povećanje mleka u dojkama

Saveti kako povećati količinu mleka u dojkama

Ako se pitate kako povećati količinu mleka u dojkama, na pravom ste mestu. Pročitajte kako da to uradite u ovom tekstu i rešite se briga.

Znamo! Imate bezbroj pitanja. Da li neka hrana utiče na količinu mleka? Može li ga biti malo i da li je beba sita posle podoja?  Hajde da saznate konačno u čemu je stvar!

Dojenje jeste najbolja stvar za vašu bebu i one mame koje su uspele u ovom ni malo lakom poduhvatu su stvarno srećnice. Ipak, ono sa sobom nosi brojne dileme i neke ne baš jasne smernice kao na primer odnos ponude i potražnje, merenje količine mleka, izmlazavanje i mnoge slične zbunjujuće stvari.

Kada neko spomene dojenje prva slika koja se javlja jeste majka koja drži svoje čedo na grudima i hrani ga. Nije sve baš tako jednostavno, pogotovo kada se jave brige da li je količina ili kvalitet mleka dovoljno dobar.

Odmah na početku ćemo reći da je kvalitet mleka uvek dobar i zadovoljava bebine potrebe.

Ne postoji slabo mleko ili vodeno mleko. Stvar je u tome što se mleko u dojkama stvara upravo po potrebama bebe.

Čudo prirode je tako namestilo stvari da ako je beba, na primer bolesna, majčino mleko u tom momentu postaje lek. Tako da svako mleko odgovara onoj bebi koja se njime hrani i zadovoljava sve njegove potrebe.

Ali količina je druga stvar i zato čitajte dalje da saznate o čemu se tu radi!

Kako nastaje mleko u dojkama?

 

Da  li ste znali da vaše telo postaje spremno za dojenje već u periodu između 4 i 6. meseca trudnoće?

Smatra se da već tada hormoni u telu javljaju mlečnim ćelijama u grudima da se spreme na stvaranje mleka i dojenje. Tada se u dojkama prvi put javlja pokretanje mlečnih žlezda, koje do ulaska u 9. mesec rade na pripremi, a zatim i na stvaranju prvog mleka kako se porođaj bliži.

 

 

Treba da znate da se u dojkama se nalaze mlečne žlezde koje stvaraju mleko. Zatim tu su kanali kroz koje mleko prolazi i na kraju bradavice na kojima su otvori pomenutih kanala, kroz koje se mleko otpušta, odnosno beba sisa.

Čak i pre nego se beba rodi, u grudima se stvaraju male količine mleka, koje se naziva kolostrum. To je gušća tečnost, koja je puna proteina, vitamina i antitela, sa vrlo malom količinom šećera. 

Da li ste znali da je količina mleka koju bebe popiju u prvim danima života svega 5 do 10 mililitara?

To je količina približno kao kada u kašiku stavite par zrna graška. Vremenom se ta količina povećava.

Stvaranje mleka se odvija u 4 faze

Prva faza stvaranja mleka obuhvata gore pomenuti period priprema za stvaranje mleka kao i stvaranje prvog mleka odnosno kolostruma. Kolostrum je ono žućkasto, prvo mleko. Žućkasto je zbog karotena koji sadrži uz mnoštvo belančevina i imunoglobulina. Kolostrum je još smatran i prvom vakcinom beba, jer im prenosi mnoga antitela i štiti od različitih bolesti.

Druga faza obuhvata period nadolaženja mleka i stvaranja većih količina. Ova faza se odvija u prvih 7 do 10 dana od porođaja. Tada “nadolazi mleko” i grudi mogu postati teže, otečene i osetljive. U ovom periodu se pored kolostruma stvara i zrelo mleko, odnosno ono koje će se stvarati u toku celog dojenja.

Količina mleka u ovom periodu varira dok se ne uspostavi odnos ponude i potražnje, odnosno dok se ne ujednači količina mleka koju beba sisa, pa se samo tolika količina mleka i stvara.

Treća faza predstavlja period koji počinje od bebine 2 nedelje života pa sve do završetka dojenja. Tada se dojke moraju redovno prazniti da bi stvarale mleko. Odnosno tada se uspostavlja pravilan odnos ponude i potražnje, i kada se mleko izdoji, stvara se jednaka količina. Beba sama određuje količinu stvaranja mleka u zavisnosti od onoga koliko popije. Bilo da je samo dojenje ili i izmlazanje (ručno ili pumpicom) dojke se moraju prazniti redovno da bi se sprečile upale i curenje mleka a o tome detaljnije možete pročitati u daljem tekstu.

Četvrta faza je zadnja faza, koja nastupa nakon prekidanja dojenja. U ovoj fazi se količine mleka smanjuju do potpunog nestanka usled odsustva dojenja. Jednostavno kada nema više potražnje, smanjuje se i nestaje i ponuda. Period prestanka stvaranja mleka može trajati i po par meseci, mada se smatra da traje oko 40 dana.

Šta je kriza laktacije i zašto nastaje?

 

Kriza laktacije podrazumeva problem sa dojenjem ili stvaranjem mleka. Obično se dešava u periodu između 2. i 6. meseca dojenja kada bebe imaju različite razvojne faze. Tada se može dogoditi disinhronizacija između ponude i potražnje mleka.

 

povećati količinu mleka u dojkama

 

Neke majke se tada zabrinu da nemaju dovoljno mleka ili da nije dovoljno kvalitetno. Grudi su praznije, mekše, a beba razdražljivija. Stvar je u tome da bebe nekada bivaju razdražljive zbog prelaska u različite faze – na primer beba počinje da jede, uzima prve kašice. Zbog toga se smanjuje potreba za mlekom. Tada se dešava promena u majčinim grudima i menja se proces i količina stvaranja mleka. Tada ume da se dogodi kriza laktacije, ali se ona uz dobre savete može lako prevazići.

Pored ovog primera tu su i drugi uzroci laktacione krize:

 • nedovoljna učestalost podoja,
 • prerano izbačen noćni podoj,
 • nedovoljno dug podoj,
 • nepravilan položaj bebe pri sisanju,
 • kratki podoji koji se obavljaju na brzinu,
 • zbunjenost i nesigurnost majke,
 • iscrpljenost, bolest majke,
 • korišćenje veštačke bradavice prilikom dojenja,
 • odvojenost majke i deteta,
 • neadekvatna ishrana majke,
 • pospanost ili bolest odojčeta.

Kada se uz savete stručnih lica ove prepreke prevaziđu i nađe se način kako povećati količinu mleka u dojkama i laktaciona kriza će biti stvar prošlosti.

Neke majke koje su sigurnije u sebe, često laktacionu krizu i ne primete. Nećkanje i plač bebe pripišu nekim drugim problemima i nastave da doje jednako kao i do tada, možda malo češće – nagonski.  Tako reše laktacionu krizu bez i da su znale da su se u njoj našle. Ipak, uvek svaku dilemu prenesite svom lekaru i poslušajte savet. 

Kako povećati količinu mleka u dojkama?

 

Svaka majka brine da li je količina mleka u dojkama dovoljna da njena beba bude sita i zato postoje neki saveti koji mogu pospešiti stvaranje mleka.

Pročitajte koji su u daljem tekstu:

Podoj na zahtev

Podoj na zahtev podrazumeva da beba sisa kad god to zatraži. Smatra se da je ova vrsta dojenja posebno efikasna kod novorođenčadi. Razlog je u stvaranju povezanosti i sigurnosti kod bebe, smanjuju se rizici za pothranjenost i podstiče povećano stvaranje mleka.

Stvaranje mleka je uzrokovano sisanjem, i što više beba sisa, veća je količina mleka koja se stvara u grudima. Kada se to sve uzme u obzir, dojenje na zahtev predstavlja dobar način za pospešivanje stvaranja mleka.

Zašto se onda kod nas još uvek savetuje dojenje po šablonu odnosno uobročavanje bebe na 3h? Iako je dojenje na zahtev odavno poznata stvar, još od 80tih godina prošlog veka, neki stručnjaci smatraju da ono može biti loše kao i prejedanje kod odrasle osobe. Neki smatraju da može pojačati grčeve i uticati na razvoj digestivnog trakta kod mališana. Opet, Američka pedijatrjiska asocijacija, kao i druge zapadnjačke organizacije, prihvataju i savetuju dojenje na zahtev. Svakako je ovo nešto o čemu vredi prodiskutovati sa stručnim licima i saznati da li je ili nije najbolji savet za vas.

Ispumpavanje (izmlazanje) mleka

 

Ispumpavanje mleka može se raditi ručno ili pumpicom. Pumpice mogu biti električne ili ručne, i jedne i druge rade po principu vakuuma. Izmlazanje grudi se u slučaju dojenja i povećavanja količine mleka odnosi na izvlačenje ostatka mleka nakon dojenja.

 

veća količina mleka u dojkama

 

Inače se treba potruditi da dojenje traje dovoljno dugo da beba posisa svo mleko iako to nije uvek slučaj jer neke bebe slabije jedu.

Mleko koje se otpušta na početku dojenja nije isto kao ono na kraju podoja. Prvo mleko je obično prozirno, slatkasto i puno vode, a mleko koje je dublje u dojkama i izlazi pred kraj podoja je masno, hranjivije i jače boje.

Ako beba slabo jede i slabije vuče, i količina mleka koju posisa će biti mala, pa će se i stvarati manja količina mleka. Zato imlazanje navlači više mleka i to je jedan način kako povećati količinu mleka u dojkama. U međuvremenu se treba posvetiti učenju bebe da jače vuče i sisa duže. Treba posetiti lekara da pronađe uzrok slabijeg sisanja bebe, i objasni na koji način da se situacija popravi.

Ovim izmlazanjem nakon podoja se izvlači zaostatak, i pospešuje stvaranje više mleka. Takođe se sprečava stvaranje upala i čepova u mlečnim kanalima.

Ponuditi obe dojke za podoj

 

Podoj bi trebao da traje dok beba ne prestane da sisa, ali u toku tog procesa je dobro ponuditi obe dojke. Ovako će se količina mleka raspodeliti na obe dojke, a beba će sigurno biti sita. Ovakvo sisanje pospešuje proizvodnju jednake količine mleka u obe dojke, pogotovo ako beba posisa svu količinu mleka.

Iako se ovo ne čini jednostavno, uz pravilne položaje za dojenje, nije teško. Možda je najlakše dojiti u bočnom ležećem položaju, pa zameniti stranu kada je vreme za drugu dojku. Ukoliko u jednoj dojci ostane neka količina mleka, možete je ispumpati i tako olakšati i u sledećem podoju prvo ponuditi tu dojku.

Postoje i neke studije koje pokazuju da je dojenje iz obe dojke po jednom podoju bolja opcija, jer je i količina i jačina mleka drugačija nego kada se doji samo iz jedne dojke.

Kontakt kože na kožu kao način povećanje mleka u dojkama

 

Ovaj kontakt kože na kožu je karakterističan za samo rođenje bebe, ali se može i treba ga praktikovati i kasnije.

Prislanjanje golišave bebe na majčine grudi deluje direktno na hormone i centre u mozgu koji ih stvaraju. Povećavaju se i prolaktin i oksitocin koji su zaslužni za stvaranje i otpuštanje mleka iz grudi.

Zato se ovaj kontakt savetuje kao sredstvo za povećanje količine mleka, ali i kao super način da se povežete sa svojom bebom. Za bebu je ovakva prisnost i uteha i sigurnost, a za majku trenuci neopisivog naleta emocija. Ne brinite ako se rasplačete u toku kontakta kože na kožu -to je sasvim normalno.

Ishrana za povećanje mleka u dojkama

 

Postoje različita uverenja i mišljenja da neka hrana posebno škodi dojiljama ili bebama koje sisaju, a da je neka posebno dobra za mleko. Tako se na primer kupus, pasulj, sočiva i slične namirnice za koje je poznato da se malo “uskomešaju” u toku varenja, smatraju lošim u ishrani dojilja. To zapravo i nije tačno. Sve što inače jedete, možete jesti i u toku dojenja, ali je ključ u više obroka ali manjih količina.

Međutim, postoje neke namirnice koje stvarno imaju pozitivna dejstva na hormone koji su zaduženi za proizvodnju mleka. Na primer žitarice celog zrna, ili namirnice koje sadrže beta karoten. Neke od tih namirnica su :Cvekla, šargarepa, orašasti plodovi, raznovrsno voće kao tamno zeleno povrće koje sadrži fitoestrogen koji deluje povoljno na stvaranje mleka u dojkama. 

Važno je unositi veću količinu vode i tečnosti u organizam, ali ako su u pitanju sokovi, onda najbolje domaći i sveže ceđeni.

Važno je i unositi dovoljnu količinu omega masnih kiselina i zdravih masti koje se nalaze u ribi, orašastim plodovima i semenki poput semena golice ili lanenog semena.

Postoje i neke namirnice koje su se pokazale kao posebno dobre za pospešivanje količine mleka:

Cimet– smatra se da cimet pomaže i olakšava otpuštanje mleka iz mlečnih kanala, a takođe i dodaje neki specifičan ukus mleku na koji bebe dobro reaguju.

Beli luk– on se smatra posebnim stimulantom laktacije. Kažu da ni ukus mleka ne smeta bebama, baš naprotiv, sviđa im se. Postoji i posebni tonik koji se pravi od belog luka, mleka i meda za koji se smatra da može povećati količinu mleka.

Ovsene pahuljice –  Kaša od ove žitarice je izuzetan izvor gvožđa, što je važno za dojilje. Nekada deficit gvožđa u organizmu dojilje može izazvati smanjenje količine mleka. Sadrži i puno vlakana, nije teška za varenje, i zato se ovsene kaše smatraju brzim i jednostavnim pomoćnikom za pospešivanje laktacije!

Dakle, zdrava izbalansirana ishrana koja obiluje vitaminima i mineralima je uvek dobar način kako povećati količinu mleka u dojkama, zajedno sa većom količinom tečnosti!

ishrana za povećanje mleka

 

I ne možemo da ovde ne spomenemo i ono čuveno uverenje da pivo pospešuje laktaciju. Sigurno ste bar jednom čuli – čaša piva- litar mleka! To ipak nije slučaj i nije dokazano da pivo pomaže produkciju mleka. Ipak, pivo sadrži neke elemente koji mogu delovati povoljno na mleko, poput vitamina B ili kvasa, ali alkohol u ovoj priči narušava njihova dejstva. Jedino što je ovde održivo jeste poskočica- pivce za živce– što je nekada mamama preko potrebno, u minimalnoj dozi – razume se!

Čajevi za dojilje

 

Ukoliko ste aktivni član grupe dojilja, čuli ste i za čajeve za dojilje. Ovi čajevi su napravljeni od specifičnih biljnih mešavina koje imaju dejstva na povećanje količine ali i samo otpuštanje mleka iz dojki. Oni su zapravo vrlo praktični i učinkoviti. Pogotovo kada se uzme u obzir da je tečnost u većim količinama odlična za proizvodnju mleka, a čajevi i jesu tečnost.

Neki od čajeva koji imaju povoljna dejstva na mleko i količinu istog su čaj od šipurka, čaj od maline, kopriva, kao i neke mešavine bilja. Ove već izmiksane biljne čajeve imate da kupite gotove.

Čajevi koje bi trebali da izbegavate u toku dojenja su čaj od mente ali i od nane (ista porodica biljaka), čaj od peršuna, žalfiju jer mogu uticati na smanjivanje količine mleka.

Najbolje informacije oko toga da li su i koji su tačno čajevi najbolji za povećanje količine mleka u dojkama ćete dobiti od stručnog lica i zato se ne ustručavajte da pitate.

Masaža grudi za veću količinu mleka u dojkama

 

Masaža grudi je odlična za dojilje jer ne samo da pomaže i olakšava samo otpuštanje mleka i dojenje, već se veruje i da podstiče proizvodnju mleka.

Najbolje je da se pre samog podoja, grudi obrišu mlakom vodom i zagrejanim rukama blago izmasiraju.

 

Masaža grudi treba da bude blaga i jednom rukom se dojka pridržava odozdo, a drugom blago masira. Pokreti treba da budu kružni u početku, a zatim se prevlači dlan od korena ka vrhovima odnosno bradavicama. Pritisak treba da je vrlo blag jer ukoliko je jači praktično se izmlazate i smanjujete količinu mleka koju beba treba da popije.

Kada se izmasirate, obrišite bradavice još jednom i spremni ste za podoj.

Izbegavanje stvari koje smanjuju laktaciju

Prva i glavna stvar koja može da utiče na smanjenje i čak prestanak laktacije jeste stres. Poznato je da dojilje koje su u nekom momentu izložene velikom stresu mogu da iskuse prestanak ili smanjenje u dojkama. To je zato što stres utiče na oksitocin koji je zaslužan za otpuštanje mleka, u on može uzrokovati trenutni prekid pojave mleka. Ova pojava je kratkotrajna, i stres ne može uzrokovati potpuni gubitak mleka. Nakon nekog kraćeg vremena, ova pojava se reguliše i dojenje se obnavlja, ali dobro je i posavetovati se sa stručnim licem ako do toga dođe. Zato je najbolje pokušati izbeći ili umanjiti stresne situacije koliko god je to moguće.

Sledeći na listi loših stvari sa lošim uticajem na dojenje jesu cigarete i pušenje. Dojilje bi trebale da izbegavaju i prestanu sa konzumacijom cigareta u toku dojenja. Nikotin i štetne materije nisu dobre ni za majku ni za bebu i mogu se prenositi kroz mleko na dojenče. Smatra se da su jače izražene faze grčeva kod beba čije su majke konzumirale cigarete tokom dojenja.

Iscrpljenost i umor su normalna pojava kod roditelja, ali mogu da deluju na laktaciju kod majki. Zato je potrebno imati i tražiti pomoć od partnera, rođaka, bilo koga u koga imate poverenja. Pored svakodnevne pomoći u staranju o bebi, majkama je potreban i odmor i ako imaju mogućnosti da spavaju, treba da je iskoriste. Bilo da će mama spavati kad beba spava, ili dok je neko drugi pazi, san je neophodan za funkciju i oporavak organizma. 

Kako da znam da beba ne dobija dovoljno mleka?

 

Nekada i pored sve muke i truda beba slabo napreduje. To je prvi znak da beba ne dobija dovoljno mleka. Provera napretka bebe u kilaži, rastu i razvoju je osnovni pokazatelj da li je mleka dovoljno i da li je sve u redu.

Razlozi zbog kojih beba ne dobija dovoljno mleka su različiti: Beba teško sisa, nepravilan položaj tokom dojenja, uvučene bradavice, kratki podoji, pospanost bebe, neki lekovi, terapije ili bolesti majke i mnogi drugi.

Ako beba ne dobija dovoljno mleka treba se posavetovati sa lekarom i stručnim licem koje će ustanoviti u čemu je tačno problem, i pomoći rešavanje istog.

Upornost je ključ uspešnog dojenja

 

Dojenje nije idealna slika nasmešene majke i bebe koja mirno sisa bucmastim ručicama pridržavajući dojku. Dojenje je nekim mama muka i frka i briga i trud i vežba.

Za početak uspešnog dojenja je neophodno biti opušten i razmišljati pozitivno, isključiti negativne komentare ili savete okoline i verovati sebi.

Priprema pre samog porođaja ili dojenja u vidu školica za trudnice, može biti od koristi kao uvid u ono što vas čeka i ako imate priliku trebate je iskoristiti. Postoje i savetovališta za dojenje gde uvek možete postaviti pitanje i rešiti neku nedoumicu. Ali treba da znate da je dojenje dar prirode koji treba iskoristiti i uz malo truda ostvariti.

Dojenje jeste radost kada vidite malo rumeno lice sa blagim smeškom kada se nakon hranjena uspava u vašim rukama. Dojenje je i maženje i uživanje sa bebom. I dojenje je osećaj zadovoljstva jer znate da ste uspeli da dajete bebi ono najbolje za nju što postoji.

Zato, napred, naoružani upornošću i spremni za sve prepreke do uspešnog dojenja!