marama za nošenje bebe

Kako se koristi marama za nošenje bebe

Da li je marama za nošenje bebe dobro i bezbedno rešenje? Hajde da vidimo može li vam ona biti od koristi kada beba dođe na ovaj svet i kako se koristi.

Šta je marama za nošenje za bebe?

 

Jednostavnim jezikom rečeno to je tkanina koja služi za nošenje beba. 

Tačnije, to je precizno određena dužina i širina dovoljno čvrste tkanine koja se obmotava oko majke i bebe i na odgovarajući način vezuje. Čvrsto vezana, pruža odličnu potporu mališanima, a roditeljima olakšava kretanje sa bebom.

Služi tome da se bebe različitog uzrasta nose, a da ruke roditelja budu slobodne.

Prednosti marame za bebe

 

Ove marame nisu izmišljene bez razloga. Itekako imaju svoje brojne prednosti, a evo koje smo mi izdvojili.

 

marama za bebe

 

 • Nošenje u marami  omogućava konstantnu bliskost između bebe i roditelja.
 • Što se beba više nosi, kontakt telo o telo pospešuje bolju produkciju mleka.
 • Nošene bebe mnogo manje plaču i imaju kvalitetniji san. Dok su u marami bebe stalno osluškuju otkucaje maminog srca što doprinosi tome da budu stabilne i bolje regulišu funkcionisanje svog organizma, manje su razdražljive.
 • Nošenje u marami od prvog dana, mališanima olakšava funkcionisanje na ovom svetu. Dok su u materici, bebe imaju konstantan osećaj ljuljuškanja, a nošenje u marami im omogućava taj osećaj.
 • Roditelji imaju mogućnost konstantnog komuniciranja sa bebom jer imaju kontakt očima, mogućnost da u svakom momentu dodirnu i poljube njihovu glavicu.
 • U zavisnosti od položaja, beba ima mogućnost opažanja sveta oko sebe i na taj način mnogo lakše prima i reaguje na stimulus iz okruženja što omogućava i uspešnije učenje.
 • Tokom nošenja, dok beba razgleda svet oko sebe, mozak ima priliku mnogo boljeg razvoja.
 • Nošenje u marami olakšava roditeljima  smirivanje bebe u situacijama kada su razdražljive ili uplašene.
 • Marame omogućavaju i dojenje na javnim mestima. Dok je beba u marami, možete je postaviti tako da sasvim bezbedno sisa, a da se ujedno ne izlažete očima javnosti.
 • Zahvaljujući marami, roditelji  imaju slobodne ruke za obavljanje drugih aktivnosti, a u isto vreme mogu da nose bebu blizu sebe.
 • Posebno su pogodne za mame koje imaju blizance jer u isto vreme mogu nositi obe bebe.

Prednosti su brojne, sve zavisi kakav je vaš dan i šta vam od marame treba, odnosno na koji način da vam pomogne ili olakša. U svakom slučaju dobrobit bebe je na prvom mestu od prvog dana.

To važi kada je izbor marame u pitanju, a isto tako je i sa izborom kozmetike za najmlađe. Marija se i sama uverila koliko je pravilan izbor bitan. Koža njene bebe bila je suva i sklona iritacijama, dok nije pronašla rešenje. O čemu je reč, saznajte iz njene lične priče na ovom linku: https://rastimozdravo.com/dr-pilar-kupka-za-bebe-licno-iskustvo/

Kada je nega u pitanju, nema dileme. Kupka na prirodnoj bazi je definitivno najbolji izbor. No, kada je nošenje bebe u pitanju, onda se javlja sledeće pitanje:

Marama ili kengur – šta odabrati

 

Kada imaju potrebu za ovom vrstom opreme, roditelji su često u nedoumici šta kupiti. Najčešće je to iz razloga što nemaju dovoljno informacija. Zato smo se mi potrudili da za vas pronađemo činjenice koje govore o tome kada je bolje koristiti maramu, a kada kengur za bebe. Izbor treba da zavisi od nekoliko uslova.

Uzrast bebe

 

Uzrast bebe je ono što je možda i najvažnije kada se dvoumite između marame i kengura za bebe.

Ako vam ova vrsta opreme treba za tek novorođenu bebu, onda je marama svakako bolji izbor.

Razlog tome je prirodniji položaj nošenja koji dopušta, čime se ne stvara opterećenje na kičmu, mišiće i generalno celo telo.

Kengur je odličan izbor ukoliko imate bebu od nekoliko meseci, jer je većina modela upravo prulagođena starijim bebama.

Naravno da ima modela i za novorođene bebe, ali vodite jako računa o tome da li kengur sadržu sve neophodne dodatke koji pružaju potporu glavici i vratu. Isto tako treba voditi računa i o položaju ostatka tela, kao i o položaju nogu.

Fizički razvoj

 

Pod fizičkim razvojem upravo mislimo na mogućnost bebinog samostalnog držanja glave i pomeranja vrata, kao i na zrelost kukova. Važnu ulogu u razvoju ima i sposobnost sedenja. Kada su ove sposobnosti savladane, tada se možete odlučiti za odgovarajući model kengura. Međutim ukoliko primećujete da je u pogledu držanja glave vaša beba jako nestabilna ili da još uvek nema razvijenu sposobnost sedenja, onda je marama bolja opcija.

Marama je poželjna i u situacijama gde je procenjeno da bebini kukovi nisu dovoljno zreli što utvrđuje pedijatar uz pomoć ultrazvuka kukova.

 

 

Čak i kada beba sve ovo radi sama i dostigla je određeni nivo razvoja, uvek vodite računa o izboru kengura. Na tržištu zaista ima jako puno modela koji nisu adekvatni, jer ne pružaju bebi onu vrstu podrške i sigurnosti koja je neophodna u odnosu na njihov fizički razvoj uprkos raznoraznim dodacima koje sadrži.

Vaše potreba i aktivnosti

 

Izbor vrlo često zavisi i od potreba roditelja. Pojedini roditelji se odlučuju za ovu vrstu opreme samo zato što žele da svoju bebu nose što više u toku dana i da bude deo svih njihovih aktivnosti. U takvim slučajevima, gde će biti višesatnog nošenja stručnjaci preporučuju maramu jer obezbeđuje prirodniji i udobniji položaj.

Međutim ako vam je potrebno da na neko vreme oslobodite ruke i obavite kupovinu ili neki poslić po kući, onda i kengur može doći u obzir. Kod korišćenja kengura se ne preporučuje preterivanje. Zaista ga upotrebljavajte samo onoliko koliko je neophodno da obavite važne stvari u toku dana. 

Kako izabrati maramu za nošenje bebe?

 

Ukoliko ste se već opredelili za kupovinu marame, važno je  da znate i ovo. Na tržištu postoji više modela. Kada dođete u kontakt sa ovom temom verovatno ćete biti zbunjeni, ali zato vam mi detaljno opisujemo svaki od modela marama kako bi ste svoju odluku lakše doneli.

Najpoznatije vrste marama na našem tržištu su:

Elastična marama

 

Napravljena je od prirodnih materijala kao što je pamuk, a može biti i od bambusa i viskoze. Sam naziv kaže da je elastična odnosno rastegljiva i vrlo prilagodljiva svakome ko je nosi. To je odlična osobina jer na taj način marama zaista omogućava da beba bude u što prirodnijem položaju koji je zauzela tokom nošenja.

Ovu vrstu marame morate dobro pričvrstiti kako bi stabilno držala bebu, ali to se lako nauči kroz praksu i prema rečima mnogih, ova marama je zapravo i najjednostavnija za upotrebu.

Stručnjaci kažu da je mana ove vrste marame to što zahteva da se obmota tri puta oko bebe kako bi bila dovoljno čvrsta. Ta tri sloja nisu baš najprijatniji izbor za letnje vrućine pa i o tome vodite računa.

Tkana marama

 

Tkana marama je takođe preporučljiva od samog rođenja bebe. Vrlo lepo se prilagođava bebinom i maminom telu, Omogućava prirodni položaj bez pritiska na kičmu ili bilo koji drugi deo tela. Ova marama nije elastična i nema potrebe za obmotavanjem više slojeva oko bebe. Vrlo je pogodna za sam početak roditeljstva i ulazak u svet nošenja mališana.

Ring sling

 

Ring sling marama je zapravo tkana marama koja sadrži dva prstena, odnosno obruča koja su najčešće metalna. U ovoj marami preporučuje se da beba bude nošena napred ili na boku dok se ne stekne neko ozbiljnije iskustvo za nošenje na leđima.

ring sling marama za nošenje bebe

Ova vrsta marame je kraća u odnosu na prethodne vrste. Vezuje se na više načina i može da se koristi čak i za mališane koji imaju oko 15-20 kilograma.

Prema navodima pojedinih stručnjaka ove marame su možda malo manje udobne u odnosu na prethodno opisane modele, pa se ne preporučuje njihova  preterana upotreba.

Mei tai

Po nazivu možda već pretpostavljate o kakvoj se marami radi. To je zapravo azijska nosiljka-marama za koju kažu da je jednostavna za korišćenje. Pogodna je za bebe koje su napunile barem 4 ili 5 meseci. Izrađuje se od prirodnih materijala kao što su pamuk i lan. Pruža zaista odličnu potporu i mnogi roditelji su oduševljeni ovim modelom. Osim toga vrlo je pogodna za toplo vreme.

Kako se koristi marama za bebe?

 

Kada kupite neki od ponuđenih modela marami za bebe, uz svaki ide detaljno uputstvo vezivanja, jer se ono razlikuje od modela do modela. Nikako ne preskačite njegovo čitanje i nemojte maramu vezivati po svom sopstvenom mišljenju, jer možete svoju bebu dovesti u opasnost.

Da bi bezbednost bila na najvišem nivou ispratite uputstva i na taj način postavite maramu. Nije na odmet da se oko vezivanja posavetujete i sa nekim stručnjakom za nošenje ili mamama koje su iskusne u ovoj oblasti. 

Evo objašnjenja kako se postavlja Mei tai marama.

 • Postavljanje ove marame vrlo je jednostavno, a potrebno je da je prvo vežete oko struka. Što je dete mlađe, vežite ga višlje. Stručnjaci naglašavaju da se vodite time da bebina glava bude dovoljno visoko da je u svakom momentu nošenja možete poljubiti. 
 • Nakon toga uzmete bebu u naručje i preko nje prebacite panel.
 • Trake se postavljaju preko ramena. Zatim desnom rukom uhvatite levu traku, prebacite preko svojih, a potom i bebinih leđa i ispod bebine leve noge. Isti ovaj postupak ponavlja se i sa drugom trakom samo ide druga ruka.
 • Trake se potom vežu na vašim leđima ili ispod bebine guze.

Ovo je svakako najjednostavniji model za vezivanje. Ostale vrste marama su malo  zahtevnije pa zato i savetujemo da pored uputstva pogledate i neki video ili zatražite savet iskusne osobe za vezivanje marame kako bi ste to pravilno uradili. Nemojte da vas to uplaši, može se naučiti, samo je potrebno malo vežbe i sticanje osećaja za ovu aktivnost.

Kako skinuti maramu za nošenje bebe?

 

U zavisnosti od položaja u kojem nosite bebu i vrste marame,  zavisiće i njeno skidanje. Najčešće se marama skida tako što se olabavi ili se skine deo tkanine  koji prekriva bebu. Dok otpuštate ili skidate deo marame, sve vreme pridržavajte bebu jednom rukom.

Kada je beba “oslobođena” od tkanine, izvadite je iz marame, spustite na sigurnu površinu i tek nakon toga skidate maramu sa sebe.

Greške koje treba izbeći

 

Nošenje bebe često roditeljima stvara neprijatnost, misle da marama njima ne odgovara, a zapravo se to najviše dešava kada prave greške prilikom nošenja. Evo šta treba izbegavati kako bi ovo iskustvo proteklo u najboljem redu:

 • Ne počinjete sa korišćenjem marame sve dok pažljivo ne iščitate uputstvo za upotrebu ili se sa nekim ne posavetujete oko pravilnog postavljanja marame i bebe.
 • Izbegavajte nošenje jako male bebe okrenute napred. U tom položaju  noge vise u vazduhu, a ne u položaju “M” koji se smatra poželjnim.  Kičma nema potporu, a nema podrške ni za  za vrat i glavu čiji položaj mališani često ne kontrolišu ni do četvrtog meseca.
 • Pažljivo se krećite dok je beba u marami, ne pravite nagle pokrete i nemojte obavljati kućne poslove kojima bebu možete dovesti u rizik od povređivanja ili opekotina prilikom kuvanja.
 • Vodite računa o spoljašnjoj ili unutrašnjoj temperaturi na kojoj planirate nositi bebu. Obucite se u skladu sa vremenskim prilikama, ne pretopljavajte bebu jer će je marama svakako dodatno zagrejati.
 • Nikako ne prekrivajte bebino lice i nos maramom kako bi mogla nesmetano disati.

Do kada nositi bebu u marami?

 

Bebu možete nositi u marami sve dotle dok ima kilažu za koju je marama predviđena.

Većina modela je testirana za bebe do 10-11 kilograma težine. Međutim pojedini modeli se mogu koristiti čak i za mališane od 15-20 kilograma, odnosno 2-3 godine.

Ono što je takođe važno jeste i korišćenje marame sve dok je i vama i bebi prijatno da je koristite. Pojedini mališani će na određenom uzrastu ipak više uživati u istraživanju okoline uz pomoć svojih nogu, pa ne treba insistirati na nošenju. Takođe, vremenom ćete verovatno poželeti i malo više vremena za sebe i doći će trenutak za odvikavanje deteta od ruku.

Međutim krajnja odluka je ipak na vama, samo se vodite bezbednosnim preporukama koje ćete dobiti uz kupljenu maramu.

Da li je marama za nošenje bebe bezbedna?

 

Jesu, ukoliko se ispuni nekoliko uslova:

 • Kupite maramu koja je namenjena za uzrast vaše bebe i ne ugrožava njen razvoj
 • Marame su bezbedne ako naučite da ih pravilno postavljate i skidate.
 • Bezbednost podrazumeva da uvek vodite računa o bebinom položaju unutar marame kako bi se izbeglo gušenje. Dakle bebin nos nikako ne sme biti prekriven tkaninom i ne sme biti onemogućen protok vazduha.

Gde nabaviti maramu za bebe?

 

Prilično su dostupne na tržištu. Možete ih kupiti u prodavnicama bebi opreme ili u specijalizovanim prodavnicama koje se bave prodajom ovih proizvoda.

Prilikom kupovine važno je da uvek odaberete prodavnicu koja garantuje autentičnost i kvalitet ovih marama. Neka vaš izbor budu provereni proizvođači, čiji proizvodi su testirani i čiji je kvalitet potvrđen.

Naravno da ćete za kvalitetnu maramu izdvojiti malo više novca, ali kada su bebe u pitanju bezbednost mora biti na prvom mestu.

Cena i iskustva

 

Cene marama zavise naravno od vrste kao i od proizvođača. Na našem tržištu se cene kreću od nekih 5000 pa idu i do 15000 dinara. 

Iskustva su uglavnom pozitivna i roditelji izjavjuju da su im marame omogućile komfor kada su svakodnevne aktivnosti u pitanju. Uspevali su sve da odrade, a da ujedno sve vreme budu sa svojom bebom u bliskom kontaktu.

 

 

Na negativnija iskustva smo nailazili kada su u pitanju uputstva vezana za stavljanje bebe u maramu i njeno vezivanje. Mnogim roditeljima su prvi pokušaji vezivanja marame bili neuspešni ili teški i to ih je obeshrabrilo.

Kada su početni koraci uspešno savladani, svakodnevno iskustvo upotrebe marame postala je uobičajena rutina.

 

Nošenje mališana na ovaj način nije novina. Vekovima unazad su se žene dovijale na razne načine kako bi uspele obaviti sve svoje aktivnosti, a ujedno biti majke. U novije vreme smo te stare metode osavremenili i dobili današnje marame, koje su zaista vrlo moćna pomagala. Sada više nema izgovora. Ruke vam mogu biti slobodne u svakom momentu, a beba sigurna i zadovoljna blizu vas.