beba pala s kreveta

Šta kad beba padne s kreveta?

Šta kada beba padne s kreveta? I to se može desiti! Na šta obratiti pažnju? Pročitajte i proverite da li je stanje opasno ili nije.

Ukoliko je vaša beba starija od 4 meseca, verovatno  je aktivnija, a  povećava se i šansa da se iznenada okrene i padne sa kreveta. To što imate mlađu bebu ne znači da se vama to ne može desiti, ali da bi sve to sprečili važno je biti oprezan, a mi vam u tome pomažemo.

Da li je opasno kada beba padne sa kreveta?

 

Pre nego što odgovorimo na ovo pitanje važno je napomenuti da su male bebe vrlo krhke i osetljive. Bebe mlađe od godinu dana imaju vrlo krhke kosti pogotovo kosti lobanje. Sve ove karakteristike doprinose tome da svaki pad, pogotovo sa visine može biti potencijalno opasan. 

Naravno da sve zavisi od visine kreveta, od podloge na koju beba padne, kao i od položaja na koji beba padne. 

Pad sa kreveta opasniji je što je krevet višlji. Dakle, ako bebu presvlačite na krevetu pa odete po maramicu ili vodu nikako je ne ostavljajte bez nadzora ili odgovarajuće fizičke prepreke koja bi onemogućila pad. 

 

 

Podloga na koju beba padne igra veliku ulogu u tome kakve će biti posledice. Ako beba padne na tepih ili neki jastuk koji je u tom momentu na podu to može ublažiti posledice. Direktan pad na parket ili pločice mogu dovesti do mnogo ozbiljnijih posledica.

Načešće povrede su kontuzije glave, povrede kože na lobanji, fraktura lobanje, povrede mozga, ali i povrede drugih delova tela.

Koliko i kakvih posledica će ostaviti pad sa kreveta to zavisi i od toga kako beba padne na pod. Nije isto da li će beba pasti na glavu, leđa ili stomak. Svaki položaj sa sobom nosi moguće ozbiljne posledice.

Ima jako puno roditelja koji misle da im se ovaj scenario ne može nikako dogoditi. Verujte nam na reč većini roditelja se to dogodi barem jednom.

Ta situacija nimalo nije prijatna, ali okolnosti su nekad  nepredvidive i može se desiti. Vodite računa samo da to ne bude isuviše često jer u tom slučaju treba da se zapitate gde grešite i kako to popraviti.

Kada beba može pasti sa kreveta?

 

Beba sa kreveta može pasti bilo kada dok je na krevetu, a pritom nije pod nadzorom odrasle osobe ili nije ograđena odgovarajućom fizičkom preprekom koja bi sprečila pad sa kreveta. Najčešće se to dešava u sledećim situacijama.

Kada spava

 

Verovatno znate da se preporučuje da beba spava u svom krevecu koji je ogradicom ograđen sa sve četiri strane. Kada tako spava onda ste mirni i znate da do pada nikako ne može doći. Međutim mnogi roditelji praktikuju da beba spava sa njima u krevetu ili čak sama na krevetu koji nije ograđen čvrstim stranicama.

Imajte na umu da bebe koje imaju više od četiri meseca počinju sve više da se okreću i menjaju položaj tokom spavanja. Zato je velika šansa da baš tokom noći ili dnevnih dremki padnu sa kreveta. Problem je što, čak i da roditelji spavaju pored bebe,  mala je verovatnoća da će odreagovati toliko brzo da bebu uhvate i spreče pad.

Zato, za miran san, obavezno obezbedite prostor oko kreveta jastucima, foteljama ili naprosto bebu stavite da spava pored zida kako se ne bi okrenula i pala  tokom spavanja.

Kada je budna

 

Pad sa kreveta vrlo lako se može desiti i kada je beba budna. Najčešće je to slučaj ako roditelji presvlače bebu na krevetu pa posegnu za nečim poput maramice ili pelene. Samo jedan trenutak nepažnje dovoljan je da beba napravi okret i završi na podu. 

 

pad bebe sa kreveta

 

Drugi mogući scenario jeste da se sa bebom igrate ili čak da je ostavite da se sama igra na krevetu. Posezanje za nekom igračkom i zanesenost igrom može dovesti do toga da zaboravite gde je kraj kreveta i eto lošeg ishoda. Kada se vi kao odrasla osoba nađete pored bebe dovoljno brzom i efikasnom intervencijom možete sprečiti pad ako bebu na vreme uhvatite. Međutim ako ste dalje od bebe, tada ishod nažalost može biti ozbiljan.

Šta kada beba padne sa kreveta?

 

Verovatno ste do ovog teksta došli zato što vas najviše zanima šta konkretno uraditi kada beba padne sa kreveta.

Logično, na to treba biti uvek spreman kako bi se pravovremeno i pravilno odreagovalo Evo nekih konkretnih koraka i uputstava:

Ne paničite

 

Prvo i osnovno što se svim roditeljima savetuje jeste da ne paniče. Da, pad sa kreveta je zaista stresna situacija, ali panika neće  pomoći ni vama ni detetu. U tom momentu vaš mališan treba roditelja koji bistro razmišlja Jedino tako možete preduzeti prave korake i smiriti situaciju.

Umirite bebu

 

Pad sa kreveta vrlo je neprijatna situacija i za bebu ne samo za roditelje. Budite sigurni da će biti uplašena, uznemirena i da će to pokazati plačem. Zato bi bilo dobro da pokušate smriti situaciju, uzmete bebu  u naručje i zagrlite je. Verovatno da će smirivanje potrajati, ali to je sasvim očekivano nakon ovakvog događaja. Upravo zbog ovog koraka, jako je važno da i vi budete smireni i ne paničite. Uznemiren roditelj može samo pogoršati situaciju koja je ionako dovoljno teška.

 

šta kad beba padne s kreveta

 

Pregledajte bebu

 

Kada se beba smiri pažljivo je pregledajte. Krenite od glave i pogledajte svaki deo tela. Pregled obavite gledanjem i eventualno blagim dodirom na mesta koja vam deluju sumnjivo. Ukoliko bebu boli, odreagovaće i na najblaži dodir. Kako stručnjaci kažu nema potrebe da jako pritiskate mesta koja vam deluju povređeno.

Obratite pažnju da li negde ima tragova udarca, krvarenja, modrica. Ukoliko se na oko vidi da je neki deo zaista povređen ili krvari odmah bebu odvedite kod lekara. Ako nema vidljivih tragova povređivanja, stručnjaci savetuju sledeće:

Pratite situaciju

 

Narednih otprilike pola sata ispratitie situaciju. Izbegavajte davanje hrane i tečnosti i samo pratite bebine reakcije.

Ako se smiri i ponaša  kao da se ništa nije desilo, onda je najverovatnije sve u redu i nema potrebe da brinete. Nastavite sa uobičajenim aktivnostima i ne podsećajte bebu na to što se desilo. Mališani vrlo lako zaboravljaju i menjaju raspoloženje pa se u skladu sa tim i vi ponašajte.

Ako se pad desio u toku noći beba će najverovatnije biti pospana, pa joj dozvolite odmor. Nije na odmet da vi ostanete malo budni i pratite kako spava, kako diše i da li je primetno prisustvo bola u vidu nekog plača, jecanja.

U slučaju da dođe do povraćanja, razdražljivosti ili konstantnog plača trebalo bi bebu odvesti na pregled.

Naredni dan obraćajte pažnju na bebino ponašanje

 

Pojedine povrede se ne pokažu odmah već daju zakasnele signale. Zato je potrebno bebu pratiti i narednih sati. Ukoliko uočite nešto neobično ili se pojave neki simptomi odmah se obratite lekaru i na pregledu napomenite šta se dogodilo.

U toku narednog dana vodite računa o pojavi modrica, natečenosti određenih delova tela, povraćanja, neuobičajenog raspoloženja. Sve to može ukazivati da je došlo do posledica prilikom pada sa kreveta.

Kako sprečiti pad bebe sa kreveta?

 

Nije uvek moguće sve preduprediti i sprečiti, ali ovu situaciju ipak  probajte da sprečite kako posle ne bi ste bili ljuti sami na sebe. Evo nekih konkretnih saveta kako da smanjite mogućnost pada sa kreveta.

 

 

  • Jedan od način da sprečite pad bebe sa kreveta jeste da je ne ostavljate na krevetu bez nadzora odrasle osobe. Možda vam se čini da ne može pasti, ali bebe u nekom uzrastu umeju biti nepredvidljive i napraviti iznenadne okrete. Začudili bi ste se koliko ta mala bića umeju biti okretna čak i kada se najmanje nadate.
  • Kada se beba nalazi na krevetu, a vama je potrebno da nešto dohvatite sa strane onda vodite računa da vam jedna ruka uvek bude na bebi. Možda vam se čini d se u toj sekundi neće desiti ništa, ali nikad se ne zna. Držeći jednom rukom bebu možete  osetiti kada dođe do pomeranja i uspeti pravovremeno reagovati i sprečiti pad.
  • Vrlo često se beba ostavlja na krevetu kada je spremate u auto sedište takozvano jaje. To što je vezana i u jajetu ne znači da je potpuno bezbedna. Uvek budite pored bebe dok je spremate za put i stavljate u jaje,
  • Bebu uvek ostavite da spava u svom krevecu koji je obezbeđen ogradom sa svih strana. Sa razlogom su ovi proizvodi u upotrebi dugo godina. Na taj način znate da je beba sigurna, barem do perioda dok ne počne sama ustajati i izlaziti iz kreveca.
  • Beba koja spava u roditeljskom krevetu uvek je pod većim rizikom od pada, ali u tom slučaju krevet je potrebno obezbediti sa svih strana. To nije uvek lako, ali jedino na taj način nećete razmišljati da li će pasti i šta se može desiti tokom noći. Ako ste već prinuđeni na to da beba spava sa vama onda gledajte da krevet nekako bude uz zid i da između njega i zida nema prostora u koji bi beba mogla upasti. Sa ostalih strana krevet obezbedite nekim komadima nameštaja kao što je fotelja, stolica, sto. Stavite nešto što je dovoljno čvrsto da se ne pomeri ukoliko beba dođe u kontakt sa tim nameštajem. Ako krevet obezbedite nekom laganom stolicom koja se lako pomeri, onda ništa niste uradili pogotovo ako je beba veća.
  • Vrlo često ljudi nemaju uslova za stavljanje kreveca jer nemaju dovoljno prostora u sobi. Jedno od rešenja jeste da umesto spavanja na krevetu koji je visok, izvadite dušek i stavite ga na pod. Na taj način ćete smanjiti visinu ležaja pa čak i da beba padne sa dušeka neće se toliko povrediti. To može biti odlično i vrlo praktično rešenje, Estetski nije baš najbolje, ali kada imate bebu praktičnost nekako uvek zauzme prvo mesto.
  • Starije bebe i deca koja se sama penju  i silaze sa  kreveta imaju veću šansu da padnu. Nema potrebe kočiti ih u razvoju te sposobnosti, ali rizik od pada smanjite tako što ćete ih naučiti kako da se bezbedno popnu i siđu sa kreveta.
  • Prekrijte pod pored kreveta na kojem beba spava mekanim tepihom koji bi ublažio pad. To neće u potpunosti sprečiti povrede, ali bolje i to nego da padne direktno na parket ili pločice. Svako smanjenje povrede je ipak bolja opcija. Osim tepiha pored kreveta možete staviti i neki mekani jastuk koji je dovoljno veliki da posluži ovoj svrsi. Svaki vid pomoći je dobrodošao.

Šta kada beba padne sa kreveta više nije nerešiv problem.  Sada smo vam detaljno objasnili kako treba reagovati. U suštini, ključ je u prevenciji. Dobro organizujte prostor  i mesto za bebino spavanje. Ukoliko do ovog događaja ipak dođe, sada znate šta vam je činiti. Samo smireno i u slučaju nekih povreda otiđite kod lekara. Nadajmo se da će jednog dana ovakav događaj biti samo uspomena koju ćete svom detetu prepričavati.