čišćenje bebinih ušiju

Kako očistiti bebi uši na pravilan i bezbedan način

Kako očistiti bebi uši na pravilan i bezbedan način? Da li u te načine spadaju štapići za uši ili se koriste drugačije metode? Saznajte.

Ovo su važna pitanja na koje treba pronaći tačne odgovore i sačuvati bebine uši od povređivanja i dodatnih komplikacija. Mi smo te odgovore pronašli, a u nastavku teksta i vi imate priliku da saznate kako da svojoj bebi očistite uši.

Šta je ušni vosak i kada se stvara kod beba?

 

Da li ste čuli za ušni vosak ili stručno rečeno cerumen? To je supstanca koju često zovu i ušna mast.

Žućkasto braonkaste  je boje i baš zbog prisustva tog voska želimo bebi da očistimo uši smatrajući da on ne treba da bude unutra. Međutim lekari ne kažu tako.

Ušni vosak je zapravo prirodna supstanca. Ona nastaje kako bi zaštitila bebine uši, tačnije ušni kanal i bubnu opnu od ulaska prljavštine i stvaranja infekcije.

Vosak je vrlo česta pojava kod mališana, ali kao što vidite nema potrebe da ga uklanjate iz unutrašnjosti uha jer uglavnom spontano nestaje i ne stvara nikakve probleme. Količina ovog voska se povećava onda kada on ne izlazi iz ušiju dovoljno brzo, a stvara se nova količina. 

 

 

Problem nastaje onda kada krenemo da uklanjamo vosak iz ušiju na nepravilan način. Roditelji vrlo često sami naprave bebi problem, jer ne znaju koji su to pravilni načini čišćenja bebinih ušiju, pa neretko vosak gurnu dublje u ušni kanal i naprave čep koji pogoršava čitavu situaciju. 

Kako očistiti bebi uši pravilno?

 

Jako je važno znati da se bebine uši ne čiste na isti način kao uši kod odraslih ljudi. Zapravo je postupak potpuno drugačiji jer se time osigurava da ne dođe do povređivanja ušiju i nepotrebnog komplikovanja zdravstvenog stanja. U nastavku saznajte sve o metodama čišćenja ušiju i zapamtite šta je bezbedno činiti, a šta ne. 

Koliko često čistiti uši bebi

 

Na ovo pitanje vam ne možemo dati potpuno konkretan odgovor. Naravno da bi bilo dobro svakodnevno pravilno očistiti bebine uši, ali vrlo često nailazimo na preporuku da se to radi prilikom kupanja bebe. Ako se držite ovog saveta onda detetu čistite uši tako, a lekari kažu da je mališanima sasvim dovoljno dva do tri kupanja nedeljno sa pažljivo odabranim proizvodima.

Prava kupka za negu bebine kože na biljnoj bazi i bez agresivnih sastojaka, uticaće na poboljšanje njenog kvaliteta, a ujedno ćete se rešiti suve kože i ekcema. Marija je podelila svoju priču o tome kako je pobedila suvoću kože kod njenog mališana i šta joj je u tome pomoglo. Saznajte o čemu je reč. Njena priča je na ovom linku: https://rastimozdravo.com/dr-pilar-kupka-za-bebe-licno-iskustvo/

Ok, znači uši čistimo prilikom kupanja, ali čime? Kako?

Da li koristiti štapiće za čišćenje bebinih ušiju

 

Stručnjaci izričito zabranjuju upotrebu štapića za uši kod beba.

Da, dobro ste pročitali. Štapići za uši ne dolaze u obzir kada je u pitanju čišćenje unutrašnjeg uha. To se pogotovo odnosi na redovne štapiće koje koriste odrasli.

U novije vreme postoje štapići za uši sa graničnikom koji su namenjeni najmlađima i taj graničnik zapravo sprečava da on uđe dublje u uši nego što je bezbedno. Međutim i sa njima treba biti vrlo oprezan, a još sigurnija varijanta je da se uopšte ne koriste kada je higijena ušiju beba u pitanju.

U bebin ušni kanal se ne stavlja nikakav strani predmet, jer može doći do probijanja bubne opne i posledica po bebin sluh.

Osim toga štapić neće ukloniti vosak koji je u ušima, samo će ga gurnuti dublje u ušni kanal, a ujedno može napraviti dodatni problem u vidu čepa. 

Štapiće za uši možete koristiti jedino za čišćenje spoljašnjih delova ušiju. Možete ih nakvasoti pre upotrebe kako bi bili mekši.

Preporuka je da se u prvim mesecima života bebinih ušiju čisti jednom u 10 dana specijalnim pamučnim štapićima sa graničnikom.

Čišćenje bebinih ušiju gazom

 

Gaza odnosno tupfer je jedan od bezbednih načina za čišćenje bebinih ušiju, tačnije za čišćenje spoljašnjih delova ušne školjke. Koristite gaze za ovu namenu, a  evo kako da to radite korak po korak.

  • Prvi korak u ovom procesu bio bi sipanje tople vode u posudu
  • Zatim uzmite čistu gazu ili tupfer.
  • Potom je neophodno da je potopite u toplu odnosno mlaku vodu koja je prijatne temperature za bebu.
  • Zatim nežno krenite sa čišćenjem bebinih ušiju. Zapamtite da ne treba čistiti unutrašnjost ušiju već samo ušnu školjku i predeo iza nje.

Još jednom naglašavamo da gaza ili krpica koju koristite ne sme da završi u bebinom ušnom kanalu. U tim situacijama može doći do oštećenja ili stvaranja čepa ukoliko se vosak gurne još dublje u uvo umesto da se izvadi iz ušiju.

Koža iza bebinih ušiju može se čistiti češće, nakon svakog umivanja. Ovde je već drugačija situacija, tu se može skupiti  prljavština od znoja, od mleka koje recimo beba bljucne ležeći, sakupljaju se ostaci sredstava za pranje i kupanje…Jednostavno prebrišite pamučnom krpicom ili blaznicom.

Kapi za čišćenje bebinih ušiju

 

Još jedna od metoda za čišćenje ušiju mališana je uz pomoć kapi specijalizovanih za ovu namenu. To je vrlo nežan i prijatan način da uši očistite od voska ukoliko vam je pedijatar tako preporučio. Dakle nikako ih nemojte kupovati i koristiti na svoju ruku već isključivo po preporuci pedijatra.

 

kapi za čišćenje bebinih ušiju

 

Kapi se koriste tako što se po nekoliko kapi ukapa u bebine uši. Uvek se tačno precizira doza, jer broj kapi zavisi od starosti deteta, a sigurno da i priroda problema utiče na dozu.

Ukoliko je pedijatar preporučio da ih koristite, u nastavku vam dajemo detaljno uputstvo kako da ih pravilno i bezbedno upotrebite.

  • Prvi i vrlo važan korak jeste da sve što vam treba  pripremite i držite pri ruci kako bi procedura što kraće trajala. Imajte na umu da bebe znaju biti uznemirene kada se radi ovako nešto poput čišćenja ušiju.
  • Ukoliko su vam kapi pri ruci, bebu okrenite na bok tako da uho u koje treba staviti kapi bude gore. Zatim ukapajte preporučeni broj kapi. Važno je da ispratitie ovaj korak kako bi kapi ušle u unutrašnjost uha i odradile svoje.
  • Bebu držite u ovom položaju desetak minuta ili onoliko minuta koliko piše u uputstvu. U zavisnosti od starosti bebe ovaj korak može biti vrlo izazovan jer neće svaka beba mirovati na boku desetak minuta. Zato neka vam pri ruci bude i neki vid zabave ili druga osoba koja će zabaviti bebu dok je vi držite u položaju na boku.
  • Nakon toga bebu okrenite na drugi bok kako bi kapi iscurele iz uveta. Za to vam je potrebno da spremite i neku podlogu ili maramicu na koju će vosak iscureti.

Hidrogen za bebine uši

 

Kada je reč o hidrogenu moramo reći da nismo naišli na konkretne preporuke i zabrane kada je ova tema u pitanju. Jedan izvor čak nudi i recept za ovaj način čišćenja ušiju.

Međutim mi vama savetujemo da hidrogen nikako ne koristite osim ako to ne preporuči lekar u određenim situacijama.

Uvek imajte na umu bebinu bezbednost i zdravlje. Sa ušima se ne treba igrati jer se čulo sluha vrlo lako može oštetiti bez potrebe.

Fiziološki rastvor za bebine uši

 

Iako se fiziološki rastvor nalazi u širokoj primeni kada su bebe u pitanju, ne savetujemo da ga na svoju ruku koristite za čišćenje bebinih ušiju. Bilo koju tečnost koja nije voda koristitie isključivo po preporuci lekara.

Da li bebi sme da uđe voda u uši?

 

Kada se bebe kupaju roditelji obično vode puno računa da bebi voda ne uđe u uši i ne stvara neprijatnost. Međutim koliko god da se pazi,  to je vrlo  teško izbeći pogotovo ako se pere kosa i glava.

Dobra vest je da ne treba brinuti. Voda kako uđe u uši tako i izađe. Dovoljno je samo da bebu prebrišete peškirom kada voda iscuri i to je sve, ali ipak pokušajte da to izbegnete kad god je moguće.

Ukoliko bebu kupate, a ne perete joj kosu manja je šansa da će joj voda ući u uši. Najčešće se to dešava kada treba oprati bebinu kosu. Slivanje vode u uši možete izbeći tako što ćete glavu kvasiti uz pomoć manje posude i voditi računa da polako sipate vodu. Takođe, postoje i posebni šeširići za ove namene koji sprečavaju da voda ulazi u oči i uši. Zatim nanesite šampon za bebe, a ispiranje uradite na isti način.

Dok to radite važno je i kako bebu držite tokom kupanja. Bebine nogice treba da budu u vodi, telo je naslonjeno na vašu podlakticu, a  dlanom držite bebinu glavu. Možete i bebine uši blago saviti prema glavi uz pomoć vaših prstiju i to će sprečiti da voda uđe u uši.

 

 

Ne brinite od vode neće nastati infekcije ušiju. Do infekcija dolazi kada se u ušima nađu bakterije ili kada koristimo štapiće za čišćenje ušiju.

Kako sprečiti ulazak vode u uši? 

Možete da koristite posebne silikonske ili vodonepropusne čepiće za uši kako bi sprečili ulazak vode u ušni kanal tokom vodenih aktivnosti. Ovi čepići mogu efikasno zaštititi bebine uši od vode, ako vas to zabrinjava.

Šta ne koristiti za čišćenje bebinih ušiju?

 

Da bi očistili bebine uši ljudi su se dovijali na razne načine, otuda i toliki broj metoda. Međutim treba znati koje nikako ne bi trebalo koristiti.

 

kako očistiti bebine uši

 

U nastavku saznajte šta se ne preporučuje:

  • Ne ukljanjajte ušni vosak ni sa čim što nisu gaza ili ušne kapi. Pogotovo je akcenat na tome da se ne guraju prsti u ušni kanal ili pamučna krpa obmotana oko prsta. Na ovaj način možete oštetiti bupnu opnu ili dovesti do stvaranja čepa.
  • Savetujemo vam da ne koristite bilo kakve tečnosti ili predmete koje su tvorevina naroda, kao ni vosak za uši.

Vodite se isključivo  medicinskim preporukama i preparatima.

Kada se obratiti lekaru zbog prljavih bebinih ušiju

 

Možda to niste znali, ali sasvim je normalno i poželjno da postoji određena količina voska u bebinim ušima. To nije zabrinjavajuće stanje, već je i poželjno. Zato, oko toga ne treba praviti paniku i ići kod lekara sve dok beba nema bolove, ne trpi peckanje, reaguje na zvuk i dobro čuje.

Međutim kada dođe do komplikacija i beba oseća bolove ili druge neprijatne senzacije, tada treba otići kod lekara na pregled. Isto tako, ako beba gurne nešto u svoje uho.

Kako sprečiti bebu da gurne stvari u uho?

Treba da budete pažljivi i da držite oštre i male predmete van domašaja bebe ( kao što su šibice, čačkalice, ili sitni delovi igračaka koji bi mogli biti uvučeni u uho) . Podstičite bezbednu igru i nadzirite bebinu okolinu kako bi se minimizirao rizik od povreda ili problema sa ušima uzrokovanih guranjem predmeta u uho.

Osim toga može se desiti da beba prestane da reaguje na zvuke na koje je do sada reagovala. To je alarm za uzbunu i odlazak kod pedijatra. Tada se utvrđuje stanje i odlučuje o vrsti intervencije koja će biti odrađena.

Naizgled naivna tema, a zapravo može poslužiti tome da se spase sluh mnogim bebama ukoliko se roditelji edukuju o pravilnom načinu čišćenja bebinih ušiju.

Naravno da je higijena važna, ali u ovom slučaju moramo voditi računa i o dobrobiti bebinih ušiju kao i čulu sluha koje je u razvoju i od neprocenjive važnosti za ceo život.