jagode u trudnoći

Da li su jagode u trudnoći bezbedne ili ne?

Da li se jagode u trudnoći smeju jesti? Obzirom da znaju biti potencijalni alergen, razumljivo i zašto vas ovo pitanje muči. Evo odgovora.

Otklanjamo sve vaše nedoumice kada je u pitanju ovo preukusno voće.

Da li je bezbedno jesti jagode u trudnoći?

 

Da, jagode je bezbedno jesti u trudnoći.

Ne samo da je bezbedno već je i preporučljivo. Zato nikako ne preskačite ovo preukusno sezonsko voće.

Kao i sve druge namirnice i jagode mogu biti potencijalno nebezbedne ukoliko su nekontrolisano prskane pesticidima, a nisu dovoljno dobro oprane. Zato povećajte ličnu bezbednost odabirom organski uzgojenih jagoda ili se potrudite da ih dobro operete.

Jagode i njihove prednosti tokom drugog stanja

 

Jagode su svakako voće koje većina željno iščekuje pred sam kraj proleća. Razlog za to je pre svega očaravajući ukus koji ovaj plod sadrži. Osim što je ukusno, ovo voće je izuzetno zdravo, a ima i brojne prednosti koje vam izdvajamo u nastavku.

 

Jagode nisu kalorične

 

Važna informacija svim trudnicama jeste da jagode nisu visoko kalorično voće. Naprotiv, one ustvari najviše sadrže vodu. U 100 grama jagoda nalazi se svega 32 kalorije. To ne znači da ih treba jesti u neograničenim količinama jer sve što je preterano nije dobro. Međutim  ohrabruje podatak da  konzumiranjem ovog voća, svoju kilažu nećete dovesti u problem.

Bogate su vitaminom C

 

Važnu ulogu u zdravlju našeg organizma igra upravo vitamin C. Da bi ste ojačali svoj imunitet i uspešno apsorbovali gvožđe koje unosite putem ishrane, važno je da jedete namirnice bogate vitaminom C. Iako se suplementi ovog vitamina često preporučuju, mnogo je bolja opcija da ih unosite u prirodnom obliku putem voća.

Jagode su bogate gvožđem

 

Anemija je vrlo čest problem tokom drugog stanja. Kako  beba raste, troši sve zalihe hemoglobina koje mama ima i na kraju dolazimo do problema sa anemijom. Da se to ne bi desilo, unesite dovoljne količine gvožđa putem ishrane, a jagode su odličan način da se ono apsorbuje i iskoristi u organizmu.

Jagode sadrže folate i vlakna

 

Ukoliko želite da smanjite rizik od razvoja raznih anomalija fetusa kao što su problemi sa razvojem srca, to možete postići upravo konzumiranjem jagoda jer folati i utiču na ovaj aspekt bebinog razvoja. Nažalost, u ovom obliku ih nema dovoljno i zato se trudnicama preporučuje folna kiselina.

Zahvaljujući ovako bogatom sastavu voćke, osigurava se normalan rast tkiva, kao i funkcionisanja ćelija.

Vlakna koja jagoda sadrži odlična su način da se reši problem sa zatvorom odnosno nemogućnošću pražnjenja creva.

 

 

Smanjuju šansu za pojavu srčanih oboljenja

 

Stručnjaci navode da su jagode odličan način da se rešite lošeg holesterola i samim tim smanjite šansu od razvoja raznih srčanih oboljenja.

Povoljno utiču na vid trudnice

 

Jagode su bogate vitaminom A koji je odgovoran za očuvanje funkcije vida. Jača strukturu oka i štiti vid, čak smanjuje šansu i za pojavu raznih očnih oboljenja koja dolaze sa godinama. Možda tokom trudnoće ne razmišljate o ovom aspektu, ali ukoliko već volite jagode, nije na odmet da znate i ovaj podatak.

Žudnja za jagodama u trudnoći

 

Poznato je da tokom trudnoće hormonske promene izazivaju razne želje i žudnje. Tako je i sa željom za određenom hranom. Trudnicama se vrlo često jede neka namirnica koja im do trudnoće možda i nije bila često u upotrebi.

 

žudnja za jagodama u trudnoći

 

Međutim sada im se odjednom jede, tačnije žude za njom u tolikoj meri da ne biraju sredstva kako bi došle do te namirnice. Malo karikiramo, ali vrlo često i jeste tako. Kada se trudnoj ženi nešto jede, ona će do toga doći po svaku cenu.

Ta žudnja može biti usmerena i prema jagodama.

Odlično je ako se žudnja javi u sezoni jagoda. Međutim kada jagodama vreme nije onda može nastati problem. Tada je potrebno obilaziti bolje snabdevene markete koji možda imaju neko pakovanje jagoda ili se traži zamenski način da se žudnja zadovolji kao što je sok od jagoda, džem od jagoda. Ovde budite obazrivi zbog pesticida i uslova u kojima su ovakve jagode gajene, a koji često nisu najprirodniji.

Obzirom koliko je ovo voće ukusno i osvežavajuće tokom toplih dana i ne čudi što se žudnja javlja upravo za njim.

Alergija na jagode u trudnoći

 

Ukoliko do sada niste bili alergični na jagode, verovatno nećete biti ni tokom trudnoće. Međutim ponekad se i to može desiti. Da ste alergični na ovo voće primetićete jer se nakon jela može pojaviti crvenilo, svrab u ustima i grlu.

Ako postoji bilo kakva reakcija na ovo voće, odolite mu  i nemojte ga više konzumirati tokom drugog stanja. Možda su hormonske promene učinile svoje, usled čega ste postali osetljivi na jagode.

Jagode u ranoj trudnoći

 

Rana trudnoća smatra se osetljivim periodom drugog stanja. Tada je potrebno voditi jako puno računa o svim aspektima pa tako i o ishrani. Zato i ne čudi što mnoge trudnice imaju dilemu smeju li jesti jagode tokom prvog trimestra trudnoće

Ne samo da smeju već bi bilo i poželjno da se jagode konzumiraju u nekim optimalnim količinama. One mogu doneti samo dobro obzirom na bogatstvo vitaminom C koji će pomoći u apsorbciji gvožđa i smanjiti mogućnost za pojavu anemije.

Osim toga jagode su pune vode, pa će doprineti hidrataciji organizma i osvežavanju tokom toplih dana, a od njih se nećete puno ni ugojiti jer sadrže jako mali procenat kalorija.

Jedini oprez koji valja naglasiti jeste da se biraju neke domaće, neprskane sorte. Nažalost, jagode su dosta osetljive i kratkog su roka trajanja. Često se upravo zbog toga prskaju, kako bi bile otpornije.

Koliko jagoda je dozvoljeno pojesti

 

Verujemo da vas zanima koliko je jagoda dozvoljeno pojesti tokom dana. Tokom istraživanja ove teme nismo naišli na precizan podatak koji bi rekao da je dozvoljeno toliko i toliko grama.

Međutim pretpostavljate i sami da je umerenost ključna čak i kada je u pitanju zdrava voćka kao jagoda.

Generalno se preporučuje da tokom dana pojedete dve porcije voća, pa to može biti dobra smernica.

Uostalom ako vam je zaista potrebna konkretna i precizna gramaža, najbolje da konsultujete nutricionistu koji će na osnovu vašeg celokupnog zdravstvenog stanja dati preporuku oko tačne količine jagoda na dnevnom nivou.

Džem od jagoda u trudnoći

 

Ukoliko vam se baš jedu jagode, a nije im vreme, snađite se. Nađite zamenu za svežu voćku, a to može biti upravo džem. Ako ga niste sami spremali, onda u marketima dobro obratite pažnju na sastav džema kako se ne biste najeli šećera i arome, a jagode nigde.

To može dovesti do problema sa zdravljem pogotovo ako preterujete sa količinom džema, a pritom imate dijabetes ili predispoziciju da ga razvijete.

Iako džem od jagoda zvuči kao neka bezazlena i zdrava namirnica, vrlo često ne ispadne tako. Kada se proizvodi industrijski, ovaj džem vrlo često sadrži puno šećera i arome umesto pravog voća. Još kada se taj džem uredno maže na hleb to zaista može biti problem i dovesti do gojaznosti.

Rast bebe će uzrokovati da stomak poraste i da se koža raširi, ali konzumiranje previše džema može dodatno pogoršati stvari. Sve to na kraju ostavi traga na koži.

Bez obzira da li uspevate da savladate žudnju za džemom, obavezno zaštitite svoju kožu od pucanja i sprečite nastanak strija. To je uradila i Aleksandra i celu trudnoću provela sa osmehom na licu jer je bila sigurna da njena koža neće imati strije. Tako je i bilo! Strije se nisu pojavile! U čemu je tajna? Saznajte iz njene lične priče na ovom linku: https://rastimozdravo.com/moje-iskustvo-kako-sam-strijama-u-trudnoci-stala-na-put/

Šumske jagode u trudnoći

 

E, ko živi u predelima gde ima šuma i šumskih jagoda zaista je srećan, a pogotovo ako ste njima okruženi tokom trudnoće.

 

jagode tokom drugog stanja

 

Sezona im je od maja pa sve do avgusta. Mogu se konzumirati tokom trudnoće je su bogate vitaminima i mineralima, a pri tom neprskane i sasvim prirodne.

Čaj od jagode u trudnoći

 

Trudnice koje vole čaj od jagode, zaista moraju voditi računa koji čaj kupuju. Ukoliko uzimate čajeve u kesicama tu zaista postoji mogućnost da se unutra krije sve i svašta.

Njabezbedniji čaj je onaj koji je zapravo osušena biljka jagode.

U gotove čajeve pakovanim u kesicama vrlo često zalutaju i razne druge biljke, a neretko i štetni sastojci. Zato je važno da kupovinu obavite u zdravoj hrani ili prodavnici koja ima čajeve od sušenih stabljika ili plodova  jagode, bez sumnjivih dodataka. Čitajte deklaracije, jer nisu svi čajevi bezbedni u trudnoći.

Sok od jagode u trudnoći

 

Kada je reč o soku od jagode tu treba malo da se pozabavimo detaljima. Ukoliko pod sokom mislite na stavljanje jagoda u sokovnik, ceđenje i ispijanje bez čekanja i ostavljanja soka za naredne dane tada su oni bezbedni.

Međutim ukoliko se sok pravi od većih količina jagoda kako bi ste ga imali duže vreme tada je potrebno da ga pasterizujete.

Pasterizacija je zapravo postupak konzervisanja tokom kojeg se uništavaju svi mikroorganizmi odnosno bakterije koje mogu biti prisutne. Važno je napomenuti da ovaj postupak ne menja ukus soka ni na koji način, samo ga čuva od štetnih bakterija.

Ukoliko kupujete gotove sokove od jagoda, vodite računa da na njima piše da su prošli postupak pasterizacije. Takođe, vodite i računa da li su u pitanju prave jagode od kojih je napravljen sok, ili je samo šećerna voda sa aromom jagode.

Jagode tokom dojenja

 

Mnoge mame se plaše da jedu jagode tokom perioda dojenja kako beba ne bi dobila alergijsku reakciju obzirom da se ovo voće inače ne uvodi pre navršenih godinu dana.

Stručnjaci kažu da je ovakav način razmišljanja potpuno pogrešan. Baš naprotiv, bebu treba od malena navikavati na sve namirnice koje putem mleka stižu u njen organizam. Ovo je ujedno i najsigurniji način da proverite da li je beba alergična jer će putem sisanja samo određeni sastojci dospeti do bebe. Samim tim ni alergijska reakcija neće biti previše burna.

Zato ako primetite bilo kakvu promenu na bebi tokom dojenja, tada probajte da se suzdržite od jagoda.

Ukoliko beba nije pokazala nikakvu osetljivost na ovo crveno voće tada ga slobodno možete jesti, ali ga bebi nemojte davati pre navršene prve godine.

Iskustva sa jagodama u trudnoći

 

Verujemo da su vam iskustva drugih trudnica značajna i da bi voleli da znate kako su one prošle sa jagodama.

 

 

Kao prvo nisu sve mame ni znale da li se jagode mogu jesti tokom trudnoće ili ne. Puno je kontradiktornih informacija koje su ih zbunjivale.

Neke su uredno izbegavale ovo crveno voće smatravši ga potencijalnom opasnošću zbog alergije.

Sa druge strane ima žena koje su se pravovremeno informisale i sve vreme trudnoće uživale u čarima ovog voća.

Iako tuđa iskustva mogu biti značajna  i poslužiti drugima kao lekcija, za neke stvari se morate uveriti na svojoj koži. Tako je i sa jagodama. Sve dok ih ne probate i ne proverite da li će biti alergijskih reakcija, nećete znati na čemu ste.

Ako se bliži sezona jagoda, a vi tragate za odgovorima na tu temu, nadamo se da vas je ovaj tekst obradovao. Kako i neće kada vam sa zadovoljstvom preporučuje da uživate u ovom preukusnom voću koje iščekujemo tokom cele  godine.