vitamini za dojilje

Koji su važni vitamini za dojilje?

Da li su vitamini za dojilje neophodni? Koliko su bezbedni i u kojim količinama ih uzimati? Da li neki možda nisu bezbedni? Informišite se.

Nakon porođaja veoma je važno da vodite računa o svom zdravstvenom stanju. Osim što želite da se  dobro osećate i svojoj bebi možete da ponudite najbolje, a to je svakako majčino mleko. Da bi ste se dobro osećali i što duže uživali u dojenju, ponekad je potrebno razmisliti o vitaminskoj suplementaciji.

Hajde da saznate nešto više o ovoj temi i budete zdravi za sebe i svoju bebu.

Koji vitamini trebaju dojiljama?

 

Kada postane mama, žena je sigurno najsrećnija na svetu. Međutim sva ta sreća crpi i određene resurse iz organizma i remeti čitavo funkcionisanje tela. Ništa to nije strašno, ali da bi organizam radio kako treba ponekad mu je potrebno malo dodatnog goriva u vidu vitaminskih suplemenata.

 

vitamini za dojenje

Moramo naglasiti da nikakvu vitaminsku suplementaciju ne treba da uzimate na svoju ruku, a pogotovo ne u periodu dojenja. Za unos bilo kakvog leka, vitamina ili dodatka ishrani obavezno konsultujte svog lekara.

Jeste da je unos vitamina važan, ali kada se pretera sa količinom to je pogubno za organizam. 

Sada kada smo vas podsetili da treba biti oprezan, možemoda vidimo koji su vitamini dojiljama najpotrebniji i zašto.

Vitamin A

 

Vitamin A se nalazi na listi poželjnih u periodu dojenja. Kako stručnjaci kažu, veoma je važan jer utiče na jačanje imunog sistema, rast i razvoj vida. 1200-1300 mcg dnevno je preporučena doza za dojilje, a preko maminog mleka i beba dobije ove vitamine. Ranije se A vitamin dodavao bebama u vidu ad kapi. Danas se bebama dodaje samo D vitamin, često u vidu Vigantol kapi.  Kad mama ima dovoljno vitamina, dojenje je način da beba dobije A vitamin.

Vitamin B za dojilje

 

Unos vitamina B veoma je važan u periodu dojenja. Osim što je izuzetno dobar za organizam mame, od presudnog je značaja za pravilan razvoj bebinog mozga i proizvodnju crvenih krvnih zrnaca. 

Ukoliko bebe ne dobijaju dovoljne količine vitamina B usled mamine specifične ishrane, može doći do trajnih oštećenja mozga. 

Posavetujte se sa lekarom na koji način da obogatite svoj organizam vitaminom B i samim tim dobijete dodatnu energiju koja vam je u ovom periodu neophodna. Kada je organizam snabdeven ovim vitaminom energija je na visokom nivou, a ujedno je i odbrambeni sistem na zadatku i štiti vas od negativnih uticaja iz spoljašnje sredine.

Folna kiselina za dojilje

 

Sigurni smo da ste tokom trudnoće, a možda i pre nje uzimali suplemente folne kiseline. Ona je jako važna jer sprečava nastanak mnogih deformiteta kod beba kada je njihov razvoj u pitanju.

Međutim treba da znate da je sasvim bezbedno uzimati je i tokom dojenja. Ne samo što je bezbedno već je i poželjno jer ona sprečava nastanak anemije.

Vitamin C tokom dojenja

 

Vitamin C je bezbedan vitamin u periodu dojenja i vrlo je preporučljivo da se unosi u određenim dozama koje vam lekar preporuči. Za dojilje se preporučuje 120 mg dnevno. Unosom vitamina C jačate svoj imunitet i postajete otporniji na mnoge sezonske viruse i prehlade, a ujedno jačate i obnavljate sva tkiva u organizmu. Vitamina C obično ima u svežem voću i povrću, pa je raznovrsna hrana za dojilje važna stavka.

Vitamin D

 

Vitamin D svakako je jedan od najvažnijih vitamina neophodan svakom organizmu. Preporučuje se svakoj osobi, a posebno mamama koje doje. Lekari preporučuju da se dnevno uzima minimum 10mg ovog vitamina.

Na prirodan način ga dobijate od sunčeve svetlosti, tako da u letnjim mesecima i nema potrebe za suplementima ovog vitamina. Tokom zimskog perioda nije na odmet da se posavetujete sa lekarom na koji način da nadomestite zalihe vitamina D u vašem organizmu i ojačate svoj imunitet.

Magnezijum

 

Većina trudnica se u toku drugog stanja susretne sa potrebom za uzimanjem dodatnih količina magnezijuma kako bi regulisali pojedine tegobe.

Nakon porođaja suplementi magnezijuma su korisni jer utiču na bolje zdravlje kostiju, smanjuju rizik od pojave postporođajne depresije, opuštaju mišiće i smanjuju osećaj umora. Obzirom na višestruko dejstvo magnezijuma, sasvim je jasno zašto je poželjan u periodu dojenja.  Dozvoljena količina kod dojilja je 360mg

DHA omega-3 masne kiseline

 

Poznat je značaj unosa masnih kiselina u organizam. Kada je period dojenja u pitanju, tada se unos omega-3 masnih kiselina preporučuje kako bi se bebin mozak i vid brže razvijali.

Osim što su korisni za bebin razvoj, dovoljna količina masnih kiselina dobro će doći i vašem organizmu.

Jod za dojilje

 

Jod je veoma važan za funkcionisanje svakog organizma, a pogotovo tokom perioda dojenja.

Stručnjaci kažu da dojilje treba da unose duplo veće količine joda jer on igra važnu ulogu u sintezi tiroidnih hormona kod beba.

Dakle, ako vi kao mama unesete dovoljne količine joda (150 mcg dnevno) i vaša beba će ga imati baš onoliko koliko joj treba.

Kalcijum za dojilje

 

Kalcijum je veoma bitan i preproučljiv ne samo dojiljama nego svim odraslim osobama i to u dozi od 1000mg dnevno. Preporučena dnevna doza ne razlikuje se ni za dojilje. Najboje bi bilo kada bi ste ga uneli putem ishrane obogaćene mlečnim proizvodima, ali i suplementacija je ok rešenje ukoliko vas lekar tako posavetuje.

Ovaj mineral je neophodan kako za zdravlje vaših kostiju i mišića, tako i za čitav nervni sistem i funkcionisanje hormona.

Cink za dojilje

 

U poslednje vreme se cink sve više spominje i preporučuje kada je reč o vitaminskoj suplementaciji. Razlog za to je njegova efikasnost u jačanju imunog sistema i borbi protiv virusa i bakterija.

Prema rečima lekara, potpuno je bezbedan za upotrebu u periodu dojenja. 12 mg dnevno je preporučena doza za dojilje, ali to se posavetujte sa svojim lekarom.

Preproučene doze daju se u skladu sa vašim zdravstvenim stanjem i ostalim terapijama koje eventualno uzimate.

Gvožđe za dojilje

 

Trudnicama je opšte poznato da se nivo gvožđa (hemoglobina) redovno proverava tokom trudnoće. Ukoliko taj  nivo značajno opadne može doćo do zamaranja i anemije.

Nakon porođaja je važno proveravati krvnu sliku kako bi ste videli nivo hemoglobina u krvi i održavali ga na optimalnom nivou.

U zavisnosti od rezultata krvne slike lekar će vam preporučiti potrebnu dnevnu dozu gvožđa.

 

 

Multivitaminski suplementi za dojilje

 

Do sada smo govorili zasebno  o svakom vitaminu koji je dojiljama potreban za pravilno funkcionisanje organizma. Na tržištu postoje i preparati koji se zovu multivitaminski suplementi. Sam naziv vam govori da  se u jednoj tableti ovakvog preparata nalazi više vitamina. 

Koji preparat odabrati?

Za tu odluku vam savetujemo da je donesete u dogovoru sa lekarom. Iako multivitaminski preparati sadrže ono što dojiljama najčešće treba, ne znači da je to ok i za vaš organizam.

Vaš lekar na osnovu laboratorijskih analiza ipak najbolje zna i može odrediti koje suplemente i u kojim količinama treba da uzimate. To je  ipak najbolji i najbezbedniji način da doprinesete svom zdravlju  i čitavom funkcionisanju organizma.

Vitamini za dojilje u ishrani

 

Koji je najbolji način da se unese dovoljna količina vitamina? Mnogi stručnjaci će vam odgovoriti da je najbolji način za to putem ishrane .

 

vitamini za dojenje u hrani

 

Ukoliko se hranite zdravo i raznovrsno, velika je verovatnoća da dobar deo vitamina unesete tokom obroka. Da bi ste to postigli neophodno je da na vašem meniju budu zastupljene sve vrste namirnica. Dakle, tu mora biti mesa, povrća, voća, žitarica, mlečnih proizvoda. Kada je na trpezi svega, onda vaš organizam dobro hranite i bogatite hranljivim materijama.

Evo kako treba da izgleda ishrana za dojilje.

Najbolji vitamini za dojilje

 

Želite da kupite vitaminsku suplementaciju, a ne znate koji su vitamini najbolji?

 

 

Evo koji su najpopularniji i najtraženiji na našem tržištu.

  • Centrum vitamini za dojilje.  Ovaj proizvod je dodatak ishrani, napravljen tako da zadovolji sve potrebe ženinog organizma kada su nutrijenti u pitanju. Sadrži folnu kiselinu, kalcijum, gvožđe, vitamin B, A, C.Iako predstavlja odličan način da se organizam oporavi i dobije dodatnu energiju, proizvođač naglašava da se tokom dojenja ne uzima na svoju ruku bez prethodne konsultacije sa lekarom.
  • Elevit – dobra opcija kada je vitaminska suplementacija u pitanju jer sadrži 28 vitamina i minerala. Prema navodima proizvođača bezbedan je za korišćenje tokom perioda dojenja jer sadrži folnu kiselinu, vitamin C, D, gvože, bakar.
  • Vitabiotics Pregnacare New Mum je proizvod koji sadrži kompleks vitamina i minerala za porodilje. Sastoji se od 56 tableta i namenjen je mamama koje su se tek porodile i doje svoje bebe. Sadrži čak 27 nutrijenata koji hrane organizam žene. Dobra strana ovog preparata je što utiče na otklanjanje osećaja umora, stresa, a poboljšava i rad mentalnih funkcija.
  • Fitolat – To nije vitamin, nego druga vrsta suplementa za dojilje. U pitanju su tablete koje podstiču laktaciju, a koriste se kao dodatak ishrani, Kako to rade? Uz pomoć lekovitog bilja koje se inače tradicionalno koristi za podsticanje laktacije kao što je hmelj, komorač, piskavica i verbena.

Vitamini koji se dojiljama ne preporučuju

 

Šta nije preporučljivo tokom perioda dojenja? To će vam najbolje reći vaš lekar, ali hajde da pokušamo dati odgovor i na ovo pitanje.

Kada je reč o vitaminima, njihov unos u odgovarajućim dozama uglavnom je bezbedan, pogotovo ako se unose putem ishrane.

Vodite računa kada je  u pitanju neka druga vrsta suplementacije. Sve što nije prošlo naučna istraživanja na ženama koje doje, ne isprobavajte na sopstvenoj koži. To su recimo melatonin i suplementi koji sadrže prevelike doze joda u sebi, kao i svi suplementi koji po svom sastavu ne odgovaraju potrebama dojilja i njihovih beba. Kupujte samo one suplemente na kojima jasno piše da su bezbedni za dojilje.

Nažalost ni većina biljaka nije prošla naučna istraživanja pa je njihova bezbednost tokom dojenja zaista upitna. To su recimo aloja, žalfija, koren sladića. Zato u apoteku nikako ne idite bez lekarskog recepta.

Cena vitamina za dojilje

 

Sada kada znate ponešto o suplementaciji za dojilje, sigurno vas zanima i koliko to zadovoljstvo košta. Pa sve zavisi od preparata za koji se odlučite.

U suštini, cene se kreću od nekih 900 dinara pa na više. Osim marke proizvoda, ulogu igra i veličina pakovanja, tako da budite spremni da za ovu namenu izdvojite i do 2000 dinara. Jeste malo veći izdatak na mesečnom nivou, ali imajte na umu da je to za dobrobit vašeg organizma i zdravstvenog stanja.

Želite da vam period dojenja prođe što lepše i zdravije?

Potpuno vas podržavamo u tome. Vitamini za dojilje su koristi,  ali budite oprezni i ne činite ništa na svoju ruku. Pre kupovine bilo kakve suplementacije posavetujte se sa svojim lekarom i svom organizmu podarite najbolje.

Izvori:

https://biopractica.com.au/magnesium-in-pregnancy-and-lactation/

https://bmjopen.bmj.com/content/bmjopen/8/2/e018962.full.pdf

https://academic.oup.com/cdn/article/4/10/nzaa142/5896448

https://link.springer.com/article/10.1023/A:1018797829351