otisak za bebe

Otisak za bebe – uspomena za ceo život

Kako da napravite unikatne i zanimljive uspomene vaših mališana uz otisak za bebe? Evo zanimljivih načina da ovu ideju sprovedete u delo!

Prve slike, prvo odelce, prve cipelice – sve možete sačuvati i napraviti divne uspomene na odrastanje vaših mališana, a kada tome dodate i neki zanimljiv otisak vaših beba – kolekcija će biti kompletna!

Evo šta je otisak za bebe i kako ga možete napraviti i sami!

Otisak za bebe kao uspomena

 

Svaki roditelji želi da sačuva što je više moguće uspomena na svoje bebe od momenta kada se rode pa i kasnije dok odrastaju. Načini da sačuvate uspomene su različiti, pa tu imamo fotografije, radosnice, cipelice koje stoje na nekoj polici, punu činiju sitnica koje su obeležile neko razdoblje odrastanja vaših mališana.

Među ovima je trenutno i vrlo popularno čuvati otiske vaših beba, a tu su mogućnosti vrlo široke.

Možete sačuvati otisak ruke i stopala bebe na platnu ili papiru, u gipsu, ili čak napraviti svoju smesu za otisak od brašna.

I svemu se može dati neka drugačija varijanta : otiscima možete da napravite sliku, ili može da stoji kao figura na polici.

Jedna od zanimljivijih varijanti gde se na velikom hamer papiru stavljaju otisci poput koraka, ali svaki mesec se stavljaju novi do prvog rođendana. Ovaj dugotrajniji projekat se na primer naziva otisci koji rastu i beleže svaki mesec bebinog rasta do prve godine!

Međutim kako da uopšte uzmete otisak vašeg nemirka i koje su sve varijante dostupne?

Hajde da vidimo.

Kako da uzmete otisak bebe za uspomenu?

 

Uzimanje otisaka uopšte nije jednostavno kako se čini, pogotovo kada bebe malo savladaju svoje motorne sposobnosti i koordinaciju pa nogice i rukice mašu na sve strane. Naravno, sve zavisi i od vrste otisaka za koji se odlučite.

 

bebin otisak u mastilu

 

Dok su mali možete se opredeliti za neke opcije koje traju duže za stvaranje – odnosno potrebno je vreme da se noga ili ruka drže u istom mestu da bi se stvorio otisak. Ipak, ne preporučujemo ove varijante, jer se beba lako uznemiri dok joj držite neki deo tela u na primer retkoj smeši gipsa i čekate da se ona stisne da bi ostao otisak. Zato nije loše opredeliti se za otisak u boji ili mastilu, ili penastoj smesi koja dolazi u setu za otisak stopala.

Ono što je važno da znate kada uzimate otisak bebe jeste da je ruka ili stopalo trebaju da budu čisti i suvi zbog boljeg prijanjanja.

Kada čistite odnosno perete rukicu ili nogicu bebe – u stvari kada ih kupate uopšte, važno je i da vodite računa o kupki koju koristite. Najbolje je da bude na biljnoj bazi i da znate da ne šteti vašim mališanima hemikalijama koje su izuzetno loše za kožu. Marija zna koliko je teško naći pravu kozmetiku i kupku za nežnu kožu mališana sklonu crvenilu ali ipak je našla rešenje.  O čemu je reč, saznajte na ovom linku: https://rastimozdravo.com/dr-pilar-kupka-za-bebe-licno-iskustvo/

Takođe, ne bi trebalo da žurite ili ovo radite kada je beba nervozna jer će to samo upropastiti momenat stvaranja uspomene. Najbolje je da od svega napravite zabavu i uživate zajedno!

Evo kako ćete uzeti otisak bebe u zavisnosti od vrste materijala koje koristite:

Gipsani otisak za bebe

 

Kada je u pitanju uzimanje gipsanih otisaka za bebe jako je važno da znate da smeša ne bi trebala da bude jako retka jer se duže suši i može izgubiti oblik. Zato trebate pomno pratiti uputstvo i razmere vode koja se dodaje. Kada uzimate gipsani set za otiske treba da znate da ćete dobiti gips u prahu, dublji ram u koji stavljate otisak kao i neke dodatke poput peškirića ili maramica za čišćenje bebinih ruku i nogu.

Kada napravite smesu, sam postupak traje oko 3 minuta, bez sušenja, jer je potrebno samo da u razlivenu smesu utisnete bebino stopalo, dlan ili oba.

Sušenje je na vazduhu i traje i do 2 dana u zavisnosti od vlage u vazduhu, gustine smeše itd. Ovo su brze varijante u kojima je potrebno da očistite i osušite bebino stopalo (na primer) i zatim utisnete u gips, sačekate oko minut i zatim nežno odvojite otisak i odložite. Zatim očistite bebinu nogicu i to je to.

Kada se otisak osuši možete ga farbati, ukrašavati ili ostaviti tako belog i staviti u ram pa na neko vidno mesto u vašem domu.

 

 

3D otisak za bebe

 

Postoji još jedna opcija sa gipsom ali i drugim materijalima poput voska ali duže traje izrada i nezgodnija je, pa nije baš preporučljiva ako ne želite da se beba uznemiri. Eventualno je možete raditi kada beba spava.

U pitanju je odlivak za 3D figuru u obliku ruke ili stopala bebe. Potrebno je prvo u dublju činiju uliti smešu za odlivak koja je poput tečne gume. Zatim u nju uronite na primer, ruku bebe i sačekate oko pola sata (što je najčešće nemoguće)  da se odlivak stisne. Zatim sklonite bebinu ruku i u taj odlivak ulijete ređu smesu gipsa i čekate da se osuši. U nekim varijantama je neophodno da se odlivak suši u rerni ili peći, na niskoj temperaturi. Zatim pokidate odlivak i dobijate figuricu stopala ili ruke vaše bebe.

Ako su drugi materijali za odlivak u pitanju morate detaljno praviti uputstva. Na primer za vosak je neophodno da bude zagrejan do tečnog stanja što znači da je vreo i morate biti poprilično pažljivi. Dovoljno je da u odlivak sipate vruć vosak i ostavite dok se ne ohladi i formira u figuru. Možete ubaciti i fitilj da dobije izgled sveće.

3D otisci mogu biti i od plastike ali i od cementa, sve zavisi šta vi odlučite. Pre nabavke obavezno pročitajte uputstvo za upotrebu jer nisu svi materijali jednako dugotrajni ili laki za korišćenje kao gips ili na primer vosak.

Glina za otisak bebe

 

Glina je prirodni materijal koji se često koristi za neke unikatne i vrlo lepe dekorativne predmete, pa je svoju namenu pronašla i u ovim svojevrsnim uspomenama vaših mališna.

Set za glinene otiske za bebe obično sadrži prečišćenu žutu glinu, mada može biti i u drugim bojama. Kada su druge boje u pitanju znajte da su uglavnom dodate veštačke boje nisu prirodne.

Na primer Babyprint glina za bebine otiske je vrlo mekana, poput testa, raznih boja i laka za korišćenje. Potrebno je glinu razmesiti zatm malo razvaljati i utisnuti bebino stopalo ili rukicu i to je to. Otisak ostaje vrlo brzo i suši se oko 24h na vazduhu. Možete ovom otisku dodati neke detalje ili čak slovima i brojevima utisnuti ime i uzrast mališana.

Još bolje je što ako imate stariju decu od ostatka možete praviti figurice i osušiti ih kao još jednu malu uspomenu. Materijal je netoksičan i siguran za korišćenje i za bebinu nežnu kožu i za vas.

Testo za otisak bebe – uradi sam

 

Testo za otisak bebe je odlična varijanta za sve one koji vole da sve urade sami! Ako imate veće bebe koje već svašta umeju svojim ručicama, možete zajedno mesiti ovo testo i uživati u zabavi. Potrebno vam je brašno, so i voda i umesite testo koje je srednje tvrdo. U testo možete dodati i malo boje za kolače i tako dobiti šarenu modlu za otisak rukica ili stopala vaše bebe. Potrebno je da testo rastanjite i utisnete bebino stopalo ili dlan i zatim ostavite da se suši.

 

otisak za bebe u testu

 

Kada je testo za otisak za bebe u pitanju možda nećete dobiti sve detalje kao kada je gips u pitanju ili boja na papiru. Testo je ipak pomalo gipko a to znači da će povratiti nešto svoje forme bez obzira koliko ste jako utisnuli otisak. Ipak, ovo je neverovatna zabava, a ako otisak ne uspe, svakako ovo testo možete koristiti kao domaći plastelin za vežbanje sitne motorike sa vašim mališanima.

Penasta masa za bebin otisak

 

Penasta masa je takođe popularna za bebine otiske, ali moramo reći da nismo sigurni šta je u pitanju jer u sastavu nekih se navodi da sadrži i plastiku. U pitanju je dakle smesa koja je vrlo mekana, poput vrlo razrađenog plastelina, ali se ne lepi i ne ostavlja tragove. Ovu masu je dovoljno samo razvaljati na oko santimetar debljine i zatim utisnuti bebin dlan ili stopalo. Nakon toga potrebno je par sati da se stvrdne i postane kao figura. Ono što je pozitivno jeste da najkraće treba da se suši, otisak je jasan i lepo definisan i dolazi u raznim bojama.

Ovu masu poručujete online, i dolazi samo masa, nema rama ili dodataka koji mogu upotpuniti ovaj zabavni projekat.

Otisak za bebe u mastilu ili boji

 

Možda ne želite figuricu ali zato želite da imate otisak svojih mališana poput slike na platnu ili uramljene fotografije – tada je za vas ova varijanta.

Za ovakav otisak potreban vam je papir ili platno zategnuto u ram, boja bez toksičnih materija – i ideja.

Ovo možete raditi sami i pustiti mašti na volju pa od otisaka napraviti krila leptira ili zvončiće u prolećnoj bašti, ili možete poručiti poster na koji ćete dodati stopala mališana. Posteri su obično u vidu nacrtane životinje poput zeke kom fale stopala i vi tu utisnete otiske vaše bebe.

Da bi otisak bio uspešno urađen potrebno je da bebino stopalo bude čisto i suvo, zatim ga obojate mastilom ili bojom koju želite i otisnete na željeno mesto i to je to.

Važno je da boja bude gušća i da se ne razliva da ne bi zamazali podlogu a i bebinu odeću.

Postoje gotovi setovi sa svim potrepštinama i za ovakve otiske i možete ih naći u specijalizovanim prodavnicama za bebe i decu ili online.

 Ideje za sačuvan otisak bebe

 

Ok, sada znamo kakve varijante postoje i kako se koriste ali kako da učinimo da ovi otisci budu zanimljivi?

 

otisak bebinin stopala

 

Evo nekih ideja:

  • Gipsani otisak može biti odlična osnova za kreativnost u punom sjaju! On ostaje čisto beo pa su mogućnosti bezgranične. Možete ih bojati i šarati kako god želite a nama se najviše dopada ideja da ih ostavite da sačekaju na šare do vremena kad vaša beba bude mogla sama da boja. Tada ih zajedničkim trudom ukrasite i stvorite još jednu lepu uspomenu u zajedničkoj igri.
  • Otisak od gline ili penaste mase može biti super za dodavanje detalja dok je sve još sveže. Kada utisnete stopalo možete modlama za fondan utisnuti i cvetiće ili ime i uzrast bebe, ili druge oblike po želji. Kako ovaj materijal dolazi u različitim bojama možete ih kombinovati tako da odmah dobijete šarenu podlogu za otiske vaših beba.
  • Kada su otisci mastilom ili bojom u pitanju ideje ne presušuju! Možete napraviti bilo šta od otisaka stopala i ruku vaših beba. Jedna od omiljenih ideja jeste da iscrtate travu i stabljikice a za krunice cvetića postavite otiske dlanova vaših mališana. Sa ovom varijantom su neki roditelji otišli imalo dalje pa su pravili šarene jabučice i bundevice od otisaka bebine guze! Ideje i mogućnosti su zaista velike, pa verujemo da neće manjkati ni inspiracije.

Svaku od ovih umetničkih radova i figura možete čuvati u vašem domu bilo kao deo vaše galerije porodičnih slika ili kao posebno istaknut deo vaših polica.

Da li je bezbedno praviti otisak za bebe?

 

Koliko su setovi za otiske beba zapravo sigurni odnosno bezbedni za korišćenje na nežnoj bebinoj koži?

 

 

Znamo da je koža mališana posebno osetljiva i lako mogu dobiti osip i iritacije čak i od kozmetike ili kreme koju koriste. Zato je važno da i kreme za guzu budu od prirodnih materija, kao  i odeća, pa i ovakve materije koje dodiruju njihovu kožu makar i samo na tren.

Setovi za otiske od gline ili testa koje sami pravite su najprirodniji, osim ako im nisu dodate boje koje su veštačke i mogu sadržati štete materije.

Što se gipsa tiče takođe nije opisan pogotovo što koristi kratko, jer inače može da isuši kožu ako ste u dužem kontaktu sa njim.

Što se tiče penaste mase morate dobro proučiti sastojke koje sadrži zbog plastike koja sadrži štetne materije koje isparavaju pa se mogu i udahnuti. Međutim ne koristite za ove svrhe ovu masu preterano dugo ili konstantno pa se mogući štetni efekti i ne moraju ispoljiti za jedno korišćenje od par minuta.

Kada su u pitanju otisci u bojama ili mastilu, možemo reći da je i ovo sigurno jer boje koje se koriste su obično prilagođene nežnoj koži mališana i baš ovim potrebama. Dakle, nije obično mastilo.

Ono što možete da uradite da bi bili sigurni da je sve bezbedno jeste da dobro proučite proizvod pre kupovine i korišćenja i proučite i sastojke od kojih je napravljen. Ukoliko se ipak posle korišćenja detetu javi iritacija ili crvenilo, posetite lekara da vas uputi šta dalje da radite.

Otisak za bebe je odličan način da vrlo kreativno i jedinstveno sačuvate neke od prvih uspomena sa svojim bebama, a uz to je i zabavno i zato – zašto da ne?