čaj za dojilje

Čaj za dojilje POMAŽE, ali PAZITE koji ćete piti!

Čaj za dojilje može biti jedna od opcija kada želite da poboljšate laktaciju. Ipak, najpre treba da znate koji čajevi su dobri, a koji ne.

Mnoge dojilje se u nekom trenutku susretnu sa problemom kada mleka za bebu nema dovoljno. Ukoliko nikako ne želite da prestanete da dojite, onda možete izabrati određeni čaj za dojilje koji će pomoći da imate više mleka.

Pre nego što objasnimo kako ovi čajevi pomažu i koji se preporučuju, napominjemo da ih nikada ne pijete na svoju ruku. Najpre se konsultujte sa lekarom ili svojom patronažnom sestrom, pa tek onda počnite da ih koristite.

Šta je čaj za dojilje i kome je namenjen?

 

Uspešan početak dojenja jedna je od najvažnijih stvari nakon što bebica dođe na svet. Naravno, za one mame koje žele i mogu da doje. Nakon što beba uzme svoje prvo mleko, kolostrum, počeće proizvodnja prelaznog, a onda i zrelog mleka koje će dete sisati sve do kraja dojenja.

Dok u nekim slučajevima dojenje ide glatko i mame bez mnogo truda proizvode dovoljne količine mleka za svoje mezimče, često je dojenje teško i veoma zahtevno. Najveći problem može da bude upravo nedovoljna količina mleka. Zbog toga mnoge mame odustaju od dojenja i počinju da hrane dete adaptiranom formulom.

Ipak, svesni smo da je majčino mleko najbolje što možemo da pružimo svojoj bebici. Zato je važno da na početku savladamo najbolje položaje za dojenje, kako bi beba imala dobar hvat na dojci i aktivno sisala.

Dojenje na zahtev, svakako, najbolji je način za povećanje količine mleka. Jer, proizvodnja mleka funkcioniše po principu ponude i potražnje. Koliko beba mleka posisa, u naredna 24 sata telo će proizvesti istu količinu.

Na žalost, nekada ni uz sve napore mleka za bebu nema dovoljno. Pijemo mnogo vode, trudimo se da budemo smireni, opušteni, da odmaramo, kako bi hormon oksitocin delovao i uticao na poboljšanje laktacije. I nema pomaka.

Znajte da niste usamljene u ovom problemu.

Oko 15 % dojilja sreće se sa problemom nedovoljne laktacije.

Da li je beba gladna?

 

Ni uz sve napore, nekada ništa ne pomaže i mleka nema dovoljno. Beba stalno gura rukice u usta, plače, nervozna je, čak i kada nije na dojci pravi pokrete usnama kao da sisa. Dok je dojimo, šake su joj stalno zatvorene, a ne opuštene. To sve mogu biti znaci da mleka nema dovoljno.

Tada treba nešto preduzeti ukoliko želimo da nastavimo dojenje.

Izmlazanje preostale količine mleka nakon svakog podoja poboljšaće laktaciju, kao i unos što više vode i konzumiranje određenih namirnica, poput komorača, ječma, spanaća, pivskog kvasca… I tu dolazimo do opcije za kojom poseže veliki broj porodilja – čaj za dojilje.

 

 

Ovakvi čajevi namenjeni su upravo onim dojiljama koje smatraju da nemaju dovoljno mleka za svoju bebu. A često su majke u strahu da mleka nema, da beba nije sita…  Ipak, važno je razgraničiti kada je mleko zaista u deficitu, a kada je to možda samo naš strah.

Ako beba ima dovoljan broj mokrih pelena u toku dana, ako je na kontrolama sve u redu i pedijatar kaže da lepo napreduje, opustite se i dojite bez bojazni.

Sa druge strane, ako smatrate da vam je čaj za dojilje potreban, važno je da se konsultujete sa pedijatrom, svojim lekarom ili  patronažnom sestrom. Oni će vam najbolje preporučiti čajeve koji su za dojilje dozvoljeni, a koje nikako ne smete da pijete.

Tek tada, počnite da ga koristite.

Kako funkcioniše čaj za dojilje?

 

Čaj za dojilje nije nikakva novotarija, žene ga piju od davnina i pomaže im da povećaju količinu mleka. Ako ste mlada mama, prvi put dojite, verovatno se pitate da li su ovakvi čajevi uopšte dozvoljeni, koji da odaberete.

 

čaj za dojenje

 

Izbor nije lak jer se sada u apotekama može pronaći mnogo različitih vrsta ovakvih čajeva. Svi oni funkcionišu na isti način. Kako, pitate se?

Najčešće su kombinacija različitih lekovitih biljaka i voća, a preporučuju se za dodatan unos tečnosti tokom dojenja.

Često je preporuka proizvođača da trudnice počnu da ih piju pri kraju trudnoće, kako bi se organizam što bolje pripremio za proizvodnju mleka.

Šta su galaktogogi?

 

Biljke od kojih se spremaju čajevi za dojilje, nekada je to jedna, nekada nekoliko njih, deluju tako da stimulišu proizvodnju mleka. Takve biljke, ali i određene namirnice kao i lekovi stručno se nazivaju galaktogogi (od grčkih reči “galakt”-mleko i “ogog”- pospešivanje, vođenje).

Galaktogogi deluju tako što povećavaju samu količinu mleka i protok mleka u dojkama. Savetuje se da ih koristite oprezno i posebno vodite računa da oslobađate višak mleka iz dojki kako biste sprečili njegovo gomilanje i komplikacije kao što je mastitis.

Ipak, u retkim situacijama, čak ni galaktogogi neće moći da pomognu poboljšanje laktacije. Prepreka dojenju ne moraju biti ravne bradavice, ali veliki problem su određeni medicinski problemi poput nedovoljno razvijenih grudi. U nekim situacijama telo jednostavno nije u stanju da proizvodi mleko.

Da li je čaj za dojilje bezbedan?

 

Baš kao što lekovi mogu dospeti u majčino mleko i uticati na dete, pa ih nećemo uzimati bez lekarskog nadora, isti je slučaj i sa biljnim preparatima. Sa jedne strane, dok lekovi prolaze striktne kontrole i zna se tačno koje su nuspojave, sa biljkama to često nije slučaj.

Dakle, konzumiranje čaja za pospešivanje laktacije može biti od pomoći, ali zahteva oprez. Za neke biljke se zna da pospešuju laktaciju, međutim, ne zna se kako tačno utiču na zdravlje bebe.

Zato je važno da birate one čajeve koji su prošli kontrole i ispunili standarde kvaliteta.

Dalje, ukoliko konzumirate ove čajeve, bitno je da se pridržavate propisanih količina. Najčešće je to dve do tri šolje čaja u toku dana.

Čaj za dojilje:šta stvarno pomaže?

 

I kada rešimo da počnemo da pijemo čaj koji će pojačati laktaciju, pitanje je kako da znamo koji da odaberemo.

Navešćemo sve one za koje se veruje da nam mogu u tome pomoći, ali vi se svakako prvo posavetujte sa lekarom. On će znati da vam preporuči određeni čaj za vaš problem i odrediti dozu koju dnevno treba da pijete.

Čaj od komorača za dojilje

 

Ova biljka se od davnih dana koristi za poboljšanje laktacije. Komorač je bogat vitaminima A, B i C, kao i mineralima kao što su natrijum, magnezijum, kalijum, kalcijum, selen. Prirodno podiže imunitet, ubrzava metabolizam i sprečava anemiju, što je za porodilje veoma važno. Sadrži i dragocenu folnu kiselinu.

Komorač podstiče proizvodnju mleka, ali poboljšava i njegov kvalitet.

Za pripremu čaja potrebne su vam usitnjene, samlevene semenke komorača. Jednu kašičicu semenki prelijte šoljom tople vode i ostavite da se natapa oko 30 minuta. Izgnječite seme komorača dok je još u vodi, pa zatim tu vodu prokuvajte. Prohladite čaj, procedite i pijte dok je toplo.

Uvek pijte svež napitak, a preporučena količina je dve šolje dnevno.

Postoje određene teze da čaj od komorača nije sasvim bezopasan za dojilje, a ne zna se ni na koji način utiče na bebu. Međutim, u Indiji i Kini se on već vekovima koristi upravo za podsticanje laktacije, a i studije su pokazale da je delotvoran na tom polju.

Sa druge strane, nikako ne koristite ulje od komorača tokom trudnoće i dojenja, jer je veoma jako i može izazvati neželjene reakcije.

Čaj od anisa za dojilje

 

Ovaj čaj možete piti preventivno kako biste održali kvalitetnu laktaciju, kao i kada primetite da nemate dovoljno mleka. Anis je među onim biljkama koje najefikasnije stimulišu rad mlečnih žlezda, što dovodi do stvaranja više mleka.

Obiluje vitaminima B1, B2 i C, brojnim mineralima, a odličan je za opuštanje organizma. Za pripremu čaja koriste se semenke anisa. Jednu kafenu kašičicu prelijte sa 2 dcl prokuvane vode. Procedite nakon 15 minuta i popijte dok je toplo.

Trudnicama se ne preporučuje korišćenje anisa u ishrani, jer može dovesti do zadržavanja vode i soli u organizmu.

Čaj od piskavice za dojilje

 

Piskavica ili grčko seme bogata je esencijalnim masnim kiselinama, kao i saponinima koji deluju na poboljšanje laktacije. Veruje se da piskavica čak i utiče na rast grudi.

Bogata je folnom kiselinom, vitaminima A, B6, C, bakrom, cinkom, selenom, gvožđem, manganom, magnezijumom. Najvažnije za dojilje jeste to da sadrži velike količine fitoestrogena, biljnog hormona koji stimuliše povećanje prolaktina i tako dovodi do povećanja količine mleka.

Dve kašičice semena piskavice prelijte sa 2 dcl hladne vode, pa stavite da provri. Nakon 20 minuta, procedite čaj i pijte lagano, u malim gutljajima.

Sa čajem od piskavice budite veoma oprezni i nemojte piti više od jedne šolje u toku dana. Iako podstiče laktaciju, može da izazove stomačne tegobe kod bebe. Ukoliko primetite da je to slučaj, odmah prestanite da ga pijete.

Čaj od maline za dojilje

 

Čaj od lista maline koristi se za podizanje imuniteta i sprečavanje anemije i iscrpljenosti, što je mamama uvek neophodno. Malina obiluje vitaminima C i E, kalcijumom, magnezijumom, gvožđem.

Mogu ga piti kako trudnice, tako i dojilje. Osim što podstiče laktaciju, poboljšava kvalitet mleka, čaj od maline ublažava krvarenje posle porođaja i pomaže materici da vrati svoj tonus.

Čaj od lista maline možete kupiti u rinfuzi ili u kesicama. Prelijte jednu kafenu kašičicu čaja sa 2dcl vode, procedite i uživajte u ukusu.

Svakako, jedite sveže maline kada god možete. Imaćete više mleka.

Možete ga piti i pred kraj trudnoće, jer čaj od maline deluje na opuštanje mišića materice i priprema vas za lakši porođaj.  Nakon porođaja, ovaj čaj će delovati blagotvorno u slučaju da je porodilja pod stresom ili pati od postporođajne depresije.

Čaj od đumbira za dojenje

 

Preporučuje se korišćenje svežeg đumbira, nikako sušenog. Narendajte malo svežeg đumbira, ubacite ga u 2dcl hladne vode i zagrejte do ključanja. Ostavite da se kuva desetak minuta, procedite i popijte napitak.

Vodite računa, đumbir ima jaku aromu, pa može promeniti ukus mleka. Tada će beba možda odbijati da sisa, a ako je to slučaj, nemojte ga više piti.

Čaj od šipka za dojilje

 

Šipak je bogat vitaminima A i C, kao i vitaminima iz grupe B, ojačava organizam i pomaže nam da se izborimo sa stresom. Čaj od šipka posebno se preporučuje trudnicama i porodiljama, jer blagotvorno deluje kako na majku, tako i na novorođenče.

Zanimljivo je da kuvanjem šipak ne gubi vitamin C, već se njegova količina povećava. Zato će čaj od ove biljke pojačati otpornost majke, daće joj snagu, biće odmornija i organizam će lakše proizvoditi mleko.

Skuvajte ga tako što ćete jednu kafenu kašičicu osušenog šipka preliti sa 2dcl  prokuvane vode. Neka odstoji 10 minuta, procedite i popijte. Nemojte piti više od jedne šolje dnevno.

Čaj od koprive za dojilje

 

Kopriva je veoma lekovita, ima u sebi obilje gvožđa, mangana, magnezijuma, kalcijuma, folnu kiselinu. Osim što podstiče produkciju mleka, ona ubrzava oporavak posle porođaja, zaustavlja krvarenje, leči anemiju i detoksikuje organizam.

Možete od nje pripremati čorbu,  a možete i skuvati čaj od svežeg ili sušenog lista koprive. Dve kašičice lista koprive prelijte sa 250ml prokuvane vode, ostavite da odstoji 15 minuta, procedite i pijte. Otrov iz koprive, takozvana mravlja kiselina, kuvanjem će ispariti.

Laktogena hrana

 

Uz konzumiranje čaja, uvrstite u ishranu i takozvanu laktogenu hranu. Ona sadrži galaktogoge i podstiče laktaciju. To su, na prvom mestu, ovas, leblebije, lucerka, kuvana pšenica, zeleno lisnato povrće, smeđi pirinač, bademi, pivski kvasac, đumbir, citrusno voće, semenke susama i lana.

Svakako, važno je da se hranite zdravo i raznovrsno.

Od koristi će vam biti ovaj vodič za ishranu tokom dojenja.

 Ove čajeve izbegavajte tokom dojenja!

 

I dok će vam određene biljke i čajevi pomoći da povećate količinu mleka, određeni će imati sasvim suprotan efekat. Deluju tako da smanjuju proizvodnju mleka ili mogu izazvati nuspojave kod bebe, poput osipa na koži, dijareje…

Neki su puni kofeina, pa je zato pametnije da ih izbegavate dok dojite.

To su sledeći:

 • Čaj od nane;
 • Čaj od maslačka;
 • Čaj od origana;
 • Čaj od žalfije;
 •  Čaj od kantariona;
 • Čaj od ginka;
 • Čaj od rabarbare;
 • Čaj od peršuna;
 • Čaj od timijana;
 • Zeleni čaj;
 • Crni čaj;
 • Čaj od origana.

Najbolji čajevi za dojilje

 

U apotekama se može pronaći mnoštvo različitih čajeva za dojilje, a koji su kombinacija onih biljaka koje podstiču laktaciju.

 

čaj za laktaciju

 

Navešćemo nekoliko koje dojilje najčešće biraju.

Možete ih kupiti u apotekama, drogerijama, prodavnicama specijalizovanim za prodaju opreme za bebe, trudnice i porodilje.

Hipp čaj za dojilje

 

Ovaj čaj je biljna mešavina komorača, anisa i kima. Tokom dana treba popiti dve do tri šolje napitka kako bi se podstakla laktacija. Pakovanje od 200gr košta oko 750 dinara.

Humana čaj za dojilje

 

U njemu se nalazi komorač, malina, piskavica, verbena, ekstrakt hibiskusa, crveni afrički čaj, vitamin C.  Jedna kafena kašičica prelije se sa 100 ml prokuvane vode, a preporučeno je da se pije dva, do tri puta dnevno.  Ovaj čaj košta oko 750 dinara.

Baby love čaj za doljilje

 

Ovaj čaj je mešavina anisa, komorača, kima, matičnjaka i lista verbene. Podstiče prirodno stvaranje mleka.

Fructus čaj za dojilje

 

Premium natal plus čaj je kombinacija ploda komorača, lista matičnjaka, ploda šipka, lista kupine, ploda anisa i ploda kima.  Preporučena količina je dve šolje dnevno, ne duže od dve nedelje u kontinuitetu.

Pakovan je u filter kesicama, a kutija sa 25 kesica košta oko 150 dinara.

Weleda čaj za dojilje

 

Sadrži seme piskavice, plodove anisa, komorača, kima, verbenu. Pozitivno utiče na proizvodnju mleka tokom perioda laktacije, a košta oko 750 dinara.

Čaj za dojilje koji je proizvodio Institut “Dr Josif Pančić” trenutno se ne može naći u apotekama, kao ni na sajtu ovog instituta. Kako stoji na njihovom sajtu, za podsticanje laktacije najbolje je koristiti čajeve od anisa, komorača, kima i koprive.

 Koja im je još namena?

 

Različite biljke imaju različita dejstva i zato njihova upotreba zahteva oprez. Kada spomenemo čaj za dojilje, naravno da odmah mislimo na one koji će nam pomoći da imamo više mleka za svoju bebu.

 

 

Međutim, čajevi mogu imati i druge namene.

Čajevi protiv grčeva kod bebe

 

Već pomenuti čaj od komorača je često spas za grčeve kod beba. On deluje kao blagi laksativ, opušta sistem za varenje, smanjuje gasove i bol u bebinom stomačiću.

Ukoliko ga majka već pije, kroz mleko će doći i do bebe. Uz prethodnu konsultaciju sa pedijatrom, možete ga davati i bebi. Preporučena količina je od 2 do 5ml čaja, do tri puta dnevno.

Znam za mnoge slučajeve gde je u slučaju grčeva kod beba najbolje pomagao Plantax instant čaj od komorača.

U slučaju grčeva od pomoći će biti i čaj od kamilice, kima, anisa.

Čaj za prestanak dojenja

 

Kada odlučite da je vreme da prestanete da dojite ili morate to da učinite iz određenih zdravstenih razloga, neki čajevi vam mogu biti od pomoći.

U takvim situacijama najčešće se preporučuje se da pijete čaj od žalfije, jer ova biljka deluje tako da smanjuje funkciju mlečnih žlezda. Takođe, pomaže i čaj od nane koji treba piti dva do tri puta dnevno. Čaj od belog luka se takođe preporučuje.

Čajevi za upaljene dojke

 

Upaljene dojke i mastitis koji nastaju kao posledica zadržavanja mleka u mlečnim kanalima nisu nimalo bezazlena pojava. Ukoliko dođete u ovakvu situaciju, pomoći će vam tople obloge od određenih biljnih čajeva.

Među njima su kamilica, lavanda, neven, hajdučka trava, čičak, zova, ehinacea. Ove biljke imaju protivuplano dejstvo, pomoći će da se oslobode zapušeni mlečni kanali i smanjiće otečenost dojki.

Drage mame, dakle, čajevi će vam pomoći da imate više mleka, a sada znate i koji da izaberete.

Još jednom napominjemo, prvo se posavetujte sa lekarom. I  dok budete pile svoj čaj, čitajte nas. Zajedno ćemo postići da naši najmlađi rastu i odrastu zdravo.

 

Izvori:

https://ijp.mums.ac.ir/article_15053_e0defd621cdefb9a7aae1aa141fcd48e.pdf

https://www.healthline.com/health/breastfeeding/tea-for-lactation#herbs-used

https://momlovesbest.com/feeding/breastfeeding/lactation-teas

https://www.healthline.com/health/breastfeeding/tea-for-lactation

https://www.pregnancybirthbaby.org.au/herbal-teas-during-pregnancy-and-breastfeeding