bol u stomaku u trudnoći

Da li je bol u stomaku u trudnoći normalna pojava?

Šta bi mogao značiti bol u stomaku u trudnoći? Da li je opasan? Samo su neka od pitanja koje vas sigurno brinu. Evo odgovora.

Svaka trudnica u određenom momentu oseti neku vrstu stomačnog bola, a u nastavku vam otkrivamo i šta bi mogao biti razlog tome.

Bol u stomaku u trudnoći uzrok

 

Ova neprijatnost tokom drugog stanja ne javlja se bez razloga. Uzroka ima više. Neki su potpuno bezopasni, dok su drugi simptom opasnijeg problema. U nastavku vam otkrivamo koji su razlozi za brigu, a koji su sasvim normalni deo trudnoće. 

Bezopasni uzroci  bolova u stomaku

 

Abdominalni bolovi  koji nisu zabrinjavajući mogu uzrokovati neki od sledećih faktora:

  • Zatvor je česta pojava tokom drugog stanja. Ukoliko nemate redovnu stolicu i ne praznite creva, sasvim je očekivano da vam to stvori nelagodnost u vidu bolova. Kako da rešite ovaj problem otkrićemo vam u narednim segmentima teksta.
  • Gasovi i nadutost u trudnoći  su povezani sa prethodnim uzrokom, a bol izazivaju pogotovo oni unutrašnji koji ne izađu lako napolje. Vrlo često se hranimo namirnicama koje nas nadimaju poput začinjene hrane, a ukoliko se tome pridruži i zatvor, gasovi se itekako mogu očekivati i izazvati nelagodnost u vidu bolova.
  • Lažne Braxton Hicks kontrakcije koje se mogu pojaviti već tokom drugog trimestra vrlo često se mogu manifestovati u vidu bola i stezanja stomaka. Ukoliko još ne znate kako kontrakcije izgledaju može se desiti da ih okarakterišete kao bol u stomaku.
  • Bolove u stomaku mogu uzrokovati  stomačni virusi,  osetljivost na neku hranu. Neretko se usled ovih uticaja javljaju i grčevi.
  • Pritisak koji beba i materica vrše na pojedine delove tela i unutrašnje organe može biti razlog za pojavu pojedinih senzacija.
  • Abdominalni bolovi u trudnoći mogu biti uzrokovani specifičnim faktorima poput bolova u ligamentima materice i njihovog istezanja. To je uobičajena pojava tokom trudnoće koja se javlja usled rastezanja ligamenata koji povezuju matericu i preponu, prilagođavajući se rastu bebe. Ovaj bol se najčešće manifestuje u drugom trimestru trudnoće i obično se opisuje kao oštar, kratkotrajan bol koji može nastati naglim pokretima ili promenama položaja. Iako može biti iznenadjujući i neugodan, smatra se normalnim delom trudnoće i ne predstavlja opasnost za zdravlje majke ili bebe. Za ublažavanje ovih bolova, trudnicama se savetuje da uspore pri promeni položaja, koriste podršku poput trudničkog pojasa i praktikuju blage vežbe istezanja uz konsultaciju sa zdravstvenim stručnjakom​.
  • Seksualni odnosi i orgazam mogu imati različit uticaj na trudnice, uključujući mogućnost pojačanih bolova u stomaku zbog povećane osetljivosti i promena u telu tokom trudnoće.

 

 

Ozbiljniji uzroci bolova u stomaku

 

Uzroci koji dovode do bolova u stomaku i pritom mogu izazvati ozbiljne probleme i komplikacije i zbog kojih treba da brinete, svakako su:

  • Spontani pobačaj javlja se uglavnom tokom prvog trimestra. Iskusi ga oko 26% žena i nije nimalo prijatno iskustvo. Razloga za spontani pobačaj je mnogo, a jedan od njegovih simptoma su i bolovi u stomaku pogotovo u donjem delu stomaka koji liče na menstrualne grčeve samo su mnogo jačeg intenziteta.
  • Vanmaterična trudnoća može biti još jedan od razloga zbog kojih osećate bol u stomaku na samom početku trudnoće. Do vanmaterične trudnoće dolazi kada se oplođena jajna ćelija implantira izvan materice.
  • Preeklampsija je vrlo ozbiljan razlog zbog kojeg se mogu pojaviti bolovi u stomaku. Ukoliko imate problema sa krvnim pritiskom redovno ga kontrolišite kako ne bi došlo do preeklampsije i nepotrebnih komplikacija čiji je jedan od prvih simptoma upravo bol u stomaku. Krvni pritisak je veoma bitna stavka koju svaka buduća mama mora kontrolisati.
  • Abrupcija placente odnosno odvajanje placente od zida materice ozbiljna je komplikacija tokom trudnoće. Jedan od načina da se ona manifestuje upravo je preko bolova u stomaku.
  • Prevremeni porođaj nije redak slučaj. Možda još nije vreme da se vaša dete rodi, ali ako osećate neki bol u stomaku koji liči na kontrakcije, pa se tu pojavi i bol u leđima, može biti da je reč i o ovoj situaciji.
  • Infekcije urinarnog trakta nisu redak slučaj u trudnoći. Manifestuju se kroz razne simptome, a jedan od njih je i bol u stomaku tokom trudnoće. Ukoliko primetite da sa vašim urniarnim traktom nešto nije u redu odmah se javite svom lekaru kako bi ste dobili odgovarajuću terapiju.
  • Upala slepog creva: nije baš uobičajena stavka koja se vezuje za trudnoću, ali može se desiti pa lekar ne bi trebao ni to otpisati.
  • Ostalo: cista, kamena u bubregu …Važno je prepoznati simptome ovih stanja i konsultovati se sa lekarom za pravovremenu dijagnozu i tretman, čime se izbegavaju potencijalne komplikacije za zdravlje majke i bebe.

Da li je normalno da u trudnoći boli stomak?

 

Ne možemo baš reći da je normalno da u trudnoći boli stomak, ali svakako je vrlo česta i očekivana pojava. Do bolova dolazi usled svih promena koje se dešavaju tokom drugog stanja kao što su recimo rast materice i stomaka, zatvor, težina bebe. 

Ovakvi bolovi uglavnom nisu zabrinjavajući i negde morate biti spremni da će se možda pojaviti u nekom momentu.

Međutim, ako zabloli stomak a bolovi su vrlo izraženi i praćeni drugim simptomima, kao što je recimo krvarenje, onda više nije reč o normalnim i očekivanim bolovima, već komplikacijama koje lekar mora pregledati.

Sasvim je normalno da ovakvu senzaciju očekujete i kada krene porođaj.

 

bolovi u stomaku u trudnoći

Bol u stomaku u ranoj trudnoći

 

Bol u stomaku može se pojaviti u bilo kojem delu trudnoće. Sada ćemo se detaljnije pozabaviti time šta on znači na početku drugog stanja. Pod tim se misli na prvi trimestar, odnosno na prvih 12 nedelja trudnoće.

Nekada bolovi mogu biti prvi znaci trudnoće, samo što ćete sa tim povezati tek kada uradite test na trudnoću.

Razlozi zbog kojih se bolovi u stomaku mogu  pojaviti su:

  • Spontani pobačaj se manifestuje bolom u stomaku koji je intenzivan i praćen je drugim simptomima poput krvarenja.
  • Vanmaterična trudnoća još je jedan od razloga zbog kojeg se javlja ova vrsta bolova. Do ove trudnoće dolazi kada se oplođena jajna ćelija ne smesti u matericu, već van nje.
  • Ako vas boli stomak možda imate problema sa urinarnim infekcijama. One nisu retkost kod trudnica, a ukoliko se ne leče na odgovarajući način mogu uzrokovati brojne komplikacije.
  • Nemate redovnu stolicu? Creva su vam puna? Onda neka vas ne čudi pojava bolova u stomaku. Kada stolica postane redovna, tada će se rešiti i ovaj simptom.

Bol u stomaku u kasnoj trudnoći

 

Ukoliko se bližite trećem trimestru ili ste već zagazili u njega, bol u stomaku se može pojaviti zbog nekog od sledećih razloga:

  • Bol u stomaku jedan je od simptoma preeklampsije odnosno problema sa krvnim pritiskom. Obratite pažnju da li se javlja još neki simptom poput glavobolje, znojenja, problem sa vidom, mučnina. 
  • Braxton Hicks odnosno lažne kontrakcije vrlo se često javljaju u ovom delu trudnoće pa se možda radi i o tome. Prepoznaćete ih po tome što su prolazne i ne jačaju u intenzitetu.
  • Abrupcija placente je jedna od mogućih komplikacija tokom trundoće. Iako nije čest slučaj, dešava se, a manifestuje se bolom u stomaku.
  • Možda je došlo do porođaja. Da, jeste rano, ali prevremeni porođaji se itekako dešavaju, a bol koji osećate u stomaku možda su i kontrakcije, a da ih pritom ne prepoznajete.

Bol kože stomaka

 

Boli vas koža stomaka?

Da, vrlo moguće da baš to osećate. Kako trudnoća odmiče raste beba, raste materica i sve to zahteva uvećanje stomaka, a samim tim i rastezanje kože na stomaku. 

Kada se koža na stomaku rasteže ona može da svrbi, peče, popuca, pa čak i da boli. To su neprijatne senzacije i mogu da ostave trajne promene i uticaj na telo u vidu strija.

Da bi ste izbegli ovakav scenario negujte i hidrirajte kožu stomaka na vreme kako bi vam odmakla trudnoća lakše pala. No, nije svaki proizvod u drugom stanju bezbedan. Važno je da kozmetika koju koristite bude efikasna, ali i bez štetnih sastojaka. Srećom, takva kozmetika postoji i nije teško doći do nje.

Aleksandra je našla upravo takvo rešenje! Bol, svrab i zatezanje kože stomaka su prestali, a strije se nisu pojavile. I vi možete sprečiti nastanak strija na stomaku kao i ona. Šta je to što je njoj pomoglo, saznajte iz njenog lične priče. Naći ćete je na ovom linku: https://rastimozdravo.com/moje-iskustvo-kako-sam-strijama-u-trudnoci-stala-na-put/

Evo šta lokacija bolova može da vam poručuje.

Bol u donjem delu stomaka u trudnoći

 

Bol u stomaku ponekad je vrlo teško lokalizovati, ali sada ćemo probati da vam odgonetnemo šta može predstavljati bol u određenom delu stomaka.

Kada vas boli donji deo stomaka može biti da je reč o rastezanju ligamenata. Do ovoga vrlo često dolazi i kada se naglo nasmejemo ili kinemo pa “cimnemo” stomak.

Kada se dešava spontani pobačaj bol je uglavnom lokalizovan u donji deo stomaka. Podseća na menstrualne grčeve, ali je mnogo intenzivniji i neprijatniji. Po tome ćete ga sigurno prepoznati.

Bol celog stomaka

 

Ne možete da lokalizujete bol već vam se čini da vas boli ceo stomak? Može se javiti i takav osećaj abdominalnih bolova u trudnoći.

 

bolan stomak u trudnoći

 

Ovakav bol negde se očekuje pred kraj trudnoće. Tada je beba prilično teška, često zauzima neke položaje koje trudnicama ne odgovaraju pa im sve to stvara osećaj bola.

Pritom je tu i rastezanje kože, pucanje i sve to utiče na pojavu ovakvog osećaja.

Bol u stomaku kao prvi simptom trudnoće

 

Bol u stomaku u prvim danima trudnoće možete očekivati kao jedan od prvih simptoma koji nagoveštavaju lepe vesti. Ovaj bol se uglavnom manifestuje grčevima u donjem delu stomaka.  Ukoliko je vreme za menstruaciju, ponekad je vrlo teško odrediti da li je u pitanju bol u stomaku ili menstruacija koju iščekujete.

Da bi tačno znali o čemu se radi potrebno je da sačekate još koji dan i vidite da li će vam menstruacija izostati. Ukoliko se ispostavi da je u pitanju trudnoća onda znajte da je bol u stomaku posledica hormonskih promena i  rasta materice. 

Vrste stomačnih bolova u trudnoći

 

Stomačni bolovi mogu biti različitog intenziteta, hajde da vidimo šta bi koji bol mogao da nagoveštava.

Tup bol

 

Tokom drugog stanja verovatno ćete često osećati tup bol. Uglavnom je bezopasan, a razlog za pojavu ovakvog bola može biti u punim crevima i gasovima. Skoro sve buduće mame imaju problema sa gasovima i nemogućnošću pražnjenja creva zato im se savetuje da jedu hranu koja sadrži vlakna i da se dovoljno hidriraju. Pogledajte kako izgleda pravilna ishrana u trudnoći.

Blag bol

 

Bol se često karakteriše i kao blag po intenzitetu. Takav bol uglavnom nije razlog za zabrinutost, pogotovo ako se ne pojačava već prolazi ukoliko promenite položaj ili malo odmorite. Mogu ga uzrokovati zatvor, rast materice, neodgovarajući položaj bebe, rastezanje kože stomaka.

Napetost i zatezanje

 

Ne brinite ukoliko u nekim momentima osetite napetost u stomaku i zatezanje, to je sasvim očekivano i predstavlja normalne promene. Razlog je najčešće u rastu bebe i same materice pa je ovaj simptom karakterističan uglavnom za kraj trudnoće.

Kako beba raste, raste stomak, a samim tim se i koža rasteže što utiče da se osećate baš ovako. Hidrirajte i negujte kožu, jer kada je elastičnija, onda se ovaj osećaj ne javlja. Ne samo to, nego ni strije neće da budu problem.

Naš predlog je da to bude Dr Pilar krema za strije u trudnoći – jer je na biljnoj bazi ibez štetnih sastojaka. Više o tome po čemu je posebna saznajte na ovom linku: doktorpilar.com/krema-za-strije/

Tome može doprineti i bebin položaj koji vrlo često utiče na pojavu napetosti. Ispupčen pupak u trudnoći nekad vam može stvarati ovaj tip nelagode.

Bol sa leve ili desne strane stomaka

 

Neretko je bol lokalizovan samo sa leve ili desne strane stomaka. Uzroci ovakve lokalizacije mogu biti zbog pojave:

  • Kamena u žuči
  • Upale slepog creva
  • Preeklampsije
  • Spontanog pobačaja
  • Vanmaterične trudnoće
  • Infekcije bubrega

Kao što vidite razloga za ovakvu lokalizaciju bola je puno. Zato ukoliko vam se pojavi neki čudan bol na određenoj strani stomaka i pritom ne prestaje već se pojačava, javite se svom lekaru. Neophodno je proveriti zdravstveno stanje i otkriti uzrok ovakvog bola.

Kako smanjiti bol u stomaku u trudnoći?

 

Kada osetite bol u stomaku koji po vašoj proceni nije opasan, onda možete i sami sebi pomoći. Evo na koje sve načine možete olakšati svakodnevno funkcionisanje.

 

 

Poboljšajte životni stil

 

Ukoliko su bolovi u stomaku posledica gasova i zatvora, onda je vreme za promenu ishrane. Neka se na vašem jelovniku nađu namirnice bogate vlaknima. Jedite što više voća i povrća i naravno ne zaboravite vodu. Neka vaši obroci budu češći i manje obilni, a začinjena i brza hrana neka ode u zaborav. Videćete i sami da će vam ovakva promena ishrane itekako prijati.

Vodite računa kako se krećete

 

Ponekad su bolovi u stomaku izazvani naglim ustajanjem ili načinom na koji se krećete. Pripazite, sada ste trudni i vreme je da usporite tempo i vodite računa kako sedite, ustajete i kako se krećete. Zaboravite na nagle pokrete jer oni često uzrokuju pojavu bolova.

Redovno praznite bešiku

 

Tokom trudnoće ćete imati pojačanu potrebu za mokrenjem koje će biti mnogo učestalije nego inače. Nikako ne zadržavajte mokraću već bešiku redovno praznite. Kada je puna može izazvati nelagodu u vidu bola, a može uzrokovati i nepotrebne infekcije urinarnog trakta. Česti odlazak u toalet trudnicama je sasvim opravdan, nema potrebe da vas je zbog toga sramota.

Budite fizički aktivni

 

Prilagođena fizička aktivnost koja neće remetiti vaše stanje vrlo je poželjna. U dogovoru sa svojim lekarom praktikujte određene vežbe za trudnice ili šetnju. Sigurno će vam prijati i smanjiti količinu neprijatnih simptoma.

Odmarajte

 

Da, treba da vežbate, ali isto tako i da odmarate. Nikako se ne preporučuje lenčarenje u trudnoći, ali oporavak je vašem organizmu svakako potreban. Najbolje rezultate daje kombinacija aktivnosti i odmora. Tako postižete balans i ostajete fit tokom cele trudnoće.

Toplota

 

Probajte da se opustite u toploj ( ne pretoploj) kupki ili stavite termofor na stomak, kako biste opustili grčeve, ako su oni uzrok bolova.

Kada se obavezno obratiti lekaru?

 

Nema potrebe da zbog svake senzacije ili bola trčite kod lekara. Međutim postoje situacije koje zahtevaju hitan pregled, a možda i neku vrstu intervencije.

Trudnice, bez ustezanja  pozovite svog lekara ukoliko je bol u stomaku intenzivan i ako ga prate neki simptomi poput krvarenja, bolova u donjem delu leđa, temperature, mučnine, povraćanja.

Kao i sve i trudnoća ima svojih lepih i manje lepih strana. Bolovi u stomaku spadaju u manje prijatne delove trudnoće, ali su u potpunosti zanemarljivi u odnosu na krajnji ishod trudnoće, a to je rođenje vaše bebe.

Izvori:

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6371947/

https://doi.org/10.2147%2FIJWH.S151501

https://doi.org/10.2214/AJR.07.7139