grožđe u trudnoći

Da li je grožđe u trudnoći bezbedno?

Da li je grožđe u trudnoći bezbedno za jelo? S razlogom ste u nedoumici jer o ovoj voćki kruže kontradiktorne informacije. Saznajte.

Detaljno smo istražili ovu temu i u nastavku vam dajemo konkretne odgovore na sva vaša pitanja.

Da li je dozvoljeno jesti grožđe u trudnoći?

 

Kada krenete u istraživanje ove teme, videćete da su preporuke oko konzumiranja grožđa u trudnoći vrlo različite.

Iako su informacije oprečne, moglo bi se reći da je većina stručnjaka za to da se grožđe u trudnoći može konzumirati ukoliko se vodi računa o nekim aspektima.

Na šta treba obratiti pažnju i u kojim količinama jesti ovu voćku, saznaćete u nastavku ovog teksta.

Prednosti grožđa

 

Stručnjaci koji se zalažu za konzumiranje grožđa u trudnoći, čine to iz razloga što ova voćka ima brojne prednosti kao što su :

 

grožđe tokom trudnoće

 

Bogato je antioksidansima

 

Tokom trudnoće vi ste mnogo osetljiviji i vaš imuni sistem vrlo često strada. Grožđe je antioksidans koji u velikoj meri jača imunitet svake trudnice. Antioksidansi iz grožđa doprinose smanjenju brojnih komplikacija tokom trudnoće kao što je preeklampsija, a ujedno smanjuju rizik od pojave spontanih pobačaja.

Hidrira

 

Grožđe je voće koje obiluje tečnošću, izraženo brojkama ono sadrži čak 80-90% vode. To je jedan od razloga zašto je mnogima omiljeno. Dok jedete grožđe u velikoj meri se hidrirate, a to je tokom drugog stanja ključno jer na taj način održavate optimalan nivo plodove vode i sprečavate pojavu zatvora u trudnoći.

Grožđe je bogato magnezijumom

 

Tokom trudnoće veoma je važno unositi dovoljne količine magnezijuma. Ukoliko se pojavi nedostatak magnezijuma, vrlo lako se mogu pojaviti grčevi u mišićima koji vas neretko probude tokom noći. Jedući ovo voće, na prirodan način možete uneti dovoljne količine ovog minerala.

 

 

Sprečava anemiju

 

Verovatno znate da se nivo hemoglobina u krvi redovno proverava tokom trudnoće. Ukoliko nije na zadovoljavajućem nivou, neophodno ga je nadoknaditi suplementima. Dobra vest je da grožđe obiluje gvožđem i to je odličan način da  sprečite nastanak anemije.

Grožđe je puno minerala

 

Minerali su vrlo važni za svaki ljudski organizam, a  pogotovo u periodu trudnoće. Zato je grožđe odličan način da svoje telo obogatite mineralima poput kalcijuma, magnezijuma, gvožđa i mnogih drugih.

Grožđe je puno vitamina

 

Ako neko voće sadrži velike količina vitamina, to je svakako grožđe. U ovom voću možete naći vitamin C koji je jako važan jer utiče na jačanje imuniteta, dok je vitamin A  od ključne važnosti za razvoj vida.

Odličan izvor vlakana

 

Tokom drugog stanja nemogućnost pražnjenja creva je vrlo česta pojava. Da bi sprečili pojavu zatvora u trudnoći potrebno je konzumirati namirnice bogate vlaknima. Grožđe to svakako jeste, a vlakna ujedno smanjuju rizik od pojave trudničkog dijabetesa i preeklampsije.

Benefiti grožđa po bebu

 

U prethodnom delu teksta smo spomenuli na koji način grožđe doprinosi organizmu trudnice, a sada ćemo se osvrnuti na benefite koje bebe imaju od konzumiranja ovog voća. 

Doprinosi razvoju nervnog sistema

 

U grožđu možete pronaći velike količine natrijuma. Ovaj mineral je od velike važnosti za razvoj nervnog sistema bebe. Putem konzumiranja grožđa, u velikoj meri  možete pozitivno uticati na razvoj ovog aspekta.

Utiče na razvoj vida

 

Vid je funkcija koja se razvija  dok je beba još u materici. Da bi se vid pravilno razvio jako je važno uneti dovoljno vitamina A, a njega ćete u velikim količinama naći upravo u grožđu.

Doprinosi pravilnom razvoju srca

 

Grožđe sadrži mineral resveratrol. On je vrlo značajan tokom prenatalnog razvoja bebe jer utiče na pravilan razvoj srca i doprinosi zdravlju ovog organa. To čini tako što stabilizuje nivo holesterola majke i time se bebino srce pravilno razvija.

Može li se preterati sa grožđem u trudnoći?

 

Kratko i jasno, da! Može se preterati sa količinom grožđa.

Uostalom kao i sa  svakom drugom namirnicom. Ukoliko nešto jedete u ogromnim količinama i samim tim preterate,  možete očekivati da dođe do posledica odnosno nuspojava o kojima govorimo u narednom delu teksta. Konkretno, kada je reč o grožđu, problem je u rezervatolu . Kada se unese u organizam u većim količinama to može uzrokovati uvećan pankreas kod beba.

Ipak…

Pod velikim količinama smatra se unos iznad 0,80 mg rezervatola direktno u krvotok, što trudnice ne praktikuju več grožđe jedu na uobičajen način. Samim tim je taj rizik značajno snižen i redovno konzumiranje grožđa je bezbedno. 

Ukoliko ste zaista veliki ljubitelj ovog voća posavetujte se sa lekarom ili možda bolje nutricionistom oko toga koja je količina grožđa za vas optimalna. Nutricionista će vam u odnosu na vaše zdravstveno stanje preporučiti količinu grožđa koja vam neće naneti nepotrebnu štetu u vidu promene nivoa šećera u krvi.

Spekuliše se i da grožđe može uzrokovati spontani pobačaj, ali istraživanja pokazuju da nema razloga za ovu vrstu zabrinutosti. Rezervatol iz grožđa naneo je ovu vrstu štete samo trudnicama koje su ga uzimale u vidu suplementacije i to u količini od 200 mg. Da bi uneli ovu količinu rezervatola u organizam potrebno je pojesti oko 160 šolja ovog voća. Što je prosto nemoguća misija.

Tako da bez brige. Rezervatol iz ovog voća vam ne može nauditi, ali mogu se pojaviti neke od drugih nuspojava koje slede u nastavku.

Nuspojave od konzumiranja grožđa

 

Rekli smo da je grožđe veoma zdravo voće, međutim kada se sa njim pretera, zaista može imati nuspojave kao što su:

  • Promene u nivou šećera u krvi. Grožđe je veoma slatko jer sadrži velike kolčine glukoze pa je upravo  zbog toga i omiljeno mnogim ljudima. Međutim ta slatkoća itekako može naneti problema kada je nivo šećera u krvi u pitanju. Ukoliko se on značajno poremeti trudnice povećavaju rizik od razvoja trudničkog dijabetesa koji sa sobom nosi brojne komplikacije.
  • Ukoliko grožđe unosite u velikim količinama, vrlo lako možete dobiti na kilaži. Kod pojedinih žena kilaža zaista zna biti drastično poremećena, zato pazite koliko grožđa pojedete jer ono itekako goji, a gojaznost u trudnoći nije dobra.
  • Gorušica je vrlo čest simptom u trudnoći koji u nekim slučajevima zna biti vrlo neprijatan. Imajte na umu da grožđe zbog svog jakog ukusa može uticati na pojavu gorušice.
  • Spomenuli smo da o grožđu kruže kontradiktorne informacije i preporuke. Stručnjaci koji ne savetuju da se ono jede tokom trudnoće rade to iz razloga što grožđe dovodi do zagrevanja u telu, koje nikako nije dobro ni za trudnicu ni za bebu.
  • Jedan od razloga koji ide u prilog izbegavanju grožđa jeste velika količina pesticida koji se zadržavaju u samoj kori. Ovo voće se mnogo prska, zato ukoliko imate priliku za kupovinu organskog grožđa, iskoristite je.
  • Tokom trudnoće zatvor je vrlo česta pojava. Pojedinim trudnicama ovo voće može uzrokovati upravo ovu vrstu problema jer se kora grožđa teže vari.

Koje trudnice treba da izbegavaju grožđe?

 

Žene koje pod obavezno moraju zaboraviti na grožđe tokom trudnoće su:

  • Trudnice koje boluju od dijabetesa. Ovo voće je puno glukoze i ukoliko se konzumira u većim količinama može poremetiti nivo šećera u krvi.
  • Žene koje imaju problema sa digestivnim traktom odnosno sa želucem i varenjem, morale bi pripaziti. Grožđe je voće koje se malo teže vari i može stvoriti dodatne probleme sa digestivnim traktom, pa se iz tog razloga savetuje njegovo izbegavanje.
  • Ukoliko ste alergični na grožđe ni po koju cenu ga nemojte jesti ni tokom trudnoće. Drugo stanje neće ublažiti vašu alergiju, zato ga izbegavajte u potpunosti.

Koje grožđe izabrati?

 

Koju ćete sortu grožđa izabrati kada odete u prodavnicu ili na pijacu zaista je na vama. Logično je da ćete kupiti onu vrstu koja vam se po ukusu najviše dopada.

Međutim vodite računa o poreklu voća. Iako to nije uvek moguće utvrditi informišite se ili čitajte deklaraciju o tome da li je grožđe prskano. Kad god ste u prilici da kupujete organsko i neprskano voće iskoritstite tu mogućnost. 

Crno grožđe u trudnoći

 

Koja vam je boja grožđa omiljena? Crna ili bela? Ove dve vrste se razlikuju po ukusu i prisustvu semenki unutar bobica.

Ukoliko ste ljubitelj crnog grožđa imajte na umu da ono ponekad ume da izazove stomačne probleme ukoliko vam je digestivni trakt osetljiv.

Sa njim treba biti oprezan i iz razloga što u većoj meri sadrži resveratrol koji mnogi lekari ne preporučuju u velikim količinama tokom trudnoće.

Belo grožđe u trudnoći

 

Belo grožđe je mnogima omiljeno iako u njemu možete pronaći dosta semenki, ali to nas ne sprečava da uživamo u njegovom ukusu.

 

belo grožđe u trudnoći

 

Ovu vrstu grožđa možete naći sa sitnim bobicama kao i sa krupnim. Na vama je da odaberete koji vam ukus više odgovara i da vodite računa o količinama koje pojedete.

Sok od grožđa u trudnoći

 

Ljubitelji grožđa sigurno uživaju i u specijalitetima koji se od njega prave. Sok od grožđa jedan je od njih.

Iako je vrlo ukusan budite pažljivi jer je pun šećera, a prirodna vlakna su u procesu prerade izgubljena. To značajno može da poremeti nivo šećera u krvi. Zato ako ne možete da odolite soku od grožđa konsultujte se sa nutricionistom koja količina je bezbedna za vas.

 

 

Vino u trudnoći

 

Prija vam jedna čaša vina svakoga dana?

Na to zaboravite. Alkohol se u trudnoći nikako ne preporučuje. Bez obzira što postoje preporuke o jednoj čaši vina dnevno, dok ste trudni zaboravite na takvu vrstu saveta. 

Držite se zdravih varijanti pa umesto čaše vina, napravite voćni jogurt sa grožđem. Jasno da to nije ni blizu onoga što od vina dobijete, ali narednih meseci je za vas i za bebu najbolja upravo ova opcija.

Suvo grožđe u trudnoći

 

Suvo voće je poznato kao vrlo ukusna poslastica. Međutim lekari upozoravaju na količinu koja se sme uneti.

I u ovom obliku grožđe sadrži velike količine šećera tako da konzumiranje ograničite na jednu šaku.

To je neka približna mera. Koliko vam grožđa stane u šaku toliko je ok da pojedete. Suvo grožđe će vas zasladiti i dati vam energiju, tako da je odlična užina za aktivan dan.

Da li trudnice smeju jesti semenke iz grožđa  i ekstrakt grožđa?

 

Ukoliko ste ljubitelj semenki iz grožđa dobra vest je da se one mogu jesti i tokom drugog stanja. Veoma su male po veličini pa ih je moguće pojesti poprilično, a da pritom u tome ne preterate. Ukoliko volite stalno nešto da grickate, ovo je dobar način da pojedete nešto zdravo i ukusno.

Sa druge strane ekstrakt grožđa nimalo nije poželjan tokom trudnoće. Istraživanja pokazuju da može dovesti do razređivanja krvi. Sa ovim se nemojte igrati pogotovo ako je porođaj veoma blizu. Držite se sigurne varijante, a to je sveže grožđe i uživajte u njegovom ukusu.

O mnogim namirnicama ćete naći puno kontradiktornih informacija, a grožđe svakako spada u tu grupu. Pogotovo kada je reč o njegovom konzumiranju u toku trudnoće. Sada kada znate sve njegove prednosti i nedostatke vodite računa o njegovom konzumiranju.

Dakle vrlo je zdravo voće i neće vam naškoditi ako ne preterate sa količinom. Budite umereni i uživajte u ovom voću koje pleni svojim ukusom, a i bogatim nutritivnim sadržajem.