obloge od kupusa za dojke

Obloge od kupusa za dojke. Da li ovaj trik radi?

Obloge od kupusa za dojke žene od davnina koriste kao kućni lek u periodu dojenja. A da li on stvarno pomaže i šta to ima u njemu? Proverite!

Period dojenja nažalost ima i svoju negativnu stranu kod pojedinih žena. Ponekad se mogu desiti upale dojki ili se pojaviti bol koja otežava dojenje.

Veliki broj žena ovu metodu koristi kao prvu pomoć dok ne odu kod lekara. Iskustva su različita, a mi vam otkrivamo kako deluju obloge od kupusa i koliko su bezbedne za korišćenje.

Kada se koriste obloge od kupusa za dojke?

 

Volite kupus?

Pretpostavljamo da znate da osim što je ukusan, kupus je pun vitamina K, vitamina C i folata. Dakle, može se pohvaliti svojim bogatim vitaminskim sastavom koji je itekako potreban svakom ljudskom organizmu.

 

kupus za dojke

 

Osim za jelo, žene od davnina kupus koriste i kao obloge u periodu dojenja. Kada dojite bebu situacija nije uvek idealna. Može doći do raznih upalnih i bolnih stanja koja znaju biti jako neprijatna i uticati na kvalitet podoja.

Zato se kupus često koristi kao prvo pomoćno sredstvo u sledećim situacijama.

Obloge od kupusa za mastitis

 

Znate li šta je mastitis? Ako ga niste iskusile, onda ne znate šta je. Stručno objašnjenje bi glasilo da je to bakterijska upala dojke. Do ove upale dolazi kada se začepi mlečni kanal.

Kako dojilje izjavljuju, ovo je jedna od najgorih i najbolnijih komplikacija koja se može pojaviti u periodu dojenja. Mastitis uzrokuju kako bakterije tako i ređi podoji ili podoji koji nisu završeni do kraja. T bi značilo da do mastitisa može doći kada beba ne isprazni dojku do kraja.

Kada dođe do ovog stanja, svaki podoj je užasno težak i bolan za majku. Zato je neophodno što pre reagovati i smanjiti bol u dojkama.

Neće svako odmah otići kod lekara, a ponekad to nije moguće odmah ni učiniti. Zato obloge od kupusa u ovoj situaciji mogu biti dobro rešenje, barem za prvu pomoć.

Kupus je dobar u ovom slučaju jer on utiče na smanjenje upale i dovodi do olakšanja.

Dakle, ako vas zadesi mastitis, kupus može pomoći dok ne odete kod lekara i ne dobijete odgovarajuću terapiju.

Nikako nemojte ostati samo na toj kućnoj terapiji jer će vam to samo produžiti  tegobe i poteškoće sa dojenjem. Kada su bakterije prisutne one ipak zahtevaju pregled lekara i ozbiljniji vid lečenja.

 

 

Obloge od kupusa za napete i bolne dojke

 

Poznavanje tehnike pravilnog dojenja jako je važno. Iako je to nešto sasvim prirodno, malo edukacije nije na odmet. Mlade mame bi trebalo malo da se informišu o tome kako započeti dojenje i na šta treba obratiti pažnju.

Ukoliko ste neiskusni i nešto radite pogrešno može se desiti da posledice budu u vidu bolnih i napetih dojki. Nekada je to zato što bebu ne namestite u pravilan položaj za dojenje. Nekad je bol izazvan neredovnim podojima ili nedovršenim podojima.

Bez obzira šta je uzrok, obloge od kupusa mogu biti dobro rešenje da osetite olakšanje u dojkama dok se problem ne reši ili naprosto dok bol ne prođe za koji dan.

Obloge će pomoći da nastavite sa dojenjem i da vam podoji ne budu isuviše bolni.

Bitno je zapamtiti da se obloge od kupusa ne koriste dugo.

Dakle, čim osetite olakšanje prekinite sa stavljanjem obloga jer u suprotnom možete zaustaviti laktaciju, o čemu govorimo  u nastavku teksta.

Obloge od kupusa za zaustavljanje mleka

 

Iako je dojenje aktivnost u kojoj uživaju i majka i beba, uvek dođe momenat kada se sa njom mora prekinuti iz nekog razloga.

Mnoge mame uspevaju da postepeno smanje laktaciju i lagano bebu odviknu od sisanja, međutim to nije uvek slučaj.

Neke mame ponekad moraju odjednom da prekinu dojenje ili naprosto nikako ne mogu smanjiti količinu mleka u dojkama. U tim situacijama su obloge od kupusa korisno rešenje.

Kada je cilj stavljanja obloga da se zaustavi mleko, onda ih možete stavljati koliko god često želite i ne morate voditi računa o tajmingu.

Da li ćete uz pomoć oboga od kupusa uspeti da postignete cilj to vam ne možemo reći. U zavisnosti od vašeg organizma i dužine dojenja, ponekad se mleko veoma brzo zaustavi, a nekad je potrebno i više dana primenjivati ovaj vid rešenja ili neku drugu metodu.

Ukoliko vam ovaj način ne pomogne da se zaustavi laktacija, posavetujte se sa lekarom šta još možete učiniti kako bi ste postigli cilj na bezbedan način.

Obloge od kupusa za ciste na dojkama

 

Koliko je kupus efikasan pokazuje i to što ga mnoge žene koriste da bi se rešile cisti na dojkama. Iako su one uglavnom bezazlene, ponekad mogu prerasti u ozbiljniji problem i nelagodu. Zato nije na odmet da se njima pozabavite i uklonite ih na prirodan način.

Istražujući ovu temu naišli smo čak i na uputstvo kako se u ovom slučaju koristi list kupusa. Da bi ste se rešili cisti potrebno je da  list kupusa dobro operete i osušite. Zatim ga malo izlupajte kuhinjskim čekićem ili pređite oklagijom preko njega kako bi bio fleksibilniji i pustio sokove. Potom jednu stranu premažite maslacem i stavite na dojku.

Preporuka je da list ostavite preko noći da odstoji i da ovaj postupak ponavljate barem nedelju dana, a i više kako bi ste došli do željenih rezultata.

Budite uporni, a potom proverite kakvo je stanje u dojkama i  da li su ciste nestale. To ćete naravno učiniti ultrazvučnim pregledom kod lekara.

Koja je uloga kupusa i kako on deluje?

 

U prethodnom segmentu teksta ste videli da se obloge od kupusa koriste za rešavanje  raznih tegoba, odnosno u raznim situacijama.

Kada je u pitanju upala i bol u dojkama kupus deluje antiupalno kada se stavi direktno na kožu. Iz kog razloga, čak ni struka ne može reći sa sigurnošću, ali očigledno da kupus poseduje svojstva koja ga čine odličnim izborom kada su prisutne upale.

Obloge od kupusa funkcionišu na još jedan način. Listovi su efikasni jer apsorbuju tečnost iz žlezda koje se nalaze u dojkama. Na taj način smanjuju punoću tkiva što dovodi do značajnog olakšanja i smanjenja otečenosti i napetosti.

Kupus se nalazi u samom vrhu kada je delotvornost i vitaminski sastav ovog povrća u pitanju. Zato se preporučuje da se konzumira u što većim količinama i raznim oblicima, kako u svežoj salati tako i kao kiseli kupus, a pogotovo u obliku soka.

Kako se koriste obloge od kupusa za dojke?

 

Ukoliko se odlučite da primenite ovu metodu kako bi ste došli do olakšanja, potrebno je da znate nekoliko stvari. Nije svejedno na koji način ćete upotrebljavati obloge od kupusa za razne probleme. Zato obratite pažnju na sledeće.

 

list kupusa za grudi

 

Prvo što treba da znate jeste da za obloge kupite zeleni odnosno beli kupus kako zovu, a ne crveni.

Druga stvar na koju bi trebalo obratiti pažnju jeste da se koristi kupus koji nije tretiran pesticidima. Ipak obloge stavljate na grudi iz kojih beba sisa i sa čijom površinom dolazi u kontakt.  Ako imate mogućnost da kupite  domaći kupus, znaćete  da je bezbedan za upotrebu kako zbog vaše sigurnosti tako i zbog bebine.

Obloge od kupusa se mogu stavljati kada su sobne temperature, a još je bolji efekat ako kupus stoji u frižideru.

Evo nekoliko korisnih saveta i koraka koje bi trebalo da primenite prilikom stavljanja obloga od kupusa:

  • Kada imate celu glavicu kupusa prvo skinite površinske listove koji su uglavnom prljavi od zemlje. Zatim otkinite nekoliko listova kupusa i dobro ih operite i osušite. Količinu prilagodite potrebama i veličinu lista grudima. Ako tretirate obe dojke trebaće vam više listova. Isto tako ako su listovi manji biće potrebno da operete više komada kako bi prekrili celu površinu koju želite obložiti.
  • Sa svakog lista skinite odnosno isecite onaj srednji deo koji je tvrđi, a ako je list veliki možete ga iseći na nekoliko većih delova. Tako će vam biti lakše da ih postavite na dojke.
  • Naišli smo na preporuke da se listovi mogu blago preći oklagijom ili izlupati kuhinjskim čekićem kako bi otpustili svoje sokove i malo omekšali. Na taj način će biti fleksibilniji i lepo će naleći na dojku.
  • Kada listove stavljate na dojku prekrijte celu površinu, ali ne i bradavice.
  • Dok držite obloge na dojkama bilo bi dobro da ih pridržavate ili ih nekako pričvrstite uz pomoć grudnjaka kako se ne bi pomerali.
  • Ono što je jako važno zapamtiti jeste da ako obloge stavljate da bi smanjili bol i napetost, nikako ih nemojte držati duže od 20 minuta. Ukoliko ih držite duže može doći do zaustavljanja laktacije za šta se listovi kupusa takođe koriste. Ako vam je cilj zaustavljanje mleka onda ne morate voditi računa o dužini držanja obloga.
  • Kada završite ceo proces i skinete lišće, grudi operite kako miris kupusa ne bi odbio bebu od sisanja.
  • Prilikom ponovnog stavljanja obloga, uzmite druge listove kupusa, a prethodno iskorišćene bacite.

Da li su obloge od kupusa bezbedne?

 

Pojedini stručnjaci su ipak protiv ovog narodnog leka iz razloga što se preko lista kupusa može preneti bakterija koja se zove listerija i dovesti do nastanka bolesti listerioze. Ovo se smatra  postojećim rizikom, a ne mora nužno značiti da će svaka upotreba kupusa dovesti do toga.

Zato treba sa oprezom pristupati ovoj metodi, pogotovo ako su bradavice ili dojke oštećene i imaju ragade, jer se preko oštećene kože i putem krvi ova bakterija može preneti u organizam majke i u organizam bebe kada beba sisa i na taj način unese bakteriju.

Šta kada kupus ne pomaže?

 

List kupusa može biti delotvoran u mnogim situacijama, ali nije čudotvoran. Kao što smo rekli, dovodi do olakšanja, ali ne leči pojedina stanja poput infekcija.

Ako obloge od kupusa koristite kao prvu pomoć, obavezno idite i kod lekara ako ne osetitie boljitak. Za infekcije je ipak potrebna odgovarajuća terapija.

Iskustva žena koje su koristile obloge od kupusa za dojke

 

Kao i svaka tema i ova ima i svojih negativnih i svojih pozitivnih iskustava i komentara. Činjenica je da su obloge od kupusa itekako poznata metoda među ženama koje su imale problema sa dojkama u periodu dojenja.

 

 

Mnogima je kupus bio spas i zaista doveo do olakšanja. Sa druge strane ima žena kojima obloge nisu pomogle, čak su im napravile još više štete.

Suština je izgleda ipak u tome da je potrebno malo informisanja o tome kada je dobro primeniti obloge od kupusa, a kada one mogu da naude.

Zaključak

 

Narodna medicina nije nastala bez razloga. Od davnina su ljudi prepoznali lekovita dejstva raznih biljaka i primenjivali ih kada lekovi nisu postojali.

Neke metode su bile uspešnije od drugih i one se i dan danas koriste u mnogim situacijama. Današnje shvatanje narodnih metoda i lekova  se razlikuje po tome što su  na većini biljaka rađena istraživanja i studije. Neke su otkrile  da obloge od kupusa ne dovode do efekta, već da nelagodnost nestaje nakon nekog vremena,  bez obzira da li se primenjuje ovaj vid pomoći.

Osim poznavanja negativnih efekata tu je i prisustvo savremenih farmaceutskih preparata koji se plasiraju i propagiraju kao bolji vid terapije.

Za šta ćete se odlučiti za savremeni preparat ili narodni lek?

Verovatno zavisi od problema, ali šta god da je u pitanju prvo se posavetujte sa lekarom ili na svoju ruku primenjujte samo one narodne lekove koji su potpuno bezbedni. Ne zaboravite da je bebin organizam isuviše osetljiv i svaki nebezbedan tretman može ugroziti kako bebino tako i majčino zdravlje.