sokići za bebe

Sokići za bebe – korist ili šteta?

Da li su sokići za bebe dobri? Treba li ih uvoditi i kada? Ovo su samo neka pitanja koja muče roditelje. Evo argumenata za i protiv.

Kada se bebama daju sokići?

 

Mnogi roditelji brže bolje požure da bebama daju sokiće. Međutim postavlja se pitanje da li sa uvođenjem sokića treba žuriti?

Ne, naprotiv.

Sa uvođenjem sokića treba sačekati sve do bebine prve godine života.

Dakle, tek kada prođe dvanaest meseci, mališanima ponudite ovaj ukusni napitak.

Razloga za to je jako puno, a o njima ćemo govoriti u narednim segmentima teksta.

Za sada vam je ova informacija od ključnog značaja, a ukoliko je  vaša beba napunila godinu dana, u nastavku možete saznati sve o načinu izbora kvalitetnih sokova kao i o pravljenju istih.

Ostanite uz ovaj tekst, jer sledi pregršt korisnih i zanimljivih informacija.

Sokići za bebe od 4 meseca – da ili ne?

 

Ne! Kratko i jasno sa sve uzvičnikom!

Lekari nikako ne preporučuju da se sokići uvode na tako ranom uzrastu.

Većina beba još uvek samo sisa ili je na formuli. Veoma mali broj mališana u ovom periodu počinje sa uzimanjem čvrste hrane, pa se ne preporučuje ni voda, a kamoli sokovi koji su kalorični i slatki. 

Argumenata koji govore protiv je jako puno.

 

Kao prvo sok će ovako maloj bebi sigurno zameniti obrok, pa neće popiti mleko. Osim toga sokovi sadrže šećer koji se malim bebama ne preporučuje iz više razloga.

Uskoro sledi uvođenje čvrste hrane, a ako bebu pre toga naviknete na sladak ukus soka, može se desiti da odbije povrće koje u odnosu na sok bebi neće biti nimalo ukusno. Dakle, prvo je naviknite na zdrave namirnice koje treba uvoditi sa pola godine, a za sok će biti vremena kasnije.

Od čega treba da su prvi sokići za bebe?

 

Kada dođe vreme za sokove, treba biti obazriv. Obzirom da je to nešto novo sa čime beba dolazi u kontakt pažljivo birajte sokove.

Neka oni budu od 100% ceđenog voća ili povrća.

Vodite računa da u soku bude voće i povrće koje beba u odnosu na svoj uzrast sme konzumirati i koje joj ne izaziva alergijske reakcije.

Dakle, neka to bude sok od voća i povrća koje je beba već probala i koje je po mogućnosti organski uzgojeno.

Saveti za izbor soka za bebe

 

Kada dođe vreme za sokove, vašem mališanu ponudite samo najbolje, odnosno najkvalitetnije i najzdravije oblike ovog napitka.

sokići za decu

 

Kako načiniti izbor?

Svakako je najbolji izbor birati prirodne sokove. Pod tim se misli na sveže ceđene sokove, koji ne sadrže nikakve dodatke poput veštačkih boja i aroma. Veštački dodaci sokovima daju intenzivniji ukus i boju, ali svakako nisu zdrava opcija za mališane.

Ovo je nešto što uopšteno treba izbegavati, a često je u proizvodima za bebe – ne samo u hrani. Kozmetika namenjena najmlađima često je takođe puna sastojaka koji iritiraju bebinu kožu. Marija je dugo tražila krivca u mnogim drugim stvarima. Koža njene bebe bila je suva i često sklona crvenilima. Kada je promenila kozmetiku, onda se i koža njene bebe promenila. Konačno je postala mekana i negovana. Šta joj je pomoglo? Saznajte iz njene lične priče na ovom linku: https://rastimozdravo.com/dr-pilar-kupka-za-bebe-licno-iskustvo/

Dakle, držite domaćih ceđenih sokova ili kupovnih sokova od proverenih proizvođača koji garantuju kvalitet i prilagođenost ovog napitka najmlađima.

Ukoliko se odlučite za kupovinu sokova, onda dobro obratite pažnju na sastav proizvoda. Ako se u njemu osim voća nalaze i neki dodaci čje poreklo vam nije poznato, nemojte rizikovati.

Da ne biste bili u zabludi kada su proizvodi za bebe u pitanju važno je da znate razliku između nekih pojmova, a odnose se na napitke za najmlađe.

Mi sve ove napitke zovemo “sok”, a ustvari pod ovim nazivom možete naći svašta

Vrste sokova

 

Verovatno niste ni pomišljali da izbor sokova može biti cela jedna nauka. Srećom, nije baš teška, pa ćemo vam lako objasniti o čemu je reč.

Voćni sok

 

Kada u prodavnici tražite voćni sok za bebu, on mora biti od 100% voća. To znači da ne sme imati nikakve dodatke. Dakle u tom proizvodu može se naći samo voće. Ne sme biti ni konzervansa, već se vrši proces pasterizacije kako ne bi došlo do kvarenja.

Voćni nektar

 

Za voćni nektar bi mogli reći da je modifikovan voćni sok, odnosno napitak u kojem su dozvoljeni mnogi dodaci. Kada kupite voćni nektar imajte na umu da u njemu ima najviše do 50% voća. Ostatak je voda ili dodaci poput meda, šećera ili drugih zaslađivača.

Zato budite oprezni prilikom kupovine. Ako na deklaraciji piše da je 100% nektar to ne znači da je 100% voće i da je 100% zdravo. Itekako sadrži dodatke koji nisu preporučljivi najmlađima. 

Voćni sirup

 

Sigurni smo da znate šta je voćni sirup, ali evo i jedne definicije. Voćni sirup je tečnost odnosno rastvor koji se dobija od voća. Može se dobiti kuvanjem ili nekom drugom metodom. 

Kada napravite ili kupite sirup, on je izuzetno intenzivnog, odnosno slatkog ukusa i pre konzumiranja je u njega potrebno dodati vodu kako bi se razredio i bio spreman za konzumiranje.

Da bi se dobio intenzivan ukus sirupa uglavnom se pribegava raznim vrstama zaslađivačima i aromama. Naravno da u kućnim uslovima možete napraviti i prirodne voćne sirupe, ali oni imaju jako puno dodatog šećera. Nisu adekvatna zamena za ceđeni sok.

Kako se prave sokići za bebe?

 

Najjednostavniji i najzdraviji način da bebi napravite sokić, svakako je ceđenjem voća i povrća.  Odaberite odgovarajuće voće ili povrće, operite, isecite  i izvadite nepotrebne delove. Zatim sve ubacite u sokovnik i evo najboljeg napitka za vašu decu.  Pojedine vrste voća možete iscediti i ručno uz pomoć cediljke za limun koja ne košta puno, a može vrlo dobro izvući sok iz citrusa. Ipak, sa citrusima budite pažljivi, jer su česti alergeni.

Drugi načini za pravljenje sokova  su recimo potapanjem cvetova ili listova u vodu. Takvi recepti se često koriste za sok od zove ili sok od listova nane. Potapanjem se otpuštaju arome i ukusi potopljenih cvetova ili listova, a zatim se po po ukusu mogu dodati zdravi zaslađivači ili recimo sokovi od citrusa kako bi ukus bio intenzivniji.

Ukoliko pravite domaće sirupe, onda će vrlo često biti potrebno kuvanje određenog voća i dodavanje zaslađivača kako bi ukus bio intenzivan.

 Za koji god način da se odlučite uvek gledajte da bude što prirodniji i što zdraviji način pripreme. Izbegavajte stavljanje belog šećera, kao i konzervansa.

Bolje češće napraviti po malo soka, nego velike količine u koje morate staviti konzervans kako bi izbegli kvarenje.

Evo nekih recepata:

Sok od jabuke za bebe

 

Sok od jabuke omiljen je svoj deci, zbog svog veoma prijatnog ukusa. Njega možete napraviti u električnom sokovniku tako što ćete jabuku dobro oprati, oljuštiti koru, izvaditi sredinu i staviti u sokovnik. Jednostavno i brzo možete dobiti odličan voćni sok.

 

sok za bebe

 

Drugi način je da opranu i očišćenu jabuku izrendate i procedite kroz sterilnu gazu. Ovo je teži način i dobićete manje soka, ali  i to može biti opcija.

Sok od jabuke i šargarepe

 

Sokići za bebe od jabuke i šargarepe mogu se praviti po istom principu kao i sam sok od jabuke. Ovde je razlika u tome što je potrebno oprati, oljuštiti šargarepu i iseckanu je staviti u sokovnik ili izrendati zajedno sa jabukom.

Ovo povrće će dodatno pojačati ukus soka i obogatiti ga vitaminima.

Sok od pomorandže za bebe – da ili ne?

 

Sokovi od citrusa  su veoma osvežavajući i puni vitamina. Ukoliko ste ih već uveli  u bebinu ishranu i nema alergijskih reakcija onda od njih možete bezbedno napraviti i sokove.

Citrusi su puni soka tako da ih veoma lako možete iscediti i na plastičnoj cediljki za limun, a mnogo bolja opcija je stavljanje u električni sokovnik, jer na taj način možete iskorisititi i koru pojedinih citrusa. Naravno ne zaboravite da voće dobro operete i ogulite koru, ukoliko nju ne stavljate u sok. Imajte na umu da kora može imati gorak ukus pa oprezno kada su sokovi za bebe u pitanju.

Sok od maline za bebe

 

Obzirom da je malina dozvojena kada prođe bebina prva godina, od ovog izuzetno zdravog i hranljivog voća možete napraviti i sok. Najbolji način je uz pomoć sokovnika u koji treba staviti dobro opranu malinu i eto preukusnog napitka.

Malinu možete i ručno izgnječiti i procediti kroz sterilnu gazu.

Sok od breskve za decu

 

Kada dođe sezona ovog osvežavajućeg voća iskoristite ga za pravljenje soka. Breskva je izuzetno sočna i zato je pogodna za pravljenje napitaka. Dobro je operite i otklonite koru. Zatim je isecite i ubacite u sokovnik, bez koštice.

Brzo i lako ćete dobiti prirodni sok koji će beba sa radošću popiti. Ukoliko beba još nije jela breskvu prvo joj ponudite malu količinu soka i ispratitie reakcije. Breskva može biti alergen i zna biti puna pesticida, zato vodite računa i o tome gde ćete kupiti ovo voće.

Kako bebi poslužiti sok?

 

Kada dođe vreme za uvođenje ovog napitka stručnjaci savetuju i na koji način ga treba poslužiti bebi. 

Najbolji način je da sok sipate u čašu koju beba koristi.

Izbegavajte sipanje u flašice i dozvoljavanje da se sokić pijucka po ceo dan, jer se na taj način mogu popiti velike količine soka. Tako  se remeti rutina obroka i beba može odbiti da jede.

Kada je vreme za užinu, sokić može biti dobra opcija. Dajte bebi da popije sok iz čaše i tu se završava konzumacija ovog napitka.

 Domaći ili kupovni sokovi za bebe?

 

Kada pravite domaći sok tada ste sigurni u to šta ste u njega stavili i na koji način ste ga pripremili. Domaći sokovi su uvek bolja opcija.

Međutim nemamo uvek vremena za pravljenje domaćih sokova pa u tim situacijama pribegavamo kupovini. I to je ok opcija ukoliko se vodi računa o tome ko je proizvođač i kakvog su sastava sokovi.

Zdravi sokovi za bebe su svi koji su napravljeni od 100% voća ili povrća. Na taj način prirodnim putem deca unose vitamine, kalorije, ali i fruktozu.

 

 

Još jedna važna stavka jeste izbegavanje sokova koji sadrže veštačke boje, arome i zaslađivače poput belog šećera. 

Koliko soka dati bebi?

 

Kada bebi ponudite ovaj primamljiv napitak, može se desiti da traži još i još. Deca mogu popiti ogromne količine soka, a to sigurno ne želite.

Stručnjaci imaju preporuku koliko soka je ok, kada je u pitanju uzrast od 1-4 godine.

Ako ste tek počeli sa uvođenjem soka, ograničite količinu na 60-120 ml dnevno.

Sokovi za bebe noću

 

Sokovi apsolutno ne bi trebali da se nađu na noćnom meniju.

Ukoliko se beba budi tokom noći jer je gladna ili žedna, neka se tu nađe mleko ili voda.

Sokovi nikako, jer kalorije i fruktoza  iz soka tokom noći ne mogu doneti ništa dobro osim gojenja, nepovljnog uticaja na zube i razbuđivanja. 

Nedostaci i prednosti sokova za bebe

 

Rekli smo da sokovi imaju argumente koji govore za i protiv. Hajde da vidimo kojih je više.

Prednosti sokova

 

  • Osvežavaju i dobar su način da beba unese nešto što je voćnog porekla ukoliko odbija da pojede određenu vrstu voća.
  • Voćni sokovi sadrže vitamine iz voća koje je ceđeno.
  • Bebama ovo može biti odličan način da se zaslade na prirodan način, jer sokovi sadrže prirodne voćne šećere.
  • Umerena količina određenih vrsta sokova može doprineti rešavanju problema sa zatvorom.

Nedostaci voćnih sokova

 

  • Voćni sokovi sadrže dosta kalorija i fruktozu. To itekako može uticati na gojaznost. Ukoliko beba pije velike količine sokova može dobiti na kilaži više nego što je potrebno.
  • Sokovi mogu uticati na oštećenje desni, a samim tim dovesti do kvarljivosti zuba na kasnijem uzrastu.
  • Ukoliko bebe piju puno soka, manje će unositi hranljivih materija iz redovnih slanih obroka jer neće biti gladne. Sokovi vrlo često zamene obrok i to im je velika mana.
  • Velike količine sokova mogu dovesti do problema sa digestivnim traktom i uzrokovati dijareju.

 

Sada znate sve o sokovima za bebe. U odnosu na uzrast svoje bebe pažljivo birajte vrstu i količinu soka koju ćete joj ponuditi.

Uz pravilan izbor i pripremu soka, vaša beba od ovog napitka može dobiti samo najbolje i zaista uživati u njemu.