trešnje u trudnoći

Trešnje u trudnoći. Da li ih jesti?

Da li je bezbedno jesti trešnje u trudnoći? Pitanje je koje postavljaju mnoge trudnice. Istražili smo odgovore, pa zato pročitajte tekst da ih saznate.

Jelovnik tokom trudnoće trebao bi biti prilagođen drugom stanju i drugačijim potrebama organizma žene i bebe.

Upravo zbog toga se vodi više računa prilikom konzumiranja neke namirnice, pogotovo ako se ona ne jede često. Za vas smo ovaj put istraživali da li su trešnje u trudnoći dobar izbor ili ne. 

Trešnje u ishrani prednosti

 

Unos voća trebao bi biti zastupljen u jelovniku svake osobe, a pogotovo tokom drugog stanja kada bebina ishrana zavisi od onoga što vi jedete. Putem placente i pupčane vrpce, hranljive materije dospevaju do bebe i na taj način njen organizam biva opskrbljen neophodnim nutrijentima koji utiču povoljno na rast i razvoj.

 

trešnje za trudnice

 

Trešnje bi  trebale biti zastupljene u ishrani tokom trudnoće iz više razloga:

Izvor su vitamina C

 

Jedan od najvažnijih razloga za konzumiranje trešnji svakako je bogatstvo ovim vitaminom. Svi vrlo dobro znamo da je vitamin C značajan za jačanje imunog sistema,  deluje i kao antioksidans, snižava holesterol i vrši još mnogo značanih funkcija u našem organizmu. Zato je jako važno uzimati namirnice kao što su trešnje i iskoristiti njihovo bogatstvo.

Utiču na krvotok do placente

 

Unos dovoljnih količina trešnji tokom trudnoće doprinosi poboljšanju krvotoka do placente. Putem krvotoka beba dobija sve najvažnije nutrijente neophodne za rast i razvoj, zato je jako važno da postoji odgovarajuća količina krvnih zrnaca koji će obavljati tu funkciju.

Smanjuju osećaj mučnine

 

Trešnje imaju svoj specifičan ukus koji osvežava i prija tokom toplih dana. Upravo taj ukus doprinosi smanjenju osećaja mučnine. Zato ukoliko spadate u onu grupu žena koja trudnoću provodi u kupatilu izbegavajući sve jače ukuse i mirise, probajte da svoje simptome olakšate uz pomoć ovog preukusnog voća.

Bogate su gvožđem

 

Sigurno znate da se trudnicama redovno proverava nivo hemoglobina kako ne bi došlo do anemije. Kako trudnoća odmiče tako su bebine potrebe sve veće i nivo gvožđa može naglo opasti i stvoriti nepotrebne poteškoće. Da bi izbegli probleme sa gvožđem kao i anemiju, na vreme se pozabavite ishranom i u nju obavezno uvrstite trešnje jer su one bogate gvožđem.

Sprečavaju zatvor

 

Trešnje spadaju u vrstu voća koje je bogato vlaknima. Ova činjenica je bitna za trudnice koje imaju problema sa zatvorom. Zato ako vam izostaje stolica ili nije redovna, trešnje vam mogu pomoći da se ovaj problem reši.

Smanjuju migrenu i doprinose hidrataciji

 

Trešnje zahvaljujući svom bogatom sastavu utiču na smanjenje problema sa migrenama. Japanci čak navode da je bolje pojesti desetak trešnji nego popiti aspirin. Tokom trudnoće to je svakako bolja opcija. Osim toga prepune su sočnih sokova što utiče i na sprečavanje dehidratacije organizma.

Kada govorimo o hidrataciji, ne možemo da ne pomenemo i hidrataciju kože. Istina, same trešnje nisu dovoljne da zadovolje potrebe kože i tela za vodom. Zato im je potrebno pomoći. Suva i dehidrirana koža sklonija je pucanju i nastanku strija. Dodamo li tome činjenicu da je i koža izložena rastezanju, jasno je da hidratacija ne sme da manjka. Ishrana je jedan način da se nadoknadi, ali ima i drugih. Birate, naravno, samo one koji su bezbedni.

Aleksandra je podelila svoju priču kako je spasila kožu od strija. To što je njoj pomoglo, može i vama. Saznajte sve o tome u njenoj priči koja je na ovom linku: https://rastimozdravo.com/moje-iskustvo-kako-sam-strijama-u-trudnoci-stala-na-put/

Ovo su neke od prednosti trešanja, a to vam već daje odgovor na sledeće pitanje.

Da li su trešnje u trudnoći dozvoljene?

 

Da, trešnje u trudnoći su dozvoljene. Ne samo da su dozvoljene već su i preporučene za unos, upravo zbog svojih benefita kojih ima mnogo.

Oprez se savetuje trudnicama koje imaju alergiju na ovo voće ili slične vrste voća. U tom slučaju budite obazrivi i prvo se konsultujte sa svojim lekarom da li je bezbedno da konzumirate trešnje.

Kada je reč o dozvoli, važno je napomenuti i to da su trešnje dozvoljene za jelo ukoliko se konzumiraju na odgovarajući način o čemu ćemo detaljnije  govoriti u narednim delovima teksta.

Trešnje i jagode u trudnoći

 

Velikom broju trudnica apetit se tokom drugog stanja značajno poveća. To i ne čudi jer beba traži svoj deo koji joj je neophodan za rast i razvoj. Neke od namirnica koje vam se mogu baš, baš jesti tokom trudnoće svakako su trešnje i jagode.

 

 

Ovo sezonsko voće ne možete uvek nabaviti u svežem obliku. Iako ga skoro uvek ima u marketima, nema ništa bolje nego kada u kasno proleće sazru trešnje i jagode.

Kada im je vreme tada je i najsigurnije da ih kupite jer na pijacama možete pronaći domaće trešnje koje nisu tretirane pesticidima. I o tome vodite računa prilikom kupovine, nije na odmet znati poreklo voća koje kupujete.

Ako vam se jedu, samo napred ukoliko nemate alergijskih reakcija na ovo voće.

Ove vrste voća možete iskorisitit na razne načine. Najbolje da ih jedete u svežem obliku jer će tako sačuvati sve iz svog bogatog sastava. Osim toga od ovog voća možete napraviti voćni jogurt, sok, kompot ili neku drugu poslasticu samo ako ste dovoljno maštoviti.

Kada treba biti oprezan sa trešnjama u trudnoći?

 

Iako se trešnje toplo preporučuju tokom drugog stanja, opreza nikad dosta. Stručnjaci savetuju da se obrati pažnja ukoliko se trešnje jedu sa košticama. Njih uvek treba odstraniti jer sadrže otrovnu supstancu cijanid.

Dakle trešnju obavezno jedite bez koštica .

Drugi razlog za oprez kada je konzumiranje trešanja u pitanju jeste pojava alergijskih reakcija. Čak iako do sada niste bili alergični na ovu vrstu voća, može se desiti da se pojavi neki vid reakcije. Prevelike količine mogu dovesti do anafilaktičkog šoka odnosno sistemske alergijske reakcije koja ponekad može ugroziti i život. Anafilaktički šok možete prepoznati po gušenju, kašlju, povraćanju, osipu po koži. Ako dođe do ovakve  reakcije, odmah se javite lekaru.

Reakcija na trešnje može biti uzrokovana i prevelikom količinom pesticida koji se koriste u voćnjacima. Zato vodite računa od koga kupujete voće i pronađite neprskane trešnje.

Koliko trešanja je dozvoljeno jesti u trudnoći ?

 

Velike količine trešanja u trudnoći se nikako ne preporučuju, iako su veoma zdrave. U ovoj situaciji bi mogli reći da ni sa čim ne treba preterivati već jesti umereno. E, tako je i sa trešnjama.

 

trešnje tokom drugog stanja

 

Nismo naišli na konkretne preporuke kada je količina ili gramaža u pitanju, pa recimo da pojedete onoliko koliko može stati u vašu šaku, odnosno u jednu šolju.

Ukoliko se preteruje sa količinom to može imati posledice poput:

Trešnje u prvom trimestru

 

Prvi trimester je vrlo osetljiv period u svakoj trudnoći. Tokom prva tri meseca dešavaju se najvažniji koraci u bebinom razvoju. Razvijaju se svi unutrašnji organi kao i delovi tela. Da bi ovaj proces protekao kako treba jako je važno da organizam žene bude što zdraviji i otporniji na uticaje iz spoljašnje sredine. U tome nam pomaže imuni sistem, a trešnje su odlične upravo  za jačanje imunog sistema.

Osim toga mogu efikasno ublažiti osećaj mučnine koji je vrlo čest u ovom periodu trudnoće.

Trešnje u drugom trimestru

 

Tokom drugog trimestra koji obuhvata period od trećeg do šestog meseca, dešava se nagli rast i razvoj bebe. Sada se bebine potrebe odjednom povećavaju i to utiče na krvnu sliku trudnice. Zato nivo hemoglobina u krvi neretko opadne. Obzirom da trešnje doprinose održavanju nivoa hemoglobina, obavezno ih jedite u ovom periodu trudnoće.

Trešnje u trećem trimestru

 

I tokom poslednjeg dela trudnoće treba voditi računa o svim zdravstvenim aspektima trudnice i bebe. Trešnje u tome mogu itekako pomoći, ako se sa njihovim unosom ne preteruje. Jedite trešnje umereno jer ćete na taj način od njih uzeti sve benefite koje pružaju.

Ukoliko preterate sa količinom može se desiti da nabacite nepotrebno kilograme koji mogu stvoriti problem prillikom porođaja.

Čaj od trešnje u trudnoći

 

Kada je pijenje čajeva u trudnoći u pitanju, savetuje se oprez. Nisu svi čajevi preporučljivi u periodu trudnoće, a tu spadaju čajevi poput zelenog i crnog.

Ukoliko volite čaj od trešnje, pre bilo kakve upotrebe posavetujte se sa lekarom o njegovoj bezbednosti u vašem slučaju.

Ovaj napitak,  osim što osvežava, deluje i kao diuretik, reguliše probleme sa bešikom i mokraćnim kanalima, snižava  krvni pritisak, a bogat je i kalijumom.

Iako su blagodeti ove vrste čaja mnoge, sa količinom nemojte preterivati kako ne bi napravili kontra efekat.

Sve što je u granicama normale može biti dobro i iskorišćeno na pravi način.

Čaj od peteljki trešanja u trudnoći

 

Da li znate kako se pravi čaj od peteljki trešanja? Evo recepta!

Odvojte peteljke od samog ploda trešnje i operite ih pod mlazom vode. Za jednu meru čaja trebaće vam otprilike šaka peteljki. Nakon pranja potopite ih u šerpu  u koju ćete sipati litar vode i kuvajte ih 3 minuta. Ostavite da odstoje sat vremena, nakon toga procedite i čaj je spreman za konzumiranje.

 

 

Obzirom da je ovaj čaj diuretik, dobar je za smanjenje oticanja u trudnoći. Ipak, pažljivo! Pre njegove upotrebe posavetujte se sa svojim lekarom da vidite da li je bezbedan za korišćenje u vašem slučaju i u kojim količinama. Gubitak prevelikih količina tečnosti u trudnoći nije poželjan, zato vodite računa prilikom konzumiranja ovog čaja. Gubitak elektrolita može dovesti i do snižavanja krvnog pritiska, što je veoma opasno ako trudnica već ima nizak pritisak

Suve trešnje u trudnoći

 

Suve trešnje pravi su specijalitet.

A da li se preporučuju u trudnoći? Saznajte!

Suve trešnje su zaista ukusna poslastica, a da bi se sačuvale u tom obliku,  tokom proizvodnje se u njih dodaju sulfati. Ukoliko ste na njih alergični ne preporučujemo vam unos suvih trešanja uopšte, a pogotovo ne tokom drugog stanja. Stručnjaci kažu da je sulfate iz suvih trešanja moguće otkloniti ukoliko ih potopite u toplu vodu na pola sata, a mi vam savetujemo da se ipak posavetujete se svojim lekarom da li je to bezbedno ako već imate alergije na njih.

Znate da je suvo voće puno šećera? Da, zato je i ukusno. Tako da trudnice koje imaju problema sa nivoom šećera u krvi ili neki oblik dijabetesa, ne bi trebale da konzumiraju suvo voće.

Čak se i zdravim trudnicama savetuje oprez sa suvim voćem jer to može uticati na dobijanje viška kilograma, a znate da oni nisu poželjni tokom drugog stanja jer mogu zakomplikovati situaciju.

Uzmite od prirode samo ono najbolje, a toga ima zaista jako puno. Ako ste trudni u vreme kada sazreva jedno od najjukusnijih voća, iskoristite ga. Kao što vidite trešnje imaju jako puno prednosti i njihov bogat sastav treba iskristiti, ali ne treba preterivati.

Prava mera trešanja može dati odlične rezultate.