alkohol i dojenje

Alkohol i dojenje ne idu zajedno. Evo zašto!

Zanima vas da li se alkohol i dojenje mogu kombinovati? Iako verovatno pretpostavljate kakav je odgovor, hajde da ipak vidimo šta kaže medicina. Može li se  popiti koja čašica, a da to ne utiče negativno na dojenje?

Kakav je uticaj alkohola na dojenje?

 

Nećemo okolišati sa odgovorom na ovo pitanje.

Alkohol i njegovo konzumiranje ne utiču povoljno na dojenje.

Itekako se konzumacija ovih pića odražava na sam kvalitet podoja, može ostaviti posledice i po bebin razvoj, a i sam kvalitet laktacije bude narušen.

Naravno da sve zavisi od količine pića koju popijete, jer nije svejedno ako popijete svega jednu čašu vina i ako popijete nekoliko čaša. Razlika je ogromna.

Problem je što se u alkoholu  nalazi puno štetnih sastojaka koji oslabljuju imuni sistem, nepovoljno utiču na san i rad probavnog sistema. Sa štetnim sastojcima, bebe ne bi trebale biti u kontaktu ni u kom obliku. Najmlađima se preporučuje samo ono što je prirodnog porekla i što doprinosi njihovom zdravlju. To važi i kada je hrana u pitanju, i kada je nega u pitanju.

Marija se o važnosti prirodne nege uverila kroz lično iskustvo. Koža njene bebe bila je osetljiva, perutala se i bila je sklona iritacijama. Međuti, kada je promenila način nege, stvari su značajno promenile na bolje i koža njenog deteta je zacelila. Kakvu je negu primenila? To što je njoj pomoglo, može pomoći i vama, pa pročitajte njeno lično iskustvo koje je na ovom linku: https://rastimozdravo.com/dr-pilar-kupka-za-bebe-licno-iskustvo/

No, vratimo se glavnoj temi i uticaju alkohola na dojenje.  Kada je previše i kada to ostavlja posledice na samo dojenje, o svemu tome vas informišemo u nastavku.

Može li se alkohol naći u mleku?

 

Da. Kratko i jasno – alkohol koji majka konzumira može se naći u mleku.

Sve što majka unese u svoj organizam pre svega dospeva u njen krvotok, a zatim i u mleko.

 

alkohol i dojenje bebe

 

Dokle god se u krvotoku majke detektuje prisustvo alkohola, znajte da je on prisutan i u mleku. Dobra vest je da se on u majčinom mleku ne skladišti, što znači da ne ostaju tragovi duže vreme, ali dok je prisutan u majčinom krvotoku ima ga i u tu. Ovo je jako važna činjenica jer se na osnovu nje procenjuje vreme nakon kojeg je bezbedno podojiti bebu ukoliko ste popili koju čašicu alkohola.

Koliko je to vremena, naravno da ćete saznati u narednim odeljcima ovog teksta.

Koliko alkohola odlazi u mleko?

 

Prema podacima koje smo našli u jednom medicinskom izvoru, manje od 2% alkohola koji majka konzumira dospeva u mleko. 

Možda vam ovo deluje kao zanemarljiv procenat, ali imajte na umu da je to ipak alkohol. Koliko god da ga je malo ili puno, on itekako ispoljava svoja štetna dejstva, a bebin slab imuni sistem mnogo teže izlazi na kraj sa alkoholom u svom organizmu  i teže ga apsorbuje.

 

 

Upravo u narednom segmentu teksta možete videti do kakvih sve posledica može doći bez obzira na nivo alkohola u mleku i maminom krvotoku.

Šta se dešava ako beba pije mleko sa alkoholom

 

U zavisnosti od toga koja količina alkohola je popijena zavisiće i mogućnost javljanja negativnih posledica po bebu. Neke od najčešćih svakako su:

  • Promena u kvalitetu podoja vrlo je česta posledica kada su ove situacije u pitanju. Nažalost mame koje piju alkohol često to  i ne primete i smatraju da je  i dalje sve u redu. Međutim dešava se to da bebe smanje količinu uzetog mleka za čak 20%. Ovo već nije zanemarljiv procenat, jer ako se to dešava često i traje duže vreme, može ostaviti traga na bebinoj kilaži i nedovoljnom dobijanju na težini. Pored toga kada je beba gladna i konzumira mleko koje u sebi sadrži alkohol, tu su i druge brojne posledice.
  • Najuočljivija posledica sisanja mleka sa alkoholom svakako je nazadovoljstvo bebe koje manifestuje češćim i jačim intenzitetom plakanja. Ukoliko primetite da je došlo do negativnih promena u bebinom raspoloženju, a pili ste alkohol beba vam samo poručuje da joj to ne prija.
  • Takođe se primećuje nemir i generalno lošije raspoloženje koje se teško dovodi na neki uobičajen nivo. Kada mališani dospeju u to stanje, potrebno je sačekati neko vreme da se stabilizuju, odnosno da prođe efekat alkohola koji se našao u majčinom mleku.
  • Poremećaj spavanja vrlo je česta posledica sisanja mleka u kojem se nalazi alkohol. Ako je vaša beba već imala neki ritam spavanja, odjednom ga izmenila, a vi ste pritom pili alkohol, može biti da je baš to razlog.
  • Kada su prisutne veće količine alkohola kako u majčinom krvotoku tako i u samom mleku, posledice po bebin razvoj i funkcionisanje mogu biti i mnogo ozbiljnije. Nekad se to ogleda čak i u nepravilnom razvoju mozga i narušenom  intelektualnom funkcionisanju tokom kasnijeg života. Naravno da se tu misli na ozbiljnije slučajeve, ali svakako vam ne savetujemo da eksperimentišete i ispitujete granice.

Kada je rani razvoj mališana u pitanju,  treba znati da su prvi meseci i godine veoma bitni i često ključni. Zdrave okolnosti i majčino mleku povoljno utiču na razvoj u svim aspektima kako motornom tako i intelektualnom i psihološkom. Na mamama je da te zdrave okolnosti omoguće, a o konzumiranju većih količina  alkohola dobro razmisle.

Šta je umerena konzumacija alkohola ?

 

Tokom istraživanja ove teme nailazili smo na razne podatke, međutim u jednom aspektu se većina izvora slaže. Kažu da ukoliko se popije jedno piće dnevno, to ne ostavlja nikakve posledice po bebin razvoj.  

To jedno piće dnevno podrazumeva dozu koja se inače služi po ugostiteljskim objektima.

Recimo ako govorimo o žestokim pićima, uglavnom se ona služe u količinama od 30 ml. Zanimljivo je da svaka država ima svoje propise kada je dnevna količina alkohola i način posluživanja u pitanju pa i tu treba biti oprezan. 

Verovatno ćete naići i na preporuke da je jedna limenka piva u redu, ali imajte na umu da se i različite marke piva razlikuju u odnosu na procenat alkohola koji sadrže. Dakle važno je i to koju limenku piva ćete popiti.

Isto tako se i procenat alkohola u žestokim pićima veoma razlikuje. Nije svejedno da li ćete popiti čašicu domaće rakije ili neki kupovni liker. Obratite pažnju na sastav i ukoliko već ne možete odoleti tom jednom piću, onda barem birajte ono koje u sebi sadrži manje alkohola.

O još jednoj stavki treba voditi računa, a to je o vremenu podoja.

Nikako, ali nikako nemojte bebu dojiti odmah nakon ispijanja čašice alkohola. Unapred isplanirajte podoje i ovu vrstu aktivnosti.

O tome detaljno pišemo u narednom odeljku.

Koliko dugo alkohol ostaje u mleku?

 

Kada u planu imate neko veselje ili izlazak onda nije dovoljno samo da se lepo spremite, već i da razmislite o bebinim podojima. Zato dobro iščitajte ovaj odeljak teksta.

Vodite računa u koje vreme ćete popiti alkohol jer se podoj ne preporučuje nakon toga. Zašto?

Nivo alkohola u majčinom mleku najviši je  nakon 30-60 minuta nakon popijenog pića.

Da bi ste bezbedno podojili svoju bebu, a to znači da nema alkohola u mleku morate sačekati određeno vreme.

Dužina tog perioda će zavisiti upravo od popijene količine alkohola.

  • Ako ste popili samo jedno standardno piće (ta standardna dnevna doza zavisi od vrste pića) onda treba sačekati 2-3 sata i tek onda dojiti bebu.
  • Mame koje popiju dva pića,, treba da sačekaju 4-5 sati kako bi bebu bezbedno podojili.
  • Ukoliko ste popili čak tri pića, onda je poželjno da sačekate i do 8 sati kako bi alkohol nestao iz mleka.

Imajte u vidu da na dužinu zadržavanja alkohola u krvi utiču i drugi faktori. Spomenuli smo vrstu pića, tu je i način na koji se alkohol ispija. Takođe veliku ulogu igra i to da li alkohol pijete sa hranom ili ne, ali i vaša kilaža. Nije svejedno ako jednu čašicu alkohola popije mama koja ima 90 kilograma i mama koja ima 53 kilograma.

Kao što vidite, to značajno remeti dnevnu rutinu kada su bebini podoji u pitanju. Zato je jako važno da unapred isplanirate podoje, a i konzumaciju alkohola da ne bi bilo nepoželjnih posledica.

Kako alkohol utiče na laktaciju?

 

Neminovno je da alkohol utiče na razne aspekte čovekovog funkcionisanja, pa ni laktacija nije izuzetak.

Laktacija je zapravo proces stvaranja i lučenja  mleka iz dojki žena koje su se porodile. To je jedan potpuno prirodni proces uzrokovan hormonskim promenama tokom trudnoće i redovnim dojenjem bebe.

Kada se alkohol ne konzumira laktacija je uglavnom stabilna, pod uslovom da su drugi faktori pod kontrolom. Dakle, ako je dojenje redovno, ako nema nekih zdravstvenih problema onda je proces laktacije uglavnom stabilan i kontinuiran.

Alkohol nepovoljno utiče na laktaciju smanjujući produkciju mleka za čak 20%.

To potvrđuju čak i studije. Prema rezultatima istraživanja koje smo našli, alkohol utiče na dva hormona koja su ključna tokom procesa laktacije. To su prolaktin čiji nivo alkohol povećava i oksitocin čiji nivo alkohol snižava.

Još jedna posledica konzumiranja alkohola je inhibicija odnosno “suzbijanje” refleksa otpuštanja mleka. Jednostavnim jezikom rečeno alkohol ne dopušta da se taj refleks u potpunosti ispolji, pa samim tim beba ne može dobiti dovoljnu količinu mleka kao kada refleks otpušta mleko bez bilo kakve zadrške. Samim tim beba dobija manje mleka, nije dovoljno sita, a to za posledicu može imati lošije napredovanje kada je u pitanju dobijanje na kilaži.

U narodu postoji verovanje da je pivo jako dobro piti tokom perioda dojenja, jer utiče na povećanje nivoa prolaktina, hormona koji pospešuje produkciju mleka. Međutim pre nego što se povedete ovom logikom, posavetujte se sa lekarom da li je to dobra ideja. U svakom pivu se nalazi određeni procenat alkohola pa treba biti oprezan i kao dugoročno rešenje to sigurno nije dobra opcija. 

Kako planirati podoj kada se konzumira alkohol

 

Sada kada znate koje su sve moguće posledice konzumiranja alkohola na dojenje, jasno vam je da to baš i nije najbolje rešenje. 

Međutim ukoliko vi baš želite da popijete koju čašicu jer je naišla neka specijalna prilika, onda dojenje pažljivo isplanirajte.

Evo šta možete uraditi  da zadovoljite i svoju potrebu da se opustite, a da i bebu nahranite mlekom u kojem nema alkohola.

  • Jedno od rešenja jeste da neposredno pre konzumiranja alkohola bebu podojite. Ukoliko planirate da popijete samo jednu čašicu, do sledećg podoja će alkohol nesati iz mleka, jer smo spomenuli da je potrebno da prođe 2-3 sata dok se to ne desi.
  • Mame koje planiraju popiti veće količine alkohola mogu se izmusti i napraviti zalihu svog mleka za onoliko sati koliko je potrebno da alkohol nestane iz mleka.  Važno je samo da vodite računa o načinu na koji ćete čuvati svoje mleko.

Ono što vam nikako neće pomoći to je izmlazanje mleka nakon popijenog alkohola. Čak i u tom mleku će biti onaj procenat alkohola koji se nalazi i u majčinom krvotoku. Izmlazanje dolazi u obzir samo pre alkohola. 

Dojenje nakon ozbiljnijeg pijanstva

 

Nadamo se da do ovakvog scenarija zaista neće doći sve dok dojite svoju bebu.

 

alkohol u majčinom mleku

 

Pod pijanstvom pre svega mislimo na ispijanje većih količina alkohola koji značajno utiče na promene u ponašanju. Tada ne samo da se alkohol nalazi u majčinom mleku nego je upitno i koliko je majka sposobna da vodi brigu o bebi, da je nosi, presvlači, doji. Najbolje bi bilo da se u takvim situacijama, ako se dese,  trezna osoba pobrine za bebu.

Da zaključimo: Dojenje ne bi trebalo praktikovati sve dok alkohol ne izađe iz maminog organizma, a samim tim i iz mleka. Budite odgovorne prema sebi i svojim mališanima i izbegavajte ovakve situacije. Osim što će vama nakon pijanstva biti loše i vaša beba će osetiti posledice toga.

Izbegavanje alkohola je najbolja i najsigurnija opcija tokom perioda dojenja.

Iako mnoge ohrabruje podatak da jedna čašica dnevno neće ostaviti posledica, računajte da jedna godina ima 365 dana, što je 365 čašica. Nećemo reći ništa više od toga.