beba ujeda dok doji

Beba ujeda dok doji? Saznajte razlog!

Želite da dojite, ali beba ujeda dok doji i to vam smeta? Evo šta može biti uzrok. Olakšajte podoje uz pomoć ovih korisnih saveta.

Zašto dolazi do toga da beba grize bradavicu i kako da to sprečite otkrićete u nastavku teksta i sigurni smo da će vam naredni podoji biti mnogo prijatniji.

Zašto beba ujeda dok sisa?

 

Do sada je sve bilo u najboljem redu tokom podoja i odjednom se dešava nešto čudno? Beba malo, malo, pa vas ujede, vuče bradavicu, grize je? Dolazi do toga da vam krenu i suze na oči od bola?

Ako je tako niste jedini. Iako to nije za utehu , veliki broj mama prolazi kroz ovo iskustvo, a usled bolnih podoja mnoge i odustaju od dojenja.

Stručnjaci razlog za ovakvo bebino ponašanje otkrivaju u odnosu na to da li se ujedanje dešava na samom početku podoja ili pri kraju. U odnosu na to, u nastavku govorimo o razlozima ujedanja beba tokom podoja. 

 

beba grize bradavicu

 

Najčešći razlozi za ovakvo bebino ponašanje su:

Nepravilan položaj tokom podoja

 

Kada započinjete sa dojenjem jako je važno da se informišete šta znači pravilan podoj odnosno koji je pravilan položaj tokom dojenja. Ukratko, to bi bio položaj u kojem je beba na dojci, a ne dojka na bebi.

Druga stvar na koju treba obratiti pažnju jeste kako beba uhvati bradavicu. Dakle vodite računa da je bradavica skroz u bebinim ustima, a na da bude obuhvaćen samo vrh bradavice jer to ume da stvara bol i beba lakše može da vas ugrize.To znači da ako se ujedanje dešava na samom početku podoja ovo bi mogao biti razlog.

Stimulisanje otpuštanja mleka

 

Još jedan mogući razlog ujedanja bradavice na početku podoja jeste stimulisanje mleka, odnosno stimulisanje otpuštanja mleka iz dojke. Refleks odpuštanja mleka ne dešava se istom brzinom kod svih mama. Ako je beba jako gladna, a mleko nikako da krene, onda je logično zašto usled tog nezadovoljstva grize i povređuje bradavicu.

Privlačenje pažnje

 

Ako se griženje bradavice dešava kasnije tokom podoja, čest razlog tome zna biti privlačenje pažnje. Mnoge bebe vole da imaju svu maminu pažnju, pa ako je ne dajete u dovoljnim količinama beba će vas opomenuti upravo na ovaj način.

Gubitak zainteresovanosti za podoj

 

Ujedanje bradavice pri kraju podoja uglavnom se objašnjava time da je beba već sita i gubi zainteresovanost za podoj. 

Nicanje zubića

 

Nelagodnost povezana sa nicanjem zubića i bolnim desnima može takođe biti uzrok ujeda. Vrlo dobro znate da bebe u periodu nicanja zubića grizu sve što im se nađe pri ruci. Kada je bol i iritacija izražena, vrlo lako se olakšanje postiže i na ovaj način, naravno samo u bebinu korist.

Smanjena produkcija mleka u dojkama

 

Smanjena produkcija mleka u dojkama može biti razlog da vas beba ujede. Kada nije dovoljno sita, a mleka iz nekog razloga više nema ovakav scenario se često dešava. Kod nekih žena vremenom dođe do smanjenja količine mleka usled nekih hormonskih promena, nove trudnoće ili uzimanja određene terapije. Vodite računa o bebinim potrebama za mlekom, pa ukoliko ga nema dovoljno možda je vreme da porazmislite o alternativi i o uvođenju mlečne formule.

Zdravstveni problemi

 

Prehlada, zapušen nosić, upala ušiju i slična stanja izazivaju veoma neprijatne simptome bebi. Usled svih tih poteškoća bebi je teško da sisa, guta, samim tim i diše pravilno. Kada se sastave sve te poteškoće može doći do toga da beba usled nezadovoljstva ili bolova ugrize vašu bradavicu.

Šta je razlog ovakvom ponašanju ostaje vam samo da otkrijete.

 

 

Imajte na umu da ponekad nije samo jedan uzrok ovakvog bebinog ponašanja već više njih. Ukoliko uspete da otkrijete to je odlično. To vam pruža mogućnost da popravite situaciju, a kako to učiniti o tome govorimo u nastavku teksta.

Kako sprečiti bebu da ujeda tokom podoja?

 

Da bi sprečili ujedanje tokom podoja prvo je potrebno otkriti šta je pravi uzrok takvog bebinog ponašanja. Dakle dobro pročitajte prethodni odeljak teksta koji govori o mogućim razlozima i posmatrajte ponašanje vaše bebe tokom nekoliko podoja. Kada utvrdite razlog i period tokom kojeg se to dešava onda možete preduzeti neke od sledećih mera koje se uglavnom baziraju na prevenciji da dođe do ujeda.

  • Ako je uzrok ujeda to što kasni refleks otpuštanja mleka onda pre samog podoja probajte malo stisnuti dojke kao da se izmlazate. Tako će mleko krenuti čim bebu stavite na dojku. Sličan efekat možete postići i masažom dojki koja će doprineti tome da podoj bude prijatniji.
  • Ukoliko se problem javlja pri kraju podoja kada beba gubi interesovanje onda jednostavno prekinite podoj na vreme ili promenite dojku. 
  • Kada je nicanje zubića problem, tada se savetuje da pre samog podoja bebi date glodalicu koju može gristi kako bi se smanjila nelagodnost.
  • Starijoj bebi se možete obratiti i rečima  i reći joj “Ne gristi mamu”. Sve zavisi  o kojem uzrastu govorimo. Ukoliko vaša beba inače razume šta znači reč “Ne” onda je možete upotrebiti i u ovoj situaciji.
  • Još jedan način da bebu naučite da ne grize jeste da je nakon svakog ugriza nežno sklonite sa dojke. Na taj način ćete je “naučiti” da nakon takvog ponašanja više nema sisanja. Naravno da nije cilj kazniti bebu već podoje učiniti prijatnim.
  • Probajte da izbegnete burnu reakciju nakon ujeda u vidu vikanja ili naglog sklanjanja bebe sa dojke. Reagujte što smirenije jer će doći do kontraefekta i beba vas usled straha i uznemirenosti može povrediti još više.
  • Ponudite bebi zamenu za dojku u vidu glodalice. Ako beba krene da vas ujeda vi joj umesto bradavice dajte glodalicu i tako joj dajte do znanja da se dojka ne ujeda.
  • Ponekad bebama ne odgovara položaj u kojem sisaju. Recimo kada im je zapušen nosić sigurno im je prijatnije kada je glava uzdignuta kako bi lakše disale tokom sisanja, a to se može postići tako što beba sedi tokom podoja. Probajte da promenite položaj, možda će to dovesti do poboljšanja. Možda od koristi može biti i jastuk za dojenje da lakše namestite bebu.

Kako sanirati rane na bradavicama od ugriza bebe?

 

Kada beba grize bradavicu to nije problem samo  tokom podoja već posledice ostaju u vidu rana na bradavicama. Ovakve posledice su vrlo neprijatne i bolne i otežavaju svaki naredni podoj ukoliko se ne saniraju kako treba može doći i do težih komplikacija u vidu infekcija.

 

beba ujeda dok sisa

 

Evo nekoliko efikasnih načina da se to učini.

Izmlazajte se par dana

 

Ako vam je beba nanela teže povrede na bradavicama nije na odmet da se nekoliko dana izmlazate i bebi date mleko na flašicu. Naravno da ova situacija nije razlog za prekidanje dojenja i uskraćivanja majčinog mleka bebi. Izmlazanje je odličan način da zadovoljite bebine potrebe, a svoje bradavice sanirate.

Konsultujte lekara

 

Ukoliko su rane na bradavicama  ozbiljnije do te mere da popuca koža onda nije na odmet da se obratite i lekaru. Ovakve povrede mogu dovesti do infekcija koje će samo produžiti vreme oporavka i situaciju dodatno zakomplikovati. Lekar će vam dati odgovarajuću terapiju kako bi ste se što pre vratili jednoj od najlepših aktivnosti sa bebom, a to je svakako dojenje.

Najčešća terapija za ovaj problem je u vidu krema za bradavice. Iako se u prodaji može naći veliki broj proizvoda za ovu namenu možda je ipak najbolje da se posavetujete sa stručnjakom oko izbora kreme koja je bezbedna za vas i bebu,

Fiziološki rastvor

 

Fiziološki rastvor se često preporučuje za rešavanje problema sa bradavicama jer on umiruje bradavice i pomaže u zaceljivanju rana. Njega na dojke možete naneti recimo uz pomoć bočice sa raspršivačem nakon svakog podoja. Iako je to jedna “kućna” metoda koju mnoge žene koriste, za svaki slučaj se posavetujte i sa lekarom.

Oprezno sa lekovima protiv bolova

 

Mnoge mame posegnu za lekovima protiv bolova kada više ne znaju kako da reše problem. Sa tim budite vrlo oprezni jer se tokom dojenja ne smeju uzimati bilo koji lekovi. Za primenu svakog leka prethodno se informišite kod stručnjaka.

Silikonske bradavice i komprese

 

Još jedan način da zaštitite bolne bradavice jeste uz pomoć korišćenja silikonskih bradavica. To je odličan način da tokom bolnih dana nastavite sa dojenjem uz minimalno muke i bola. Jednostavno postavite silikonsku bradavicu na svoju i svojoj bebi osigurajte najbolji obrok.

Ukoliko niste čuli za komprese za dojilje u ovom slučaju i one mogu biti efikasne jer umiruju bolne bradavice, sprečavaju mastitis i doprinose zarastanju rana.

 

 

Da li je ujedanje znak da bebu treba odviknuti od dojenja?

 

Ujedanje tokom podoja ume biti vrlo neprijatno i bolno, ali svakako nije znak da bebu treba odvikavati od dojenja. 

Blagodeti dojenja su višestruke i time ulažete u bebinu budućnost kada je zdravlje i imunitet u pitanju. Zato se  i savetuje da dojenje traje što duže. Ova neprijatnost tokom podoja je uglavnom privremena. Zbog toga  se potrudite da utvrdite razlog ovakvog stanja i probajte da ga otklonite kako bi sa vašom bebom uživali u tim neprocenjivim momentima.

Iskustva

 

Iskustva sa ujedanjem za bradavicu su uglavnom bolna i neprijatna. Ne biste verovali koliki broj mama se u nekim momentima susrelo sa ovom neprijatnošću.

Veliki broj žena je zbog toga prestalo dojiti svoju bebu. Iako su se kasnije pokajale zbog toga, u tom momentu nisu pronašle odgovarajuće rešenje za ovaj problem, a bol je kako kažu bio nesnosan.

Sa druge strane ima i onih mama koje su bile uporne. Tražile su uzrok i rešenje i uspešno su prevazišle ovu krizu koja se vrlo često dešava.

O dojenju se  u poslednje vreme zaista jako puno govori. Svi ga potenciraju jer je zaista od neprocenjivog značaja za zdravlje svake bebe. Naravno da ima i svojih lošijih odnosno težih strana kao što je ujedanje tokom podoja, ali sve se može prevazići. Budite uporni i ne odustajte već pronađite način da svoju bebu odviknete od ujedanja dojke i uživajte u narednim podojima koji će sigurno biti mnogo prijatniji.

Izvori:

https://www.healthline.com/health/breastfeeding/nipple-biting
https://www.medela.us/breastfeeding/articles/4-reasons-babies-bite-while-breastfeedinghttps://www.todaysparent.com/baby/breastfeeding/ouch-what-to-do-if-your-baby-bites-during-breastfeeding/
https://raisingchildren.net.au/newborns/breastfeeding-bottle-feeding/breastfeeding-challenges/breast-refusal-biting
https://www.nct.org.uk/baby-toddler/feeding/common-concerns/breastfeeding-why-babies-may-bite-and-how-stop-it
https://www.breastfeeding.asn.au/bf-info/common-concerns%E2%80%93baby/biting