brusnica u trudnoći

Brusnica u trudnoći – kada i koliko često?

Da li smete i da li bi uopšte trebalo da koristite brusnicu u trudnoći? Da li je stvarno toliko zdrava kao što kažu? Informišite se.

Brusnica i njene prednosti

 

Da li ste znali da je brusnica zimzeleni grm? U pitanju je grm koji je zelenih listova i leti i zimi a kada cveta okiti se divnim crvenkastim cvetićima. Plodovi su nam već dobro poznati – crvene bobice koje su blago kiselkaste i nisu veće od jagodice prsta na ruci. Ipak, najčešće se sa njom srećemo kada je u sušenom izdanju i ne izgleda mnogo drugačije od suvog grožđa osim što je crvenije boje.

I u čemu je zapravo fora kada je su u pitanju brusnice?

Tajna je u tome što imaju izuzetna antibakterijska i protiv upalna dejstva. Te male bobice su od davnina poznate kao super antibiotik iz prirode, smatra se da imaju jača dejstva i od belog luka i ostalih lekova iz bašte. Njene prednosti su mnogostruke a evo koje su najpoznatije:

Pomaže kod tretiranja upala

 

Smatra se da su brusnice toliko jak antioksidans da pomažu da se organizam odbrani od slobodnih radikala. Neki smatraju da ne samo što podiže imunitet već i deluje na samu upalu i da može da bude odlična pomoć kada su upitanju hronične upale. Mogu da budu od pomoći i kada su u pitanju alergije, jer brane da se alergeni iz spoljašnje sredine zadržavaju u organizmu. Ipak, najveći benefit je u borbi sa infekcijama, a o tome pročitajte u sledećem pasusu.

Brusnica kao pоmoć kod urinarnih infekcija

 

Brusnica je posebno poznata kao pomoćnik u borbi sa urinarnim infekcijama. Kako jedno bobičasto voće može da pomogne kod infekcije bakterijskog tipa u urinarnom traktu?

Pa tajna je u antioksidantima koje sadrži. Oni sprečavaju da se bakterije zadržavaju u organima urinarnog trakta i time omogućava da se one lakše izbace iz organizma. Ovo je posebno pogodno za trudnice koje su u kritičnoj grupi kada su ovakve infekcije u pitanju, jer je bešika pod konstatnim pritiskom i bakterije se lakše razvijaju. Bakterije prpout еšerihije se često javljaju kod trudnica u urinu, a brusnica može pomoći da se ova neprijatnost smanji i izbegne. Dodatno dejstvo joj je što smanjuje osećaj iritacije koji prate ove infekcije poput svraba, peckanja i učestalog mokrenja.

Brusnica kao pomoć u oralnoj higijeni

 

Od davnina je poznato da brusnica ima odlične benefite za oralno zdravlje, odnosno sprečava upale desni, stvaranje plaka i drugih problema u ustima i na zubima. Ovo je takođe vrlo pogodno za trudnice koje često pate od problema sa desnima i zubima u trudnoći.

Jaka protivupalna dejstva brusnice omogućavaju da se otoci na desnima smanje. Takođe sprečava da se uopšte pojave, zato je super i kao preventiva i pomoć pri održavanju oralne higijene.

Ostale prednosti brusnice

 

Pored ovih spomenutih benefita brusnica je sprečava pojavu zatvora u trudnoći i inače, a to se dalje odražava na manje šanse za pojavu hemoroida. Takođe je vrlo bogata vitaminima i mineralima pa pomaže da imunitet bude otporniji a organizam zdraviji.

Brusnica je super i kao pomoć za sprečavanje pojave edema odnosno oticanja nogu u trudnoći jer je prirodan diuretik.

 

 

Pored toga ova bobica sadrži 90% vode tako da je odlična za održavanje hidratacije u organizmu.

Prednosti brusnice su brojne, i mogu biti od velike pomoći, ali da li je dozvoljeno da se konzumira u trudnoći?

Saznajte u daljem tekstu.

Da li je brusnica dozvoljena u trudnoći?

 

Ok, saznali smo da brusnica stvarno ima super dejstva i spada u jednu od onih namirnica koje su odlične za naše zdravlje, ali da li je ona toliko pogodna i za trudnice?

Odgovor je – jeste! 

 

brusnica tokom drugog stanja

 

Brusnica je dozvoljena za konzumaciju i u trudnoći i u toku dojenja, ali normalno u granicama normale. To znači da ne bi trebali da pojedete više od šake sušenih, a isto toliko i svežih brusnica u toku dana.

Kada je u pitanju sok, 2dl je sasvim dovoljno, a čaja možete i do dve šolje. Poenta je biti umeren jer u preteranim količinama sve može imati neka štetna dejstva a to je pogotovo moguće u toku drugog stanja. 

Studije sprovedene u Norveškoj a odnose se na to kakve uticaje može imati brusnica u trudnoći i na majku i na plod, kažu da je ona potpuno sigurna kada se koristi u normalnim količinama, bilo da je sušena, sveža ili u vidu soka ili čaja. U retkim situacijama dolazi do pojave dijareje, i to u slučajevima kada je u pitanju konzumacija soka od brusnice i u prekomernim količinama.

Ovu specifičnu voćku možete koristiti u bilo kojom tromesečju i super je i u ranoj trudnoći kao preventiva ili pomoć pri učestalom mokrenju koje se baš tada često javlja.

Važno je samo da vodite računa da je u pitanju baš brusnica i proizvodi od nje, a ne neki proizvodi sa dodatnom bojom ili aromom koji nisu prirodni. Ovo je inače važno, a ne samo tokom drugog stanja. Međutim, u trudnoći posebno povedite računa da ono što dolazi u kontat sa vama, a posredno sa vašom bebom bude prirodnog porekla i bez štetnih sastojaka.

Aleksandra se time vodila kada je birala kremu za strije. Ne samo da je izabrala zdravo rešenje, nego je uspešno sprečila nastanak strija na svom stomaku. O čemu je reč? Saznajte iz njene lične priče koja je na ovom linku: https://rastimozdravo.com/moje-iskustvo-kako-sam-strijama-u-trudnoci-stala-na-put/

A evo kako se sve moži koristiti brusnica.

Čaj od brusnice u trudnoći

 

Čaj od brusnice možete naći u kesicama ili i u rinfuzi u svakoj zdravoj hrani, ali i u redovnim prodavnicama.

Međutim jako je važno da znate da čaj može biti od listova ili od ploda brusnice.

Za trudnice je bolja opcija ovaj od plodova, jer se smatra da listovi brusnice mogu sadržati neke materije koje su povezane sa grčenjima materice. Ipak, ove tvrdnje nisu potvrđene ali bolje biti siguran i konzumirati čaj od plodova ovog bobičastog voća.

Čaj od brusnice se pravi tako što proključalom vodom prelijete kesicu i ostavite da odstoji par minuta i zatim kesicu bacite, a čaj popijete. Slobodno ga možete zasladiti sa malo meda i možete dodati koju kap limuna ako vam tako prija.

Što se tiče čaja iz rinfuza potrebno je da ubacite supenu kašiku čaja u šolju i zatim prelijete vrelom vodom, kad malo odstoji, procedite i pijete.

Ne bi trebalo da pijete više od 2 šolje na dan, a ako čaj slučajno sadrži i listove, onda po jednu šolju i ne duže od par dana uzastopno.

Sok od brusnice u trudnoći

 

Sok od brusnice je vrlo ukusan, nije jako intenzivan ni prterano sladak i može biti pravo osveženje. Ipak, kada su sokovi u pitanju uvek imajte na umu da sadrže popriličnu količinu šećera koji nisu baš zdravi ni kad niste trudni. Šećeri su usko povezani sa gojenjem i tebalo bi ih izbegavati. Ipak, jedna čaša soka od brusnice ne može da škodi.

Najbolja opcija je ako imate mogućnost da napravite svoj domaći sok od brusnice u koji znate šta ste stavili i možete da izbegnete veću količinu šećera ili konzervansa. Još jedna opcija je da sveže brusnice dodate u sokovnik kada pravite neki zdravi sok i tako dodate još par važnih vitamina i antioksidanasa u svoju ishranu.

U nekim situacijama kupovni sokovi mogu da sadrže i druge sastojke ali i veštačke boje i ekstrakte za pojačavanje ukusa, a njih želite da izbegnete jer imaju mnoga štetna dejstva.

Takođe, u prekomernim količinama sok od brusnice je imao neželjena dejstva u vidu pojave proliva, uglavnom kod dece, ali nije isključeno da se može javiti i kod odraslih. Zato se držite toga da ne konzumirate više od 2dl u toku dana, kada je čist sok od brusnice u pitanju.

Kapsule od brusnice u trudnoći

 

Znate da postoje razni suplementi i dodaci ishrani na biljno bazi, a među njima se nalaze i kapsule od brusnice koje imaju ulogu da ojačaju imunitet i obogate telo vitaminima i antoksidansima. Postoje razni proizvođači ovakvih dodataka, poput Naturoplex kapsula, i pogodne su i za trudnice i dojilje. Ove kapsule mogu pomoći kada su uinarne infekcije u pitanju, ali pre upotrebe potražite savet lekara i obavezno se pridržavajte uputstva i preporuke za konzumaciju.

Sušene brusnice u trudnoći

 

Najčešći oblik u kojem se srećemo sa ovom namirnicom jeste sušena verzija ploda brusnice. One se prave tako što se plod ove voćke potopi u slatki rastvor i ostavlja da se suši. Ovo se radi zato što su one inače kisele, a pri sušenju dobijaju gotovo neprijatan opor ukus, pa ih slatki rastvor malo ulepša, da tako kažemo.

Sušene brusnice zadržavaju nešto svojih lekovitih dejstava i možete ih koristiti tako što ćete pogrickati malo ili ih dodati u neki voćni čaj, možda u doručak ako volite ovsenu kašu sa suvim voćem. Ipak, ne bi trebali preterivati sa konzumacijom sušene brusnice jer sadrži šećere, a oni mogu negativno uticati na primer na gestacijski dijabetes ali i na gojenje u trudnoći.

 

 

Količina koja stane u dlan je sasvim dovoljna da pomogne da organizam radi kako treba da imunitet bude ojačan, a i obrok lepši jer su vrlo ukusne.

Bakterije u urinu u trudnoći i brusnice

 

Spomenuli smo već kroz tekst da je brusnica super u odbrani i sprečavanju urinarnih infekcija. Razlog je što one sadrže antioksidanse koji sprečavaju da se bakterije zalepe za zidove organa poput bešike i mokraćovoda i olakšavaju da se one izbace iz organizma. Još bolje je što umiruju iritacije pa se peckanje i svrab koji ide ruku pod ruku sa urinarnim infekcijama manje osete i smetaju.

 

čaj od brusnice u trudnoći

 

U trudnoći se bakterijske upale bešike i mokraćnog kanala često javljaju jer je bešika pod stalnim pritiskom od sve veće bebe i može se desiti da mala količina urina zaostane u kanalima. Tada se bakterije koje se inače nalaze u urinu brzo razmnože i stvaraju problem. Brusnica može biti od pomoći jer je diuretik pa pomaže izmokravanje, sprečava da se bakterije talože i smanjuje njihove uticaje.

Šolja čaja od brusnice ili soka, pa čak i da pojedete malo sušene brusnice ako nemate sveže može biti super opcija za ove probleme.  Ipak, najbolje je da se javite lekaru ako imate tegobe jer vam možda treba jača terapija i antibiotik. Ove savete naše uzmite samo informativno.

Kada se NE preporučuje upotreba brusnice?

 

Brusnica možda jeste zdrava i vrlo povoljnih dejstava na naš organizam, ali nije dozvoljena baš svima da je konzumiraju.

Kada to brusnica i za koga nije dobar izbor?

  • Pre svega morate da znate da brusnica može da bude uzrok povećanja oksalata u urinu odnsono oksalatne kiseline koja je povezana sa pojavom kamenja u bubregu. To znači da osobe koje su imale ili imaju kamenje u bubrezima treba da izbegavaju brusnicu u večim količinama.
  • Sledeća kritična grupa koja bi trebala da bude na oprezu pri konzumaciji brusnice jesu osobe koje imaju gastritis ili čireve u digestivnom traktu.. Kod njih brusnica može pogoršati stanje i trebali bi da je izbegavaju.
  • U retkim slučajevima je brusnica doprinela smanjivanju krvnog pritiska, pa bi osobe koje imaju nizak pritisak u trudnoći trebale da budu oprezne sa ovom namirnicom.

Dakle, koliko god da je brusnica dobra, ipak treba imati malo opreza ako spadate u neku od ovih spomenutih kritičnih grupa.

Brusnica je jedna od onih voćki koja spada u super hranu, jer ima stvarno pregršt benefita za naš organizam a vrlo retko može da škodi.. Zato možda nije loše uvrstiti je u ishranu, ali naravno pre svega uvek konsultujte svog lekara i poslušajte njegov savet!