nervozna beba na dojci

Nervozna beba na dojci: u čemu je problem?

Nervozna beba na dojci? Razlog je nekada očigledan, a nekada ne. U nastavku saznajte zbog čega se to dešava, ali i kako da smirite vašu bebu.

Prednosti dojenja su svakako neprocenjive, kako za bebu tako i za vas kao majku. Pored zdravstvenih benefita jako je bitan i odnos povezivanja, koji se zapravo u toku dojenja i najbolje stvara između majke i deteta. Ipak, ne treba da vas začudi ako primetite promene bebinog raspoloženja u tokom podoja.

U idealnom slučaju, dojenje bi trebalo biti lako i jednostavno. Ipak, realnost je malo drugačija, jer bebe često mogu biti nervozne kada ih stavite na dojku da siskaju.

Pored problema sa laktacijom i dojenjem koji mogu zaista otežati hranjenje, ponekad je i nervozna beba ozbiljan “krivac” za sve to.

Nemojte da vas ovo zabrinjava. Njena nervoza ili neraspoloženje se dešava sa nekim razlogom, ali je zato na vama da otkrijete šta je to uznemirava i da joj olakšate hranjenje. U nastavku sledi više o ovoj temi.

Nervozna beba na dojci i kako izgleda njeno ponašanje

 

Scenario izgleda otprilike ovako:

  • migoljenje, ukrućivanje, bacanje unazad ili u krilu dok joj nudite dojku,
  • plakanje “bez razloga” (roditeljima izgleda kao da je bez razloga),
  • razdražena je i sve joj smeta,
  • nestrpljiva je,
  • razvlači bradavice i halapljivo ih hvata da vuče mleko,
  • ujeda vas dok je dojite,
  • ručicama stiska i gnječi dojke ili vaš stomak,
  • često prekida siskanje naglim okretanjem glave,
  • pravi kratke pauze i plače, pokušavajući da se odbaci unazad,
  • prekida siskanje u naletu jakog mlaza mleka i prska se,
  • preznojava se i crveni.

Period kada je beba nervozna na dojci

 

Svaka beba ima svoj takozvani nemirni ili nervozni period. Po rođenju, bebe najčešće spavaju veći deo dana, nekada ukupno i po 15-16 časova (sa prekidima zbog hranjenja).

Međutim, posle dve do tri nedelje od rođenja kreću prve promene, uključujući i period prilagođavanja majke i bebe jedna na drugu. U tom periodu, pa sve do otprilike 8 – 9-te nedelje bebinog života možete očekivati velike promene i njeno neraspoloženje. Nekada će biti budna više nego što bi trebalo, pa će se i nervoza više osećati.

 

 

U tom periodu mogu biti razdražene i plačljive čak i po nekoliko puta dnevno, a najčešće je to uveče pred večernji ritual spavanja ili tokom noći, kada se bude da jedu. Dakle, kada beba ima mesec dana, ali i tokom drugog meseca možete očekivati da će biti više nervozna.

Međutim, kako rastu, tako se njihove navike odnosno potrebe ustaljuju. Beba stara nekoliko meseci neće biti toliko nervozna ukoliko ima već usklađen ritual hranjenja. Izuzetak mogu biti pojedine tegobe koje izazivaju dodatnu nelagodu tokom dojenja, zbog čega beba ponovo postaje razdražena i nervozna na dojci.

Zašto je beba nervozna na dojci?

 

Iako je nervoza na dojci najčešće samo prolazna faza, postoji dosta razloga zbog kojih vaša beba može biti uznemirena, nezadovoljna dok je dojite.

 

nervoza bebe tokom dojenja

 

U nastavku slede najčešći:

  • bebi je neudobno (ili nije dobro nameštena u položaj za dojenje),
  • oseća nervozu majke (stres, postporođajna depresija),
  • postoje poteškoće sa dojenjem,
  • davljenje, preopterećenost i brzo gutanje mleka zbog prejakog mlaza (posebno u početku laktacije ili u periodu između dva podoja, ako beba dobro ne iscedi dojku),
  • iz dojke još uvek nije krenulo dovoljno mleka,
  • refluks,
  • mleko joj nije ukusno,
  • slabija je laktacija (mleka više nemate dovoljno),
  • završila je sa siskanjem i sita je.

Udoban položaj bebe

 

Udobnost je veoma bitna jer se beba tako oseća i spokojno. Ukoliko joj je neudobno biće nervozna.

Stres i neraspoloženje majke

 

Istraživanja su pokazala da bebe osećaju emocije, stres i promene raspoloženja majke. Ukoliko je mama pod nekim stresom ili nervozna iz bilo kog razloga, bebe to i te kako mogu osetititi.

Najčešći stres sa kojim se majke u ubrzo posle porođaja susreću odnosi se na prvo dojenje, navikavanje na laktaciju i vreme potrebno da beba nauči pravilno da sisa. Iako bebe imaju prirodni refleks da se bore za hranu i da siskaju, njima je zapravo potrebno malo vremena da savladaju pravilnu tehniku. 

Sa druge strane, majci je potrebno da se i ona navikne. To privikavanje često može biti stresno za mame koje prvi put doje svoju bebu.

Kako bi sačuvala lepo raspoloženje a smanjila stres, važno je da majka od prvog dana dojenja bude sigurna u sebe, samouverena i da ima kontrolu nad bebom.

Poteškoće kod dojenja

 

Bolne i ispucale bradavice,  prepune grudi, upala odnosno zapaljenje dojki (upala mastitis), začepljenje mlečnih kanala, ravne ili uvučene bradavice, nedovoljno mleka, samo su neki od problema koji mogu otežati dojenje. Samim tim, mogu i prouzrokovati da beba plače i bude razdražena ili nervozna na dojci.

Pune grudi, veći mlaz mleka

 

U prvim danima dojenja, kada je beba jako mala i slaba da duže vremenski sisa, ona ne može da popije svu količinu mleka iz dojki. Grudi su pune, nekada i prepune, samim tim i čvršće nego inače. Laktacija je jača, što sve skupa malu i slabu bebu čini nervoznom, ali i otežava siskanje. 

Takođe, grudi se mogu prepuniti mlekom čak i ako napravite veću pauzu između dva podoja, ili ako se tokom podoja dojke ne isprazne dovoljno.

U ovim slučajevima zaista jeste normalno da beba bude nervozna na dojci. Zagrcne se, jer joj veća količina mleka i jači nalet otežavaju hranjenje. Takođe, ukoliko je preopterećena mlekom ona će početi i da se povlači unazad, da zabacuje glavu, kao i da odbija dojku (poznato i kao bebin štrajk dojenja).

Često prekidanje i kratko dojenje

 

Nervoza bebe tokom dojenja i s tim u vezi često prekidanje (krene da vuče pa stane), dešava se često na početku svakog podoja. Nestrpljiva je, pa iz želje da mleko što pre krene ona vuče dojku, s tim da evidentno postaje nervozna i razočarana ukoliko mleko sporije nadolazi. 

Sa druge strane, to kratko prekidanje je zapravo dobra stimulacija koja podstiče laktaciju, bolji protok mleka i ujedno sprečava stvaranje mastitisa. Važno je da onda kada mleko krene vaša beba ne odustane od dojenja, već da se što pre navikne na brzinu protoka mleka i usaglašeno nauči tehniku sisanja, gutanja i disanja. 

Nedovoljno mleka kod dojilja

 

Ukoliko nemate dovoljno mleka samim tim ni vaša beba neće uspeti da izvuče dovoljno po podoju. U tom slučaju, češće zahteva dojenje jer je gladna, plače, a kada siska veoma je uznemirena ili nervozna.

Ako ne znate da li imate dovoljno mleka ili mislite da nemate, možete potražiti konsultaciju lekara ili stručnjaka za laktaciju. Istovremeno, nastavite sa dve stvari jer je majčino mleko najzdravije za bebu.

  • Prvo, ne prekidajte dojenje već nastavite, jer se tako podstiče refleks oslobađanja mleka i podstiče laktacija.
  • Drugo, vitamini za dojilje, kao i ishrana za vreme dojenja su važni i zato popravite kvalitet svoje ishrane  namirnicama koja utiču na kvalitet mleka.

Bljuckanje i refluks kod beba

 

Često bljuckanje ili refluks ponekad bebi takođe mogu stvoriti nelagodu i nervozu na dojci. Ono što se dešava je povraćanje bebe, javljaju se grčevi ili dolazi do iznenadnog plača.

Refluks kod beba je pojava ili stanje koje se se odnosi na izbacivanje manje količine mleka, pljuvačke i hrane koju beba uzima. Smatra se da je kod beba normalna pojava do njene prve godine života, ali ako se nastavi posle toga može se posumnjati na problem ozbiljnije prirode poput GERB-a (gastroezofagealna refluksna bolest).

Beba je sita

 

Neretko se dešava da dojenje kratko traje, zbog čega majke misle da im beba nije dovoljno jela. Iz želje, ali straha da ne ostane gladna iznova i iznova pokušavate dodatno da je nahranite, međutim ona umesto dojenja plače, deluje uznemireno, nervozno i odbija dojku.

Nemojte brinuti. To se može desiti ako je beba sita.

Ona će vam svojim pokretima sama staviti do znanja kada je gladna, ali isto tako i kada je sita, odnosno kada joj je dosta mleka.

Ukoliko plače i negoduje kada pokušate da je ponovo vratite na dojku, to je jasan znak da je sita.

Ostali razlozi

 

Izdvojili bismo još nekoliko situacija koje mogu biti razlog zašto je vaša beba nervozna dok je dojite:

  • izbijanje zubića često izazivaju nelagodu u bebinim ustima;
  • beba želi da podrigne;
  • muče je gasovi, stiska se i stenje jer želi da kaki;
  • zapušen nosić;
  • skokovi u razvoju – normalna pojava, ali označavaju periode gde dolazi do velike promene raspoloženja, doživljavanje novih osećanja, nekih navika, plača više nego inače, veće potrebe za hranjenjem i slično (u terminologiji poznato pod nazivom “wonder week” ili “čudesna nedelja”);
  • umor bebe, ako je u toku dana bila dugo budna i aktivna;
  • mlečac ili soorbele mlečne naslage na jeziku kod beba (poznato i kao drozd) na jeziku bebe – gljivična infekcija u vidu belih mrlja koja zahvata nepce, jezik i desni;
  • menstruacija – ukus majčinog mleka može biti drugačiji u toku ciklusa, a bebe te promene osećaju zbog čega neke plaču ili odbijaju da siskaju;
  • trudnoća – tokom trudnoće količina mleka može se smanjiti i promeniti ukus, zbog čega bebe pokazuju nezadovoljstvo;
  • alergija ili osetljivost na hranu;
  • “vezani jezik” ili ankiloglosija – urođena anomalija na jeziku koja otežava bebi hvatanje dojke i siskanje.

Šta uraditi da beba ne bude nervozna na dojci?

 

Sada kada ste videli šta sve može biti razlog nervoze vaše bebe na dojci, potrebno je da preduzmete neke korake i da to rešite. U nastavku slede rešenja koja vam mogu pomoći da je smirite.

Namestite bebu da joj bude udobno da siska

 

Kada su bebe dobro i udobno nameštene pre podoja, osećaju se sigurno i mnogo bolje se opuštaju tokom hranjenja. Takođe, mnogo efikasnije mogu posisati svo mleko .

Pre podoja namestite vašu bebu u krilo, prema vama i u položaj za pravlno dojenje tako da joj bude prijatno. Namestite joj glavicu u pravcu bradavice kako bi mogla da uhvati dojku i počne da sisa.

Kontakt “koža na kožu”

 

Preporučuje se da što više provodite vremena sa svojom bebom, bez obzira na njen uzrast. Kontakt “kože na kožu” povezuje majku i bebu, odnosno gradi se blizak odnos. Ujedno, beba oseća sigurnost, smirena je, ukoliko je nervozna ublažava se napetost i nervoza, ali se i podstiče njen razvoj.

 

dojenje nervozne bebe

 

Najbolji način da smirite nervoznu bebu jeste da ostvarite kontakt sa njom neposredno pre dojenja. Na taj način pomoći ćete joj da bude mirna, da stekne instiktivno ponašanje pri hranjenju, kao i da nauči pravilno disanje.

Lagano izmlazanje pre podoja

 

Ukoliko vaša beba ne može da se izbori sa većom količinom mleka, vi joj možete olakšati. Možete joj pomoći da se izbori i oraspoloži tako što ćete sami izmlazati mleko iz dojke malo pre podoja, čisto dok ne omekša, kako bi bebi bila zgodnija za siskanje.

Nemojte stiskati grudi da se prazne u toku samog podoja, jer će to dodatno otežati .

Možete joj pomoći i tako što ćete pre podoja protrljati ili izmasirati bradavicu, čisto da je pripremite za dojenje, odnosno da vi umesto bebe pokrenete protok mleka. To ubrzava hranjenje, plus vaša beba neće biti nervozna.

Menjajte položaj tokom dojenja

 

Bebinu nervozu možete smanjiti i tako što ćete je dojiti sa obe strane. Kada isprazni jednu dojku prebacite je na drugu stranu i ponudite da sisa iz druge dojke.

Menjanje strana ili položaja za dojenje bebe deluje jako umirujuće na vašu bebu, posebno tokom večeri kada je najčešće nervoznija i razdražena. Biće joj udobnije, lakše će uhvatiti dojku, plus neče biti nervozne tokom podoja. 

Možete isprobati i sledeće položaje:

  • navalite se u fotelju ili na krevet, smestite da vam na leđima bude udobno i nahranite bebu;
  • lezite na leđa i podojite bebu;
  • postavite bebu bočno i tako je podojite;
  • ukoliko imate puno mleka izmlazajte ili iscedite malo iz dojke pre nego što počnete sa dojenjem.

Napravite zalihe mleka

 

Ukoliko vaša beba odbija da sisa i pokazuje znake nervoze kada je stavite u položaj za dojenje, pokušajte da je nahranite na flašicu ali sa vašim mlekom. Izmlazajte grudi nekoliko puta dnevno da napravite zalihe, a najbolje na tri do četiri sata.

Možete to raditi ručno, a možete se izmlazati i pumpicom. U oba slučaja važno je da pravilno čuvate mleko, kako se ne bi ukvarilo.

Pratite ponašanje bebe

 

Da biste upoznali navike i potrebe svoje bebe potrebno je vreme. Jedan od načina da prepoznate kada je beba sita jeste da pratite pokrete njenih šakica:

  • ukoliko je šaka sklopljena i opire se kada pokušavate da je podignete iz naručja, verovatno da još nije završila sa siskanjem;
  • ukoliko joj je šaka otvorena, znajte da je vaša beba sita.

Prigušite svetlo i ljuljajte je

 

Prilagođavanje na novo okruženje može biti veoma uznemirujuće za bebu, čak i kada je dojite. Zato, pokušajte da pronađete način da se ona smiri i prilagodi svetlijem, bučnom i novom kućnom okruženju.

Recimo, nosite je i ljuljuškajte u nosiljci, ljuljajte je u naručju i mazite, a možete takođe isprobati i ljuljuškanje sa ljuljaškicom. Prigušite joj svetlo i obezbedite zvuk najsličniji beloj buci (belom šumu) na koji je navikla tokom devet meseci u majčinom stomaku. Kada se smiri, pokušajte ponovo da je podojite.

Ostali saveti

 

Ukoliko ništa od navedenog ne pomaže, te je vaša beba i dalje nervozna na dojci, možete pokušati i sledeće:

 

 

  • učestalije je dojite (češće),
  • dozvolite vašoj bebi da siska samo iz jedne dojke u toku podoja, ako ona to želi;
  • ako želi ponovo da siska u periodu između 60 i 90 minuta, ponudite joj dojenje iz iste dojke;
  • obavezno uspravite bebu da podrigne posle podoja ili hranjenja,
  • izbegavajte prvih par meseci da jedete hranu koja može pojačati gasove kod beba, nadimanje, kao i grčeve u bebinom stomaku – pasulj, grašak, boranija, karfiol, brokoli, jači začini, kisele namirnice.

Kada treba brinuti?

 

Iako kod većine navedenih situacija nema razloga za zabrinutost, postoje i one koje ukazuju da nešto nije u redu, odnosno da postoji problem. To su alergije, bolest, nedovoljno dodavanje na težini, ili bilo koji drugi medicinski problem koji može da izazove nervozu i nelagodnost bebe. U tom slučaju potrebno je posavetovati se sa pedijatrom i stručnim licem.

Do tad, pratite ponašanje svoje bebe i nemojte paničiti.

U većini sličajeva, nervozna beba na dojci je uobičajena pojava i prolazna faza. 

Da li je i vaša beba bila nervozna i kako ste joj pomogli da se smiri? Podelite sa nama vaša iskustva i situacije u komentarima.

Izvori:

https://www.parents.com/baby/breastfeeding/basics/fussy-at-the-breast-baby-breastfeeding-tips/

https://www.beaumont.org/conditions/baby-fussy-at-breast

https://www.laleche.org.uk/fussy-evenings-with-a-newborn/

https://www.healthline.com/health/baby/fussy-baby-at-night

Baby Fussing At Breast? 7 Reasons Babies Get Fussy
https://nautil.us/when-stress-comes-with-your-mothers-milk-3995/