četkica za zube za bebe

Evo koja je prava četkica za zube za bebe

Kakva treba da bude četkica za zube za bebe? Kada se počinje sa njenom upotrebom? Na pravom ste mestu da pronađete sve odgovore na ovu temu.

Četkica za bebine zubiće ne može biti bilo kakva. Nikako nemojte ići u kupovinu bez malo predznanja koje možete dobiti upravo od nas. U nastavku ćete saznati kakva je četkica vašoj bebi potrebna i sve što se tiče higijene usta najmlađih i najslađih.

Higijena usta kod bebe

 

Ako ste mislili da higijena bebinih usta počinje nicanjem zuba i pranjem istih, onda ste se prevarili.

Higijena počinje od prvog dana. Dakle, bebina usta se održavaju čistim od samog početka.

Tokom perioda kada još nema zubića, a to je uglavnom prvih šest meseci, a kod nekih mališana i duže, potrebno je redovno čistiti usnu duplju. Pod redovnim čišćenjem misli se na čišćenje nakon svakog obroka, a poželjno bi bilo barem dva puta dnevno – ujutru i uveče. Ovo je neophodno iz razloga što se u bebinim ustima zadržavaju tragovi mleka, kako majčinog tako i dohrane, a njih je poželjno ukloniti.

 

zubna četkica za bebe

 

Kada se bebina usta ne održavaju na pravi način, vrlo lako se može pojaviti sor. Dobro zapamtite ovaj naziv, jer se on odnosi na gljivičnu infekciju u ustima novorođenčeta i starijih beba. Izaziva je gljivica Candida Albicans.

Ovo stanje možete prepoznati po belim naslagama na bebinom jeziku, pogotovo na korenu jezika, a može se proširiti i po celim ustima. Sor se naziva još i mlečac, jer izgleda poput zgrušanog mleka.

Zato je potrebno voditi jako puno računa o higijeni bebinih usta čak i pre nicanja zubića.

Higijena usta je podjednako važna kao i higijena celog bebinog tela. Zato se kupanju i kozmetici za tu namenu poklanja jako puno pažnje.

Izboru odgovarajuće kupke, puno pažnje je poklonila i Marija. Ona je dugo tragala za efikasnom kupkom za bebe koja njenom detetu neće isušivati kožu.  Najzad je pronašla pravu, a koža njenog sina nikada nije bila bolje negovana i hidrirana. Ako želite da pronađete rešenje i za vašu bebu, od koristi vam može biti njeno iskustvo koje se nalazi na ovom linku. https://rastimozdravo.com/dr-pilar-kupka-za-bebe-licno-iskustvo/

A sada hajde da vidimo kako održavati higijenu bebinih usta u zavisnosti od bebinog uzrasta.

Higijena usta od 0-6 meseci

 

Nakon bebinog rođenja odmah krenite sa primenom ovog saveta i usta čistite nakon svakog obroka, odnosno što češće u toku dana. To možete učiniti uz pomoć čiste pamučne krpice koju ćete prethodno staviti pod vodu kako bi bila vlažna i lakše uklanjala tragove nečistoće u bebinim ustima. Krpu možete omotati oko kažiprsta jer je njega najlakše staviti u bebina usta. Zatim nežno prelazite preko tkiva u ustima i po celoj površini jezika. Važno je da zahvatite čitavu površinu usne duplje i sve dobro prebrišete.

Za ovu namenu možete kuptiti i silikonski naprstak koji se kupuje u prodavnicama bebi opreme. On ima sitna ispupčenja kojima se lakše skidaju naslage, a opet nisu tolika kao kod četkica za zubiće pa su prilagođena najmlađim bebama.

Higijena bebinih usta od 6-12 meseci

 

U ovom periodu  se vrlo lako mogu očekivati prvi bebini zubići.

Sve dok ih nema primenjujte savete za čišćenje usne duplje, a kada nikne prvi zub onda prelazite na ovu fazu. Vreme je za kupovinu prve četkice za zube.

U današnje vreme to nije teško, jer na pakovanju svake četkice jasno piše za koji je uzrast namenjena. Vama je potrebno da nađete onu na kojoj piše oznaka od 0-2 godine. Uglavnom su tako kategorizovane ili jednostavno pitajte prodavca koja četkica je namenjena za uzrast vaše bebe.

Biće vam potrebna i prva pasta za zube. Nju takođe kupujete u skladu sa oznakom za uzrast vaše bebe, ali vodite računa i o sastavu. U početku nemojte stavljati puno paste na četkicu.

Kada bebi treba četkica za zube?

 

U prethodnom delu teksta smo vam delimično dali odgovor na ovo pitanje.

Prva četkica za zube se bebi kupuje kada izbije prvi zub.

Dakle, ne čekate da se vilica sa zubićima popuni već redovno održavajte čistim svaki zub koji izraste. Tako ćete od samog starta stvarati naviku pranja zuba, a ujedno ćete sprečiti razvoj karijesa i ostalih oralnih problema na kasnijem uzrastu.

 

 

Kakva treba da bude četica za zube za bebe?

 

Ovo je sigurno jedan od važnijih delova teksta. Kupovina četkice za bebine zubiće treba biti pažljivo sprovedena, a to možete učiniti jedino ako se malo informišete na ovu temu. Obzirom da čitate ovaj tekst, na pravom ste mestu da tu informaciju i dobijete.

Evo koje kriterijume treba da zadovolji četkica kako bi bila odgovarajuća za bebu.

 • Prvo i osnovno jeste da četkica bude prilagođena uzrastu bebe, Proizvođači jasno naglašavaju na pakovanju za koji uzrast je četkica namenjena. Zato uvek tražite oznaku od 0-2.
 • Vodite računa da vlakna budu što mekša, jer su bebine desni veoma osetljive u periodu nicanja zuba. Na samom početku nicanja zuba se zato vrlo često preporučuju silikonske četkice koje su veoma mekane i prilagođene ovom osetljivom periodu.
 • Kada pređete na one “prave” četkice  veoma je važno da one budu sa što manjom glavom kako pranje zuba ne bi bilo opterećenje za bebina usta.

Vrste četkica za zube za bebe

 

Kada odete u prodavnicu naići ćete na veliku ponudu četkica za zube koje su po mnogo čemu različite. U nastavku vam detaljnije objašnjavamo svaku vrstu.

Silikonska četkica za zube

 

Silikonske četkice su pogodne za upotrebu od najranijih dana. Prva opcija siikonskih četkica je svakako silikonski naprstak koji se koristi za čišćenje bebinih usta. On se stavi na kažiprst. Iako na prvi pogled ne deluje kao četkica, ima ispupčenja koja olakšavaju skidanje nakupljenih naslaga.

 

silikonska četkica za zube za bebe

 

Kada dođe period prvih zubića tada možete nabaviti silikonsku četkicu sa drškom u redovnom obliku, a ima i u obliku slova “U”. Ovaj oblik odgovara površini bebinih desni pa je vrlo praktičan.  Ova varijanta četkica veoma je pogodna zato što je savitljiva i omogućava prijatno pranje bebinih zubića.

Plastična četkica za zube sa vlaknima

 

U obzir naravno dolaze i plastične četkice sa vlaknima, odnosno redovne četkice kako ih vrlo često zovemo. Kada kupujete ovu vrstu četkice vodite računa da na pakovanju piše za koji je uzrast namenjena. U odnosu na uzrast razlikuje se veličina glave, kao i mekoća vlakana. Sa pravilnim izborom četkice svaka beba će uživati u pranju zubića.

Bambusova ili drvena četkica za zube

 

Ako ste pristalice prirode i prirodnih proizvoda za negu, onda je četkica od bambusa pravi izbor za vas i vašu bebu. Fazon je u tome što je drška četkice izrađena od bambusovog drveta. Samim tim beba nema kontakt sa veštačkim materijalima poput plastike. Vlakna i oblik glave moraju biti prilagođeni najmlađima, a drška je od bambusa kako se priroda ne bi dodatno zagađivala nakon bacanja četkice.

Kako se bebi peru zubi četkicom?

 

Ukoliko se svečano spremate za prvo pranje bebinih zubića, evo nekoliko korisnih saveta kako da to i učinite.

 • Prvi korak je zauzimanje položaja za pranje zuba koji će biti komforan i vama i vašoj bebi. U odnosu na bebin uzrast uzmite je u naručje, a možete je staviti i u hranilicu ili na neko drugo mesto gde voli da sedi. Bebe koje vole pranje zuba, vrlo rado će sedeti i učestvovati u toj aktivnosti. Mališane koji ne vole pranje zuba, bolje smestite u svoje naručje i čvrsto držite  kako se ne bi previše okretali i slučajno povredili o četkicu.
 • Zatim na četkicu nanesite malo paste, količne  kao zrno graška. Vodite računa i o tome da kupite pastu prilagođenu uzrastu vaše bebe.
 • Potom krenite sa pranjem zubića tako što ćete nežno prelaziti preko površne zuba u pravcu gore-dole ili kružno. Stomatolozi ne savetuju pranje zuba sa desna na levo ili obrnuto.
 • Odrasli nakon pranja zuba isperu usta. Sa jako malim bebama to je nemoguće. Malo starije bebe mogu da ispljunu pastu ukoliko su savladale tu sposobnost, a drugima ponudite vodu nakon pranja zuba. Sasvim je očekivano da beba proguta pastu za zube, ali to nije opasno. Samo ne preterujte sa količinom paste.

Šta raditi kada beba odbija pranje zuba?

 

Mnogi roditelji zaista imaju problem kada bebi treba oprati zube. Mališani često zatvore usta, okrenu glavu ili čak plaču kada im odrasli priđu sa četkicom.

Da ovo ne bi bilo stresno iskustvo, poželjno je ovu aktivnost pretvoriti u nešto lepo i zabavno, a evo i kako.

 • Zamolite partnera da vam pomogne u toj aktivnosti. Jedan roditelj neka drži bebu u naručju, a drugi roditelj neka detetu priđe sa osmehom ili sa sopstvenom četkicom u ustima. Kada beba vidi da roditelj pere svoje zube, povećava se šansa da će i beba pristati da učestvuje u toj aktivnosti.
 • Učinite pranje zuba zabavnim. Pokažite bebi kako recimo plišani meda pere zube, pa kobajagi prvo medi operite zubiće, a potom bebi.
 • Starijim bebama možete dopustiti da sami drže četkicu, a vi im navodite ruku kako bi pravilno oprali svoje zube ili ih prvo vi operite, a potom dozvolite da to učine i sami.
 • Uvedite nagradu u vidu neke nalepnice ili svaki put kažite bravo i  tapšite kada beba dozvoli da joj se operu zubići. Na taj način će shvatiti da je uradila nešto dobro i postepeno  će  se navići na ovu aktivnost.

Najbolja četkica za zube za bebe

 

U prodavnicama ćete naići na razne brendove četkica za zube. Izdvajamo najpoznatije i upoznajemo vas sa njihovim karakteristikama.

Chicco četkice za zube

 

Chicco je brend koji svakako dominira kada je svet beba u pitanju. Pod ovim nazivom naći ćete mnoge stvarčice za bebe, a ujedno i četkice za prve zubiće. Videćete da je svaki proizvod prilagođen određenom uzrastu mališana, pa u skladu sa tim kupujte i za svoju bebu. O kvalitetu ovog brenda ne treba puno govoriti, jer njegovo postojanje i dominacija na tržištu dovoljno pokazuju vrednost. Četkice za najmlađe su vrlo pogodne jer osim što čiste zube, ujedno i masiraju desni.

Oral B četkica za zube

 

U svetu oralne higijene najmlađih našao se i ovaj brend. Oral B nudi četkice za uzrast od 4-24 meseca. Osim neklizajuće drške za roditelje, četkice se izdvajaju i po svom dizajnu koji je prilagođen najmlađima.

Nip četkice za zube

 

Ovaj brend dolazi  nam iz Nemačke i nudi zaista širok spektar proizvoda kada su bebe u pitanju. Nip četkice za zube namenjene su za bebe starije od 4 meseca. Njihove četkice se izdvajaju po specijalnoj dršci ergonomskog oblika koja ne klizi iz ruku. U setu su četkica za pranje zuba i trener za masiranje desni.

 

Nuk električna četkica za zube

 

Sa silikonskim vlaknima, namenjena najmlađima odnosno bebama od 6 meseci pa naviše.  Dobra je jer smanjuje broj poteza koje morata sami raditi. U pitanju je set koji ima 2  različite četkice za zube: za masažu desni i za pranje zuba. Može se sterilisati.

Curaprox četkica za bebe

 

Obična četkica kojoj je drška gumirana, kako ne bi ispadala iz ruke. Ima malu glavu i zakrivljena je tako da lake dopire do svih mesta u usnoj duplji. U pitanju je samostojeća četkica.

Četkica za zube za bebe kao glodalica

 

Ova vrsta četkica izrađena je od silikona što je dobro jer bebi olakšava muke kada su desni bolne usled nicanja zubića. Obzirom na vrstu materijala, beba veoma lako može staviti četkicu u usta i gristi je kako bi olakšala bolove. Izbočine koje ova četkica ima služe tome da čiste površinu zuba.

Ove četkice koštaju malo više novca u odnosu na obične glodalice ili obične četkice, ali su vrlo dobro rešenje ukoliko beba u potpunosti odbija ovu aktivnost, a vama je ponestalo rešenja i kreativnosti kako da joj priđete. Dakle, nisu u pitaju obične četkice za zube sa vlaknima i one se ne preporučuju za ovu aktivnost.

Sada znate jako puno o oralnom zdravlju beba. Sigurni smo da ćete sa lakoćom izabrati odgovarajuću četkicu za zube.

Ono što je jako važno jeste da imate strpljenja i da svakodnevno pokušavate praktikovati ovu naviku dok je beba ne prihvati kao sastavni deo dana. Ponekad je to vrlo teško, ali imajte na umu da se kultura higijene stvara od najranijih dana. Kasnije će to rezultirati zdravim zubima i redovnim higijenskim navikama.