krema za sunčanje za bebe

Krema za sunčanje za bebe: vodič za pravilan izbor

Koja krema za sunčanje za bebe je najbolja? O čemu voditi računa prilikom kupovine? Ovaj tekst biće vaš kompletan vodič na ovu temu.

Za početak, da rešimo osnovu nedoumicu.

Krema za sunčanje za bebe – da ili ne?

 

Kratko i jasno: da – ali vodite računa o uzrastu.

 U zavisnosti od bebinog uzrasta koristi se odgovarajuća krema za sunčanje.

Kada znate da će beba sigurno biti izložena sunčevim zracima duže vreme, bez mogućnosti da je na drugi način zaštitite, tada obavezno nanesite kremu za sunčanje na one delove tela na kojima je koža najviše izložena suncu.

Koju kremu naneti? Kada? Kako i na kom uzrastu bebe?

Sve vam to otkrivamo u nastavku!

Kada se sme koristi krema za sunčanje za bebe?

 

Iako je odgovarajuća zaštita od sunca zaista neophodna svim mališanima, zaštita u vidu kreme se ne može koristiti baš na svakom uzrastu. 

Preporuka mnogih lekara je da se zaštitna krema ne nanosi na kožu beba mlađih od 6 meseci.

Razlog leži u vrlo senzitivnoj koži, koja još uvek nije u potpunosti razvila svoju zaštitnu barijeru, pa je osetljiva na preparate koji joj nisu prilagođeni.

 

zaštita od sunca za bebe

 

Sa druge strane mnogi lekari zagovaraju stanovište da je bolje bebi naneti kremu za sunčanje ukoliko znate da će biti izložena suncu neko vreme, a da je potom  što pre isperete sa bebine kože. Kako kažu, manja je šteta od korišćenja tih krema, nego od opekotina od sunca i oštećenja do kojih mogu dovesti  sunčevi zraci.

Ukoliko se i vama javi  potreba da bebu privremeno zaštitite od sunca, onda se potrudite da nakon skidanja kreme za sunčanje, bebinu kožu negujete prirodnim preparatima. Mališane okupajte kupkom na bazi žitarica koje će kožu negovati i umiriti je nakon izlaganja suncu, a na koži koristite samo preparate na biljnoj bazi.

Tanja se uverila koliko je važno voditi računa o kvalitetu i sastavu kreme koja dolazi u kontakt sa kožom njenog deteta. Ako neko zna šta je borba sa iritacijama – znaju ona i njena beba.  No, to je sada iza njih. Život ju je naučio neku drugu lekciju, pa ako neko zna kako se izboriti sa iritacijama i sprečiti njihovu pojavu – zna Tanja. Šta je njoj pomoglo i napravilo preokret u nezi kože, saznajte iz njene lične priče koja je na ovom linku: https://rastimozdravo.com/nikad-ne-bih-koristila-ni-jednu-drugu-kremu-za-pelensku-regiju/

Ukoliko ipak ne želite da eksperimentišete sa kremama za sunčanje, onda se potrudite da bebama mlađim od šest meseci nađete odgovarajuću zaštitu u vidu bezbedne hladovine, kišobrana za kolica, šeširića, dugih rukava i nogavica ukoliko nije pretoplo. Poenta je samo da bude što manje izlaganja direktnom suncu.

Kakvu kremu za sunčanje birati ?

 

Ukoliko je vaša beba napunila šest meseci starosti, tada je u potpunosti bezbedno korišćenje kreme za sunčanje za bebe.

Ipak, prilikom kupovine budite obazrivi i vodite računa o sastavu kreme. Evo koje kriterijume bi krema trebala ispunjavati da bi je smatrali odgovarajućom za decu:

 • Vrlo važan kriterijum za izbor kreme jeste zaštitini faktor koji ima oznaku SPF (sun protection factor). Ono što vam je za bebu potrebno svakako je što veći zaštitni faktor najbolje SPF 50+, a poželjno je barem SPF 30 koji ima vrlo visok procenat zaštite od čak 97%.
 • Lekari uvek savetuju da se za mališane bira mineralna krema. Zašto? To ćete saznati  u posebnom odeljku teksta  koji se bavi isključivo ovom vrstom kreme.
 • Birajte kreme na kojima je jasno naznačeno da su proizvedene za bebe.
 • Izbegavajte kreme koje u sebi sadrže oksibenzon, jer on utiče na hormonski status. Takođe obratite pažnju da li krema sadrži nepoželjne sastojke poput parabena, boja, parfema i ostalih sastojaka koji bi mogli nepovoljno uticati na zdravlje i na bebinu kožu i iritirati je.
 • Stručnjaci savetuju da izbegavate zaštitu u vidu spreja. Iako je on vrlo jednostavan i pogodan način za nanošenje, nije baš bezbedan. Kao prvo, kada duva vetar lako ga raznese na sve strane pa se na koži ne zadrži dovoljna količina spreja. Kao drugo, može se desiti da beba udahne sprej dok ga koristite, a to nikako nije poželjno ni dobro. Zato se i savetuje zaštita u vidu kreme ili losiona, koji se temeljno nanese na kožu i bude upijen u dovoljnoj meri da obezbedi zaštitu.
 • Uvek se opredeljujte za vodootpornu kremu. Nemojte se zavaravati, ne postoji krema koju voda ne može da ispere sa kože vaše bebe. Međutim, ako se opredelite za vodootpornu kremu, ona će se na koži mališana zadržati do 40 minuta. Dakle ako ste na kupanju, namažite bebu i 40 minuta ste sigurni da je zaštićena od sunca.  Pojedini brendovi naglašavaju da njihovi proizvodi pružaju zaštitu do čak 80 minuta.

Mineralna krema za sunčanje za bebe

 

Sada smo došli do odeljka koji govori o mineralnim kremama za sunčanje. Njihova glavna prednost je u  tome što prirodni  minerali odbijaju štetne sunčeve zrake već na samoj površini bebine kože. Dakle nema prodiranja u kožu, već se zraci odbijaju na samoj površini. Minerale bebina koža ne upija za razliku od sastojaka ostalih hemijskih krema. 

 

Još jedna prednost ovih krema je u tome što uglavnom ne sadrže štetne sastojke koje smo već spomenuli. Glavni sastojci mineralnih krema uglavnom su titanijum dioksid i cink oksid koji ne dovode do iritacije kože.

Posebno je pogodna za osetljive delove tela gde je koža tanja i senzitivnija poput nosa, obraza, ramena, ušiju. Složićete se da ovi delovi tela najbrže i najviše izgore.

Štetni sastojci u kremama za sunčanje kod bebe

 

Vodite računa o sastavu kreme za sunčanje koju kupujete za svoju bebu. Ono što treba da izbegavate, između ostalog  su:

 • Oksibenzon je prvi na listi štetnih sastojaka koje obavezno treba preskočiti kada je nega bebine kože u pitanju. Osim što uzrokuje iritacije i alergijske reakcije, kod mališana može značajno uticati i na hormonski status.
 • Homosalat je još jedan vrlo nepoželjan sastojak u kremama za sunčanje. Lako prodire u kožu, a može naneti endokrine probleme i poremetiti nivo hormona.
 • Avobenzon je  sastojak koji može dovesti do alergijskih reakcija i poremećaja hormona ukoliko nije adekvatno uparen sa drugim sastojcima.
 • Oktizalat je sastojak koji osim što remeti endokrini sistem, može dovesti i do kontaktnog dermatitisa.
 • Aminobenzojeva kiselina se smatra nebezbednom i nesigurnom za korišćenje.
 • Pored ovih sastojaka za koje možda  niste ni čuli, nepoželjnima se smatraju boje, alkohol, parabeni. 

Kako staviti bebi kremu za sunčanje?

 

Mnogi misle da je mališanima jednostavno naneti preparat za sunčanje i ajmo na plažu. Baš naprotiv, nekad je to zaista mukotrpan posao koji zahteva strpljenje. Baš kao kada nanosite  kremu za pelensku regiju. Beba se vrpolji, a vi morate kremu naneti na celu površinu pelenske regije kako bi je adekvatno zaštitili od ojeda.

Ukoliko je beba mala, evo kako da joj najlakše nanesete kremu za sunčanje i pružite najbolju zaštitu:

 • Kremu prvo stavite na svoje dlanove i malo je protrljajte kako bi ste je ugrejali. Kada se krema nanosi direktno iz pakovanja, vrlo često može biti hladna pa će beba odbijati da je mažete.
 • Potrudite se da nanošenje kreme bude zabavno uz neku pesmicu, pričanje, masažu.
 • Opredelite se za preparat koji je lagane strukture, koji koža brzo upije, koji nema intenzivan miris jer bebi može biti odbojan.
 • Kremu nanesite u “normalnoj” količini. Dakle ne morate preterivati sa debljinom sloja, ali je važno da u jednom tankom sloju prekrijete celu površinu bebine kože i tako ćete znati da je zaštićena.

Na koje delove tela naneti kremu?

 

To zavisi od toga gde idete sa bebom. Ukoliko je to šetnja po gradu, onda kremu nanesite na one delove tela na kojima je koža direktno izložena suncu kao što su lice, uši, ruke, nogice.

Sa druge strane ako idete negde na kupanje ili plažu, tada je neophodno zaštititi celo telo.

Pročitajte i ovo: Sa bebom na moru! Kompletan vodič za put!

Kada staviti kremu za sunčanje

 

Kada ćete staviti kremu za sunčanje zavisi od vrste kreme i preporuke proizvođača. Pažljivo pročitajte uputstvo. Na svakom preparatu piše koliko ranije ga je potrebno naneti kako bi koža bila adekvatno zaštićena.

Ukoliko ste recimo ceo dan na plaži tada je potrebno kremu nanositi otprilike na svaka dva sata kako bi zaštita uvek bila odgovarajuća.

Ukoliko je beba u vodi, onda kremu nanesite nakon kupanja i brisanja. Vodootporne kreme najčešće  pružaju do 40 minuta zaštite.

Najbolja krema za sunčanje za bebe

 

Sada vam izdvajamo najpoznatije brendove koji u svom asortimanu imaju kreme za sunčanje. Pažljivo pročitajte šta smo o svakom proizvodu pronašli i opredelite se za onaj koji odgovara potrebama vaše bebe.

 

SPF krema za bebe

 

Avene dečije mleko i sprej SPF 50+

 

Avene u svojoj kozmetičkoj kolekciji ima dečije mleko za zaštitiu od sunca sa veoma visokim zaštitnim faktorom 50+. Posebno se preporučuje deci sa osetljivom kožom jer ne sadrži parfeme i silikone. Za lakše nanošenje zaštite na lice i telo  možete koristiti i  sprej. Efikasnost ovog preparata takođe je na visokom nivou.

La roche posay anthelios dermo-pediatrics mleko i losion SPF 50+

 

Ovu kremu možete koristiti od bebinog šestog meseca života. Posebno je pogodna za osetljivu bebinu kožu, kao i atopijsku kožu. Drugi preparat koji je vrlo pogodan za najmlađe je upravo losion sa zaštitom SPF 50+. Losion je vrlo vodootporan, bez mirisa i parabena.Ukoliko koža vaše bebe zaista loše podnosi sunčeve zrake, proizvođač preporučuje upravo ovaj losion  kao najbolji vid zaštite.

Vichy ideal soleil mleko

 

Vichy se pobrinuo da i kožu najmlađih zaštiti od štetnih sunčevih zraka. Iz svoje kolekcije izdvaja upravo Ideal soleil mleko sa zaštitom  SPF 50+. Mleko je u pakovanju od 300ml i garantuje zaštitu kože od opekotina i oštećenja.

Chicco bm krema za sunčanje SPF 50+

 

Chicco bm krema izdvaja se po svojoj hipoalergenoj i vodootpornoj formuli sa visokim zaštitinim faktorom. Ne sadrži boje, alkohol i parfeme što je veoma značajno kada je u pitanju nega i zaštitia kože najmlađih.

 Eucerin losion za zaštitu dečije kože

 

Eucerin se izdvaja svojim bogatim asortimanom u kojem se nalazi više preparata za zaštitu dečije kože od sunca. Osim losiona, tu su i sprejevi sa veoma visokim zaštitinim faktorom SPF 50+. Losion je posebno pogodan za bebe od trećeg meseca. Svi preparati su izrađeni naprednom spektralnom tehnologijom koja pruža zaštitiu od UVA/UVB kao i od vidljive svetlosti visoke energije.

 Mustela sprej i losioni sa visokom UV zaštitom

 

Losion je pogodan za zaštitu kože  lica naših najmlađih, pogodan je čak i za prevremeno rođene bebe. Odličan je za sve tipove kože čak i za najosetljiviju kožu. Sprej je proizveden na bazi organskog avokada što je pogodno  za kožu sklonu atopijama.

 Uriage preparati za sunčanje

 

U asortimanu proizvođača Uriage pronaći ćete više različitih preparata za zaštitu od sunca. Za svoje mališane možete odabrati kremu, mleko za sunčanje čak i mineralnu kremu koju ovaj proizvođač nudi. Proizvodi se razlikuju po visini zaštitnog faktora. Svi  su dermatološki ispitani i pogodni čak i za najosetljiviju kožu beba i trudnica.

 Sebamed proizvodi za sunčanje

 

Sebamed u svojoj ponudi sadrži kremu za sunčanje, losion i sprej sa različitim zaštitinim faktorima. Proizvodi se izdvajaju po tome što ne sadrže štetne sastojke poput alkohola, boja, parabena. Prema potrebama bebine kože, njenoj starosti i dužini izlaganja suncu odaberite odgovarajući proizvod, a sigurni smo da ćete ga u ovom asortimanu pronaći.

Krema za sunčanje bebe sa atopičnom kožom

 

Nažalost atopična koža je nešto što je veoma učestalo u poslednje vreme. Ona je suva koža sklona crvenilu i  ekcemima. To je koža koja je veoma  suva  i jako svrbi.

Takvoj koži je potrebna ozbiljna i prilagođena kozmetika.

 

 

Prilikom odabira kreme za sunčanje  uvek gledajte onu na kojoj je naglašeno da je pogodna za atopičnu kožu.

Generalno se za ovakav tip kože preporučuju mineralne kreme jer minerali svoj posao zaštite odrađuju na površini kože, bez apsorpcije u dublje slojeve kože. Atopičnoj koži je upravo takva zaštita potrebna. 

Stručnjaci takođe savetuju da birate preparate u vidu lagane kreme, mleka ili spreja, a da izbegavate masne kreme i ulja.

Kada imate posla sa atopičnom kožom onda morate biti dodatno obazrivi. Čak iako kupite kremu za sunčanje namenjenu ovom tipu kože, uvek je prvo isprobajte u kućnim uslovima. Nanesite je mali deo kože dok ste kod kuće da proverite da li ima nekih alergijskih reakcija. To učinite otprilike dva tri dana pre nego što sa bebom odete na kupanje ili plažu. Ako nema promena na koži, znači da je krema odgovarajuća.

Krema za sunčanje za bebe bez alkohola

 

O prisustvu alkohola u kozmetici se vodi jako puno polemike. Sa jedne strane je alkohol potreban, a sa druge može da našteti koži ukoliko se radi o lošem alkoholu i njegovom velikom procentu u određenom proizvodu. Verovatno vam nismo puno rekli, ali ova tema je zaista jako široka i ovo malo informacija je sasvim dovoljno.

Zašto alkohol nije poželjan u kozmetici za bebe?

Zato što je bebina koža veoma osetljiva i još uvek formira svoju zaštitinu barijeru. Alkohol bi kao agresivan sastojak mogao nepovoljno uticati na kvalitet kože, isušiti je i dovesti do iritacija. Zbog toga se preporučuje da tražite preparate na kojima stoji oznaka “Bez alkohola”.

 

Bez obzira koje je godišnje doba, sunce je uvek na nebu. Njegovi zraci uvek su aktivni u većoj ili manjoj meri. Zato je jako važno da koža vaših mališana tokom cele godine  bude adekvatno zaštićena odgovarajućim SPF faktorom. Što su dani topliji, a sunce aktivnije i SPF faktor bi trebao biti veći.