dojenje sa ravnim bradavicama

Dojenje sa ravnim bradavicama – teže, ali moguće!

Dojenje sa ravnim bradavicama deluje nemoguće, ali nije tako! Pred vama su saveti koji će olakšati dojenje čak i sa ravnim bradavicama! Pročitajte kako!

Bradavice i njihov oblik variraju od žene do žene i nekada se čini da baš i nisu pogodne za dojenje. Većina žena ima ispupčene bradavice koje se stimulacijom još više izraze, međutim ima i onih koje imaju uvučene bradavice ili ravne kojima je potrebna dodatna pomoć.

Da li su ravne bradavice i dojenje uopšte moguća kombinacija?

Jesu, a evo i kako.

Šta su ravne bradavice?

 

Bradavice na grudima su obično nalik malinama, blago grbave i ispupčene, međutim nekada budu u ravni sa kožom odnosno areolama. Areole su onaj tamniji i nežniji deo kože koji okružuje bradavice. Ravne bradavice su u ravni sa njima, a ponekada mogu da budu i blago uvučene. 

Lako ćete testirati da li imate ravne bradavice i to na sledeći način:

Uhvatite areolu jednom rukom, nežno, palac sa gornje strane a ostali prsti ispod. Drugom rukom dodirnite samu bradavicu. Ukoliko se ispupči, imate normalne bradavice. Ukoliko ostane u ravni sa areolama imate ravne bradavice.

Ali ne očajavajte zbog toga jer to nije ništa neprirodno i lako se može rešiti i dojiti sasvim normalno.

Šta su uvučene bradavice?

 

Pojam uvučene bradavice znači da bradavice imaju malo udubljenje ka unutra u samom centru.

Smatra se da čak 10% o prvorotki imaju jednu ili obe uvučene ravne bradavice.

Postoji mali test koji može otkriti da li su vaše bradavice dodatno uvučene ili ne. 

 

 

Nežno obuhvatite dojku i štipnite bradavicu. Ukoliko se ona ispupči ka spolja ili ostani ravne, nemate uvučene bradavice, a ukoliko se u centru uvuku ka unutra, imate uvučene bradavice.

Uvučene bradavice, kao i ravne, ne predstavljaju problem sve dok žena ne postane majka i treba da počne da doji.

U svakom slučaju, dojenje sa ravnim ili uvučenim bradavicama nije nemoguće , ali potrebno je uradite neke pripreme i pratiti neke savete da bi se taj proces olakšao!

Da li su ravne bradavice prepreka dojenju?

 

Poznato je da se tokom trudnoće volumen grudi povećava, zbog hormonskih uticaja i zbog stvaranja mleka i pripreme za dojenje. Tada se može primetiti da bradavice češće izgledaju ravno nego ispupčeno. Obično se žene zbog toga zabrinu i misle da će to biti prepreka dojenju. Međutim, to i nije baš tako.

 

ravne bradavice i dojenje

 

U najvećem broju slučajeva, beba sama izvuče bradavice i doji bez ikakvih problema.

Beba je najbolji pomoćnik za rešavanje tog problema, i zato nema mesta brigama, dojenje sa ravnim bradavicama je i te kako moguće.

Bitno je samo da nađete dobar položaj za dojenje bebe.

Nije na odmet nekada i dodatno pratiti neke smernice da se ravne bradavice pripreme za dojenje, ali o tome ćete pročitati u daljem tekstu.

Da li ravne bradavice mogu izazvati neke komplikacije?

 

Ravne bradavice same po sebi ne znače komplikacije. Međutim, ako beba ne hvata lepo dojku dok sisa, lako se može desiti da se stvore ragade.

Ragade su ranice na bradavicama koje nastaju u toku samog početka dojenja, bilo da je uzrok loš položaj dojenja, bebin hvat dojke, ili ravne bradavice. One izgledaju kao pukotine, ranice ili modrice na bradavicama nakon dojenja. Ragade lakše nastaju na ravnim bradavicama, jer pored toga što one po prvi put služe za ishranu bebe, beba ih dodatno izvlači i vuče jače da bi uhvatila bradavicu pravilno. 

Bebama je teže da sisaju iz ravnih bradavica i potrebno je više povlačenja da ih izvuku dovoljno da bi mogle lepo da uhvate bradavice i pravilno doje. Zato su šanse za pojavu ranica na njima povećane.

Srećom,  postoje neki trikovi kako da pomognete bebi ali i svojim grudima da dojenje sa ravnim bradavicama bude lakše!

Kako izvući ravne bradavice?

 

Postoje neki trikovi koji se mogu primeniti u toku trudnoće i služe kao priprema za dojenje sa ravnim bradavicama.

 • Prvo je česta stimulacija i izvlačenje bradavica rukom. To znači da u toku tuširanja (ili kada imate vremena) prvo blago izmasirate grudi, a zatim bradavice povlačite ka spolja. Ovo se mora raditi nežno, jer su grudi u trudnoći izuzetno osetljive i mogu biti bolne.
 • Postoje i pomagala u vidu silikonskih vakum kompresa koje se nameste na bradavice i lagano ih izvlače. Ove komprese su dostupne preko on line kupovine iz inostranstva. One se nanose ispod odeće i nevidljive su, nisu iritativne zapravo su neosetne, kako kažu one žene koje su ih probale. Kada se nameste kako treba, ova silikonska pomagala stvaraju vakuum i izvlače bradavice ka spolja. Tako pripremaju bradavice za period dojenja, ali preporučuju se za korišćenje tek od 32. nedelje. 

U svakom slučaju, ništa ne košta da se proba ovakvo nešto i preduprede problemi koji mogu da se dese ukoliko imate ravne bradavice.

Kako dojiti sa ravnim bradavicama?

 

Možda dojenje sa ravnim bradavicama nije lako, ali nije nemoguće uz par pravih saveta. Pre svega, dobro je da ste upućen kako uopšte započeti dojenje. Možda sve prođe bez poteškoća.

Ako ipak zapne, probajte sledeće:

1. Stimulacija bradavica da se ispupče

 

Ovde postoji više trikova koji mogu upaliti i oni su sledeći:

 • Pritisnite areole u C ili U hvatu i tako izbacite bradavicu ka spolja. C hvat podrazumeva prste na areoli tako da je palac sa gore iznad bradavice, a prsti sa donje strane ispod bradavice. U hvat podrazumeva hvat odozdo gde su prsti sa desne odnosno leve, a palac na suprotnoj strani. Blagi pritisak ovakvog hvata bi trebao da pogura bradavicu ka spolja i beba je lakše uhvati.
 • Stimulacija bradavice hladnom tkaninom ili kockicom leda uzrokuje da se bradavica ispupči. Malo pre podoja prislonite ohlađenu mokru kompresu ili tkaninu na bradavicu, ili prosto kockicu leda. Kockicu leda bi trebalo umotati u neku tkaninu da slučajno ne bi iziritirala nežnu kožu bradavice.
 • Štipkanje i povlačenje bradavica pre podoja je takođe jedan trik koji može olakšati dojenje. Neposredno pre dojenja je dovoljno da par puna uštinete (nežno) bradavice i povučete je ka spolja. Kada se dovoljno ispupči postavite bebu na dojku i pritisnite blago areole da dobijete još malo na ispupčenosti bradavice. Beba bi trebala lakše da uhvati bradavicu i kada počne da vuče. bradavica će ostati ispupčena.

2. Hofmanova tehnika izvlačenja ravnih bradavica za dojenje

 

Hofmanova tehnika podrazumeva manuelno izvlačenje bradavica pre podoja.

Povlačenje se radi palčevima tako što postavite palčeve jedan naspram drugog na areole tek do bradavica i blago pritisnete. Prilikom pritiska možete malo i povlačiti prste ka tkivu grudi, ne ka bradavicama. Tako se rasteže koža areola i daje se dovoljno prostora bradavicama da se ispupče.

Ova tehnika se treba ponavljati makar dva puta dnevno i u svim pravcima. Takođe se mora raditi i celom širinom areole sve do dela gde areola prelazi u kožu grudi. Ova tehnika se uspešno primenjuje već više od pola veka.

Mnoge buduće mame i dojilje primenjuju ovu tehniku već od 8. meseca trudnoće.

3. Pumpica za izmlazavanje kao pomoć za dojenje sa ravnim bradavicama

 

Pumpice za imlazavanje rade na principu vakuma. Povlačenjem ručice pumpice i kada je dobro nameštena posuda za dojku na bradavice, stvara se vakum koji povlači bradavice ka spolja i izvlači mleko.

 Ukoliko se pumpicom izmlaza mleko samo par mililitara pre podoja, bradavice će se izvući dovoljno da beba lepo uhvati dojku i nastavi da sisa.

Izmlazanje možete nastaviti i nakon sisanja bebe i na taj način izvući bradavice ali i zaostatak mleka koje beba možda nije popila. Time možete i dodatno povećati količinu mleka. Kada se bradavice ispupče dovoljno da beba doji bez problema, neće više biti potrebe za ispumpavanje pre podoja.

4. Super lak i jeftin trik za izvlačenje bradavica

 

Postoji jedan vrlo jednostavan, i pristupačan trik koji takođe radite kod kuće. On podrazumeva domaću vakum pumpicu napravljenu od šprica.

 • Potreban vam je jedan špric koji odgovara vašim bradavicama.
 • Izvadite klip iz šprica
 • isecite skalperom onaj deo šprica na koji se stavlja igla.
 • Isecite tako da dobijete široki otvor jer u njega ubacujete klip šprica
 • klip šprica vratite u isečeni deo i gurnite skroz koliko može do suprotnog kraja
 • Onu stranu šprica sa dodacima za hvat prstima postavite na bradavicu
 • povlačite klip šprica prema nazad dok se bradavice ne uvuku u špric

Na ovaj način stvorite vakuum pumpu za izvlačenje bradavice. Povlačite i izvlačite bradavice onoliko koliko je moguće, a da ne osetite bol.

Ukoliko vam ovaj trik ne pomaže, ne prija, bolan je, nemojte ga koristiti jer mogu nastati podlivi i modrice.

Ovaj jednostavan trik možete primenjivati pre svakog podoja ali nežno i uz oprez.

5. Silikonski šeširići za dojenje sa ravnim bradavicama

 

Silikonsko šeširići su namenjeni ženama sa ravnim ili uvučenim bradavicama, ali pomažu i kada se stvore ragade. One takođe rade ne principu vakuma i to tako što se postave na čistu dojku, tako da mali rezervoar koji izgleda kao bradavica dođe na mesto bradavice. Prstima se pridržava sve dok beba ne povuče i ne uhvati taj silikonski vršak i povlačenjem ne stvori vakum da izvuče mleko. Možete videti da će se bradavica ispupčiti i popuniti taj rezervoarčić.

Nakon nekog vremena bradavice bi trebale da ostanu ispupčene, a šeširići onda neće biti potrebni.

 

ravne bradavice

 

Potrebno je obratiti pažnju na veličinu veštačke bradavice odnosno šeširića. Ukoliko silikonska bradavica bude prevelika izazivaće kod bebe nagon za povraćanjem, a ukoliko je previše mala, neće moći da omogući pravilno stvaranje vakuma ni dojenje.

Treba imati na umu da silikonke bradavice mogu biti zbunjujuće za novorođenčad, i zato sa njima treba biti obazriv. Ukoliko se beba navikne ne njihov oblik i osećaj, neće hteti da prihvati bradavicu bez njih i dojenje će postati problematično.

Ovu pomoć treba ostaviti za krajnji pokušaj, kada ste isprobali sve druge tehnike za izvlačenje bradavica i pomoć za dojenje sa ravnim bradavicama.

Jedna napomena koja se tiče stimulacije bradavica u toku trudnoće a jako je važna – ne sme se preterivati i radi se samo ukoliko je trudnoća u potpunosti uredna!

Razlog ovome je ta što se smatra da stimulacija bradavica može potaknuti kontrakcije. Zato se posavetujte sa lekarom oko ovog pitanja, ukoliko ste trudnica koja razmišlja o ovom vidu izvlačenja bradavica koje su ravne.

Šta ako je nemoguće dojiti jer su bradavice ravne?

 

Dojenje je uvek najbolja odluka za vašu bebu. Iako je ponekada teško i treba puno truda i upornosti, benefiti koje ima za zdravlje i razvoj bebe su vredni toga.

 

 

Ipak ponekada se desi da žene prosto nisu u mogućnosti da doje dete na redovan način zbog ravnih ili uvučenih bradavica.

Tada se mnogi služe izmlazavanjem pumpicama i davanjem svog mleka kroz flašicu, i uspevaju da na taj način hrane bebe dug vremenski period. Neke žene se služe spomenutim šeširićima za dojenje čitav period dojenja.

Poenta je pokušati održati mleko i hraniti bebu svojim mlekom koliko god dugo je to moguće.

Ipak uvek je dobro pokušati pronaći način da dojite bebu jer beba stvara najbolju stimulaciju za laktaciju, i olakšava ceo taj proces. Saveta za dojenje je puno, bilo na internetu ili kod lekara i stručnih savetnika za dojenje.

Ako se ipak dojenje ne ostvari, ne brinite . Ne znači da ste manje dobra majka svom detetu.