gel za zube za bebe

Najbolji gel za zube za bebe, saveti za izbor i primenu

Razmišljate da nabavite gel za zube za bebe ? Pažljivo! Pročitajte koji su dobri, a sa kojima da budete na oprezu!

Verujemo da apsolutno svaki roditelj čija beba muku muči sa nicanjem zubića aktivno traži načine da joj pomogne i olakša ovaj period. Postoje neki super trikovi za to a među njima i dobri gelovi za desni!

Ipak, nije svaki gel dobar, zato pročitajte ceo tekst i saznajte zašto su loši i ako postoje oni dobri – koji su!

Šta je gel za zube za bebe?

 

Gelovi za nicanje zubića kod beba su imaju sastojke koji služe da olakšaju bol i neugodnosti kod rasta zuba. Kada prvi zubi rastu bebama mogu da se crvene i oteknu desni, da ih svrbi, peče, boli i iritira do iznemoglosti. Često su bebe nervozne, razdražljive i uplakane baš zbog zuba. To isto važi i za roditelje, jer nervozna beba znači i nervozni roditelji. Tada na scenu stupaju gleovi za desni koji tu tegobu mogu da olakšaju.

Ipak, gelova ima više vrsta i često ne znamo koji bi bio najbolji da se izabere i da stvarno pomaže.

Poenta je u sastojcima! Neki sadrže elemente koji hlade i smiruju neprijatnost, neki sadrže biljne sastojke za umurivanje upala, a neki i anestetike, alkohole i veće količine šećera a to nije baš dobro.

Kako kažu stručnjaci, ako je gel vaš izbor za olakšavanje muka vašim mališanima – gledajte sadržaj!

Kome je gel za desni namenjen?

 

Gel za rast zubića je namenjen bebama kod kojih počinju da rastu prvi mlečni zubi.

Ova faza se javlja u periodu između 3. meseca i prve godine, ali je to dosta individualno. Kod nekih se nicanje zuba dešava ranije, a kod nekih tek posle prve godine! Postoje slučajevi u kojima se neke bebe rađaju sa zubićem u ustima, ali i oni koji prve zube dobuju baš kasno, posle 18 meseci života.

 

gel za zube

 

Dakle, bez obzira na vreme kada zubi počnu da niču, gel je namenjen da olakša iritacije i bol koji se tada javlja.

Međutim, pre kupovine ili nanošenja gela za koji ste se odlučili, proverite deklaracije gde se navodi uzrast! Neki od njih nisu preporučljivi za bebe mlađe od 3 meseca!

Takođe, nije loše da prvo potražite savete pedijatra koji će preporučiti najbolje rešenje za umirivanje bolnih iziritiranih desni kod beba!

Kako deluje gel za zube kod beba?

 

Delovanje gelova za desni se odnosi na smirivanje svraba, bola i svih neugodnosti koje donose zubi koji rastu. To znači da moraju da imaju sastojke koji deluju umirujuće, hlade i umanjuju nerijatnost.

Neki od tih sastojaka su ricinusovo ulje, ekstrakti biljaka poput kamilice, mente ali i beladone.

Beladona je bilja koja se često nalazi u homeopatskim lekovima za desni kod beba, međutim od skoro je zabranjena. Veruje se da ova biljka nije dobar izbor jer je zapravo toksična i može izazvati probleme u disajnim ali i srčanim radnjama kod beba.

Pored biljnih sastojaka, gelovi za zubiće sadrže i neke medikamente odnosno elemente koji se smatraju lekovima. Na primer neke anestetike (deluju protiv bolova) ili antipiretike (deluju na upale, temperaturu) , mada je to retkost. Ipak, na primer benzokain je anestetik za koji se smatra da kod dece ispod 2 godine može da izazove retke ali ozbiljne posledice. Deluje na njihov nervni sistem, a nekada može da utiče na sposobnost gutanja, disanja a samim tim i hranjenja. Tu je i lidokain koje je veoma ozloglašen i zabranjen, ali se neke male količine mogu prinaći u gelovima za zube za bebe. Zato gledajte dobro da ove sastojke ZAOBIĐETE pri kupovini gela za zube.

 

 

Svoj izbor bazirajte  na gelovima koji hlade, sadrže blage elemente koji na pravi način olakšavaju osetljive desni i koristite ih samo kada baš morate. Uvek imate glodalice ili ohlađene čiste tkanine koje beba može da žvaćka ili joj vi njima masirajte desni više puta dnevno.

Neki roditelji se odlučuju i za ogrlice od ćiliara za koje se smatra da mogu da utiču na smanjenje neugodnosti usled rasta prvih zubića. Međutim, mišljenja su podeljena, jer je malo dokaza koji pokazuju da ove ogrlice stvarno pomažu. Takođe postoji opasnost od povreda ili zagrcnjivanja ogrlicama, jer bebe često vuku ili žvaću ove perlice. Zato budite na oprezu, koji god da je vaš izbor.

Ako je to ipak gel – imajte na umu sledeće.

Kada se koristi gel za zube za bebe?

 

Gelove za zubiće i desni kod beba koristite samo po preporučenoj dozi i kada baš morate. To znači da ne bi trebali više od 3 puta dnevno da nanosite bebama ovaj gel, i to obično u nekom periodu između obroka.

Ranije su preporuke bile da se gel nanosi neposredno pre bebinog obroka, ali sada to nije slučaj. Smatra se da može da utiče na ukus mleka, pa se beba bune ili započinju štrajk dojenja. To znači da odbijaju da jedu neko vreme, što svakako žeite da izbegnete! Zato je najbolje da gel mažete 15-ak minuta pre bebinog spavanja. Tako će lakše zaspati i možda imati mirniji san, a kasnije manje nervoze.

U periodima u kojima ne koristite gel preporučujemo dobro ohlađene glodalice i masažu desni. Jednostavno čistu, nakvašenu, ohlađenu tkaninu stavite na vaš prst i masirate bebama desni neko vreme. Možda vas malo jače stisnu, ali istrpećete toliko kada znate da njima olakšavate.

Kako se koristi gel za zube za bebe?

 

Što se tiče uputstva za korišćenje gelova za zube, imate ga ispisanog na kutiji ili unutar ambalaže proizvoda. Obično se savetuje da se uzima mala količina gela, veličine zrna manjeg graška, zatim se nanosi na bebine desni. Neki gelovi imaju i mali aplikator, ali smatra se da je mnogo efikasnije čistim prstom namazati gel na desni vaše bebe.

Nanošenje gela na desni dudom (varalicom, lažom) ili cuclom sa flašice nije dobra ideja!

Prvo bebe dude i cucle sisaju i na taj način će gel dospeti na jezik, a ne na desni gde je potreban. Drugi razlog zbog kog nije dobra ideja je da cucle i dude mogu poprimiti taj ukus ili miris gela pa bebe više neće hteti da ih koriste.

Dakle, čist prst, malo gela i blaga masaža dok ne utrljate gel na bebine desni.

Najbolji gel za desni za bebe

 

Kod nas na tržištu imate poprilično širok izbor ovakvih gelova za zubiće, a mi vam izdvajamo neke od najpopularnijih.

 

gel za desni za bebe

 

Gengigel za zubiće

 

Ovaj gel je dostupan u svim bolje snabdevenim apotekama pa i u online prodaji. Navodi se da je bezbedan, testiran i odobren od strane ministarstva zdravlja. Namena mu je da smanji iritacije, poveća elastičnost desni i olakša nicanje zubića. Nanosi se čistim prstom reko cele regije bebinih desni i utrljava uz blagu masažu. Cena mu je oko 1000 dinara za 20 mililitara gela. Nije štetan ako se proguta, ne sadrži laktozu niti gluten, kao ni alkohole ni šećere!

Vivident baby

 

Ovaj gel za zube je baziran na prirodnim uljima kamilice, nane i karanfilića. Sadriži i posebne sastojke koji omogućavaju duže dejstvo. Kamilica i karanfilić deluju na iritacije smanjujući ih, dok nana nežno hladi i neguje upaljene desni bebe kojoj rastu zubići. Takođe smanjuju otoke i olakšavaju nicanje zuba. Dolazi u pakovanju od 5ml i košta oko 350 dinara. Ima ih u apotekama ali i online ponudi!

Anaftin baby gel

 

Anaftin gel za nicanje zubića kod beba je na prirodnoj bazi i sadrži posebnu bio-adhezivnu formulu što znači da će duže ostati na desnima i pružati osećaj olakšanja. Ne sadrži alkohole ni šećere, ima prijatan blag ukus banane.  Sadrži silikonsku četkicu koja pomaže da se pri nanošenju gela masiraju bebine desni, ali možete to učiniti i prstom ako vam je tako lakše. Cena mu je oko 750 dinara, i ima ga u apotekama ili online ponudi!

Kamistad gel za zubiće

 

Kamistad gel za bazu i glavni sastojak ima kamilicu! Kamilica je odlična za umirivanje upala, bola i neprijatnosti koje izazivaju otoci, pogotovo kada je u pitanju rast zubića. Pomaže da se desni smire i bebi bude lakše. Ovaj gel dolazu i pakovanju od 10ml po ceni od oko 400 dinara i ima ih u apotekama ili online prodaji.

Multi-mam babydent gel

 

Multi-mam gel za zubiće posebno ističu da je na prirodnoj bazi, bez alkohola, šećera, antiseptika i sasojaka životinjskog porekla. Deluje na upalu, smanjuje otok, ublažava bol i iritacije i pomaže bebama da prebrode ovaj period. Ima ga u specijalizovanim prodavnicama i apotekama kao i u online ponudi! Dolazi u pakovanju od 15 gr po ceni od oko 1000 dinara.

Dologel za desni kod beba

 

Ovaj gel je na prirodnoj bazi bez lidokaina i sličnih anestetika. Sadrži ekstrakte kamilice, valeriane i propolisa za negu i dezinfekciju desni ali i za umirivanje neugodnosti. Pakovanje je od 25 mli cena je oko 750 dinara. Iako je namenjen bebama i deci, pomaže i kod gingivitisa i upala desni kod odraslih. Nnaosi se prstom ili posebnom mekom četkicom ako vam je tako lakše. Ima ga u apotekama i online prodaji!

Chicco baby gel za desni

 

Chicco nudi u svojoj ponudi i gel za bebe koji ima olakšava nicanje prvih zubića. Na prirodnoj je bazi i dolazi u pakovanjima od 30ml. Sadrži antibakterijske sastojke za koje se navodi da utiču na dezinfekciju upaljenih desni pa i na širenje karijesa na zubićima kasnije. Nema ukus, a ne sadrži ni šećere. Cena mu je oko 500 dinara i ima ga u apotekama, sprcijalizovanim prodavnicama i online ponudi.

My baby herbal gel za desni

 

Gel za desni koji je na prirodnoj bazi pomaže kod nicanja zubića, ali navode da pomaže i kod zubobolje kod veće dece. Bilo da je u pitanju oticanje desni, karijes ili bolna reakcija na toplo hladno, ovaj gel može pomoći, kažu u objašnjenju. Međutim njega možete naći samo u online ponudama i to retko. Možda ga ma u ponekoj apoteci, nije loše potražiti. Cena mu je oko 500 dinara za 7 gr.

Gelovi za zube za bebe sa kojim trebate biti oprezni

 

Postoje gelovi za zubiće koji su dstupni kod nas, ali sadrže neke sastojke koji baš nisu preporučljivi. Međutim, oni su često prisutni u našim apotekama.

Pre uzimanja bilo kakvih gelova, potražite savet pedijatra i preporuku, i raspitajte se o sadržaju.

 

 

Jedan od gelova za zube kod beba koji sadrži lidokain jeste Calgel koji je poprilično popularan kod nas. Količine koje sadrži nisu velike, ali opet preterana upotreba ili prevelika količina možda može da izazove neke probleme. Zato treba biti pažljiv i koristiti samo i iskuljučivo po preporuci lekara.

Drugi vrlo popularan preparat za olakšavanje nicanja zuba kod beba je Dentokind gel ili tabletice. One su na biljnoj bazi ali sadrže Beladonu biljku koja je otrovna od korena do ploda. Takođe pre upotrebe bi bilo najbolje potražiti savet stručnog lica!

Lekovi koji su u prodaji kod nas svakako su prethodno prošli ispitivanja i imaju odobrenje da budu u prometu. Dakle, nemojte ovo da shvatite kao opasnost, već kao potrebu da se više raspitate.

Gel za zube za bebe – iskustva

 

Iskustva sa gelovima za zubiće su različita.

Prvo moramo da napomenemo da ne postoji magični štapić koji će da učini da ove muke nestanu! Svaka beba brolazi kroz ovaj period, neke manje pogođene, a neke vrlo uznemirene zbog promena koje doživljavaju. Budite sigurni da ih rast zubića makar svrbi i nervira, ali neke i boli i žulja pa i peče. Nervoza će biti tu koji god trik da koristite. Ipak, u želji da im pomognemo, mi se služimo različitim sredstvima, pa i gelom za zubiće.

Neka iskustva roditelja kažu da gelovi za zubiće i nisu neka otkrovenja i velika pomoć. Dejstvo im je ralativno kratko, svega petnaestak minuta, a ne možete ih mazati toliko često. Zato od njih možda i nema neke koristi koliko od masaže desni nečim hladnim. To možete koristiti kad god želite jer ne može da škodi.

Drugi roditelji kažu da gelovi pomognu trenutno da bebi bude lakše i na tome su zahvalni. Pogotovo pre spavanja ili ako mogu da se hrane normalno. Ipak, treba voditi računa o sastojcima koje sadrže, količini koju koristite kao i preporučenim dozama!

Kakva su vaša iskustva sa gelovima za zube? Podelite ih u komentaru.