menstruacija posle porođaja

Kada se javlja menstruacija posle porođaja?

Kada može da se očekuje menstruacija posle porođaja i da li će ona biti ista kao i ranije? Pročitajte ovaj tekst da se ne iznenadite!

Odmah nakon porođaja javlja se krvarenje, ali ono što je najbitnije da znate je sledeće…

Lohije i menstruacija nisu isto!

 

Šta su to lohije zapravo i kako se razlikuju od menstruacije?

Lohije su krvarenje i “čišćenje” materice nakon porođaja. Mogu da budu jarko crvene zbog sveže krvi, zatim razne nijanse braon boje ponekada čak i žućkaste. Nekada je ovo postporođajno krvarenje vrlo obilno dok je kod drugih žena oskudnije, manje i traje kraće.

Lohije ili krvarenje nakon porođaja je pojava koja se javlja kod svih žena bilo da su rodile na prirodan način, carskim rezom, imale epiziotomiju ili druge intervencije. To je način da se telo oslobodi ostataka iz materice, slojeva koji su služili za zaštitu bebe dok je bila ušuškana u majčinom stomaku. 

Postporođajno krvarenje traje između 2 i 6 nedelja nakon porođaja, sve u zavisnosti od žene i jednistvenosti svakog organizma.

Ali zašto se lohije javljaju?

Znate kako je vaša materica bila puna plodove vode, zatim posteljica, pa povećana količina krvi u telu trudnice? To sve mora da se dovede u stanje kao pre trudnoće i telo ima poseban način za to! Nakon što je porođaj završen, materica nastavlja da se grči i smanjuje i time izbacuje sve navedeno. To su lohije. 

Menstrualni ciklus je nešto potpuno drugačije.

Menstruacija je period u kojem telo odbacuje neoplođenu jajnu ćeliju i slojeve koji se stvaraju na zidu materice, kroz krvarenje. To krvarenje traje oko 5 dana i nakon toga započinje novi ciklus.

Menstruacija se dešava jednom mesečno, svaki mesec od kako žena postane polno zrela do menopauze. Neće se javiti odmah posle porođaja, jer je telu potrebnno neko vreme da se vrati u balans.

Ali kada se postpartalni ciklus ponovo uspostavlja i šta sve utiče na njega?

Hajde da vidimo.

Da li dojenje utiče na menstruaciju nakon porođaja?

 

Dojenje kao najprirodniji način hranjenja novorođenčeta takođe ima različita delovanja na telo i organizam žene. Pre svega, početak laktacije uopšte nije naivan. Nekada može doći do upale, bolova u grudima pa i skoka temperature.

Hormoni koji su aktivirali mlečne žlezde u telu majke utiču i na druge sisteme u organizmu. Tako se može desiti da se menstrualni ciklus odloži.

Ponekada to može biti 3 meseca, najčešće 6, a može i da izostane ciklus sve dok se dojenje ne prekine. 

Najčešće se dešava da menstrualni ciklus izostaje sve dok dete isključivo i samo sisa, znači dok ne počne da jede i čvrstu hranu. Kako se to obično dešava oko 6. meseca bebinog života, tada većina mama dobije prvu menstruaciju nakon porođaja.

Ipak, nemojte propustiti da pitate vašeg lekara više o tome na prvoj kontroli nakon porođaja!

Takođe malo više o uticaju dojenja na menstrualni ciklus možete pročitati ovde:

U kakvoj su vezi dojenje i menstruacija

Kada se javlja prva menstruacija nakon porođaja?

 

Kada će doći do prve menstruacije nakon porođaja, potpuno individualno. To znači da će se kod nekih žena javiti odmah nakon mesec dana od porođaja, tačno u sat što bi se reklo, mada je to retko.

Kod drugih žena se može javiti nakon takozvanog peroda “babina” ili nakon 2 meseca. Opet postoje i one koje ciklus ne dobiju sve dok ne završe proces dojenja svojih mališana.

 

kada se javlja menstruacija nakon porođaja

 

Ali od čega to onda zavisi?

Najpribližnije objašnjenje jeste da zavisi od mogućnosti tela da sve vrati u normalu nakon trudnoće i porođaja.

Vaše telo se menjalo drastično tokom 9 punih meseci trudnoće. Hormoni su divljali, kosti se širile, organi se pomerali – stvarao se novi život! To nije mala stvar. Nakon porođaja, vaše telo radi jednako naporno da sve ponovo vrati u prvobitno stanje. Kod nekih žena se to dešava brže, kod nekih malo sporije, a kod dojilja malo drugačije.

Mame koje doje obično menstruaciju dočekuju kasnije zbog uticaja hormona unutar tela koji omogućavaju stvaranje mleka i proces dojenja.

Vezano za to,ciklus će se pre vratiti  :

 • beba nije isključivo dojena nego jede čvrstu hranu
 • beba ima duže intervale spavanja danju ( 4 sata) i tokom noći (6 sati u kontinuitetu)
 • dete pije adaptirano mleko
 • koristi cuclu

Sve ovo jer beba manje sisa, pa to na svoj način utiče na proces stvaranja mleka i ostale hormonske aspekte s tim u vezi.

Važi i obrnuto. Manja je verovatnoća da se ciklus vrati ako češće dojite bebu, dojite na zahtev ili još niste uveli čvrstu hranu pa i ako bebu nosite dosta uz sebe u toku dana i noći.

Izostanak menstruacije posle porođaja kao kontracepcija

 

Ako se pitate da li izostanak menstruacije znači i prirodnu kontracepciju odgovor je – ne znači!

Nakon porođaja, ako niste dobili ciklus i dojite bebu ipak treba da znate možete ostati u drugom stanju – ponovo. Zato se pobrinite da razgovarate sa svojim ginekologom i posavetujete se o tome kada je dozvoljeno ponovo imati odnose, kako se zaštititi i šta raditi. Informišite se i koliko je poželjan razmak između dve trudnoće.

Šta kada druga menstruacija nakon porođaja kasni?

 

Možda ste računali da ukoliko ste dobili prvu menstruaciju posle porođaja, sada možete da očekujete da je sve kao i ranije. Prevarili ste se. Ništa nije kao ranije, a često se menstrualni ciklus malo promeni ili poremeti. Zato se može desiti kašnjenje druge menstruacije pa i neko vreme mogu se javljati neredovne menstruacije.

Svakako, ako se jako brinete, treba da posetite svog lekara i proverite stanje. U većini slučajeva u pitanju regulacija hormona. Ponekada je potrebno mnogo vremena da se hormoni vrate u normalu. Na primer kod dojilja se luči hormon prolaktin koji sprečava reproduktivne hormone da rade svoj posao i stvaraju ovulaciju zatim i menstruaciju.

Prolaktin se takođe javlja i kada je organizom pod stresom, a složićete se da je nakon porođaja sve u znaku stresa! Nespavanje, navikavanje na bebu, plakanje, grčevi kod bebe, potpuno novi život drugačiji od svega na šta se navikli ranije. To sve može da utiče na neredovne menstruacije, na regulisanje ciklusa uopšte.

Svakako, nemojte preskakati prvu kontrolu nakon porođaja kada prođu lohije ili ukoliko ste zbog nečega zabrinuti. Zakažite pregled i posetite svog lekara.

Kako izgleda prva menstruacija nakon trudnoće?

 

Šta sve možete da očekujete kada se pojavi prva menstruacija nakon porođaja?

Odgovor je – svašta! 

 • Možda će vam ciklusi sada biti manje bolni u odnosu na period pre trudnoće, ili baš suprotno.
 •  Ako ste imali blage cikluse ovi nakon porođaja mogu biti nešto intenzivniji.
 • Takođe možete primetiti da menstruacija traje duže ili kraće u odnosu na ranije.
 • Možete primetiti i razlike u obilnosti krvarenja.

Sve u svemu, razlika će biti, a neke mogu i da vas zabrinu! Zato se bacamo na najčešće primećene promene i šta da radite tada:

Obilna menstruacija posle porođaja

 

Šta podrazumeva obilna menstruacija?

To znači da je krvarenje jako, ima ga puno, uloške menjate na svakih par sati, često u naletu i na uspeju da zadrže sav sadržaj.

Ovakav scenario se može dogoditi, pogotovo kada je prvi ciklus nakon porođaja u pitanju. Takvo obilno krvarenje može da bude uzrokovano hormonima ili naprezanjem zbog obaveza oko bebe. Ipak, ono ne bi trebalo da traje duže od dan ili dva tokom menstruacije. Postepeno se smanjuje i dolazi u normalu do kraja perioda krvarenja.

Uzrok takođe može i da bude kontrahovanje i skupljanje materice ukoliko ste prvu menstruaciju dobili mesec ili dva nakon porođaja.  Može se desiti i da primetite ugruške koji mogu da vas zabrinu. Najčešće je u pitanju samo dodatno čišćenje materice, ali ukoliko se brinete ne odlažite posetu ginekologu.

Ipak, važno je da znate da se obavezno javite lekaru ukoliko se obilno krvarenje javi praćeno jakim bolovima, neprijatnim mirisom, u toj količini da uložak ne može da zadrži sadržaj.

Tada je neophodno potražiti uzrok, dati terapiju i eventualno nadoknaditi gubitak krvi.

Oskudna menstruacija

 

Vrlo lako može da se desi da će vam prva menstruacija nakon porođaja biti vrlo oskudna. Može da traje kraće, sa vrlo malo krvarenja koje može biti različitih boja. Ponekada bude u vidu braon sekreta ili blago rozikasto sa crvenim tragovima. Ovakva krvarenja su obično uzrokovana dodatnim čišćenjem ili hormonima. Ipak, menstruacija može biti i takva nakon porođaja i trebalo bi je zabeležiti kao prvu nakon dužeg peroda i od nje bi trebalo početi voditi evidenciju ciklusa.

Međutim ako vam se desi da se nakon lohija ili određenog perioda bez ciklusa javi sporadično krvarenje koje traje samo jedan dan i niste sigurni otkud se javlja, posetite ginekologa. Može da bude u pitanju neka reakcija tela na hormone ili neki zaostali povređeni kapilar, ali svakako je najbolje da stručno lice nađe uzrok i reši problem.

Bolna menstruacija

 

Menstrualni ciklusi su i inače manje ili više bolni, ali retko se nađu žene bez ikakvih simptoma pred ili u toku ciklusa. Ti grčevi donjeg dela stomaka, bolovu u leđima ili nervoza su prirodna pojava koja se javlja gotovo svakoj ženi. Nakon porođaja može se dogoditi i da menstrualni grčevi budu mnogo izraženiji, jači, a na žalost to znači bolniji!

Obično je uzrok taj što se telo još vraća u svoje prvobitno stanje. Materica je možda još uvek osetljiva, kukovi i karlica pokušavaju da se vrate na mesto, kičma je dugo bila pod pritiskom velikog stomaka. Žene koje su rodile carskim rezom mogu da osete bolove poput žarenja unutar stomaka. Obično je uzrok taj što unutarnja rana sporije zarasta pa grčenje materice može da stvori jače bolove.

Ukoliko je vaš slučaj ovakav, možete potražiti savet vašeg lekara, pogotovo oko lekova koji mogu da smanje bol.

Ukoliko dojite trebalo bi voditi računa koje lekove smete ili ne smete da korisitite da oni ne bi preko mleka naškodili detetu.

Neredovne menstruacije

 

Već smo gore spomenuli da se može desiti da dobijete prvu menstruaciju nakon porođaja, ali da sledeća izostane. Izostanak menstruacije može biti pod uticajem različitih faktora: stres, hormoni, telo koje je iscrpljeno i pokušava da uhvati ritam. U toku dojenja ovo je takođe vrlo čest slučaj i ono može biti razlog preskakanja odnosno neredovnih ciklusa. 

 

neredovna menstruacija posle porođaja

 

Ipak, ukoliko je prošao određeni period i počeli ste da imate seksualne odnose, a ciklusi su neredovni, nemojte misliti da ne možete ostati u drugom stanju. Zapravo, neki stručnjaci navode da je trudnoća moguća čak i nakon samo mesec dana od porođaja. Zbog toga treba razmišljati o kontracepciji na vreme i savetovati se sa stručnim licem. Neke kontraceptivne pilule nisu preporučljive za korišćenje nakon porođaja, zato treba biti vrlo pažljiv i poslušati šta lekar kaže.

Koliko traje menstruacija posle porođaja?

 

Trajanje menstralnog ciklusa je takođe vrlo individualna stvar. Ukoliko ste inače imali kraća krvarenja koja su trajala između 3 i 5 dana, moguće je da će se to promeniti ili produžiti nakon trudnoće. Takođe može se desiti da ukoliko ste imali krvarenja koji su trajali oko 5 ili 7 dana, sada traju oko 3 ili 4 dana.

 Prva menstruacija nakon porođaja ne bi trebala da je kraća od 3 ili duža od 7 dana.

Ukoliko se desi da je izuzetno kratka ili duga, trebalo bi se obratiti lekaru za pomoć. Uzrok mogu biti, pogađate – hormoni, ali ipak sve to treba proveriti i možda započeti neku terapiju koja bi pomogla da se stvari regulišu.

Menstruacija nakon porođaja carskim rezom

 

Carski rez je posebna vrsta porođaja pri kojoj se otvara stomak, mišići, materica i izvlači beba, zatim se sve to ponovo spaja i treba da funkcioniše kako treba. Morate priznati da ne zvuči baš lako ili jednostavno. Međutim, ovo je već gotovo rutinska operacija, koja se obavlja poprilično često.

 

 

Ipak, da li posle njega sve funkcioniše kao pre? 

Pa, moramo reći da i nije baš sve tako jednostavno. Na primer prvo ustajanje nakon carskog reza može da bude vrlo neprijatno iskustvo. Takođe ni dojenje posle carskog reza nije tako jednostavno. Tako možemo reći i da je menstruacija možda malo drugačija.

Ovako izgleda prvi ciklus nakon carskog reza:

 • Može se pojaviti osećaj žarenja u stomaku
 • Krvarenje može biti obilnije
 • Može se dogoditi da ciklus traje duže
 • Možete očekivati ugruške ukoliko je ciklus krenuo ubrzo nakon porođaja
 • Možete imati bolove u leđima i karlici

Što se tiče pojave prve menstracije, situacija je ista i sve zavisi od toga da li dojite bebu ili ne. Ako bebu dojite nakon carskog reza vrlo je moguće da ciklus nećete dobiti sve dok ona ne počne da jede i čvrstu hranu odnosno kašice. Ponekada se taj period produži sve dok ne prestanete da dojite bebu, a nekada počne i ranije bez obzira na to.

U svakom slučaju, lekaru treba da se javite ako:

 • Krvarenje traje duže od 7 dana ili kraće od 2 dana
 • Ako vam se javi jako obilno krvarenje
 • Primetite pojavu neprijatnog mirisa i ugrušaka čudne strukture
 • Imate nepodnošljive bolove
 • Premetite sluz neprijatnog mirisa pre ili nakon menstruacije
 • Ne dobijete ciklus duže od 6 meseci
 • Imate neredovne cikluse duže od 6 meseci

Carski rez ili vaginalni porođaj, situacije su slične i vrlo podložne raznim promenama koje možda niste očekivali. Uvek se obratite lekaru ukoliko imate bilo kakvu sumnju ili pitanje koje vas muči .

Da li smeju da se koriste tamponi nakon porođaja?

 

Dok imate lohije odnosno postporođajno krvarenje tamponi nisu dozvoljeni. Takođe nije poželjno koristiti ih i ako prvi ciklus dobijete prvih par meseci od porođaja.

Telu je potrbeno vreme da se oporavi, da se regeneriše nakon verovatno najstresnijeg događaja u životu. Tampon neće napraviti veliku štetu, ali može da se desi da postoji poneki ugrušak ili ranica od porođaja i tampon može da izazove neprijatnost ili začepljenje praktično. Zato je bolje koristiti uloške makar prvih par ciklusa.

U nekim ekstremnim situacijama tamponi nakon porođaja mogu izazvati i toksični šok. Toksični šok je zapravo velika komplikacija usled bakterijske upale. Ona može da se javi nakon porođaja, operacija, ali i pri korišćenju tampona.

Nakon pola godine ili barem 3 ciklusa, tamponi mogu da dođu u obzir. Naravno, pre upotrebe bilo kojih sredstava za pomoć pri menstruaciji, poput menstrualne čašice , tampona, uložaka, pitajte svog lekara i poslušajte savet!

Nakon porođaja vrlo je jasno da će vas mnoge stvari iznenaditi neke možda i zbuniti, a među njima je i menstrualni ciklus koji više nije kao pre. Ali dajte svom telu vremena da se oporavi, regeneriše i polako će se sve vratiti u pređašnje stanje. Potrebno je malo informacija da izbegnete paniku i malo strpljenja da dočekate promene, i sve će biti u redu!

Izvori :

https://health.clevelandclinic.org/do-your-periods-change-after-pregnancy/

https://www.pregnancybirthbaby.org.au/periods-after-pregnancy

https://www.webmd.com/parenting/first-period-after-pregnancy-what-to-expect

https://www.medicalnewstoday.com/articles/323293

Worried about first period after delivery?
https://utswmed.org/medblog/period-changes-after-pregnancy/ https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/21343770/ https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/12255260/