ogrlica od ćilibara za bebe

Ogrlica od ćilibara za bebe: za ili protiv?

Da li je ogrlica od ćilibara za bebe bezbedna i da li zaista pomaže u otklanjanju bola? Pre kupovine, pročitajte ovo.

Rast zubića zna da bude neprijatan i  roditelji pronalaze razna rešenja kako bi taj period učinili što bezbolnijim za bebu. Tu su razni gelovi, tablete pa i ogrlice od ćilibara.

Istraživali smo koliko su one zaista dobre i bezbedne za vaše mališane, a prilikom kupovine od pomoći vam mogu biti i iskustva drugih mama.

Kako funkcioniše ogrlica za zubiće za bebe?

 

Ogrlice od ćilibara za bebe, uglavnom se kupuju u periodu kada bebi rastu zubići i mogu se nositi od 3. meseca pa do 3. godine života deteta.

Nose se oko vrata.

A kako uklanjaju bol?

Evo odgovora i na to pitanje.

Ćilibar sadrži sukcinantnu kiselinu za koju se veruje da ima antiupalno i umirujuće dejstvo.

Kada se ogrlica od ćilibara nosi na koži sukcinska kiselina takoreći ulazi u telo i smanjuje bol. Postoji još jedna teorija prema kojoj ćilibar poseduje elektromagnetna svojstva zahvaljujući kojima otpušta određenu prirodnu energiju.

Tako je u teoriji.

A šta kažu praksa i naučna istraživanja?

Naučna istraživanja iz 2019. godine su došla do saznanja da se sukcinatna kiselina ne otpušta kada se nosi blizu tela i da ne poseduje antiupalno dejstvo.

Kome verovati, kada se toliko njih kune da ogrlica pomaže?

Ostaje vam da zaključite kada saznate još korisnih informacija o ovom proizvodu.

Šta je ogrlica od ćilibara za bebe?

 

Ogrlice za zubiće za bebe prave se od ćilibara. Ukoliko malo znate o ćilibaru, nije na odmet da vas ukratko upoznamo sa ovim materijalom.

Ćilibar je ustvari fosilna smola koja se dobija od praistorijskih  četinara.

Za ćilibar se vezuju verovanja da ima isceliteljsku moć, da može izlečiti od mnogih bolesti i ukloniti bol.

Baltički ćilibar ogrlica za bebe

 

Pre nego što kažemo nešto više o Baltičkom ćilibaru važno je napomenuti da postoji više vrsta ćilibara. Svoj naziv su dobili zbog svog geografskog porekla, odnosno regiona u kojem su pronađeni.

To vam sve govori. Baltički ćilibar pronađen je u regionu koji okružuje Baltičko more i ova ćilibarska smola je nastala od prastarog drveća bora. On je najpoznatiji zbog svog lekovitog dejstva koje ima zahvaljujući najvećem procentu sukcinantne kiseline koju poseduje, a taj procenat iznosi 3-8%.

 

ćilibarska ogrlica za bebe

 

Možda vam ove brojke ništa ne govore ako se ne razumete u ovu temu. Zato ćemo pojednostaviti. Na svetu se ćilibar klasifikuje prema strukturi i sastavu. Tako da ima 5 klasa ćilibara,  a Baltički spada u prvu klasu. 

Kada je nešto u prvoj klasi, to puno govori o njegovim svojstvima i kvalitetu.

Prilikom pretraživanja informacija na Internetu možete naići i na na nazive Jantar i Amber.  To su ustvari sinonimi za ćilibar. Dakle jantarske ogrlice i amber ogrlice su isto ogrlice od ćilibara.

Boja ćilibara u ogrlici za bebe

 

Osim što se veruje u blagotvorna dejstva ćilibarskih ogrlica, one mogu biti i estetski vrlo lepe. Možete ih naći u više boja i nijansi.

Uglavnom su to boje koje variraju od različitih nijansi žute do različitih nijansi zlatne.

U zavisnosti od dizajna mogu biti i lep modni detalj, kada su odrasli u pitanju. Samo pazite da umesto ćilibara ne dobijete neku plastiku. 

Prilikom kupovine ćilibarskih ogrlica treba biti oprezan i znati razlikovati pravi ćilibar od nekog drugog materijala. Mnogi stručnjaci kažu da je to moguće utvrditi samo u laboratorijskim uslovima sa potpunom sigurnošću.

Međutim postoji i nekoliko drugih metoda, poput prelaska preko ćilibara sa aparatom za proveru novčanica koji se koriste u prodavnicama. Kada se sa njim pređe preko ćilibara, pravi će emitovati plavičastu svetlost. Tako kažu ljudi koji poznaju ovu oblast, pa proverite ako imate priliku.

 

 

No, ukoliko ne želite da izigravate laboranta, najbolji savet bi bio da ogrlice kupujete na proverenim mestima, odnosno kod prodavaca koji imaju sertifikat o poreklu i kvalitetu ćilibara.  Ukoliko već dajete novac, sasvim je normalno da želite dobiti original koji vam možda može pomoći u otklanjanju bebinih zdravstvenih tegoba.

Koliko dugačka treba da bude ogrlica od ćilibara za bebe?

 

Ogrlice za bebe se uglavnom ručno izrađuju. Prema podacima koje smo pronašli kod raznih ovlašćenih prodavaca dužine variraju od 30-36cm. Proizvode se tako da odgovaraju vratu svake bebe odnosno deteta.

Održavanje ćilibarske ogrlice za bebe?

 

Kada je reč o načinu održavanja ćilibarske ogrlice tu treba voditi malo više računa i biti oprezan.

Ćilibar usled starosti može postati lomljiv.Ogrlicu čuvajte posebno izdvojenu od ostalog nakita i to na nekoj m ekanoj površini.

Čistoća ogrlice održava se tako što je jednom u nekoliko dana stavite pod mlaz vode, koja ne sme biti vruća. Pod mlazom vode držite je nekoliko minuta, a zatim je možete prebrisati pamučnom tkaninom i ostaviti je na suncu pod uslovom da sunce nije jako.

Važno je voditi računa o higijenskom aspektu, kako bakterije koje se skupe oko ogrlice ne bi dospele u bebin organizam.

Da li je ćilibarska ogrlica  bezbedna?

 

Iako se ćilibar dugi niz godina smatra odličnim prirodnim analgetikom i isceliteljskim materijalom, sve veći broj istraživanja govori protiv bezbednosti ovih ogrlica kada su bebe u pitanju.

Šta to sve doprinosi nebezbednosti ove vrste ogrlica?

Mogućnost davljenja i gušenja

 

Samim tim što beba ili starije dete nosi nešto oko vrata povećava rizik od davljenja i gušenja. Čak iako non stop pazite na svoje dete, dešavaju se razni momenti tokom dana ili noći kada ogrlica može dovesti do davljenja.

Ponekad samo jedan kratak trenutak može imati neželjen ishod pogotovo kada su u pitanju deca.

Iako se ovakav scenario ne dešava često, postoji kao mogućnost i treba ga imati u vidu.

Mogućnost gutanja perli

 

Ćilibarske ogrlice su izrađene od niza takoreći perli odnosno sitnh komada ćilibara. Iako proizvođači vode jako puno računa o kvalitetu i o tome da se ogrlica ne raspadne tek tako, svašta je moguće.

Zaista se može desiti da dođe do kidanja ogrlice i ispadanja perli koje na kraju mogu završiti u bebinim ustima. Sve što je sitno, potencijalno je opasno kada se nađe u bebinoj blizini.

Kontaktni dermatitis

 

Nošenje ogrlice od ćilibara kod pojedinih beba može dovesti do pojave kontaktnog dermatitisa. To je  osip na koži koji se javlja kada postoji nešto što je iritira iz spoljašnje sredine, kao što je u ovom slučaju ogrlica.

Ogrlica može biti izvor bakterija

 

Nošenje ogrlice od ćilibara za posedicu može imati i nakupljanje bakterija na samoj oglici. Ona može pokupiti razne bakterije iz bebine okoline, zadržati ih na sebi i preneti u bebin organizam. Zato ukoliko se ipak odlučite da svom mališanu kupite ovu ogrlicu vodite računa o njenoj higijeni i održavajte je na pravilan način redovno je perući pod mlazom vode i dobro je osušite.

Da li beba sme da spava sa ogrlicom od ćilibara?

 

Kratko i jasno odgovor je:  NE.

Znamo da je noć uglavnom period kada bol najviše muči mališane. Ne samo što se beba muči već niko od ukućana ne spava i to zna biti zaista iscrpljujuće

Za malo sna bi ponekad uradili i isprobali sve, ali ipak je u nekim situacijama potrebno više opreza.

U prethodnim delovima teksta smo govorili o tome zašto je ogrlica nebezbedna za nošenje. Svi ti potencijalni rizici mogu se desiti i tokom dana, ali tada smo barem u mogućnosti da mališane više nadziremo.

Kada je reč o spavanju sa ogrlicom, čak ni prodavci i proizvođači ne savetuju da se ona nosi tokom noći. Tada ne možete u svakom momentu nadzirati bebu, a dovoljan je samo trenutak da dođe do neželjenih posledica nošenja ogrlice.

O ovom aspektu vodite računa ako smatrate da vašoj bebi ogrlica pomaže i želite da je nosi.

Alternativa ćilibarskoj ogrlici za zube

 

Pitate se kako bezbedno i bezbolno preživeti period nicanja zuba?

Pored ćilibarskih ogrlica, ima i nekoliko alternativnih rešenja.

Niko ne garantuje da će neko rešenje biti dobro baš za vašu bebu, ali možete isprobati neko ili poslušati savet pedijatra. Mi ćemo vam predstaviti nekoliko načina na koje možete bebi olakšati ovaj izazovni period.

Igračke za žvakanje odnosno glodalice

 

U današnje vreme u apotekama i prodavnicama bebi opreme možete naći takozvane igračke za žvakanje napravljene od silikona. One su namenjene za bolni period nicanja zubića i simptome ublažavaju tako što ih beba grize i samim tim dolazi do olakšanja.

Prilikom kupovine  glodalice vodite računa da te igračke ne budu punjene nekom tečnošću koja može iscureti ukoliko zubić probuši igračku, odnosno da budu bar dovoljno kvalitetne da ne mgu tek tako da se probuše-

Kada bole zubići i desni su iziritirane, bebama prija hladno. Igračke za žvakanje možete staviti u frižider  da se ohlade i to će sigurno dovesti do olakšanja i prijati mališanima.

Lekovi odnosno sirupi

 

Prema rečima lekara sasvim je u redu bebama dati sirup koji će ublažiti bolove ukoliko su oni zaista intenzivni. Pre svake primene posavetujte se sa pedijatrom koji lek primeniti i u kojoj količini.

Gel za desni

 

U apotekama možete kupiti i više vrsta gelova koji se utrljavaju u desni  i imaju analgetsko dejstvo, odnosno ublažavaju bolove. Svi su bezbedni za upotrebu samim tim što su na tržištu, ali je ipak oprez i savetovanje sa lekarom preporučljivo pre svake kupovine.

Iskustva roditelja sa ogrlicama od ćilibara

 

Kao i sa mnogim proizvodima namenjenim bebama tako i sa ovim roditelji imaju razna iskustva.

 

ogrlica za zube za bebe

 

Većina mama kaže da ogrlice od ćilibara nisu dale očekivani efekat i da je nicanje zubića prošlo bolno, uprkos tome što su bebe nosile ogrlicu.

Ima mama koje kažu da otkako su bebama stavile ogrlicu sa tri meseca ne skidaju je uopšte i prezadovoljni su.

Iskustva su prilično drugačija.

Šta može biti uzrok tome?

Kvalitet ogrlice ili su neke bebe naprosto prirodno lakše prolazile kroz proces nicanja zuba, a mame su mislile da ogrlica radi posao.

Može li to biti slučaj?

Cena i gde kupiti ogrlicu od ćilibara?

 

Ogrlice od ćilibara možete veoma lako pronaći na našem tržištu. Prodaju ih specijalizovane prodavnice za bebi opremu, bolje snabdevene apoteke i mnogi ovlašćeni prodavci koji poseduju sertifikat o poreklu ćilibara.

 

 

Gde ćete kupiti ogrlicu zavisi od vas, ali neka to bude na  proverenom mestu. Ukoliko ste osoba koja voli sve uživo da vidi biće potrebno da odete u neku od prodavnica koje se bave prodajom ovih ogrlica i odaberete dezen.

U današnje vreme je dostupna i kupovina online i zaista je ponuda dobra.

Cene variraju i zavise kako od prodavnice tako  i od vrste ćilibara  i dezena ogrice. Ogrlicu možete nabaviti već od nekih 1500 dinara pa na više, a najveći broj modela se prodaje po ceni od oko 2500 dinara.

Saveti za kraj

Ako ste za to da ovoj ogrlici date šansu, evo par dodatnih saveta.

Kupujte na proverenim mestima

 

Više puta smo kroz tekst spomenuli da je ogrlice od ćilibara potrebno kupovati od ovlašćenih prodavaca, jer se vrlo lako može desiti da vam podmetnu običan plastični nakit. To može biti veoma opasno jer to ipak nose male bebe.

Kada je reč o zdravlju ne vredi štedeti novac. U tom slučaju kvalitet bi trebao biti na prvom mestu kako bi se izbegle neželjene posledice.

Isprobajte tuđu ogrlicu

 

Pre nego što krenete u kupovinu ogrlice, ako imate mogućnosti pozajmite je od nekoga na par dana. Ukoliko primetite da se vaša beba muči sa zubićima odnosno da ima bolove isprobajte tuđu ogrlicu.

Ako vidite da ima efekta možete nabaviti svoju. Napominjemo da pre nošenja, pozajmljenu ogrlicu dobro očistite onako kako smo vas savetovali da se ne bi prenosile bakterije.

Bebi ogrlicu stavljajte samo tokom dana

 

Mogućnost da ogrlica nanese neku štetu postoji uvek. Međutim ukoliko je beba ili dete nose tokom dana situaciju uvek možete držati pod kontrolom. Noćno nošenje prema preporukama struke i  proizvođača obavezno treba izbegavati.

Redovno je perite

 

Higijena bebinih stvari veoma je bitna, a to se odnosi i na higijenu ogrlice. Možda vam to zvuči besmisleno, ali ona itekako sakuplja bakterije i može dovesti do problema sa kožom.

Proveravajte da li je oštećena

 

Prilikom svakog stavljanja ogrlice uvek dobro proverite da li je neki deo možda oštećen. Ako primetite bilo šta što vam je sumnjivo, nikako bebi ne stavljajte ogrlicu dok se ne uverite u bezbednost.

Mnogo je načina da se ublaže pojedine tegobe kod beba. Vodite računa da uvek birate najbezbednije rešenje za njihovo otklanjanje.

Koliko god da je vaša beba nervozna i da plače ne kupujte nešto što prethodno niste dobro proverili ili se posavetovali sa pedijatrom. Ipak je ovde u pitanju zdravlje beba i o njemu treba voditi računa.