farbanje u trudnoći

Vodič kroz farbanje u trudnoći

Izrastak na kosi je sve izraženiji, a vi ne znate da li je farbanje u trudnoći bezbedno? Tu smo da otklonimo sve nedoumice . Čitajte pažljivo.

Većina žena u određenim godinama započne sa farbanjem kose. Neko iz preke potrebe radi prikrivanja sedih vlasi, a neko iz estetskih razloga ili želje za promenom. Bez obzira na razlog, farbanje kose u trudnoći je tema koja zaslužuje pažnju i zato joj posvećujemo naredne pasuse.

Farbanje kose u trudnoći – da ili ne?

 

Teško je dati konkretan odgovor na ovo pitanje. U principu, farbanje u trudnoći se od strane stručnjaka smatra bezbednim, međutim uvek ima ono “ali”. Nakon tog “ali” kao nastavak može biti da je ipak bolje sačekati da prođe trudnoća i tek nakon toga farbati kosu ili eventualno koristiti prirodne boje za kosu kako bi se postigao željeni efekat. Na taj način ćete biti sigurni da ni na koji način niste naštetili svojoj bebi iako stručnjaci navode da je to skoro nemoguće. Međutim, nakon trudnoće, kosa tek trpi promene i često opada posle porođaja. Da li ćete je dodatno opteretiti i farbom – na vama je.

Ranije se mislilo da farbe za kosu mogu naštetiti bebi ukoliko štetni sastojci iz farbe dospu u krvotok majke, a nakon toga i do bebe.

Međutim brojna istraživanja su pokazala da količina farbe za kosu koja se koristi u kućnim uslovima nije velika pa samim tim ne sadrži ni puno štetnih sastojaka. Osim toga koža na glavi vrši svoju zaštitnu funkciju i ne propušta puno štetnih materija u krvotok.

Žene tokom drugog stanja nikako ne treba da zanemare sebe i svoj fizički izgled, ali je potrebno promeniti fokus i pronaći prirodnu i bezbednu kozmetiku. To se ne odnosi samo na kosu već i na negu kože, organa koji ima zaista značajnu funkciju, a koja može biti narušena neadekvatnom negom. Aleksandra je promenila svoj fokus i svojoj koži podarila potpuno novu dimenziju kada je nega kože tokom trudnoće u pitanju. Zahvaljujući tome, nije dobila strije na stomaku.  I vi to možete učiniti i rešiti se upornih strija, a kako do tog rešenja saznajte iz njene lične priče na linku : https://rastimozdravo.com/moje-iskustvo-kako-sam-strijama-u-trudnoci-stala-na-put/

Kao što vidite nega je važna, samo treba pronaći najbezbedniji i najzdraviji način da se primenjuje. Zato imajte na umu da Iako je konačni odgovor kada je reč o farbanju potvrdan, o nekim aspektima se mora strogo voditi računa.

Da bi znali u kojem delu trudnoće je najbezbednije da se farbate i na koji način, ostanite uz ovaj tekst jer odgovori na ova pitanja slede u nastavku.

Farbanje kose u ranoj trudnoći

 

Ne! To nikako nemojte činiti.

Ovo se možda kosi sa prethodnim odgovorom, ali o ovome se posebno mora voditi računa. Ukoliko se nalazite u prvom trimestru trudnoće, onda bi bilo najbolje da sačekate 13. nedelju kako bi ste osvežili boju svoje kose.

Tokom prvih dvanaest nedelja dešavaju se najveće i najbrže promene kada je rast i razvoj bebe u pitanju. Formiraju se svi delovi tela, kao i unutrašnji organi. Zato je ovaj period veoma poseban, značajan i zahteva veliki oprez. Ove ključne dane ne bi trebalo uzimati zdravo za gotovo, već obezbediti svu sigurnost kako bi razvoj bebe krenuo pravim tokom.

farbanje kose tokom drugog stanja

Ukoliko se desi da štetne supstance iz farbe za kosu dospu do bebe, postoji mogućnost da dođe  do neželjenih posledica. Iako je ta mogućnost prema rečima stručnjaka minimalna, nemojte se igrati sa statističkim proračunima već budite strpljivi.

Razumljivo je da vama ženama nije lako živeti sa ružnim izrastkom na kosi ili sedim vlasima, ali kada imate ovako opravdan razlog, on je vredan truda.

Sačekajte koju nedelju i potpuno smanjite rizik od štetnog uticaja farbe za kosu. Tako ćete biti mirni znajući da vašoj bebici niste naudili ni na koji način, a vaša kosa izgleda osveženo i sjajno.

Farbanje kose tokom drugog stanja farbom

 

Farbanje kose trajnom farbom najčešći je način bojenja kose.  Prednost ove metode je dugotrajnost i efekat koji ostavlja.

Ovim farbama postižete lep izgled kose, dobijate intenzivnu boju kose koja dugo traje. Sve to se postiže zahvaljujući sastavu ovih vrsta farbi za kosu.

Ako se i vi odlučite za upotrebu ovih preparata onda poslušajte savete stručnih lica i birajte farbe koje ne sadrže amonijak u sebi.

Amonijak je nažalost sastavni deo mnogih farbi zbog svog jakog dejstva. Zahvaljujući njemu,  koji otvara zaštitni sloj dlake, boja uspeva da prodre unutar nje. To vam sve  govori o jačini ove supstance.  Problem sa amonijakom je i taj što on može dovesti do problema sa disanjem, kao i iritacijom nosa, grla i očiju. Osim svega toga pokazalo se da  ne deluje povoljno na zdravlje kose jer dovodi do oštećenja dlake.

 

 

Zato kada krenete u kupovinu farbe za kosu obavezno potražite natpis “amoniak free” .

Ukoliko volite da farbanje poverite svom frizeru, onda mu obavezno napomenite da ste u drugom stanju i da želite farbu koja ne sadrži štetne sastojke poput .

Blanš u trudnoći

 

Ovaj deo teksta posebno zanima mame koje vole svoju plavu kosu i redovno održavaju njenu boju, a znamo da to nije lako.

Imati besprekorno plavu kosu zahteva redovno farbanje izrastaka, a i cele dlake kako bi nijansa boje bila ujednačena. Mnoge žene zato pribegavaju farbanju i do dva tri puta mesečno.

Jedna od metoda koje se koriste za postizanje plave boje kose i plavih pramenova jeste blanš. On je prilično agresivan po svom sastavu kako bi se dobio željeni efekat, a ima i jak miris koji može smetati trudnicama. Zato se za primenu blanša preporučuje čekanje da trudnoća malo odmakne, a i ne treba preterivati sa učestalom primenom ove tehnike.

Farbanje pramenova u trudnoći može delovati kao dobro rešenje.

Znate li zašto to žene misle? Razloga je više.

 • Kao prvo danas su u modi pramenovi koji ne idu od samog korena dlake već neujednačeni pramenovi preko kojih često ide preliv da bi se dobio efekat senčenja.  To je odlična stvar jer tako urađeni pramenovi mogu potrajati više meseci, možda čak i celu trudnoću. Samim tim nećete previše često morati da farbate pramenove dok ste trudni. To je jedan od razloga zašto se žene za njih odlučuju.
 • Drugi razlog je taj što farbanje  ne ide od samog korena dlake i mnogo je bezbednije jer nema kontakta kože i farbe za kosu, pogotovo ako se pramenovi rade preko specijalne kape za pramenove.

Još jedna mogućnost kod pramenova jeste korišćenje prirodnih boja za kosu koje su po svom sastavu bezbedne.

 

izvlačenje pramenova u trudnoći

 

Ovi argumenti zvuče zaista ubedljivo, ali imajte na umu da su i kod ove metode u upotrebi farbe koje nisu 100% bezbedne jer uvek ima onaj mali procenat rizika koji se dovodi u pitanje.

Farbanje kose kanom u trudnoći

 

Znate li šta je zapravo kana?

Da, jeste jedna vrsta farbe za kosu, ali po čemu se razlikuje od standardnih?

To je prirodna boja koja se dobija od lišća drveta kane.

Kada znate njeno poreklo jasno vam je da je to prirodan i mnogo bezbedniji način farbanja kose u odnosu na industrijske farbe. Frizeri ističu da je kana odlična i zbog toga što neguje kosu i jača samu strukturu dlake. Zato ako žeite da promenite nijasnu svoje kose, a da ujedno poradite i na njenom kvalitetu, kana je odličan način da to učinite.

Ovaj način farbanja ima i svoje mane kao što je ograničena paleta nijansi na crnu, braon, crvenu i  neutralnu kanu, duži postupak farbanja.

Prirodne farbe za kosu u trudnoći

 

Prirodne farbe za kosu su svakako uvek najbolja opcija, a pogotovo tokom drugog stanja. Ovi proizvodi su isključivo prirodnog porekla, tačnije biljnog porekla i u svom sastavu nemaju štetnih sastojaka koji na bilo koji način mogu da naruše vaše zdravlje ili zdravlje vaše bebe.

U odnosu na standardne boje, prirodne farbe za kosu su možda malo skuplje, ali u odnosu na ono što dobijate za uzvrat, verujte da se isplati.

Prirodnim farbama ne samo što ćete dobiti željenu nijansu već ćete nahraniti svoju kosu i učiniti je jačom i otpornijom na oštećenja.

Na našem tržištu su vrlo dostupne i možete ih naći kako u apotekama tako i u ostalim prodavnicama koje prodaju kozmetičke preparate za negu  kose.

Prirodne farbe za kosu možete napraviti i u svojoj kuhinji od namirnica odnosno sastojaka koje svi uglavnom imamo.

 • Jedan od načina da svoju kosu ofarbate je uz pomoć kafe. Za to je potrebno da skuvate veću količinu jače kafe. Jedan od recepata kaže da u dve litre vode sipate 200 grama kafe. Zatim ohlađenom kafom prelivate kosu više puta kako bi se dobio što intenzivniji efekat braon boje.
 • Trudnice koje su odlučile da posvetle svoju kosu to mogu učiniti uz pomoć kamilice. Potrebno je skuvati čaj od kamilice tako što ćete u 2dl vode staviti pet kašičica kamilice i naneti na kosu. Zatim kosu umotajte u najlon i peškir, a potom sačekajte jedno sat vremena. Tek nakon toga isperite kosu. Da bi kosu drastičnije posvetleli, ovaj postupak je potrebno ponavljati više puta.
 • Za trudnice koje žele vatreno crvenu ili možda roze kosu, tu je cvekla. Potrebno je da iscedite sok od cvekle i nanesete ga na kosu. Zatim umotate kosu u najlon, pa peškir i čekate sat vremena.

Nadamo se da su vas ovi predlozi za zdraviji način farbanja zaintrigirali i da ćete ih imati u vidu ukoliko se odlučite za promene na svojoj kosi.

Farbanje kose u trudnoći iskustva

 

Čitate li forume?

Na forumima zaista možete čuti razna iskustva drugih žena kada je farbanje kose u trudnoći u pitanju.

Vrlo mali procenat trudnica odustane od farbanja kose tokom drugog stanja. Htele to da priznaju ili ne, prosto im je važan fizički izgled koji kosa svakako upotpunjuje.

 

 

Sada kada znamo da se farbanje ne smatra toliko štetnim, nema potrebe ni  da im zameramo.

Trudnice koje su se redovno farbale tokom trudnoće uglavnom su imala OK iskustva, ali jedan procenat žena je bio vrlo iznenađen rezultatima farbanja.

Naime, mnoge žene nisu bile svesne toga da hormonske promene mogu uticati na sam ishod farbanja odnosno na konačnu nijansu kose.

O tome i vi vodite računa. Učite iz tuđih iskustava i na tuđim greškama kako vas krajnji rezultat ne bi neprijatno iznenadio.

Mnoge žene na forumima upravo i savetuju oprez i izbegavanje eksperimentisanja sa drastičnim promenama boje jer rezultati mogu biti neočekivani. 

Saveti za bezbedno farbanje kose tokom drugog stanja

 

Dok ste trudni, opreza nikad dovoljno i to uvek imajte na umu. Tak je i sa farbanjem kose. Zato povećajte bezbednost na maksimum, upravo uz pomoć nekoliko vrlo korisnih saveta:

 • Prilikom farbanja kose uvek nosite rukavice. Na taj način ćete izbeći direktan kontakt farbe i kože.
 • Uvek se farbajte u prostoriji koja ima dobru ventilaciju. Ukoliko je moguće neka prozor bude otvoren kako bi ste imali svežeg vazduha, a ne isparenja od farbe. Tokom ovih meseci upravo ti mirisi mogu dovesti do mučnine.
 • Pridržavajte se uputstva proizvođača kada je u pitanju odnos farbe i hidrogena kao i dužina držanja farbe na kosi.
 • Farbu dobro isperite sa kože glave.
 • Zaštite kožu na rukama i telu odećom koja će je prekriti kako farba ne bi došla u kontakt sa kožom, a štetni sastojci završili u krvotoku.
 • Pre nego što započnete sa farbanjem, uvek nanesite malu količinu farbe na podlakticu kako bi ste ispratili kako vaša koža reaguje na nju. Najbolje bi bilo da to učinite dva dana pre samog farbanja. Ukoliko nema svraba, crvenila, iritacije onda slobodno pristupite farbanju. U slučaju da se pojave neželjeni efekti onda nikako ne koristite tu farbu već nađite odgovarajuću alternativu.

Zaključak na temu

 

Drage trudnice, slobodno možemo da zaključimo da nema potrebe za zanemarivanjem sopstvenog izgleda tokom trudnoće. Možete nastaviti sa farbanjem svoje kose ukoliko to vama lično ne smeta.

Dokle god se pridržavate saveta koje smo vam dali za farbanje kose, nema mesta za strah. Budite umereni i obazrivi, a po mogućnosti okrenite se prirodnim bojama jer ćete na taj način biti najsigurniji u svoj izbor i bezbednost vaše bebe.