komprese za bradavice

Komprese za bradavice: svrha, cena, iskustva

Šta kada su bradavice natečene i bolne, a dojenje veoma neprijatno? Najbolje rešenje za to su komprese za bradavice. Saznajte više o njima.

Pre odlaska na porođaj obavezno pripremite dva spiska za torbu u porodilištu, a to su sve stvari koje će vam tamo biti potrebne. Jedan je za vas, a drugi za vaš bebu. Obavezno na vaš spisak ubacite i komprese za bradavice, jer će vam definitivno trebati tih nekoliko dana dok ležite u bolnici.

Sa druge strane, koristiće vam da ih imate i kada dođete kući posle nekoliko dana. Pravi su spas za bolne bradavice sve dok vam se grudi ne naviknu na dojenje, ali i dok vaša beba ne nauči pravilno da sisa.

U nastavku saznajte više o ovoj temi – šta su komprese za doijlje, kako funkcionišu, kako se koriste, koliko dugo i koje su najbolje.

Šta su komprese za bradavice?

 

Komprese za bradavice su hladne gelaste obloge koje se koriste za negu bradavica majki koje doje. Nanose se na grudi kako bi se ublažio bol i nelagodni osećaj koji se često javlja prilikom dojenja bebe.

Dojenje ne bi trebalo da bude bolno niti neprijatno iskustvo, ali je u početku skoro uvek tako. To traje dok se bradavice i dojke ne naviknu na promene, a u tome im prvu pomoć pružaju komprese.

 

 

One mogu izgledati kao jednokratne obloge, poput natopljenog i presavijenog papirića koji je upakovan u zaštitnu foliju. Takođe, mogu biti i višekratne, tako da se koriste u više navrata. U oba slučaja, natopljene su hladnim gelom ili balzamom, koji pomaže da se smanji otok, ublaži crvenilo i regeneriše koža.

Komprese za bolne grudi

 

Komprese za bolne grudi su zaista prijatne u početnom periodu dojenja bebe. Evo zašto.

Grudi najviše bole u početku uspostavljanja laktacije (nadolaženja mleka), a pritisak i blaga bol u tom predelu ponavlja se sve dok se telo i bradavice ne naviknu. Zato i kada kažemo nelagodnost, najčešće se misli na bolne bradavice, tj. na bol u grudima koji se javlja pre i posle dojenja bebe.

Pored toga, nelagodnost može da se javi i zbog povreda na bradavicama, što se takođe dešava prilikom dojenja bebe. Kada kažemo povrede mislimo na oticanje, crvenilo, pa i čak i na ranice koje se nekada stvaraju na bradavicama. Ova situacije događaju se jer beba jače stiska i vuče (dok uči da sisa), ukoliko je u nezgodnom ili nepravilnom položaju za dojenje, ali i kasnije kada počnu da joj rastu zubići.

U nekim slučajevima, kada se naprave ranice ili dođe do krvarenja lako dolazi do stvaranja infekcije. Komprese za dojilje se koriste da spreče infekciju i upalu grudi, kao što je mastitis, a i da ujedno regenerišu područje bradavica (areolu).

Kako funkcionišu komprese za negu bradavica

 

Početak dojenja nekada nije prijatno iskustvo, upravo zbog otoka, upale i bolova u grudima. Zbog toga, nekada žene i same odustanu od dojenja. Da se to ne bi desilo, komprese bradavicama pružaju trenutno olakšanje u dojkama.

 

komprese za grudi

 

Iako pojedine studije tvrde kako nema dokaza da postoje metode koje drastično smanjuju bolove u grudima, postoje istraživanja čiji rezultati ipak daju nešto preciznije rezultate – da se taj bol i neugodan osećaj nešto smanjuje kroz desetak dana, ako se na bradavice nanose umirujući preparati za bradavice koji sadrže lanolin ili gel aloja vere.

Komprese ove sastojke mogu imati u svom sastavu. Zato se i koriste jer opuštaju napetost u dojkama, umiruju upalu, smanju crvenilo i regenerišu. Takođe, pomažu da se neutrališu štetni mikrobi, sprečavaju razvoj bakterija, hidriraju i olakšavaju prirodni proces zarastanja rana, ukoliko ih ima.

Nanošenjem hladnih kompresa na bolne grudi i areolu koja koja je vruća, natečena ili upaljena one daju prijartno hladan osećaj. Zbog toga što su vlažne i natopljene hladnim gelom ili balzamom, pored hlađenja dobre su i za oporavak bradavica od ragada (povreda, krvarenja, ranica, pucanja).

Šta sadrže komprese za dojilje?

 

Komprese za negu bradavica se moraju sastojati od potpuno bezbednih sastojaka. Nisu štetne kada u sastavu nemaju veštačke dodatake, sintetičke boje i mirise, ako su bez konzervansa ili drugih sintetičkih sastojaka. To znači da moraju biti bezbedne za upotrebu ukoliko se desi da beba proguta gel dok sisa. Ne smeju da izazivaju neželjena dejstva, što je takođe važno kako zbog majke tako i zbog bebe.

Gel ili balzam kojim su natopljene mora biti bioaktivni, tj. da se sastoji od prirodnih i biljnih sastojaka koji bezbedno umiruju i oporavljaju grudi. Bioaktivni gel se najčešče dobija od gela aloja vere, koji zapravo ima glavnu ulogu kada je u pitanju regeneracija i oporavak iritiranih i oštećenih bradavica.

Pored gela aloje, komprese mogu da sadrže lanolin, glicerin, hidrogel, prirodna umirujuća i hidratantna biljna ulja, kao i prečišćene prirodne masti, koji zajedničkim dejstvom štite, sprečavaju nelagodnosti i pružaju olakšanje bradavicama.

Kome su namenjene?

 

Komprese za grudi namenjene su samo mamama koje doje, a koriste se:

  • da olakšaju dojenje jer ublažavaju nelagodnost i neprijatan osećaj koji se javlja tokom dojenja, posebno u prvim danima posle porođaja,
  • da ublaže osetljivost,
  • da hlade, smanje bol u bradavicama i umire upalu,
  • da spreče pucanje i stvaranje ranica prilikom dojenja,
  • da hidriraju i regenerišu,
  • da se olakša prirodan proces zarastanja ranica, pukotina, kao i otoka na bradavicama,
  • da se spreči infekcija, a ukoliko na bradavicama nastanu ragade one stvaraju  uslove pogodne za njihovo lečenje,
  • preventivno – za mame koje doje i koje žele preventivno da spreče iritaciju ili pucanje bradavica.

Da li su komprese isto što i tuferi za grudi?

 

Komprese za grudi ne treba mešati sa tupferima za grudi. Sličan je samo izgled, kao i to što se stavjaju na grudi. Razlikuju se po nameni, što je zapravo i jedino bitno kada je u pitanju svrha.

Tupferi za grudi su zaštitni jastučići za grudi. Koriste se da zaštite grudi prilikom dojenja (od dlačica i drugih čestica sa odeće, a koja je u direktnom kontaktu sa kožom), kao i za upijanje mleka kada dođe do pojačane laktacije. Takođe, namenjeni su i za sprečavanje curenja mleka po garderobi, jer ne dozvoljavaju kvašenje odeće .

Kako se koriste komprese za grudi?

 

Opisaćemo dva postupka upotrebe : za jednokratne i za višekratne.

Jednokratne komprese – uputstvo:

  • dojka i ruke moraju biti čisti pre stavljanja,
  • otvorite kesicu i ukoliko je obloga preklopljena rasklopite je,
  • gel koji je na unutrašnjoj strani komprese stavite na bradavicu (da bude i po sredini grudnjaka, ukoliko ga navlačite);
  • držite je na tom mestu najmanje 5 ili 10 minuta, a najviše sat vremena. Idealno je da odstoji makar oko 30 minuta;
  • ponavljajte hlađenje najmanje dva puta dnevno, a slobodno možete i više puta;
  • kada skinete kompresu višak gela koji je ostao razmažite i dobro utrljajte, pa ostaviti da se osuši.

Grudi ne morate ispirati posle sklanjanja, niti pre dojenja ako se gel još uvek nije osušio, jer voda može dodatno da isuši ranice ukoliko ih imate. Jednokratne komprese ne bi trebalo da se koriste duže od mesec dana u kontinuitetu, već se preporučuje pauza.

Višekratne – uputstvo za upotrebu:

  • otvorite kesicu i skinite zaštitnu foliju sa obloge, koja je najčešće sa suprotne strane od one natopljene gelom,
  • izvadite je i mekanu gelastu površinu stavite na bradavicu, a suprotnu stranu koja je lepljiva spojite sa grudnjakom,
  • ostavite da odstoji sve dok pruža efekat hlađenja, a zatim je skinite, operite i odložite u originalnu kesicu ili posudicu,
  • čuvajte ih u frižideru, kako bi bile hladne i prijatne za naredno nanošenje,
  • obavezno ih pregledajte pre svake upotrebe, a ukoliko primetite da su malo zaprljane oplaknite hladnom vodom.

Dodatni saveti

Preporuka je da se komprese koriste posle podoja, tj. kada beba završi sa siskanjem.

Tada su bradavice najosetljivije i prijaće im hidratacija. Još jedan razlog je veća gustina gela, pa kada je namazan po bradavicama bebama može malo otežati sisanje.

Još nekoliko saveta:

  • možete ih koristiti i pre i posle dojenja, ali je bolje da ih nanosite nakon što beba završi siskanje;
  • pola sata je idealno vreme da ih držite, a možete i duže;
  • gel se ne mora ispirati sa bradavica nakon skidanja hladnih gelastih obloga;
  • ukoliko beba proguta gel, znajte da on nije štetan za nju;
  • iako ispiranje gela nije obavezno, ukoliko ih stavite pre podoja nije greška ako malo isperete grudi toplom vodom. Ukoliko imate ranice, onda bradavice nemojte prati prečesto, jer to može da isuši kožu i dovede do dodatnog pucanja;
  • stavljati najmanje dva puta dnevno, dok se upala ili nelagodnost ne smanji;
  • komprese za negu grudi se mogu koristiti kao mera predostrožnosti, odnosno i ako se ne jave navedene tegobe;
  • možete ih koristiti i posle izmlazanja (ručno, pumpicom);
  • iako sadrže gel, komprese nisu lepljive, nisu masne i ne prljaju grudnjak.

Kako izabrati komprese za bradavice?

 

Komprese za grudi birajte isključivo prema sastavu, odnosno vodite računa da im sastojci budu bezopasni i da nisu štetni ako ih beba proguta.

Iako je preporuka da komprese stavljate posle dojenja, ne možete predvideti uvek situacije kada će beba biti gladna i potražiti da sisa. Desiće se nekada da ćete je podojiti neposredno posle skidanja. Iz tog razloga, gel mora biti bezopasan jer će ga beba progutati dok sisa.

Čak i ukoliko prethodno isperete ostatak gela sa bradavica, lako se može desiti da malo ostane. To je još jedan razlog da sastojci moraju biti pouzdani, klinički testirani i bezbedni.

Najbolje komprese za bradavice

 

U nasavku sledi nekoliko brendova za koje smatramo da su vredni pažnje i čije su se komprese prema iskustvima krisnica izdvojile kao najbolje.

Multi mam komprese za bradavice

 

Multi-mam komprese su na našem tržištu najpoznatije. Radi se o hladnim gelastim oblogama, koje imaju trostruko dejstvo kada je u pitanju nega bradavica tokom dojenja. Pun naziv je Multi-Mam Compresses.

Namenjene su za dojilje, a koriste se da:

  • trenutno rashlade i umire upalu na bradavicama, pa tako olakšaju dojenje,
  • pomognu u zaceljenju iritiranih bradavica, kao i ranica koje se stvaraju tokom dojenja,
  • regenerišu i hidriraju, tako što stvaraju pogodno vlažno okruženje što olakšava prirodan proces oporavka bradavica (umanjuju otok, sprečavaju infekciju i blokiraju razvoj štetnih mikroorganizama na bradavicama).

Multi mam komprese su jednokratne obloge. Dolaze upakovane u beloj ambalaži (kesici), koja kada se otvori sadrži četvrtast presavijenu oblogu nalik papiriću, koja je natopljena hladnim gelom. Pored kesica, postoji i kartonska ambalaža Muti mam kompresa. Radi se o pakovanju koji sadrži 12 upakovanih kesica.

Gel nije lepljiv, nije masan, ne razliva se po koži kada se nanese, već je prijatan, hidratantan i osvežavajući. Neprimetan je kada se postavi na unutrašnjost brushaltera. Sastojci su prirodnog i biljnog porekla, od kojih je najvažniji 2QR, patentirani polisaharidni kompleks koji se dobija iz gela aloja vere.

Ukoliko se desi da gel sa kompresa beba tokom dojenja proguta, ne treba brinuti jer je bezbedan.

Medela hydrogel pads

 

Medela Hydrogel pads su vrsta kompresa koje najviše liče na jastučiće. To su hidrogelaste obloge koje pružaju zaštitu osetljivih, upaljenih, bolnih i ispucalih bradavica. Pored toga, nanošenjem na dojku pružaju trenutno olakšanje jer ublažavaju bol, iritaciju i nadraženu bradavicu posle dojenja ili posle izmlazanja mleka.

Ove hidrogel komprese izgledaju veoma jednostavno, ali inovativno. Četvrtastog zaobljenog oblika su koji se lako prianja uz dojku. Jednostavni su za upotrebu i udobni su kada se nanesu. Sa jedne strane natopljene su i vlažne, dok su sa druge strane obložene folijom koja se skida, kako bi se zalepila za brushalter.

Mogu da se koriste najviše 24 h nakon otvaranja svake pojedinačne kesice, u kojima su upakovane. Kesice dolzte u kutiji belo-žutog dizajna, koja sadrži ukupno 4 kesice. Pun naziv je Medela Soothing Gel Pads for Breastfeeding.

Ameda HydroGel Pads

 

Ameda Hydrogel pads su takođe zaštitne komprese za bradavice, koje ih štite, umiruju, regenerišu. Na taj način one omogućavaju nastavak dojenja, bez bolova i neprijatnog osećaja. Pun naziv je Ameda ComfortGel HydroGel Pads.

Zbog zaštitnog i umirujućeg dejstva koriste se za hlađenje, olakšanje pri dojenju i oporavak kože bradavica. Vlažne su i stvaraju mokro okruženje, što je značajno za zarastanje ranica na dojkama i lečenje ragada na bradavicama. Dobre su za optimalnu negu dojki posle porođaja, jer umiruju bolove, olakšavaju upale i nelagode koje nastaju zbog dojenja ili izmlazanja.

Veoma su diskretne i neprimetne kada se stave u grudnjak. Ono po čemu su specifične jeste to da se radi o dugotrajnim zaštitnim oblogama. Mogu se koristiti više puta, tačnije jedna se koristi najviše do 6 dana (6 puta). Dovoljno je da se samo dobro ispere nakon upotrebe, a zatim ponovo koristi.

Izgledaju kao okrugli ulošci, providne su i na prvi pogled izgledaju kao okrugli presovani savitljivi želatin.

Lansinoh Soothies Breast Gel Pads

 

Lansinoh jastučići takođe su vrsta kompresa za dojilje. Koriste se jer pružaju trenutno olakšanje bolnim i upaljenim bradavicama, olakšavajući mamama da nastave dojenje.

Pored navedenih karakteristika, mogu da se koriste za umirivanje i zarastanje bradavica ako je došlo do krvarenja, stvaranja ranica ili pucanja. Takođe, štite od čestica i trenja sa grudnjaka.

Bezbedni su za upotrebu, kako za mamu tako i za bebu. Na bazi glicerina i lanolina su.

Takođe su višekratne, pa se jedna može koristiti najviše do 72 časa. Tačnije, ponovo može da se stavlja najviše tri dana. Za najbolji efekat trebaju se držati u frižideru.

Pun naziv je Lansinoh Soothies Breast Gel Pads for Breastfeeding and Nipple Relief. Lansinoh jastučići dolaze upakovani u ljubičastoj kartonskoj kutiji, koja sadrži dva seta u odvojenim posudicama, u kojima su jastučići.

Komprese ili krema za bradavice – šta je bolje?

 

Nezahvalno je porediti šta je bolje za negu bradavica – da li krema za negu bradavica u toku dojenja ili komprese. Zapravo, oba preparata imaju svoje prednosti i dobra su.

 

komprese za dojilje

 

Kada je u pitanju krema za bradavice, ona se takođe koristi da oporavi bradavice koje mogu da bole, kao i da ispucaju tokom dojenja. Može da se koristi na početku podoja, za negu, hidrataciju, zaštitu od iritacija i brži oporavak bradavica.

Kreme se mogu koristiti i tokom trudnoće preventivno. Najčešće je to kada se u trudnoći oseti bol u grudima i kako bi se bradavice ojačale, odnosno grudi pripremile za dojenje. Po tome se razlikuje namena u odnosu na komprese, jer one nisu namenjene za negu grudi pre porođaja.

Još jedna razlika je to što su kreme masnije i češće sadrže lanolin, za razliku od gela iz kompresi koji je na vodenoj bazi.

Kako napraviti komprese za grudi?

 

Komprese kao što su kupovne teško da možete sami kod kuće napraviti, ali možete napraviti obloge za hlađenje grudi koje će vam ublažiti upalu, otok i neprijatan osećaj u grudima.

 

 

Izdvojili smo nekoliko:

  • led – nakon dojenja ili izmlazanja pumpicom ohladite dojke ledom. Izdvojite nekoliko kockica leda, pa ih ubacite u kesu, a zatim sve skupa umotajte u peškir ili u krpu. Tako nanesite na kožu. Na svakoj dojci oblogu držite kratko, u proseku između 5 i 15 minuta, mada idealno je po desetak minuta na svakoj dojci;
  • smrznuti grašak – umesto leda možete koristiti smrznute kuglice graška, a postupak je isti kao za led;
  • listovi kupusaobloge od kupusa za grudi koriste se za smanjenje ili zaustavljanje laktacije, ali se mogu koristiti i kao obloga za natečene, bolne i upaljene grudi. Ogulite listove sa jedne sveže glavice kupusa, operite, usušite ih i stavite u frižider da se ohlade. Kada budu dovoljno hladni, izvadite i uklonite sva zadebljanja sa lista (gde se spajao sa korenom), presecite malo duž žila i nanesite na grudi da odstoji. Nemojte prečesto ovo ponavljati i ne duže od 15-20 minuta po jednom nanošenju;
  • majčino mleko  – pre i posle podoja iz svake dojke iscedite po malo mleka, pa utrljajte dobro svuda na tom predelu. Kada se osuši ponovite. Majčino mleko je najbolja prirodna terapija za ublažavanje otoka, upala, ispucalih i bolnih bradavica;
  • krema za bradavice i tupferi za dojilje – namažite bradavice kremom koja je namenjena za negu tokom dojenja, a zatim preko stavite mekan i nežan tupfer za grudi da zaštiti kožu od trenja, grebanja i čestica sa garderobe. Nemojte nositi push-up grudnjake, već obucite pamučni i elastični brushalter za dojilje. Ponovite ovaj postupak nekoliko puta dnevno, a tupfere menjate čim primetite da su vlažni i mokri od mleka.

Gde nabaviti komprese za grudi i koja je cena?

 

Najpouzdanije jeste da komprese kupite u apoteci. Možete ih nabaviti u skoro svakoj bolje snabdevenoj apoteci u gradu, ali i naručiti onlajn (preko interneta i sajta apoteke).

Pojedinih brendova nema na našem tržištu, pa u tom slučaju uzmite u obzir da se takve mogu nabaviti samo preko interneta ili u inostranstvu. One se prodaju pojedinačno u kesicama, ali se mogu kupiti i u kutijama kao celo pakovanje. U svakom slučaju, svaka kompresa pojedinačno je upakovana u svojoj kesici, koja je zatvorena i odakle ne može da ispari vlažan gelasti sadržaj.

Cene kompresa se razlikuju. Pojedinačno kesice koštaju u proseku oko 120 i 130 dinara, dok cena u kutiji zavisi od broja kesica. Konkretno, cena za Multi mam u kutiji je između 1.200 i 1.300 dinara. 

Pakovanja ostalih koje smo nabrojali koštaju približno kao Multi mam, s tim što treba uzeti u obzir da ih trenutno nema na našem tržištu. Ukoliko se poručuju sa stranih sajtova, treba uzeti u obzir troškove dostave i carine.

Komprese za bradavice iskustva

 

U nastavku sledi nekoliko zanimljivih iskustava.

Katarini je babica u porodilištu preporučila da kupi komprese kako bi ih imala kod sebe kada izađe iz bolnice. U porodilištu je imala jako veliki problem sa grudima, jer je došlo do začepljenja mlečnih kanala, a koje beba nije imala snage da otpuši siskanjem. Zbog toga su sestre morale ručno da joj masiraju grudi, izbace višak mleka i spreče mastitis. Nabavila ih je po izlasku iz bolnice, pa koristila skoro mesec dana. Smatra da su joj olakšale dojenje i dosta ublažile napetost u bradavicama tih prvih mesec dana.

Marija je takođe koristila komprese za grudi. Porađala se dva puta i oba puta ih je koristila. Njen glavni problem oba puta bio je lenja beba, plus imala je veliku količinu mleka. Posle svakog podoja bradavice su je bolele, jer je beba grizla i bila “halapljiva”. To je trajalo skoro mesec dana, sve dok beba nije naučila pravilno da sisa. Komprese je svakodnevno koristila dve nedelje, nekada jednu dnevno, a nekada i više. Kada su se upala i crvenilo smanjili, negde pred kraj meseca počela je da koristi jednu dva do tri puta dnevno na po 10-15 minuta.

Ivana je takođe koristila komprese po izlasku iz porodilišta. Njoj je beba izgrickala bradavice i imala je jake bolove zbog ranica. To se ubrzo sredilo, jer je bila uporna. Mazala je kremu za bradavice, a pored nje desetak dana stavljala i komprese. Ona ih je koristila na specifičan način. Jednu je makazicama presekla na pola, pa svaku polovinu zasebno stavljala – jednu ujutru posle podoja, a drugu uveče pred spavanje.

Da li ste vi koristile komprese? Kakva su bila vaša iskustva posle porođaja i da li vam je bila potrebna dodatna nega i zaštita?

Bilo bi nam drago da podelite sa nama vaše utiske i da napišete u komentarima ispod da li ste koristile komprese za bradavice. Ako jeste, recite nam koje i da li su vam pomogle.