ljuljaške za bebe

Ljuljaške za bebe i kako ih izabrati

Da li su ljuljaške za bebe zaista korisne? Na šta obratiti pažnju prilikom kupovine? Pred vama je vodič sa kojim ćete doneti pravu odluku.

Ljuljaške za bebe i njihova uloga

 

Pitate se zašto mnogi roditelji kupuju ljuljaške svojim bebama?

Zato što mogu biti korisne i to iz više razloga.

Ljuljaške pružaju odmor vašim rukama

 

Skoro je nemoguće pronaći bebu koja ne voli da provodi vreme kod roditelja u naručju. Nosanje je bebama je takoreći omiljena aktivnost koju bi praktikovali po ceo dan. Iako je uživanje u takvoj bliskosti obostrano, ruke naprosto ponekada trebaju malo slobode i odmora.

Kada dođe do toga, ljuljaška je odlično mesto u koje bebu možete spustiti i odmoriti vaše ruke ili naprosto uraditi nešto po kući. Obavljati kućne poslove sa bebom u naručju vrlo je komplikovano, zamorno, a ponekad i opasno. Zato je bolje rešenje pronaći odgovarajuću ljuljašku koja će vas makar na kratko odmeniti.

Pročitajte: Kako odvići bebu od ruku na najlakši način?

Ljuljaške umiruju bebe

 

Znate zašto je ljuljaška još dobra? Kada je beba neraspoložena, plače i ništa je ne može umiriti – ljuljaška često uspe u tome.  To čini uz pomoć stimulacije kretanja.

Ljudskom biću je u prirodi da se kreće. Bebe zato od samog rođenja preferiraju da budu nošene, pogotovo do se krećete po sobi. To jeste ponekad naporno, ali bi mogli reći da je to bebama prirodna potreba.

Ljuljaške zabavljaju  bebu

 

Moglo bi se reći da su ljuljaške i jedan lep vid zabave za vaše mališane. Dok su još male, bebe nemaju neke velike mogućnosti za zabavu i aktivnosti, pa je zato ljuljanje dobar način da se to postigne.

Zašto bebe vole ljuljanje?

 

Da li vi volite ljuljanje? Kakve emocije to budi u vama? Neko smirenje, uživanje, prosto  neke lepe emocije koje ne umete ni objasniti, zar ne?

 

njihalica za bebe

 

Moguće da je to zato što vas to podseća na sigurnost koju ste imali još u materici. Tako je i sa bebama. One su se do skoro devet meseci ljuljuškale u maminom stomaku, pa im ljuljane u njihalici za bebe pruža sličan osećaj. 

Vrste ljuljaški za bebe

 

Ranije se znalo na šta se misli pod terminom ljuljaška. U današnje vreme pod tim pojmom se podrazumeva više vrsta ovih stvarčica. Hajde da vidimo kakve sve ljuljaške za bebe danas postoje.

Električna ljuljaška za bebe

 

Sam naziv govori vam da ova ljuljaška radi na struju. To znači da je potrebno uljučiti je kako bi krenula sa ljuljanjem. Ovi modeli najčešće imaju više programa odnosno brzina kojima ljuljaju bebu. Osim toga uglavnom imaju i muziku koja dodatno doprinosi celokupnom uživanju.  

Dakle da bi vaša beba uživala potrebno je da ljuljašku uključite u struju, odaberete program ljuljanja i bebinu omiljenu numeru. Ljuljaška će sve ostalo sama odraditi što znači da su za to vreme vaše ruke slobodne, a beba na sigurnom.

Ljuljaška za bebe do 18 kg

 

Kada započnete pretragu asortimana ljuljaški za bebe, obratite pažnju za koju kilažu su predviđene. Klasične ljuljaške-njihalice uglavnom idu do 9kg bebine težine. To bi otprilike bilo do devetog meseca bebinog života. Naravno sve zavisi od bebine težine i brzine kojom napreduje.

Na tržištu možete pronaći i ljuljaške koje mogu podneti teret od 18kg, ali tu ne možemo više govoriti o bebama. Ova vrsta ljuljaški namenjena je deci do 3-4 godine i razlikuje se od klasičnih njihalica za bebe.

Ljuljaške za bebe sa tendom

 

Mnogi modeli ljuljaški imaju tendu. Osim što doprinosi estetskom izgledu, tenda može biti vrlo korisna u zaštiti od sunca ili se na nju mogu nakačiti igračke i zvečke kojima se beba može igrati dok se ljulja.

Sobne ljuljaške za bebe

 

Postoje i sobne ljuljaške koje su namenjene čak do pete godine deteta. I njih možete uzeti u obzir s tim što su one mnogo veće pa zahtevaju više prostora. Ova vrsta ljuljaški može se naći u dva ili tri položaja pa su pogodne i za tek rođene bebe.

 Muzičke ljuljaške za bebe

 

Pojedini modeli ljuljaški kao dodatnu opciju i mogučnost za uživanje, imaju i muziku. To su, kao što pogađate, muzičke ljuljaške.

Imati muziku na ovakvoj spravi vrlo je dobro jer će beba sigurno uživati .

Plastične ljuljaške za bebe

 

Od kog materijala se prave ljuljaške? Najčešće je to od plastike, ali kvalitetne plastike koja može podneti sve ono što je očekuje. Ljuljaške će sigurno imati delove koji su napravljeni i od drugih materijala poput tkanine, metala, ali plastika je negde najčešći materijal koji se koristi.

Najbolje ljuljaške za bebe

 

Da bi smo vam olakšali izbor ljuljaške, osvrnućemo se na najpoznatije i najbolje marke ovog proizvoda. 

 

 

Graco

 

Graco je ime koje se u svetu ljuljaški itekako izdvaja. Iako su njihovi modeli među najskupljima, oni se istovremeno izdvajaju i po svojim karakteristikama i kvalitetu. U zavisnosti od modela koji odaberete opredeljujete se i za funkcije koje vam ljuljaška može ponuditi. Što je model skuplji on sadrži više načina za ljuljanje i pokretanje njihalice koji će doprineti tome da se beba zabavi pa čak i umiri. 

Podrazumeva se da ovakvi modeli ljuljaški imaju i mogućnost puštanja muzike od raznih melodija do zvukova prirode.

Ingenuity

 

Ingenuity ljuljaške nalaze se na vrhu liste kada je kvalitet, ali i cena u pitanju. Ova marka izdvaja se po tome što prati trendove i potrebe savrmenenih roditelja pa samim tim poseduje mogućnost da se poveže na pametne uređaje i bebi  pusti muziku koju ste odabrali. 

Chicco ljuljaške za bebe

 

Za ime Chicco sigurno ste čuli jer je jedno od najpoznatijih. Kada je reč o ljuljaškama ovog proizvođača, može se reći da su blizu vrha liste. Chicco modeli jesu jeftiniji u odnosu na prethodna dva imena koja smo spomenuli, ali nisu manje kvalitetni. Itekako ima širok izbor, a na vama je da ga načinite.

Cam bebi njihalice

 

Sinonim za ime Cam sigurno je kvalitet i dizajn koji se izdvaja. Tako je i sa ljuljaškama. Kada je reč o ceni, ona se nalazi negde oko proseka kada su cene njihalica za bebe u pitanju.

Chipolino

 

Chipolino ljuljaške će vas sigurno oduševiti svojim prelepim dizajnom. U zavisnosti od modela, zavisi i cena kao i funkcije koje ljuljaška poseduje. Pretraživanjem tržišta vidimo da cene ovog modela naginju ka nižim cenama.

Kako se koristi ljuljaška za bebe?

 

Ljuljašku za bebe zaista nije teško koristiti.

 •  Pre nego što bebu stavite u njihalicu, proverite da li je dobro sastavljena.
 • Kada to učinite odaberite odgovarajući položaj, da li će biti ležeći ili sedeći to zavisi od starosti vaše bebe.
 • Kada ste izvršili proveru, stavite bebu u ljuljašku. Prvo što treba da uradite jeste da je vežete kaiševima kojih sigurno ima. Bez obzira koliko je vaša beba mirna i poslušna, vi je ipak vežite jer ćete na taj način biti sigurni da se neće povrediti.
 • Ukoliko je njihalica električna biće potrebno da odaberete program ljuljanja, kao i melodiju koju vaša beba voli. Zatim pritisnite dugme ili zaljuljajte bebu ukoliko ljuljaška nije na struju.

Posmatrajte bebine reakcije da vidite da li joj se sviđa, da li uživa ili je potrebno nešto promeniti.

Videćete i sami da li beba uživa. Ukoliko je dobro raspoložena i nema negodovanja, to znači da ste joj baš ugodili

Kada se bebi nešto ne sviđa ona će vam dati do znanja. Kada poželi izaći iz ljulje, počeće da plače, da pruža ruke ka vama. Jednostavno ćete videti da nešto nije kako treba.

Mnogi roditelji su u dilemi oko toga koliko dugo ljuljati bebu. Za to nema nekog konkretnog odgovora.

Granica nema, ali lekari savetuju da to ipak bude tokom bebinog budnog stanja ,a da spavanje ostavite za udoban krevet na kojem ćete se zajedno sa bebom izvrnuti.

Postoji jedna opasnost vezana za uspavljivanje bebe u ljuljašci. Iako je to negde najlakši način da beba utone u san, može doći do stvaranja navike od koje ćete je teže odvići. Mnoge bebe neće da zaspu drugačije osim u ljuljašci.

Često se dešava da roditelji kupe najskuplju ljuljašku, a da beba nikako ne želi provoditi vreme u njoj.To ne možete znati unapred, ali da bi to što više predupredili poslušajte par saveta kako da odaberete ljuljašku. To vam može pomoći da smanjite šansu za odbijanje ljulje.

O čemu voditi računa pri kupovini?

 

Kada odete u prodavnicu očekujte da vas zapljusne ogromna ponuda ovih proizvoda. Tada ćete se zapitati, a kako da odaberem pravu? Evo nekih saveta o čemu da vodite računa:

 • Kvalitet mora biti na prvom mestu kada je kupovina bebi opreme u pitanju. Sa tim nema šale, jer ti predmeti moraju biti izdržljivi i bezbedni za vaše mališane. To možete proveriti u papirima proizvoda koji kupujete, a možete zaključiti i na osnovu dužine garancije koju daje proizvođač. Nije na odmet da se posavetujete  i sa roditeljima koji su već kupili ljuljašku koju i vi želite i samim tim se uverite u njen kvalitet. Ukoliko ne poznajete nikoga ko je kupio ovaj proizvod,  možete da posetite neki forum na ovu temu.
 • Osim kvaliteta bitno je i do koliko kilograma tereta može biti u ljuljašci. Mnogi roditelji kupuju ljuljašku na duže staze pa im je potreban model koji to može podneti.
 • Obratite pažnju na programe koje njihalica ima, koliko ima brzina pokreta, koliko melodija, da li ima mogućnost povezivanja na pametne uređaje. Mladim generacijama ovaj aspekt je posebno važan. Naš savet je da prilikom kupovine isprobate melodije koje ljuljaška ima. Tako možete  videti da li su prijatne vašem uhu jer ćete ih i  vi i beba vrlo često slušati narednih meseci pa treba barem malo i da uživate u njima.
 • Vodite računa o veličini ljuljaške kako vam ne bi zauzela dragocen prostor u kući.

Ljuljaška za bebe i mere bezbednosti

 

Bebi oprema uvek mora zadovoljavati kriterijume koji se tiču bezbednosti. Pod tim se podrazumeva kvalitet materijala od kojeg se izrađuju, nosivost težine, postojanje potencijalno  opasnih iili oštrih delova na kojima bi se beba mogla povrediti. 

 

najbolje ljuljaškke za bebe

 

Ukoliko se ljuljaška već našla u prodavnici to znači da poseduje sertifikat odnosno da zadovoljava standarde bezbednosti.

Izbegavajte kupovinu neproverenih imena ljuljaški na neproverenim mestima i sajtovima. Tako ćete biti sigurni u ono što radite i kupujete.

Ukoliko ste kupili ljuljašku onda treba da vodite računa o njenom bezbednom postavljanju.

Neka uvek bude na ravnoj površini i da vam bude na oku jer uprkos svim merama opreza uvek se može desiti nešto neočekivano.

Nova ili polovna ljuljaška za bebe?

 

Da li ćete kupiti novu ili polovnu ljuljašku za bebe, samo je na vama. Dakle vi donosite tu odluku u skladu sa svojim željama i mogućnostima.

Nova ljuljaška je verovatno bezbednija opcija jer će je vaša beba prva koristiti nakon sklapanja. Ni polovna nije ništa manje bezbedna, ali se mora proveriiti da nema nekih oštećenja koji mogu narušiti bezbednost.

Ako kupite polovnu njihalicu, vodite računa i o higijeni pa navlaku koja se uglavnom može skidati dobro operite.

Cena i gde kupiti?

 

Njihalice i ljuljaške za bebe možete kupiti u svim prodavnicama koje se bave prodajom bebi opreme poput Aksa, Kiddy Joy, Menda i mnogi drugi. Ne prodaju ih samo ova poznata imena, već se njihalica može kupiti i u lokalnim prodavnicama za decu.

Kada je reč o ceni, ima ih za svačiji džep. Cene se kreću od nekoliko hiljada dinara, uglavnom 4000-5000 dinara, pa sve do 35000 dinara. 

 

 

Do kada koristiti ljuljašku za bebe?

 

Do kada ćete koristiti ljuljašku za bebe zavisi od nekoliko faktora:

 • Pre svega zavisi od toga do koliko kilograma je ljuljaška namenjena. Dakle ako ste kupili proizvod na kojem piše da se može koristiti recimo do 9kg, onda poštujte tu preporuku jer svako prekoračenje može dovesti do toga da se ljuljaška ošteti ili pukne i da se beba povredi.
 • Drugi važan faktor za dužinu korišćenja ljuljaške jeste bebina želja da bude u njoj. Pojedine bebe se umire ili lepo zabave svaki put kada su u ljuljašci. Sa druge strane ima mališana koji u jednom momentu krenu da plaču kada se nađu u njihalici, negoduju, pokušavaju da izađu, guraju pojaseve. To je jasan znak da je vreme za neko drugo pomagalo.

Kako bebu odvići od ljuljaške?

 

Što beba više i duže vremena provodi u ljuljašci, biće teže da je odviknete od nje. Zato na vreme vodite računa o mnogim stvarima, a da bi prekinuli ovu naviku možete uraditi sledeće:

 • Postepeno smanjujte dužinu vremena koje će beba provoditi u ljuljašci.
 • Ne uspavljujte je ljuljanjem, već je stavite u krevetac kada vidite da je pospana. Pročitajte kako uspavati bebu.
 • Navikavajte je da budne periode tokom dana provodi na ravnoj površini i u igri ili u ogradici za bebe, a ne pasivno ležeći u ljuljašci.

Šta zaključujete nakon svega ovoga? Da li je pametno kupovati ljuljašku?

ČIni se da ima dobrih strana kao što je umirivanje i zabavljanje bebe. Iako ljuljaška može biti dobar animator i mesto za predah, ne zaboravite da bebu ipak ne uspavljujete u njoj već u krevecu koji je najbolji za bebina leđa.

Koliko god vam ova sprava olakšavala svakodnevnicu, ne preterujte sa njenom upotrebom. Bebi je ipak mesto na ravnoj površini, a vreme treba  da provodi aktivno manipulišući predmetima oko sebe i to u položaju na stomaku.