upornost i izdržljivost.

Ako vas ovi simptomi muče iz meseca u mesec i utiču na kvalitet podoja, posavetujte se sa stručnim licima šta da učinite kako bi olakšali sebi.

Prestanak dojenja i menstruacija

 

Prestanak dojenja i pojava menstruacije često su povezani, ali to nije uvek slučaj. U prethodnom segmentu smo pojasnili da kada se prekine sa dojenjem smanjuje se nivo hormona prolaktina pa se povećava šansa za pojavu prve menstruacije nakon porođaja.

Kod nekih žena će se to desiti veoma brzo, dok će pojedine još mesecima iščekivati prvi ciklus.

Menstruacija i dojenje – iskustva

 

Kada se slušaju i čitaju ženska iskustva na temu menstruacije i dojenja, svašta možete saznati. Pre svega se mora napomenuti da je pdređeni broj žena loše informisan i nema dovoljno saznanja o ovoj temi.

 

 

Forumi su mesto gde se to može videti.

Jedan broj žena je bilo u zabludi da su tokom perioda dojenja dok nemaju menstruaciju potpuno zaštićene od mogućnosti zatrudnjivanja i to su koristile kao vid kontracepcije. Kod mnogih je to dovelo do velikih životnih promena kojima se nisu nadale pa je tako rođeno veliki broj neplaniranh beba. Iako  bi svaka beba trebala da se smatra nečim dobrim, kada je neplanirana često se ne karakteriše tako. Mogli bi reći da je tu krivac neznanje.

Sa druge strane ima žena kojima dojenje nije sprečilo pojavu menstruacije, pa su mnoge bile iznenađenje brzinom kojom se njihov organizam vratio na pređašnji način funkcionisanja.

Veoma često se može čuti da se nakon porođaja, tokom perioda dojenja menjaju simptomi PMS, odnosno da se razlikuju u odnosu na one od ranije. Mnoge žene navode da imaju drugačije simptome.

Kao što vidite, kada je ova tema u pitanju nema preciznosti. Kako će se stvari nakon porođaja odvijati zavisi isključivo od svakog organizma posebno. Nekome će porođaj doprineti tome da buduće menstruacije lakše podnosi, dok će kod drugih žena situacija biti potpuno drugačija.

Kakva god da vas situacija zadesi jako je važno da se edukujete o ovoj temi. Ne morate imati saznanja kao lekari, ali neke osnovne informacije o ovoj temi bi trebala znati svaka žena. Potpuno neznanje može odvesti do neočekivanih i neplaniranih ishoda.

 

Izvori:

https://www.healthdirect.gov.au/breastfeeding-and-periods

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/3549114/

The Relationship Between Breastfeeding and Menstruation
Menstruation
https://www.healthline.com/health/parenting/period-while-breast-feeding https://www.babycentre.co.uk/x553497/im-breastfeeding-so-why-have-my-periods-started-again https://www.whattoexpect.com/getting-pregnant/ovulation/can-you-get-pregnant-while-breastfeeding/