25 nedelja trudnoće

25. nedelja trudnoće

25. nedelja trudnoće važna je zato što je vreme da se odradi bitan test. O čemu se radi? Na pravom ste mestu da saznate sve o ovoj nedelji.

Redovno praćenje zdravstvenog stanja u trudnoći veoma je bitno. Na taj način možete sprečiti razne nepotrebne komplikacije i nepovoljne ishode porođaja. Zato budite u toku, saznajte šta treba da uradite narednih dana i uživajte u zdravoj trudnoći.

Kada počinje 25. nedelja trudnoće?

 

Ako ste poslednju menstruaciju dobili pre tačno 169 dana onda ste upravo ušli u dvadeset petu nedelju trudnoće.

Datum početka poslednjeg menstrualnog ciklusa važna je informacija svakom lekaru koji vodi trudnoću, zato ga nemojte zaboraviti.

25. nedelja trudnoće koji je to mesec?

 

Ako se nalazite u ovoj nedelji,  onda ste još uvek u šestom mesecu trudnoće koji je deo drugog trimestra. Do konačnog cilja ostalo vam je još 15 nedelja.

 

 

Beba u 25. nedelji trudnoće

 

Pitate se kako sada izgleda vaša bebica? Evo nekih najvažnijih detalja kada je razvoj bebe u ovoj nedelji u pitanju.

Vaš mališan sada je dugačak oko 34,6cm, a teži negde oko 660  -750 grama

To deluje kao veoma sićušno biće, ali ono već sada ima razvijene sve delove tela. Osim toga i razvoj unutrašnjih organa se privodi kraju, a njihova upotreba, se svakodnevno vežba. Iako se sazrevanje svih organa nastavlja do samog kraja trudnoće, važno je da su razvijeni i da se njihova funkcija uvežbava.

Beba sada može da uhvati svoja stopala i razvija se centar za ravnotežu.

Pluća se razvijaju u ovom periodu intenzivno i formiraju se alveole, iako još nisu spremna za samostalno disanje.

Ako mislite da vaše dete živi kao da je skroz izolovano od spoljašnjeg sveta varate se. Već sada može da čuje zvuke, oseti dodir i na sve to odreaguje na svoj način uz pomoć “šuta”. Možete joj čak i svetleti uz pomoć baterijske lampe i očekujte da će odreagovati. Vreme za prvu interakciju može početi, pa joj slobodno pričajte, pevušite ili puštajte muziku za bebe .

Kada odete na pregled kod svog lekara tada ćete saznati i u kom je položaju vaša beba. U principu može biti u bilo kojem položaju, nogama na dole ili bočno, a verovatno će ga još i menjati jer za to ima sasvim dovoljno prostora. Nezahvalno je predviđati da li će do porođaja ostati u trenutnom položaju ili će ga promeniti.

Mama u 25. nedelji trudnoće

 

Mama u ovoj nedelji u većini slučajeva izgleda kao prava trudnica jer kako se bebino telo razvija, tako i trudnički stomak raste. Teško da se sada stomačić može sakriti, a i što bi kada je to nešto najlepše što možete pokazati svetu. 

 

davdeset peta nedelja trudnoće

 

Dakle, sada je stomačić sigurno već tu, a tu su i novi kilogrami. Lagano se povećava broj kilograma iz nedelje u nedelju. Koliko ste do sada dobili na težini zavisi samo od vas i vašeg organizma. Ako ste disciplinovana trudnica koja vodi računa o unosu kalorija onda ste verovatno zadovoljni svojom kilažom. Međutim, zbog rasta stomaka, verovatno vam treba odeća za trudnice.

Mame koje jedu za “dvoje” verovatno već sada osećaju grižu savest i razmišljaju kako se jednog dana rešiti nagomilanog viška.

Drage buduće mame vodite računa o tome koliko ćete se ugojiti tokom trudnoće. Pitajte svog lekara koji broj kilograma je optimalan za vašu građu i probajte da ostanete u granicama. Prekomerno gojenje u trudnoći može doneti samo zdravstvene probleme  i komplikacije tokom porođaja. Uz veći broj kilograma često ide dijabetes, ali i problemi sa povišenim krvnim pritiskom.

Gojenje + rast bebe u stomaku = strije

Ova jednakost ne mora biti tačna. Potrebno je samo da povedete malo računa. Prvo, o ishrani u trudnoći, a onda i o nezi.  I jedno i drugo treba da je da zdravo i bezbedno u trudnoći, bez štetnih sastojaka.

Aleksandra je našla baš takovo rešenje za strije i stala im je na put lakše nego što je očekivala. Kako? Pročitajte u njenom iskutvu koje se nalazi na ovom linku; https://rastimozdravo.com/moje-iskustvo-kako-sam-strijama-u-trudnoci-stala-na-put/

Ako do sada niste razmišljajli o ovoj temi, vreme je da počnete dok nije kasno.

Trudnoća u 25. nedelji: simptomi

 

Trudnoća u ovoj nedelji sa sobom donosi nove izazove i simptome koje možda niste ni očekivali. Nemojte da vas iznenade već ih dočekajte spremni i naoružani informacijama.

Hemoroidi

 

Da li ste nekada  imali problema sa hemoroidima? Ako niste, vrlo je moguće da ćete ih sada iskusiti. Šanse za to su veće od 50% jer većina trudnica iskusi probleme sa hemoroidima. Uzrok njihovog nastanka je u pritisku materice na vene koje se nalaze u predelu rektuma , a još jedan uzrok leži u povećanom protoku krvi u toj zoni.

Može se desiti da vam hemoroidi zadaju muke u vidu bolova ili krvarenja. Iako nisu opasni po trudnoću, zbog ovih nelagodnosti posavetujte se sa lekarom na koji način da ih se rešite.

Ono što možete učiniti za početak jeste da unosite dovoljne količine tečnosti i što više vlaknastih namirnica poput voća i povrća. Na taj način ćete sprečiti zatvor u trudnoći koji dodatno može pogoršati stanje vaših hemoroida.

Bolovi u leđima

 

Kako trudnoća odmiče budite spremni na sve češću pojavu ovog simptoma. Vrlo je očekivano da se u nekom momentu pojavi bol u leđima. Beba raste, sa njom raste  stomak, a  samim tim i težina koju vaša leđa treba da nose svakodnevno.

Vaši mišići i ligamenti su pod dodatnim opterećenjem pa nije ni čudo što vas bole leđa.

Da bi ste smanjili ove tegobe odmarajte što više i ne forsirajte se previše. Vodite računa o pravilnom držanju leđa i  ne podižite teške stvari. 

Trudnice koje praktikuju neku vrstu fizičke aktivnosti verovatno u manjoj meri osećaju ove tegobe. Ostalim trudnicama preporučujemo barem neke bezbedne vežbe za leđa, kao i masaže koje će im ublažiti tegobe. Za sve što želite učiniti prvo pitajte lekara kako bi proverili da li je to dobra metoda jer nisu sve vežbe kao ni masaže bezbedne tokom trudnoće.

Pročitajte: Vežbe za trudnice otklanjaju mnoge tegobe i olakšavaju porođaj

Problemi sa spavanjem

 

Ne možete da spavate? Potpuno vas razumemo kroz šta prolazite. Sve je teže pronaći udoban položaj za spavanje jer je stomak sve veći. Bešika vas non stop alarmira i tera na ustajanje iz kreveta, a tu su i razne emocije koje ne daju mira. Nesanica u trudnoći je sasvim razumljiva.

Kako se pored svega toga odmoriti?

Probajte da pronađete neki način za sebe. Probajte sa jastukom za trudnice, sa vežbama opuštanja, vodite računa da ne unosite previše tečnosti pre spavanja.

Kvalitetan san je jako važan i trebalo bi da ga imate što više dok se dete nije rodilo, jer ko zna da li ćete tada imati  mogućnost da spavate onoliko koliko vi želite.

Rast kose

 

Evo jednog dobrog simptoma za sve žene, a to je ubrzan rast kose. Sigurno ste primetili da vam je kosa u trudnoći nekako jača, gušća, sjajnija i  naprosto je dobila na kvalitetu. E to je zato što kosa tokom trudnoće manje opada, a za to su zaslužni upravo trudnički hormoni.

Uživajte u tom sjaju jer će se nakon porođaja sve to nažalost promeniti.

Svrab kože na stomaku i grudima

 

Imate potrebu da se stalno češete u predelu stomaka i grudi? Niste jedini, svrab u trudnoći muči čak do 40% trudnica. NIje to zbog loše higijene već zbog uticaja hormona i rastezanja kože usled bebinog rasta. 

Da bi prevenirali ili ublažili ovu pojavu na vreme krenite sa negom kože tokom trudnoće. Pronađite najbolji način da hidrirate kožu i sprečite pojavu svraba.

Gorušica

 

Možda je mučnina uveliko prestala, ali tu je sada gorušica. Usled bebinog rasta, sve je veći pritisak na želudac, što može da dovede do problema sa želudačnom kiselinom i gorušicom koja muči mnoge buduće mame.

Kontrakcije

 

Ukoliko osetite specifičan bol u donjem delu stomaka, možda su u pitanju kontrakcije materice. Ovo ne mora da bude razlog za paniku, jer su najčešće u pitanju lažne kontrakcije. Ukoliko su uporne, pojačavaju se i ne presataju kada promenite položaj, posetite svog lekara.

Učestalo mokrenje

 

Ako nema pritiska na želudac, onda ima na bešiku. Upravo zato može se desiti da se javi potreba za učestalim mokrenjem u trudnoći, mada ni urinarne infekcije nisu retkost. Ako imate ovaj problem, najbolje je da se posavetujete sa lekarom.

Pokreti bebe u 25. nedelji trudnoće

 

Kada stignete do ovog perioda trudnoće već bi trebalo da osećate bebine pokrete. Koliko će oni biti intenzivni to zavisi od bebinog položaja. Za sada beba još ima dovoljno prostora za kretanje u materici pa pokreti neće biti jakog intenziteta, ali svakako se mogu osetiti.

Pokreti se najviše  osete kada se umirite nakon neke aktivnosti, nakon jela ili kada beba čuje glasan zvuk. Tada beba može odreagovati i malo vas šutnuti.

Bez obzira da li vam je ovo prva trudnoća ili ne, u ovom periodu trudnoće već bi trebali da umete prepoznati bebinu aktivnost. Ako baš ništa ne osećate savetujemo vam da odete na pregled kako bi lekar proverio šta se dešava.

Pregledi u 25. nedelji trudnoće

 

Jako je važno da redovno kontrolišete trudnoću i pratite razvoj svoje bebe. Evo koji trudnički pregledi vam sada slede.

Ultrazvuk

 

Ultrazvučni pregledi koji prate razvoj bebe redovno se sprovde u zavisnosti od stanja vaše trudnoće i preporuke vašeg lekara. Neke trudnice odlaze na češće preglede ako su pod nekim rizikom, dok većina obavlja samo redovne preglede najčešće jednom mesečno.

Do sada bi trebalo da ste odradili dva ekspertna ultrazvuka kojim je detaljno proveren razvoj deteta i njegovih organa.

U periodu od 25.- 27. nedelje trudnoće, mnogi lekari savetuju da se odradi 4d ultrazvuk.

25 nedelja trudnoće ultrazvuk

 

Tokom ovog pregleda pažnja se usmerava na  anatomsko morfološki pregled ploda, radi se ultrazvuk srca bebe, vrši se procena rasta i razvoja bebe, protok materičnih i pupčanih arterija, a kontroliše se i posteljica kao i količina plodove vode

Ultrazvučni pregledi pružaju pregršt korisnih informacija i zahvaljujući njima na vreme se mogu uočiti i sprečiti mnoge komplikacije.

Ogtt test

 

Možda niste čuli za ovaj test, ali to je svakako jedan od najvažnijih koje bi trebalo uraditi u trudnoći i to između 24. i 28. nedelje trudnoće. Zašto je važan? Zato što se njime proverava nivo šećera u krvi, a isto tako se utvrđuje i postojanje gestacijskog šećera. 

Ukoliko ovaj test pokaže da postoji povećan nivo šećera odnosno trudnički dijabetes to se mora odmah staviti pod lekarski nadzor i odgovorajuću terapiju.

Dijabetes u trudnoći može biti veoma opasan kako po trudnicu tako i po bebu. Zato ovaj test shvatite ozbiljno i odradite pravovremeneo.

OGTT test glavnom se radi u privatnim laboratorijama i zahteva da ispoštujete određenu proceduru. Zato se prvo informišite na koji način se radi test, koliko puta ćete vaditi krv, da li smete nešto jesti pre testiranja. Tako ćete na analizu otići spremni i dobiti validne rezultate.

Blizanačka trudnoća u 25. nedelji

 

Mame blizanaca verujemo da ste duplo srećnije, ali ste  duplo i opterećene sa raznih strana. Blizanačka trudnoća u većini slučajeva mnogo je zahtevnija i sa više propratnih simptoma.

 

 

Nositi dvoje dece u stomaku nije lako. Iako njihov razvoj teče kao i kod jednoplodnih trudnoća, dve bebe duplo više iscrpljuju organizam mame.

Zato ne čudi ako vi u većoj meri muku mučite sa nekim od spomenutih simptoma. Obzirom na okolnosti, zato imate i mnogo više prava na odmor i uživanje. Vaš stomak je duplo veći, a vaš organizam troši duplo više hranljivih nutrijenata kako bi se blizanci uredno razvijali.

Saveti za ovu nedelju

 

Budite odgovorni prema sebi i vašoj bebi. Pokušajte da i u toku ove nedelje date maksimum kada je u pitanju vaše i bebino zdravlje. Evo nekoliko korisnih saveta kako da to i učinite.

Praktikujte zdrave životne navike

 

Razumemo da vam se apetit sve više povećava, ali pokušajte da glad zadovoljite na što zdraviji način. Vodite računa o ishrani u trudnoći, o dovoljnom unosi tečnosti i probajte da budete što aktivniji.

Pijte dovoljno vode

 

Sigurno znate da je hidratacija jako važna. Međutim tokom trudnoće unos vode ima još jednu važnu ulogu, a to je stvaranje dovoljne količine plodove vode. Dakle, što više vode popijete veća je šansa da imate dovoljne količine plodove vode.

Ne zaboravite na oralnu higijenu

 

Vodite računa o zdravlju i higijeni zuba. Istraživanja pokazuju da promene izazvane trudnoćom mogu uticati na zdravlje i kvalitet vaših zuba. Zato redovno odlazite kod vašeg stomatologa i sačuvajte svoje zube za lep osmeh i nakon porođaja.

Negujte kožu

 

Spomenuli smo da je jedan od pratećih simptoma u ovom periodu trudnoće svrab kože, ali i pucanje kože i nastanak trudničkih strija na stomaku. Razlog za ovu pojavu jeste opravdan, ali ova neprijatnost svakako se može ublažiti pravovremenom i odgovarajućom negom kože. Hidrirajte je i nahranite prirodnim preparatima koji su svakako najbezbedniji tokom trudnoće.

Uživajte u ovoj nedelji trudnoće jer se lagano približavate svom cilju.

Prethodno: 24. nedelja trudnoće               Sledeće: 26. nedelja trudnoće