nega bebinih noktiju

Pravilna nega bebinih noktiju od prvog dana!

Nega bebinih noktiju je veoma važna i sa njom treba početi odmah po dolasku kući iz porodilišta. Šta raditi, a šta ne? Odgovori su tu.

Pravovremeno i pravilno sečenje bebinih noktiju je potrebno kako bi bili čisti, kako bi se izbegao razvoj gljivičnih infekcija i ogrebotina na licu bebe. Za to će vam trebati odgovarajući pribor kako ne bi došlo do povređivanja bebe, a mi vam otkrivamo šta je najkorisnije za tu namenu.

Podelićemo sa vama i par odličnih caka kako da sečenje noktiju ne bude noćna mora za bebu, a ni za vas.

Kakvi su bebini nokti?

 

Nokti kod novorođenih beba su izuzetno mekani u samom početku. Njihov rast je izuzetno brz. Toliko brz da vas može iznenaditi potreba za čestim skraćivanjem noktiju.

Bez obzira na fleksibilnost bebinih noktiju, oni mogu biti zaista oštri kada narastu i lako može doći do ogrebotina.

Kada rastu nokti kod beba?

 

Nokti kod beba započinju svoj rast pre nego što se beba rodi, dakle još u materici. Zbog  toga budite spremni da će vašoj bebi biti neophodno pružiti odgovarajuću negu noktiju već nakon par dana.

Prvih par nedelja nakon rođenja nokti rastu neverovatnom brzinom, pa će se ponekad javiti potreba za skraćivanjem i na svakih dva do tri dana.

Ovaj period će proći u prvim nedeljama bebinog života i nokti nakon toga postaju sve tvrđi i rastu sporije.

Kada bebi skratiti nokte?

 

Ne postoji precizno određeno vreme kada je bebi potrebno skratiti nokte.

Učinite to kada primetite da postoji potreba za tim, odnosno da su noktići porasli i da može doći do ogrebotina.

U samom početku ćete to raditi češće, možda i nakon svaka dva do tri dana.  Kada nokti ojačaju biće sve ređa potreba za tim i skraćivanje ćete činiti jednom do dva puta nedeljno.

Sečenje bebinih noktiju može biti prava avantura, da ne kažemo pravi posao koji nekad zahteva da se dobro pomučite. Kod mlađih beba to ide lakše, međutim kako rastu, retko koja beba uživa kada joj se seku nokti.

Ti događaji znaju biti praćeni ritanjem, stalnim pomeranjem i zahtevaće vašu punu pažnju i preciznost kako ne bi ste povredili bebu. 

Da bi ova aktivnost protekla što bezbolnije najbolje bi bilo da sami procenite kada je najbolje vreme za nju, odnosno da negu noktiju obavljate u periodu kada je beba mirna, raspoložena ili kada spava. 

 

 

Druga korisna stvar bi bila da imate pomoć još jednog para ruku. Nije na odmet da vam druga osoba pomogne tako što će pridržati bebu da bi bila što mirnija.

Nakon nekog vremena ćete upoznati bebin ritam i procenićete kada je najbolje vreme za pojedine aktivnosti koje se prosto moraju odraditi za dobrobit bebe.

Kako bebi skratiti nokte?

 

Ova aktivnost ume da bude frustrirajuća i ponekad je potrebno izvršiti čitav niz priprema kako bi se nokti posekli na što bezbolniji i bezbedniji način.

 

sečenje bebinih noktiju

 

Mnogi pedijatri savetuju da se u prvim nedeljama bebinog života nokti ne seku.

Sigurno se pitate: “A šta se onda sa njima radi?”

Lekari kažu da je bolje da bebine nokte lagano ogulite (skinete) vašim noktom. 

Možda vam zvuči čudno i pitate se da li ćete na taj način otkinuti ceo nokat, ali struka kaže da nema potrebe za brigom.  Razlog je taj što su u početku bebini nokti jako krhki i lomljivi. Ako vidite da ovo baš ne ide sa lakoćom i da ćete zacepiti bebin nokat, bolje uzmite makazice.

Kada prođe period od nekoliko nedelja, vaša beba će sve više rasti i razvijati se, pa će i njeni nokti dobijati drugačiju strukturu. Tačnije, postajaće sve čvršći i zahtevaće drugačiju negu, odnosno sečenje.

Da bi ste to odradili što bezbolnije evo nekoliko saveta kako da bebi bezbedno skratite nokte i održite higijenu na zadovoljavajućem nivou. 

 • Za ovu aktivnost odaberite vreme kada je beba smirena i raspoložena. Koje doba dana će to biti, zavisi od vaše lične procene i bebinog ritma. Neke bebe su najraspoloženije posle spavanja, dok će kod nekih sečenje noktiju biti urađeno za vreme spavanja. Lekari savetuju da ukoliko je moguće nokte skraćujete nakon kupanja bebe kada oni dodatno omekšaju od vode.

Za kupanje je najbolje da koristite proizvode koji su na biljnoj bazi i ne isušuju bebinu kožu. Iritacije i svrab kože mogu izazvati nervozu i plač i onda su sve aktivnosti oko bebe duplo teže. Marija se uverila u to. Kada je promenila kupku i koža njene bebe je postala lepša, ali i dete je postalo raspoloženije. Kako je to moglo da se desi i u čemu je štos? Saznajte iz njene lične priče na ovom linku: https://rastimozdravo.com/dr-pilar-kupka-za-bebe-licno-iskustvo/

 • Ukoliko je moguće, neka vam pomogne neka odrasla osoba kako bi pridržavala bebu ili joj držala pažnju, ako je vaša beba vrlo aktivna. Da li će vam biti potrebna pomoć ili ne, videćete i sami već nakon kratkog vremena.
 • Sledeća važna stvar je da vodite računa o higijeni vaših ruku. Pre sečenja bebinih noktiju operite ruke. Na taj način smanjujete verovatnoću da se prenose bakterije sa vaših ruku na bebine ruke i nokte.
 • Osigurajte da u prostoriji bude dovoljno svetlosti. Imajte na umu da su bebini noktići jako mali i da će vam dobro osvetljenje biti neophodno.
 • Pripremite neophodan pribor za negu noktiju. O priboru koji se koristi za negu bebinih noktiju detaljnije će biti reči u nastavku teksta.
 • Odaberite položaj koji vama i vašoj bebi najviše odgovara. U zavisnosti od starosti bebe prilagođavajte način sečenja. Kada je beba jako mala tada je to najmanje komplikovano jer ćete sve raditi dok je ona u ležećem položaju. Međutim kada počne da sedi, možda će vam biti lakše da je vi ili osoba koja vam pomaže uzme u krilo. Imajte na umu da što je beba starija to je aktivnija i mogućnost povređivanja može biti veća.
 • Kada krenete sa skraćivanjem noktića činite to polako i obazrivo. Ne preterujte sa skraćivanjem dužine, jer ako previše skratite to može biti bolno kao i kod odraslih osoba.  Skratite toliko da se beba ne može povrediti.
 • Oblik bebinih noktiju na rukama bi trebao biti zaobljen, odnosno bez oštrih ivica i uglova. Dakle, pravite polukrug kada sečete nokte. Nije na odmet koristiti dečju turpiju kako bi se skinule oštre ivice.
 • Tokom sečenja, dok držite bebine prste u rukama nemojte previše pritiskati jagodice jer to ume da boli i može biti uzrok bebinog pomeranja ili negodovanja. Procenite koji pritisak je najbezbedniji, a najmanje bolan jer ipak morate pridržavati prste dok skraćujete nokte.

U prethodnom delu smo se više bavili koracima koji se odnose na pripremu i bezbednost sečenja noktiju, a da bi ste ovo iskustvo učinili još prijatnijim i zabavnijim evo nekoliko načina. 

 • Pričajte sa vašom bebom ili joj pevajte. Sve ove aktivnosti se inače preporučuju i bebe u njima uživaju, a posebno su delotvorne kada im treba odvratiti pažnju od nečega.
 • Dajte bebi omiljenu igračku koja će joj odvući pažnju sa onoga što vi radite. Dok ona uživa i zabavlja se u igri, vi sa lakoćom možete odraditi ono što ste naumili. Ako je beba starija možete od sečenja noktiju napraviti i zajedničku aktivnost da ona izgleda poput igre. Neka pridržava nešto od pribora, brojte prstiće, pevajte im. Budite kreativni i pronađite šta “pali” kod vaše bebe.
 • Kada završite sečenje noktiju, pohvalite bebu, pokažite oduševljenje što je gotovo. Podelite sa njom utisak zadovoljstva.

Možda će pojedinim roditeljima sve ovo zvučati kao obiman posao, ali zaista nije tako. U početku su sve aktivnosti vezane za bebu pomalo “posao” dok ne uđete u rutinu. Kada nešto uradite nekoliko puta, uvidite bebine reakcije, stvorićete naviku i obrazac da to radite bez opterećenja. Ko zna možda baš ovo postane vaša i bebina omiljena aktivnost, nikad se ne zna.

Skraćivanje bebinih noktiju na nogama

 

Da li će vaša beba voleti negu noktiju ili ne to se ne može predvideti unapred. Neke bebe neće imati ništa protiv sečenja noktiju na rukama, ali kada su  u pitanju nokti na nogama, tu često nastaje veći problem.

Nokte na nogama nema potrebe seći toliko često kao na rukama jer oni sporije rastu i to je prednost.

Možda baš zbog toga što ih ređe sečemo izazivaju i veću nelagodnost kod  beba.

Kod sečenja noktiju na nogama pazite da oni budu odsečeni ravno sa jagodicama jer na taj način sprečavate urastanje noktiju. Dakle, nikako nemojte nokte na nogama seći polukružno.

Možda će ovo zahtevati dodatni napor i umešnost, ali je sreća što se ne radi često.

 

sečenje bebinih noktiju na nogama

 

Kod većine beba će biti dovoljno dva do tri puta mesečno skratiti nokte na nogama.

Grickanje bebinih noktiju nije dobra ideja!

 

Verovatno ste čuli, a možda vam je neko i rekao da bebi možete grickati nokte. To nikako nemojte raditi! Možda vam to deluje simpatično i zanimljivo, ali u zdravstvenom smislu nije dobro.

Nijedno grickanje noktiju nije preporučjivo pa tako nije ni u ovom slučaju. A evo i zašto.

Grickanjem bebinih noktiju možete preneti bakterije iz svojih usta na bebine nokte, a ona ih može uneti u organizam stavljanjem rukica u svoja usta.

Osim toga mogu se stvoriti infekcije na noktima i zakomplikovati situacju bespotrebno.

Zato na prvom mestu  vodite računa o zdravstvenom aspektu. Sa bebom se možete zbližiti i zabaviti na drugačije i  bezbednije načine.

Za negu bebinih noktiju trebaće vam oprema, a čime se treba opremiti – saznajte u nastavku.

Kako izgledaju makazice za bebine nokte?

 

Pravilna i bezbedna nega bebinih noktiju zahteva i odgovarajuću, a pre svega bezbednu opremu. Bebine nokte možete skraćivati uz pomoć makazica i to je najčešće korišćeni način.

Ako niste znali postoje makazice koje su namenjene baš za bebe. Sigurno se pitate po čemu se one razlikuju od redovnih makaza?

Makazice za bebe su drugačije po tome što imaju zaobljene, a ne oštre vrhove kao redovne makaze.

Ti zaobljeni krajevi pružaju bezbednost od povređivanja. Retko koja beba će za vreme sečenja noktiju mirovati, dovoljno je da se samo malo pomeri i ubode na oštre vrhove redovnih makaza. Zbog toga bi bilo dobro da nabavite makaze namenjene najmlađima.

Još jedna prednost makaza je ta što uz pomoć njih možete napraviti precizniji polukrug na noktima ruku.

Turpija za bebine nokte je posebna

 

Turpija za bebine nokte je još jedan deo opreme koji je poželjno imati. Rekli smo da je kod sečenja noktiju na rukama  važno da oni budu zaobljeni kako se beba ne bi izgrebala.

Smanjenje oštrine noktiju možete postići upravo turpijanjem uz pomoć turpije namenjene bebama. Na taj način možete skinuti oštre ivice i uglove.

Ovaj način nege noktiju je sigurno najlakši i najbezbedniji za bebu, jedino što zahteva malo više vremena.

Grickalica za bebine nokte

 

Ako niste znali za bebine nokte postoje i specijalne grickalice. Njih uglavnom koriste roditelji koji se plaše da će bebu povrediti makazicama.

 

grickalica za bebine nokte

 

Grickalicu koristitie na isti način kao i kod sečenja svojih noktiju. Mana svih grickalica je ta što verovatno nećete moći da dobijete polukružni oblik noktića na rukama. Iz tog razloga će vam biti potrebna i turpija koja će ublažiti oštre uglove.

Koji ćete način za negu noktiju koristiti zavisi isključivo od vas samih i vaših navika. Mi smo se potrudili da vam svaki pretstavimo i spomenemo njegove karakteristike.

U svakom slučaju odaberite ono što vama najviše odgovara, važno je samo da nega bebinih noktiju bude adekvatna.

Šta učiniti ako slučajno povredite bebin prst tokom sečenja noktiju?

 

Vrlo lako se može desiti da slučajno povredite bebin prst tokom sečenja noktiju. Niste zbog toga loš roditelj. Prosto su to stvari koje se dešavaju pogotovo ako je beba jako živahna.

U slučaju da dođe do povređivanja i krvarenja prsta, biće dovoljno da povređeno mesto blago pritisnete čistom gazicom ili tkaninom. Kao nakon vađenja krvi, blagi pritisak će zaustaviti krvarenje i nema potrebe za brigom.

Samo vodite računa da beba ne stavi u usta prst koji krvari. Prvo zaustavite krvarenje, a potom možete bebi preventivno staviti rukavice ili čarapice na ruke, za slučaj da krv ponovo krene, a vi ne primetite.

Na šta ukazuju žuti nokti kod beba

 

Verovatno ste više puta čuli da izgled noktiju govori puno o zdravstvenom stanju čoveka. To jeste tačno.

Žuti nokti kod beba nekad upućuju na ozbilljnije zdravstvene probleme poput problema sa jetrom, lošijom cirkulacijom, problema sa disanjem ili nedostatkom nekih vitamina.

 

 

Sumnje na ozbiljnija stanja zahtevaju neophodne analize kako bi se to potvrdilo. Na svu sreću ovo je ipak ređi slučaj.

Najčešće su žuti nokti kod beba posledica gljivičnih infekcija.

Ukoliko primetite promene na noktima kod vaše bebe obratite se pedijatru kako bi vam dali neophodnu terapiju za tretiranje gljivica.

Urastanje noktiju kod beba

 

Urasli nokat nikada nije poželjan ni kod odraslih, a pogotovo ne kod mallih beba. Ko se susreo sa tim, zna koliko je to neprijatno i bolno iskustvo.

Urasli nokti kod beba najčešće se pojavljuju na palčevima nogu. Uglavnom urastaju bočne ivice nokta, a može se desiti da urasta i prednja ivica.

Uzrok uraslih noktiju kod beba koje još ne hodaju uglavnom je nepravilno sečenje noktiju i predstavlja zaista čestu pojavu. 

Urasli nokat možete prepoznati po pojavi crvenila, otoka, bola ili infekcije.

Zbog toga smo vam u prethodnim delovima teksta pisali o pravilnim načinima sečenja noktiju na nogama.

Terapija uraslih noktiju zavisiće od stanja u kojem se nokat nalazi. Ponekad će biti dovoljne kupke sa hipermanganom, a nekad će biti potrebno mehaničko odvajanje kože od nokta ili primena određenih krema. 

O terapiji će odlučiti pedijatar na osnovu izvršenog pregleda. Obzirom da ovo iskustvo može biti jako neprijatno najbolje bi bilo da do njega uopšte ne dođe, a to ćete postići pravilnom negom bebinih noktiju.

Infekcija noktiju kod beba

 

Infekcije noktiju kod beba nisu retka pojava. Često se infekcija može pojaviti oko noktiju na rukama ili nogama u vidu crvenila ili nekih drugih promena.

Pratite stanje svake infekcije. Nekada ona prođe sama od sebe uz pojačanu higijenu, a čim primetite promene ili širenje obratite se pedijatru.

Ponekad će biti potrebno primeniti antibiotik kako bi se infekcija zaustavila i sprečilo njeno širenje.

Ako primenjute neku vrstu kreme na noktima ruku, obavezno bebi na ruke stavite rukavice ili čarapice kako krema ne bi dospela u bebina usta.

Rukavice za bebe protiv grebanja

 

Nemojte brinuti ako već nakon nekoliko dana od rođenja primetite da je vaša beba izgrebana po licu. To se često dešava.

Bebini pokreti su spontani, motorika nije dovoljno razvijena da se može kontrolisati pa se bebe često ogrebu po licu ili drugom delu tela.

To se naravno može sprečiti pravilnom negom bebinih noktiju ili upotrebom rukavica protiv grebanja. 

Kada budete kupovali opremu za bebe nije na odmet da uzmete i rukavice. U svakom slučaju ako nemate rukavice, upotrebite čiste bebine čarapice. Nekada je potrebno biti kreativan.

Važno je samo da zaštitite bebu od grebanja.

Koliko informacija i preporuka, a reč je samo o bebinim  noktićima. Slažemo se, ali sve je to za dobrobit vaših mališana. I ovaj aspekt je sastavni deo bebine nege i higijene i ne treba ga zanemariti tek tako.