gasovi u trudnoći

Gasovi u trudnoći. Uzroci i rešenja

Muče vas gasovi u trudnoći?  Svaka trudnica u određenom momentu muku muči upravo sa njima. Stanite im na put uz pomoć naših saveta.

Zašto se javljaju gasovi u trudnoći?

 

Gasovi su sasvim normalna i očekivana pojava tokom drugog stanja. Iskusi ih svaka trudnica u većoj ili manjoj meri. A šta ih uzrokuje? Evo i odgovora!

Hormoni

 

Jedan od glavnih uzroka za pojavu gasova tokom drugog stanja svakako je promena u hormonskom statusu žene. Znate da se tokom drugog stanja nivo hormona značajno menja i to sa sobom nosi brojne posledice odnosno promene. Za pojavu gasova kriv je hormon progesteron. Povećanje njegovog nivoa utiče na opuštanje mišića u celom telu,  a samim tim i mišića koji se nalaze u okviru digestivnog trakta. Zbog toga se varenje tokom ovih devet meseci značajno usporava, gasovi se samim tim sve više stvaraju i nakupljaju i sve ih je teže zaustaviti odnosno iskontrolisati.

Rast bebe i materice

 

Ovo je još jedan od uzroka za pojavu gasova. Kako beba raste, sa njom raste i materica. Usled povećanog pritiska na čitav želudac, varenje se usporava, a sam pritisak stvara utisak još veće nadutosti.

Rast stomaka generalno pravi brojne neprilike trudnicama. Jedna od glavnih unutrašnjih je ova o kojoj pričamo. Spolja, glavni problem su strije. Aleksandra nije dala da joj budu pratilac. Stala im je na put vrlo vešto, bezbedno i sada se može pohvaliti da je izgurala trudnoću bez strija. Kako i čime je to uradila? Saznajte iz njene priče koja je na ovom linku: https://rastimozdravo.com/moje-iskustvo-kako-sam-strijama-u-trudnoci-stala-na-put/

Ishrana

 

Neodgovarajuća ishrana može u velikoj meri doprineti pojavi gasova i svih simptoma koji se sa njima mogu udružiti.

Fizička (ne)aktivnost

 

Slabo kretanje nikako nije dobro čak ni tokom drugog stanja. Čim se slabije krećete i organizam i varenje se usporavaju i to može dodatno uticati na pojavu gasova.

Slaba hidratacija

 

Nedovoljan unos vode može uticati na pojavu gasova, pa se potrudite da unosite dovoljno tečnosti. To će olakšati varenje i smanjiti gasove u nekoj meri.

Kada se najčešće javljaju gasovi u trudnoći?

 

Iako nema nekog konkretnog pravila kada će se gasovi pojaviti tokom drugog stanja, neki od perioda na koji se trudnice najčešće žale su rana trudnoća i kasna trudnoća odnosno gasovi tokom devetog meseca.

Kada je reč o ranoj trudnoći verovatno već nagađate šta je uzrok gasova. Upravo drastična promena u hormonskom statusu. Dakle, nivo progesterona dramatično raste kako bi se omogućilo razvijanje ploda i kako bi beba dobila neophodne uslove za rast i razvoj u materici. Nakon završetka prvog trimestra,  hormonski status se polako stabilizuje pa se može očekivati i stabilizacija problema sa gasovima.

Deveti mesec trudnoće je zahtevan da ne kažemo težak zbog mnogih stvari, a tu su i gasovi. Možda su se na neki period i primirili, a sada ih ima opet. Verovatno pogađate da ih sada uzrokuje nagli rast materice i bebino dobijanje na težini što stvara pritisak na unutrašnje organe i organe za varenje.

 

 

Da li se ponekad budite sa gasovima? Jutarnji gasovi takođe nisu retkost, ali kad bolje razmislite oni se javljaju i kod žena koje nisu trudne. Može biti da je razlog u sporijem varenju tokom noći ili u hrani koju ste možda uneli tokom prethodne večeri, a koja je teža za varenje.

Simptomi gasova u trudnoći

 

Pod “gasom” se ne misli samo na onaj neprijatan miris koji se iznenada može pojaviti i vi ga nikako ne uspevate iskontrolisati. Gasove prate i drugi simptomi.

Nadutost

 

Nadutost je vrlo čest osećaj koji se javlja tokom drugog stanja. Čini vam se kao da u sebi imate naduvani balon. Razlog leži naravno u uticaju hormona, sporom varenju, ali i nakupljenim gasovima.

Grčevi u stomaku

 

Bolovi u stomaku se takođe mogu javiti kao simptom tokom trudnoće. Uzrok grčeva u želucu i stomaku može biti u neodgovarajućoj ishrani, sporom varenju, ali i u bebinom rastu zbog čega se vrši pritisak na unutrašnje organe.

Gasovi i podrigivanje

 

Zašto inače podrigujemo? Podrigivanje smatramo kao znak da nam želudac radi. Tokom drugog stanja kada je varenje značajno usporeno može se javiti i potreba za podrigivanjem. Na tu pojavu najčešće utiče gutanje vazduha tokom jela. Zato se i kaže da se tokom obroka i žvakanja hrane  ne priča. Generalno, gasovi koji su u organizmu moraju da nađu svoj put napolje. Podrigivanje je jedan od njih.

Gasovi i proliv

 

Dijareja nije retkost tokom drugog stanja, ali je treba rešavati na vreme. Ona vrlo često prati gasove u situacijama kada trudnici ne prija neka hrana ili se otruje nekom namirnicom. Dijareja može biti uzrokovana i stomačnim virusom, ali i prvi znak trudnoće, kao i najava skorijeg porođaja.

Bolni gasovi u trudnoći

 

Ukoliko vas muče gasovi , nemojte se začuditi ako nekad budu i bolni. Uzrok ovoj neprijatnosti leži u povećanom nivou hormona estrogena. Ovaj hormon utiče na zadržavanje vode i gasova u organizmu, što na kraju dovodi do bola.

Usporeno varenje i neodgovarajuća ishrana takođe mogu uticati na pojavu bolnih gasova, jer su creva puna i imate utisak kao da će svakog momenta pući, a to može biti neprijatno, pa i bolno.

Hrana koja utiče na pojavu gasova

 

Dobro razmislite čime se hranite. Pojedine namirnice mogu zaista uticati na pojavu gasova i zato ih treba izbegavati u određenom delu dana, u potpunosti, ili ih uzimati u minimalnim količinama.

 

gasovi u trudnoći uzrok

 

Neke od namirnica su:

  • Pasulj
  • Kupus
  • Sirevi
  • Luk
  • Karfiol
  • Brokoli
  • Sladoled
  • Suvo grožđe
  • Jabuka
  • Suve šljive

Poseban uzvičnik stavlja se na  pića koja u sebi sadrže sorbitol uz pomoć kojeg na veštački način dobijaju slatkost. Njih izbegavajte u što većoj meri. Ukoliko ne znate koja pića sadrže ovaj zaslađivač, pre konzumiranja pročitajte sastav i uverite se da neće biti posledica.

Trudnice, vodite računa i o mleku kao i mlečnim proizvodima. Laktoza iz mleka može biti vaš neprijatelj i izazvati gasove. Mlečne proizvode je teško izbegavati,  ali ako vam zadaju muke onda se potrudite da konzumirate mleko koje ne sadrži laktozu.

Na listi nepoželjnih namirnica tokom drugog stanja su i namirnice pune skroba, kao i pojedine koje su pune vlakana.

Da ne biste imali gasove, prilikom konzumiranja, treba izbegavati gutanje vazduha, a to se najviše dešava kada žvaćete žvake. Zato ih zaboravite do daljnjeg. Ukoliko vam žvake služe za osvežavanje daha, pronađite alternativu barem dok beba ne dođe na ovaj svet.

Sad ako sve ovo pogledate, verovatno se pitate: šta onda da jedem? Možete da jedete sve ovo, ali rasporedite… nemojte baš jedan dan kupus, sutra pasulj i tako redom dan za danom nešto “problematično” po ovom pitanju. Nije rešenje ni izbegavati ove namirnice, jer ishrana u trudnoći treba da je raznovrsna.

Način konzumiranja hrane koji smanjuje gasove

 

Nije svejedno kako ćete jesti.

Vodite računa o broju obroka kao i o količini hrane koju ćete pojesti tokom jednog obroka.

Da bi izbegli pojavu gasova jako je važno da jedete češće i što manje porcije hrane. Tako će želudac stalno biti aktivan, imaće materijala za varenje, a neće biti preopterećen i nadut.

Tokom jela jako je važno dobro sažvakati hranu jer će to olakšati posao iaonako usporenom digestivnom traktu. Kada se nagutate nesažvakanih komada hrane normalno je da ćete imati problema sa varenjem.

Trudite se da ćutite tokom jela kako se ne biste nagutali vazduha, jer i to doprinosi pojavi gasova, ali i podrigivanju.

Kako protiv gasova u trudnoći?

 

Sada slede veoma važni saveti koji će vam pomoći da se izborite sa gasovima u trudnoći. Primenite ih što pre i videćete olakšanje.

Uz pomoć tableta koje vaš lekar odobri

 

Veliki broj žena zaista ima ogroman problem kada je u pitanju nadutost i gasovi koji ometaju svakodnevnicu i dovode do neprijatnosti.

Na tržištu postoje tablete namenjene upravo trudnicama sa ovim problemom. Međutim njih nikako nemojte uzimati na svoju ruku. To su ipak medicinski preparati čije korišćenje treba da odobri vaš lekar.

Izbegavajte hranu koja uzrokuje gasove

 

U prethodnom delu teksta smo se dotakli hrane koja najviše utiče na pojavu gasova. Dobro pročitajte spisak i obratite pažnju da li je tako i u vašem slučaju. Ukoliko jeste, pažljivo konzumirajte te namirnice dok ste trudni.

Jedite manje obroke

 

Vreme je da se uobročite ukoliko to do sada niste praktikovali. Kako nutricionisti kažu morate imati tri glavna obroka i dve užine. Tako ćete uvek biti siti i nećete imati potrebe za velikom količinom hrane i prejedanjem.

Dobro sažvaćite hranu

 

Nie poenta samo progutati hranu. Da bi želudac mogao dobro da je svari ona mora biti dobro sažvakana. Što znači bez žurbe. Tako ćete izbeći osećaj nadutosti i prejedanja.

Zaboravite šećer  i gazirana pića

 

Šećer u nezdravom obliku kao i gazirani sokovi koji ga sadrže nikako se ne preporučuju. Pogotovo ne tokom drugog stanja jer mogu dodatno pogoršati gasove i uticati na osećaj nadutosti.

 

 

Brza hrana – nikako!

 

Verovavtno imate želju da ponekad pojedete nešto iz asortimana brze i nezdrave hrane koja podrazumeva prženje u dubokom ulju. Zvuči ukusno i primamljivo, ali nikako preporučljivo u  trudnoći. To vam može doneti samo dodatno pogoršanje kada su gasovi u pitanju.

Pijte dovoljno vode

 

Voda je imperativ odnosno nešto što se mora unositi tokom trudnoće. Ima povoljno dejstvo na čitav organizam pa tako i na varenje, Kada ste dovoljno hidrirani to pomaže varenju i sprečava pojavu zatvora.

 

gasovi u drugom stanjuž

 

Jedite hranu bogatu vlaknima

 

Sveže voće i povrće unosite u što većim količinama kao i ostalu hranu koja je bogata vlaknima. To će vam pomoći da se rešite zatvora, ispraznićete creva, a samim tim ćete rešiti i problem sa gasovima.

Budite aktivni

 

Krećite se, vežbajte. Verovatno vam to svi ponavljaju, ali verujte nam na reč sa dobrim razlogom. Kretanje i vežbanje u trudnoći  doprinosi celokupnom organizmu, pa tako i organima za varenje, čime se ono ubrzava. Kada je varenje dobro, tada nema ni gasova.

Nosite odeću koja vas ne steže

 

Trudni ste? Onda je  vreme  za trudničku ili barem veću odeću. Nikako nemojte nositi uske komade odeće koji vam stežu stomak, jer i to može pospešiti pojavu gasova.

Primenom svh ovih saveta možete sprečiti gasove u trudnoći. Ukoliko su oni u vašem slučaju uzeli maha, nije kasno da nas poslušate i više ne crvenite u društvu kada izađe nešto što ne bi trebalo.

Kada se javiti lekaru?

 

Rekli smo da je ovo sasvim očekivana pojava u trudnoći. Međutim u nekim situacijama može biti i znak za uzbunu, odnosno signal da je vreme za odlazak lekaru.

Ukoliko se sa gasovima pojave neki od sledećih simptoma obavezno se javite svom lekaru i proverite o čemu se radi:

  • Učestala i obimna  dijareja
  • Jak bol u stomaku koji ne prestaje
  • Zatvor koji traje duže od nedelju dana i izaziva tegobe
  • Krvava stolica ili stolica koja je crne boje
  • Mučnina i povraćanje koja ne nalikuje onoj sa početka trudnoće

 

Možda su vam gasovi do sada zadavali muke i srozali vaš ugled u društvu, ali to se više neće desiti. Primenite naše savete i uživajte u ostatku trudnoće.