34. nedelja trudnoce

34. nedelja trudnoće

Stigla je i 34. nedelja trudnoće. Da li znate da vaša beba sada ima oko 2 – 2.5kg i skoro 45cm? Evo šta još treba da znate o ovoj nedelji.

Vaše zrnce iz 5. nedelje trudnoće je sada čitava jedna poveća dinja i sprema se za dolazak na svet! Do danas se sigurno već namestila u pravi položaj za porođaj, ali i ako nije ima još malo vremena! Šta vas sve čekuje u ovom periodu, saznajte u daljim redovima:

Kada počinje 34. nedelja trudnoće

 

Tačno 238 dana od vašeg zadnjeg ciklusa je zvanična 34. nedelja trudnoće! Ostaje vam još samo 6 nedelja do porođaja kada ćete se i zvanično upoznati sa svojom bebom! Svakako možete da pogledate više o nedeljama i mesecima drugog stanja u kalendaru trudnoće!

Bacite pogled i u kineski kalendar koji predviđa pol bebe, mada u ovom periodu sigurno već znate da li čekate dečaka ili devojčicu!

Ovi dani su i odlično vreme da se bacite na pripremu torbe za porodilšte, jer nikad se ne zna – bolje biti spreman na vreme pošto je termin porođaja vrlo blizu!

34. nedelja koji je to mesec?

 

U ovom periodu vi ste već zagazili u 8. mesec trudnoće i sigurno vam nije lako. Veliki stomak otežava i osnovne dnevne aktivnosti, ali možda ipak priželjkujete još malo vremena da se pripremite za bebu i sam porođaj. Osmi mesec trunoće znači da je vaša beba dovoljno velika i razvijena da ako bi slučajno došlo do prevremenog porođaja, ona može lako i brzo da se oporavi i ide kući sa vama. Uz malo prenatalne nege i par pretraga, ali bez velikih rizika po njeno zdravlje.

 

trideset četvrta nedelja trudnoće

 

Ali, šta sve vaša beba može i ume u ovoj nedelji?

Hajde da vidimo!

Vaša beba u 34. nedelji trudnoće

 

Sad već velika beba poput veknice hleba ili poveće dinje u 34. nedelji trudnoće izgleda baš onako kakva će biti i kada je napokon prvi put budete držali i poljubili! Crte lica vašeg deteta su potpuno formirane, kosica i trepavice su na svom mestu, obraščići buckasti i spremni za poljupce!

Beba sada ima oko 2 kilograma i nešto više grama  i između 45 i 50 cm!

Baš u ovoj nedelji vašoj bebi se pojavljuju i razvijaju diferencirani nokti na prstićima ruku i nogu. U narednim danima oni će rasti pa se lako može desiti da beba po rođenju ima duže noktiće. Oni su tanki i mekani kao papir, i često se nekako iskrzaju, ali vrlo brzo ćete ih secnuti kada dođete kući iz porodilišta. Nije na odmet da odmah pročitate kako treba da izgleda nega bebinih noktiju.

Ova nedelja je i period kada se sirasti maz koji prekriva bebino telo blago zadebljava i u narednih 6 nedelja polako razgrađuje. On služi da bebu zaštiti od predugog boravka u vodenoj sredini, ali ima i ulogu pri prirodnom porođaju. Iako će ga do porođaja biti manje, dovoljno masnog sloja ostaje da olakša izlazak bebe.

Ukoliko nosite dečaka, u 34. nedelji bi trebalo da se dogodi spuštanje testisa iz stomaka u skrotum. Ipak, iako se to ne dogodi, nije veliki razlog za brigu. Čak 30 % dečaka se rodi sa podignutim testisima koji će se spustiti samostalno nešto kasnije kroz rast i razvoj. Ukoliko se ne spuste ni tada, lekar će proceniti situaciju i preporučiti najbolje rešenje.

Pokreti bebe u stomaku u 34. nedelji

 

Vaša beba sada ima sve manje mesta u stomaku, pa su joj i pokreti ograničeni. Ipak, možete ih osetiti, a možda čak i primetiti kada je u pitanju stopalo koje vas gura. Neke majke su uspele baš u obom periodu da vide stopalo bebe otisnuto kroz njihov stomak!

Do sada je beba najverovatnije zauzela položaj za porođaj, odnosno prednjači glavicom na dole. To znači da je praktično naopačke, zadnjica je prema vašem želucu, a glavica je okrenuta ka karlici.

Ako se beba nije okrenula, ne brinite, ima još vremena. Lekar će vam svakako objasniti kakva je situacija i šta se dešava ako se beba ne namesti u pravi položaj.

Možda vam se čini da je bebinih pokreta manje pa možete praktikovati njihovo brojanje. Kada se umirite, pokušajte da izbrojite najmanje 10 pokreta ili gurkanja bebe u sat do 2 vremena. Ovaj test možete sprovoditi dva puta u toku dana, i ako smatrate da ima potrebe možete posetiti svog lekara i zatražiti savet. Retko kada je u pitanju neki problem, ali bolje proveriti i biti siguran da je sve u redu i da je beba u stomaku dobro!

Porođaj u 34. nedelji trudnoće

 

Prevremeni porođaj u 8. mesecu odnosno 34. nedelji trudnoće je moguć, ali ni približno stresan i komplikovan kao u ranijim nedeljama. Naravno, najbolje je da se beba rodi što je bliže moguće terminu. U koliko bi se beba rodila u ovoj nedelji, sve šanse su na bebinoj strani i komplikacije su retke. Ona bi verovatno morala da provede neko vreme na neonatalnom odeljenju, boravi u inkubatoru ili se urade određeni testovi, ali uz nadzor lekara sve bi trebalo da bude u redu.

Naši mališani su otporniji nego što mislimo, i u ovom periodu su gotovo potpuno razvijeni, zato su veće kompikacije retke.

Mame u 34.nedelji trudnoće

 

Mame u ovoj nedelji sigurno razmišljaju o svim promenama koje je njihovo telo pretrpelo do sada. Potpuna promena fizičkog izgleda i telo koje kao da više nije vaše nekada mogu da budu opterećujući na psihičkom nivou. Kilaža koja stalno raste je samo dodatak na i onako opterećeno telo.

Do ove nedelje ne bi trebali da ste se ugojili više od 9 do 11 kilograma.

I to je normalno.

Prekomerno gojenje kod trudnica može da ima loše uticaje na samu trudnoći, bebu ali i porođaj. Zato nije loše da na vreme vodite računa o ishrani za trudnice. Možete biti aktivne koliko vam telo to u ovom periodu dovzoljava uz neke šetnje ili lagane vežbe za trudnice.

Druga transformacija tela koja brine mnoge žene je izgled kože stomaka na kojoj se često pojavljuju strije. Ovo je toliko česta da pojava, da se preporučuje da od samog početka trudnoće žene počnu da koriste kremu protiv strija.

Ipak, pazite šta kupujete. Ta krema sada ne sme da bude bilo kakva, već isključivo bez štetnih sastojaka kako ih koža ne bi upijala. To nije dovoljno, naravno. Treba da ima i one sastojke koji neguju kožu, hidriraju je, vraćaju elastičnost kao što su hijaluronska kiselina, alantoin, pantenol, vitamin E.

Naš predlog je Dr Pilar krema protiv strija koja je baš sve ovo što smo napisali: na biljnoj bazi, jako kvalitetna, efikasna i bez štetnih sastojaka. Mnoge mame su upravo zahvaljujući njoj sprečile pojavu strija na stomaku. Zanima vas više o njoj? Možete to saznati klikom na ovaj link: doktorpilar.com/krema-za-strije/

 

U svakom slučaju, vaše telo će uskoro ponovo proći kroz transformaciju nakon porođaja i uz malo truda biti slično onom od ranije.

Trudnoća u 34. nedelji – simptomi

 

Šta sve mame mogu da očekuju u ovim danima? Verujemo da ste većinu simptoma već preživeli i neke vam sigurno nisu lako pale, ali još nije gotovo.

Najkarakterističnije pojave kod mama za ovu nedelju su ove:

  • zamagljen vid ili problemi sa vidom
  • zatvor
  • hemoroidi
  • bolovi u zglobovima
  • bolovi u leđima
  • kontrakcije i bolovi u stomaku
  • nesanica
  • pojava i curenje kolostruma

Naravno, svaka trudnoća je posebna i jedinstvena pa i simptomi variraju od trudnice do trudnice, ali evo malog osvrta.

Bolovi u 34.nedelji trudnoće

 

Na žalost,najčešći simptomi koje možete da iskusite u ovim danima su bolni. Bole vas leđa, noge, zglobovi, povremeno i stomak i karlica ali i grudi..

Bolovi u leđima su vrlo česta pojava u kasnoj trudnoći jer stomak vuče i pomera kičmu u lumbalnom delu. Konstantan pritisak se vrši na kičmeni stub i bolovi su prateći simptomi. Ponekada bol može da se spušta u kuk i niz nogu, usled opterećenja na nerve kičme. Trudite se da se više odmarate i da se namestite u pogodan položaj. Ukoliko bolovi postanu jaki, potražite pomoć od lekara i znajte da će se nakon porođaja to najverovatnije vratiti pod kontrolu!

Bol u stomaku nije neuobičajen. Delom se javlja jer je dete sve veće opterećenje na stomak, a delom mogu biti i kontrakcije, zato pomno pratite svoje stanje.

Što se bolova u nogama i zglobovima tiče u pitaju su opterećenje, hormoni i iscrpljenost tela. Vaše telo i noge od jednom nose još skoro 15 do 20 kg više. Zadržavaju vodu, povećan je volumen krvi, hormoni deluju na opuštanje ligamenata i širenje kostiju. Sve to u kombnaciji izaziva bolove u nogama, zglobovima i karlici. Jedino rešenje jeste da noge podižete kada legnete, da držite jastuk između kolena kada ležite na strani. Uložite u udobnu obuću da olakšate sebi kada se krećete. Blage masaže mišića mogu da olakšaju ove tegobe, ali svakako računajte da bi sve trebalo da prođe u post-porođajnom periodu.

Grudi mogu da vas bole jer se šire, bujaju i spremaju se za svoju glavnu ulogu – hranjenje bebe mlekom! Može se desiti i pojava curenja kolostruma.

Curenje kolostruma u 34. nedelji trudnoće

 

Kolostrum je prvo mleko, žućkaste boje i malih količina koje je možda i najvažnije za vašu bebu. Ono je bogato vitaminima, masnoćama, antitelima i aminokiselinama koje su neophodne za bebin zdrav početak!

Kolostrum počinje da se stvara negde oko 2. tromesečja ali u ovom periodu možete da ga primetite na bradavicama. Obično su u pitanju samo kapi koje se ponekada pojave čisto da vam jave da je sve u redu. Kod nekih majki se javlja tek par dana nakon porođaja, ali u svakom slučaju je tu, u dojkama čeka svoj momenat. Zato se nemojte zabrinuti ako primetite ovako nešto, i nabavite tufere za grudi koje mogu sprečiti flekanje odeće od kolostruma!

Kontrakcije u 34. nedelji

 

Verovatno kao mnoge druge žene mislite da su kontrakcije vezane samo za porođaj i da se dešavaju samo tada. Međutim, istina je da kontrakcije ili bar neke od vrsta možete da osetite i ranije u toku zadnjeg tromesečja, pa čak i drugog. Stiskanje stomaka koje može da se javi u ovoj nedelji su takozvane lažne kontrakcije. One se javljaju sporadično, nisu jako bolne i u nejednakim su vremenskim intervalima za razliku od pravih kontrakcija. Iako nisu razlog za brigu, spomenite ih svom lekaru na sledećem pregledu!

Kako je 34. nedelja drugog stanja vrlo blizu termina porođaja mogu da se jave i prave porođajne kontrakcije. One se javljaju u redovnim vremenskim itervalima, prvo sa većim razmakom zatim sve kraćim i intenzitet im se pojačava. Obično ih prati curenje plodove vode ili pucanje vodenjaka ili ispadanje sluznog čepa. Ako se jave ovakvi bolovi i bilo kakvo curenje tečnosti ili krvarenje odmah se javite lekaru! Brza reakcija može da pomogne da se porođaj odloži, a znamo da je za bebu svaki dan bliže terminu važan.

Zamagljen vid u trudnoći

 

Jedan od simptoma koji može da se javi u toku zadnjeg tromesečja jeste zamagljen vid. Uzrok su obično hormoni ali i promene kroz koje telo prolazi a može biti povezano i sa variranjem krvnog pritiska u trudnoći. Na primer ako je nizak pritisak kod trudnice, može vam se povremeno zacrniti pred očima ili magliti vid.

Takođe kod žena koje nose sočiva za vid mogu se dešavati češće iritacije ili suvoća očiju, pa mogu da razmisle o nišenju naočara. Srećom, ovaj simptom se završava ubrzo nakon porođaja. Naravno, spomenite ga svom lekaru i porazgovarajte o mogućim rešenjima.

Otežano disanje i kratak dah

 

Pluća vašeg deteta se sve više razvijaju, ali vama se čini da vaša posustaju. U ovom periodu ona zaista uzimaju manje količine vazduha nego što im treba, pa se javlja kratak dah i umor. Vreme je da usporite.

Spuštanje stomaka u 34. nedelji

 

U ovoj nedelji je moguće da dođe do spuštanja stomaka, koje je znak da se telo sprema za porođaj.

Smatra se da se stomak može spustiti i do 10 cm, oko 4. nedelje pre porođaja.

U tom slučaju kada se stomak nešto ranije spusti, trudnice obilno osete olakšanje, jer se pritisak na želudac smanjuje pa imaju manje problema sa gorušicom. Ova pojava utiče i na disajne organe pa se simptomi poput kratkog i ubrzanog daha takođe smiruju. Međutim, kada se stomak spusti počinje ponovo da vrši veći pritisak na bešiku pa se javlja učestalo mokrenje. To dalje može da uzrokuje prekide u snu zbog ustajanja u toku noći ali  i nesanicu. 

Trudnička nesanica je jako česta, pogotovo u zadnjem trimestu, ali može pomoći dobar položaj za spavanje. Pravi položaj za san u trudnoći je jako važan i za odmor ali i za zdravlje. U trudnoći nije lako naći pravi položaj a neki mogu biti i štetni! Pogledajte više o tome ovde:

Spavanje u trudnoći biće lakše uz ove savete!

Pregledi u 34. nedelji

 

Pregledi u trudnoći su obavezni i ne treba ih preskakti. Njima se prati rast i razvoj bebe, ali i vaše celokupno stanje. Pregled koji možete da očekujete u ovom periodu jeste ultrazvuk, zatim merenje stomaka ali i kilaže, pritiska i možda krvna slika. Uzimaju se mere bebe i prati se njen položaj kao i pokreti.

 

trudnoća u 34. nedelji

 

Ukoliko imate problema sa gestacijskim dijabetesom ili pritiskom u trudnoći ili možda neke druge tegobe, pregled će obuhvatiti i praćenje tih stanja. U ovoj nedelji lekar može da vam preporuči ili savetuje neke od porodilišta koja su vam na raspolaganju, ali i da vas uputi u vrste porođaja. Ovaj razgovor je jako važan, pa možete i sami pitati i raspitati se da znate koje sve opcije imate i šta možete da očekujete na porođaju. Tako ćete odagnati strah od porođaja.

Lekar će proceniti i pratiti količinu plodove vode, položaj bebe i možda ponovo proceniti termin porođaja na osnovu veličine i izgleda bebe. U svakom slučaju, budite spremni jer nedelje i dani koji su preostali će proći jako brzo!

Blizanačka trudnoća u 34. nedelji

 

Što se blizanačke trudnoće tiče, situacija nije mnogo drugačija ali verovatno jeste malo teža. Vaš centar za ravnotežu zbog većeg stomaka je malo poremećen pa morate biti posebno pažljivi pri ustajanu i dužem kretanju.

 

 

Ne bi bilo loše da spavate na malo vižem krevetu i da imate pomoć pri ustajanju ali i sedanju. Vaše bebe se razvijaju isto kao i singl drugari, koža, kosa i noktići su potpuno razvijeni, bebe su aktivne, i redovno slušaju vaš glas i otkucaje vašeg srca. Zato ih, kada se rode, nabrže umiri kada ih držite na grudima i blago nunuškate. Otkucaji vašeg srca su njihova nejlepša uspavanka!

Trebalo bi i da pratite i povedete računa o oticanju nogu ili zglobova. U trudnoći je ovo čest roblem koji se može pratiti i olakšati kada lekara kaže i preporuči savet.

Saveti za ovu nedelju

 

Prvi savet je da se pripremite za porođaj! Učite, informišite se i razgovarajte!

Koje je porodilište dobra opcija, šta treba da ponesete tamo za sebe a šta z abebu, koji porođaj je za vas. Da li želite epidural ili prirodni porođaj a možda je najbolja opcija i carski rez!

Vežbajte disanje i praktikujte savete iz školica za trudnice. Edukujte se o dojenju ili formulama za bebe. Jednostavno, budite spremni za sve!

Još jedan savet zlata vredan jeste da se sa partnerom dogovorite oko kupovine i pripreme sedišta za bebe! To je prvi deo opreme za bebe koji će joj stvarno trebati jer je iznošenje bebe iz porodilišta dozvoljeno samo u tome! Istražite opcije i odaberite najbolje za vas i vašu bebu.

Odmarajte, jer kada prođu naredne nedelje u trptaju oka, u rukama i vašim životima imaćete malo biće koje vam menja život iz korena!

PRETHODNO: 33. nedelja trudnoće        SLEDEĆE: 35. nedelja trudnoće