med u trudnoći

Da li smete da jedete med u trudnoći?

Jedna od čestih neduomica trudnica jeste da li je med u trudnoći siguran i koliko je dozvoljeno pojesti ga! Evo šta treba da znate o tome.

Pre nego što počnemo da otkrivamo sve važne informacije i poveznice između meda i trudnoće, reći ćemo vam da pre jela bilo kakve namirnice za koju niste sigurni da li je dozvoljena pitate lekara i postupate po njegovoj preporuci! Ovaj tekst je informativnog karaktera da bi malo pojasnio situaciju jer med baš i nije naivna namirnica za konzumaciju! Evo o čemu je reč.

Da li je dozvoljen med u trudnoći?

 

Kako izvori kažu, med je potpuno siguran za trudnice!

Ali zašto uopšte postoji bojazan od meda? Ova namirnica je nadaleko i od davnina poznata kao jedna od najzdravijih u prirodi i njegove namene su vrlo široke – od lekova i sirupa do kozmetike, anti age terapija, masaža.Šta god vam padne na pamet ima i varijanta sa medom, u to budite sigurni! Zašto onda postoji pitanje da li je siguran za konzumaciju?

Med je prirodna i sirova namirinica koju proizvode pčele.

Upravo zato što je sirova i neprerađena ona može da sadrži bakteriju koja je potencijalno vrlo opasna.

Bakterija botulizma ili Colostridium botulinum može da bude vrlo opasna, izaziva paralizu pa i smrt. Međutim, ova anaerobna bakterija se inače nalazi u našoj okolini, i na nekim drugim ne prerađenim namirnicama poput suvog mesa. Ipak, ljudi ne oboljevaju od nje često – kako to ?

Naš sistem za varenje, odnosno probavni sistem odraslog čoveka je dovoljno snažan da uništi spore ove bakterije i da se ne razboli. Tako je i sa medom – iako se desi da sadrži spore bakterije botulizma, naš organizam je uništi. Isto je i kod trudnica, med ne može da im naškodi jer se probavlja kroz njihov želudac, i ne postoji mogućnost ni da stigne do ploda.

Postoji i pasterizovan med, koji se pasterizuje zagrevanjem i brzim hlađenjem, radi duže održivosti. Ovo se radi u slučaju velike proizvodnje ili za prodaju u marketima. Taj med je takođe zdrav, samo su pasterizacijom uništene ćelije koje bi izazvale kvasanje i kvarenje, ali pasterizacija ne uništava spore bakterija botulizma. Jedino je važno da ako med nabavljate u prodavnici pogledate deklaraciju i uzimate čist med bez dodataka glukoze, šećernog sirupa ili drugih dodatnih zaslađivača! 

Nutritivni sastav i efekti meda tokom trudnoće

 

Čega to ima u medu pa je koristan tokom drugog stanja, a i mimo toga?

Vitamini i minerali

 

Med je bogat različitim vitaminima i mineralima koji su izuzetno korisni za trudnice. Sadrži vitamine poput vitamina C i B kompleksa, koji su ključni za održavanje energije i zdravlja imunog sistema. Organske kiseline, biljni hormoni i enzimi prisutni u medu dodatno doprinose zdravlju trudnice, poboljšavajući varenje i apsorpciju hranljivih materija. Ovi sastojci zajedno pomažu u održavanju optimalnog zdravlja tokom trudnoće, pružajući potrebnu podršku za rast i razvoj fetusa​​.

Gvožđe, bakar i kobalt

 

Prisustvo minerala kao što su gvožđe, bakar i kobalt u medu posebno je važno za trudnice jer doprinose poboljšanju sastava krvi i korekciji malokrvnosti, stanja koje je često tokom trudnoće. Gvožđe je neophodno za proizvodnju hemoglobina, koji transportuje kiseonik kroz krv, dok bakar i kobalt igraju ključne uloge u metaboličkim procesima i formiranju crvenih krvnih zrnaca.

Prednosti meda u trudnoći

 

Duboko je ukorenjeno verovanje u benefite meda koje datira još od antičkih vremena. Zato i danas ima mnoge namene iako ne postoje neki konkretni dokazi da on stvarno pomaže u nekim situacijama. Tako na primer, svi znamo da kašika meda ublažava bolno grlo, iako ne postoji naučni dokaz za to. Smatra se da med u kombinaciji sa semnekama celera može da leči čak i astmu, mada to ne podupiru mnogi naučni dokazi.

 

med za trudnice

 

Ono što sigurno znamo to je da med ima antioksidativna dejstva, pogotovo onaj med tamnijih varijanti. Tako da on sigurno ima pozitivna dejstva na imunitet, jer se bori protiv molekula koji napadaju naše odbrambene ćelije.

Neki smatraju da med može da utiče i na smanjivanje stresa ili da smanji nesanicu u trudnoći. Često se smatra da može i da potpomogne varenje i smanji mučnine koje stvarno mogu da budu čest simptom trudnoće. Ne škodi probati, iako nema dokaza za pozitivne rezultate.

Pored toga, med u čaju ili kao deo zdravog obroka u ishrani za trudnice, poboljšava probavu, podiže raspoloženje i pojačava ukus bilo koje namirnice na zdrav način!

Mučnina i povraćanje

 

Jedan od najčešćih problema sa kojima se trudnice susreću, naročito u prvom trimestru, jeste mučnina i povraćanje. Med se pokazao kao efikasan prirodni lek koji može značajno smanjiti ove simptome. Prema istraživanjima, med ima umirujuća svojstva koja pomažu u stabilizaciji želuca i smanjenju osećaja mučnine. Redovno konzumiranje meda, naročito ujutro, može pomoći trudnicama da se osećaju bolje i lakše prebrode ovaj period​.

Raspoloženje i energija

 

Pored smanjenja mučnine, med je poznat po tome što poboljšava raspoloženje i daje energiju. Med je bogat prirodnim šećerima kao što su glukoza i fruktoza, koji se brzo apsorbuju i pružaju trenutnu energiju. Takođe, sadrži vitamine, minerale i antioksidante koji pomažu u borbi protiv umora. Trudnice često osećaju iscrpljenost zbog hormonalnih promena i dodatnih energetskih potreba, te je med idealan dodatak ishrani koji može pomoći u otklanjanju umora i održavanju dobrog raspoloženja​ .

Somatske i intelektualne funkcije deteta

 

Istraživanja su pokazala da konzumiranje meda tokom trudnoće može pozitivno uticati na razvoj deteta. Med je bogat esencijalnim hranljivim materijama kao što su vitamini, minerali i antioksidanti, koji su ključni za razvoj mozga i tela fetusa. Redovno uzimanje meda može poboljšati somatske (telesne) i intelektualne funkcije deteta nakon rođenja. Na primer, prisustvo folne kiseline u medu je važno za pravilan razvoj nervnog sistema embriona. Takođe, minerali kao što su gvožđe, bakar i kobalt poboljšavaju sastav krvi i pomažu u prevenciji anemije, što je ključno za zdrav razvoj deteta​.

Med predstavlja dragocen dodatak ishrani tokom trudnoće zahvaljujući svojim brojnim beneficijama.

Ipak, on nije baš uvek preporučljiv u trudnoći.

Evo o čemu se radi:

Rizici zbog konzumacije meda u trudnoći

 

Jako je važno da pre konzumacije meda znate da postoje neke situacije u kojima bi trudnice trebale da izbegavaju med! To su situacije odnosno stanja koja su trudnice imale od ranije ili su ih stekle u toku trudnoće poput dijabetesa!

Trudnice koje su dijabetičari od pre trudnoće znaju da med ne smeju da konzumiraju ili smeju u retkim situacijama i strogo kontolisanu količinu. Buduće majke koje su u toku trudnoće razvile gestacijski dijabetes bi takođe trebalo da zaobilaze med, jer ima visok sadržaj prirodnog šećera koji može uticati na njihovo zdravlje.

Trudnice koje su se ugojile više nego što je preporučeno bi takođe trebalo da izbegavaju med, ili da ga unose kontrolisano u malim količinama. Svakako je zdraviji za telo nego rafinisani šećer i slatkiši, ali umereno! Gojenje u trudnoći nije zdravo i trebalo bi se potruditi da se takve situacije izbegnu. Prekomerna težina može uticati na razvoj ploda, tok porođaja i povećava rizike za razvoj dijabetesa, preeklampsije i drugih problema.

Stomak u trudnoći se drastično povećava i kada nema viška kilograma i gojenja. To može doneti i neke trajne estetske promene na koži koje nastaju usled njenog ratezanja. Najčešće su to strije na stomaku. Osim pažljivom ishranom, možete ih sprečiti na još neke načine. Aleksandra je uvela u svoju rutinu sjajnog saveznika koji joj je pomogao da se strije na njenom stomaku ne pojave. O čemu se radi i možete li i vi isto, saznajte iz njenog iskustva koje se nalazi na ovom linku: https://rastimozdravo.com/moje-iskustvo-kako-sam-strijama-u-trudnoci-stala-na-put/

Osobe koje nikako ne bi smele da konzumiraju med su i one koje imaju ozbiljne probleme sa organima za varenje, Kronovu bolest ili česta zapaljenja creva. Kod njih se povećavaju rizici od pojave i razvoja botulizma jer njihov probavni sistem nema snage da se izbori sa ovim bakterijama.

Potencijalne nuspojave

 

Prilikom konzumacije meda tokom trudnoće, važno je obratiti pažnju na moguće alergijske reakcije. Med može izazvati alergije kod nekih osoba, posebno ako su alergične na polen. Stoga je važno da trudnice budu oprezne i da postepeno uvode med u svoju ishranu kako bi pratile reakciju organizma. Takođe, preporučuje se konzumacija pasteurizovanog meda kako bi se smanjio rizik od botulizma, retke ali ozbiljne bakterijske infekcije koja može biti prisutna u sirovom medu​

Pre nego što počnu redovno da konzumiraju med, trudnicama se savetuje da se posavetuju sa svojim lekarom. Ovo je posebno važno za one koje imaju specifična zdravstvena stanja ili sumnju na alergije. Lekar može pružiti personalizovane savete i preporuke koje će osigurati da konzumacija meda bude bezbedna i korisna za majku i bebu. Takođe, lekar može pomoći u određivanju optimalne količine meda koja se može konzumirati bez rizika.

Koliko meda je dozvoljeno koristiti u trudnoći?

 

Med iako je zdrav i nema posebne opasnosti za žene koje imaju urednu trudnoću, ne treba uzimati bez mere i granice!

Ova namirnica ipak sadrži šećere i sa njom treba biti umeren. Jedna kašika meda ima 64 kalorije, a kako je ukusan – lako je preterati.

Preporučuje se uzimanje jedne do dve kašike šumsko-livadskog meda tri puta dnevno, rastvorenog u čaši vode, pola sata pre jela.

Ova doza osigurava da telo trudnice redovno dobija korisne hranljive materije koje se nalaze u medu, što pomaže u smanjenju mučnine, povećanju nivoa energije i ukupnom poboljšanju zdravlja tokom trudnoće.

Dovoljno je da zasladite sebi dan uz malo meda na tostu, ili kao deo nekih kolačića a odličan je i kao izbor za zaslađivanje čaja! Ipak, pre nego popijete ovaj topli napitak, pažljivo odlučite koji ćete izabrati, jer nije baš svaki čaj dozvoljen u trudnoći!

Važno je da med ne bude prvo što ćete uneti u organizam kada ustanete.

Med može podići šećer, a to može uticati na povećanje gladi, a pogotovo je nezgodno ako taj dan imate neki pregled. Trudnički pregledi nekada podrazumevaju i uzimanje krvi i proveru šećera, a med tu može napraviti dar mar.

 

 

Ova sjajna namirnica može imati još jednu odličnu primenu – da razbudi bebu! Kada se vaša beba primiri i ne primećujete pokrete možete je razbuditi tako što ćete pojesti nešto slatko. Nalet šećera u krvi može da je razmrda, a ako to ne upali možete i popiti hladno piće, to ih svakako razbudi!

Koji med jesti u trudnoći?

 

Ok, znamo da je med siguran za jelo u trudnoći ako je ona uredna i majka zdrava, ali koja vrsta meda je najbolja?

Manuka med u trudnoći

 

Manuka je posebna vrsta meda za koji se smatra da je najzdraviji na svetu. On se proizvodi od cveta sa drveta Manuke, na dalekom Novom Zelandu! Tako su domorodački narodi ovaj med koristili za lečenje, negu i ishranu dugo godina, a sada je dostupan i za ceo svet.

Smatra se da je ovaj med postojaniji od drugih i sadrži više hranjivih materija i lekovitih sastojaka. Za ovaj med kažu da može da uništava bakterije i da ima jaka antibiotska svojstva, a sve zahvaljući UMF odnosno jedinstvenom Manuka faktoru. Ovaj faktor se nalazi u cvetu biljke i pruža antibotska dejstva, pa se kako su neki naučnici dokazali odlično ponaša u tretiranju rana i upala.

Ipak, ovaj med nije lako dostupan na našem tržištu, i trebalo bi ga poručiti online ili pronaći licenciranog dobavljača koji donosi pravi Manuka med, a ne zamenske produkte.

Bagremov med u trudnoći

 

Bagremov med je kao što mu ime kaže nastao iz cvetova bagrema. Najpoznatiji je onaj koji dolazi sa planina Homolja – Homoljski bagremov med. Smatra se da pomaže varenje, da povoljno utiče na respiratorne sisteme i ima umirujuća dejstva. Ono što je važno jeste da je u njemu manji sadržaj polena nego što je to u cvetnom livadskom medu, zato je pogodniji za osobe sa alergijama na polen. Sve u svemu, kašika – dve dnevno ili kao deo nekog obroka, bagremov med je uvek dobar izbor. Možete ga pronaći kod proizvođača ili u prodavnicama.

Livadski med

 

Livadski med je posebno zanimljiv jer retko kada ima isti miris i ukus kako ni jedna livada nije ista, a cvetovi se razlikuju po intenzitetu ukusa i mirisa polena. Baš ta raznolikost cvetnica od kojih je napravljen čini ovaj med i lekovitim jer ima više različitih faktora iz različitih cvetova. Smatra se da utiče povoljno na upale u telu, bolove u mišićima, da je pogodan za lečenje grla i disajnih puteva. Neki smatraju da je odličan za umirirvanje organizma i opuštanje.

Livadski med je možda i najtraženiji kod nas, dok je Bagremov najtraženiji u svetu. Kako bilo, ovaj med možete koristiti u svojoj ishrani u toku trudnoće i najbolje je da ga kupujete kod proizvođača. Proizvođači će imati i zanimljive informacije iz kojeg dela naše zemlje je med prikupljan.

Maslačkov med u trudnoći – pazite sa njim!

 

Med od maslačka i nije baš med koji je napravljen jer su pčele bile na livadi punoj maslačaka.

Zapravo u ovom medu uopšte nema meda.

Ova smesa izuzetno podseća na med bojom i izgledom pa zbog toga ima takav naziv, a u stvari je u pitanju mešavina cvetova maslačka i šećera. Recept zapravo podrazumeva ređanje cvetova u teglu i određenu količinu šećera koja zatim stoji na suncu da fermentira i zatim se cedi i koristi. Postoje i varijante sa kuvanjem cvetova i šećera.

U svakom slučaju, med od maslačka ima neka lekovita svojstva i smatra se da može pomoći za ojačavanje imuniteta, regulaciju pritiska i oporavak jetre nakon bolesti. Istina retko šta od ovih svojstava meda od maslačka je potvrđeno naučno, ali ljudi tvrde da je vrlo učinkovit.

Med od maslačka možda nije loš za konzumaciju, ali u trudnoći bi trebalo malo više povesti računa kada je on u pitanju. Ipak je to  šećer, u popriličnoj količini, a to nije najbolji izbor za ovaj period. 

Borov med u trudnoći

 

Borov med je posebno poznat po svojim dejstvima jer se smatra da može da pomogne kod respiratornih problema, upornog kašlja i da obnavlja imunitet. Neki smatraju da je možda i najlekovitiji med koji se može naći. Ali, postoji jedna začkoljica – kod nas nema pravog borovog meda. Smatra se da je najbliži izvor pravog borovog meda na Tasosu odonosno u Grčkoj.

Poenta je da pčele moraju da borave u kilometrima dugačkoj borovoj šumi, u vreme kada borovi puštaju mednu rosu. To je tečnost koja izlazi iz iglica koje su oštećene od aktivnosti mušica. Ovaj med je taman, specifičnog mirisa i ukusa. U našoj izvedbi nejčešeće je u pitanju med u koji su dodate iglice bora pokupljene u vreme kada ispuštaju ove mirišljave tečnosti. I u toj situaciji vrlo su male šanse da može da naškodi, ali najbolje je potražiti prave verzije koje dolaze iz Grčke ili još bolje iz Sibira. Sibirski borov med je smatran za najkvalitetniji na svetu!

Tamni ili svetliji med?

 

Tamni med sadrži više minerala u poređenju sa svetlijim vrstama meda. Prosti šećeri poput glukoze i fruktoze, koji su prisutni u medu, lako se resorbuju u organizmu, što ga čini idealnim izvorom brze energije. Minerali kao što su gvožđe, bakar i kobalt, koji su prisutni u tamnijem medu, doprinose poboljšanju sastava krvi i pomažu u prevenciji anemije, što je posebno važno za trudnice.

Konzumacija ovog meda u trudnoći ne može da škodi, ali bilo bi najbolje da dobro ispitate odakle potiče, jer često može doći do prevare.

Kombinacije namirnica sa medom u trudnoći

 

Med je odličan za različite kombinacije i svaka ima neka svoja posebna svojstva i može da olakša neke tegobe, ali i da ih pogorša.

Evo o čemu se radi:

Med i limun u trudnoći

 

Kombinacija meda i limuna je aktuelna od davnina iako je relativno skoro dobila na popularnosti kao odlična kombinacija za početak jutra. Mada to baš i nije tačno jer limunska kiselina i prazan želudac nisu dobra kombinacija. Ipak, med i limun zajedno daju posebno dobra svojstva jer utiču na imunitet, varenje ali i na smanjivanje stresa. Najbolje je pomešati ih u čaju, ali možete i u samo malo tople vode.

 

med i limun u trudnoći

 

Trudnice bi ipak trebale da konzumiraju ovu kombinaciju nešto ređe, pogotovo na prazan stomak ili ako imaju problem sa kiselinom koja zna da bude vrlo nezgodna u toku drugog stanja. Dodavanje kiseline na i onako kiselinom preplavljen želudac u trudnoći nije baš dobra ideja.

Med i jabukovo sirće u trudnoći

 

Smatra se da jabukovo sirće ima mnogo benefita za zdravlje, jačanje imuniteta, snižavanje pritiska, održavanje telesne težine, pa i jačanje kose i kostiju. Neki čak prave obloge od ovog sirćeta i nanose na zglobove koji su pod upalama ili reumom.

Kombinacija meda i jabukovog sirćeta se pravi tako što na pola tegle meda dodate 2 dl jabukovog sirćeta i razmutite u gusti sirup. Taj sirup konzumirate 2 puta dnevno razmućen u vodi.

Kako kažu druge trudnice, one koje su koristile ovu kombinaciju, osećale su se lakše, nisu primećivale toliko oticanja u trudnoći. Međutim, ukoliko imate želju da probate ovakvu kombinaciju zbog imuniteta ili drugih razloga, prvo pitajte svog lekara i poslušajte njegov savet. 

Cimet i med u trudnoći

 

Mislimo da nema bolje kombinacije za kolače ili poslastice od meda i cimeta. Međutim, koliko god da je primamljiva ova kombinacija, začini poput cimeta nisu baš preporučljivi u trudnoći!

Cimet na primer iako jeste odličan za snižavanje šećera u krvi, u večim količinama može da utiče na opuštanje glatkih mišića materice. To na neke duže staze može uticati na otvaranje i preveremeni porođaj. Zato bi konzumaciju cimeta trebalo svesti na minimum.

Med i čuvarkuća u trudnoći

 

Čuvarkuća je biljka koju valjda svaka kuća ima ili bar znate nekoga ko je sigurno ima. Raste neometano vremenskim uslovima i vrlo je otporna a uz to i lekovita. Smatra se da u kombinaciji sa medom može da leči upale usne duplje, smanjuje kašalj, podstiče imunitet. Neki smatraju i da deluje na reproduktivne organe i smanjuje miome na materici.

Ipak, pre upotrebe potražite savet lekara. Med i čuvarkuća nemaju štetna dejstva, ali najbolje je prvo potražiti savet stručnjaka za sve što unosite u organizam a nije sigurno kakve sastojke i materije sadrži u sebi.

Đumbir i med u trudnoći

 

Đumbir – korenasta biljka koja je odličan začin, ima svež miris a kažu da i te kako utiče na poboljšanje raspoloženja i smanjivanje stresa! Kombinacija meda i đumbira je odlična za respiratorne probleme, razlaže šlajm i pomaže imuntetu. Deluje i umirujuće na upale i na čitav organizam. Mana je što je malo ljutkast ukus, i može da pogorša kiselinu u stomaku, pogotovo kod trudnica mada neki trvrde da im je upravo smanjio tu tegobu.

Mišljenja su podeljena, ali benefita svakako ima. Za ovu kombinaciju ne bi bilo loše da prvo probate pa tek onda odlučite da li vam godi ili škodi, i takođe samo umereno, ne više od kašike dnevno.

Med i kakao

 

Kakao i med su se, po nekima, pokazali kao dobitna kombinacija u borbi protiv anemije. Anemija je vrlo česta u trudnoći i zapravo ukazuje na nedostatak gvožđa u organizmu. Kakao je inače poznat kao dobar antioksidans, i sa medom to svojstvo je pojačano na maksimum. Potrebno je da u med ubacite par kašika organskog kakaa da bi bilo spremno za konzumaciju. Ipak, trebalo bi se držati umerenosti i ne preterivati ni sa ovom ukusnom i mirišljavom kombinacijom u ishrani.

Med i propolis u trudnoći

 

Med i propolis su možda i najpoznatiji po svojim benefitima na zdravlje čoveka. Smatra se da je propolis toliko lekovit, da bi trebalo svakodnevno uzimati po par kapi uz čaj ili neki napitak. Može i samo propolis, ali ukus mu i nije neki pa je najbolje pomešati ga sa medom. Ipak, propolis sadrži i neki procenat alkohola, zato bi možda trudnice trebale da ga izbegavaju, barem dok se ne porode ili da pre konzumacije pitate lekara za mišljenje.

Med i seme koprive u trudnoći

 

Kopriva ima posebno mesto u svetu lekovitog bilja. Primena joj je toliko široka da je našla svoje mesto u farmaciji, kozmetologiji, kulinarstvu i naravno u kućnim izvedbama lečenja i negovanja. Seme koprive je, kako se veruje, odlično za popravljanje anemije ali i za kašalj ili varenje. Ipak, imajte na umu da je trudnoća posebno stanje kada i neke inače zdrave namirnice koje ne škode mogu da naprave pometnju, jer se u drugom stanju u organizmu sve promeni. Zato, prvo po savet kod lekara pa tek onda po seme koprive u medu

Beli luk i med u trudnoći

 

Ima li nešto što beli luk, po narodnom verovanju, ne leči? Skoro i da nema jer on je antioksidanst, antibiotik pa i antimikotik, rešava sve od upale grla i uha do problema sa gljivicama. Ipak, pažljivo sa njim jer nije baš svako rešenje sa belim lukom dobra ideja, i nikako ne treba stavljati čenove belog luka u uho ili bilo gde drugde.

Najbolje je napraviti kombinaciju sa medom, gde se čenovi potope u med i nakon nekog vremena konzumiraju kroz ishranu. Možda baš i nije fantastičan ukus u pitanju, ali smatra se da ova kombinacija predstavlja pravi buster za imuni sistem.

Trudinice ipak trebaju da porazmisle o belom luku u ishrani jer može da utiče na pritisak, a može i da zasmeta stomaku, pa tako pogorša mučnine u trudnoći.

Masaža medom u trudnoći

 

Za one koji baš uživaju u blagodetima meda na sve načine, ova masaža nije ništa novo. Ona je popularna jer se smatra da uništava celulit i neguje kožu dubinski. Med svakako može da ima odlična dejstva na kožu jer je pun prirodnih probiotika koji pomažu zaštitnoj barijeri kože da se obnovi i povrati svoju funkciju.

 

 

Što se tiče delovanja na celulit, ako ih i ima, trudnice bi takve tretmane trebale da izbegavaju.

Prvo zato što se u ćelijama masnoća i celulita kriju nagomilani toksini. Razbijanjem tih ćelija toksini se oslobađaju i ulaze u krvotok i cirkulatorni sistema da bi se izbacili iz organizma. Ali u toku trudnoće vaš krvotok je i bebin krvotok a ne želimo da se toksini tuda provlače. Zato se ne preporučuju bilo kakve limfne drenaže ili anti celulit masaže u toku trudnoće pa ni ove sa medom, koliko god da je zdrav. 

 

Med – dar iz prirode koji svakako treba da koristimo kada god možemo pa i u trudnoći u umerenim količinama.

Ipak, kada su bebe i deca u pitanju, med će morati da sačeka sa konzumacijom bar dok ne porastu do 2. godine zbog njihove sigurnosti i vaše mirne glave.